Maanantai 17.6.2019

Antti Kaikkonen varoitti ”trumpcaresta” ja hyökkäsi SDP:n kimppuun: ”Pelkkää haukkumista, räksyttämistä”

Luotu: 
27.6.2018 15:32
Päivitetty: 
27.6.2018 16:16
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arkistokuva.
|

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vetosi voimakkaasti SDP:hen keskustan ryhmäpuheessa, jonka hän piti pääministerin ilmoituksen yhteydessä. Myöhemmin hän suorastaan hyökkäsi pääoppositiopuolueen kimppuun saatuaan puheenvuoron.

Kaikkosen mukaan vatvominen riittää, ja edessä on päätösten aika, sillä Suomen sosiaali- ja terveyspalveluissa on pitkään ollut vakavia ongelmia.

– Ongelmat johtuvat siitä, että me päättäjät emme ole yli kymmenen vuoden aikana pystyneet uudistuksiin, joilla suomalaisten palvelut laitetaan kuntoon. Etenkin tänä keväänä meno osalla eduskuntaa on ollut kuin b-luokan saippuasarjassa. Sumeilematon politikointi on ajanut ihmisten palvelujen ja Suomen edun edelle, Kaikkonen syytti ryhmäpuheenvuorossa.

Keskusta on sataprosenttisen sitoutunut viemään sote- ja maakuntauudistuksen maaliin.

–Keskustalle sote- ja maakuntauudistus on ennen muuta tasa-arvouudistus ja lupaus huolenpidosta. Palvelut on turvattava yhdenvertaisesti jokaiselle suomalaiselle koko maassa myös tulevaisuudessa. Haluamme tämän maan sosiaali- ja terveyspalvelut nykyistä paremmalle tolalle. Siksi uudistus tarvitaan. Ja siksi uudistus on yli kymmenen vuoden vatvomisen jälkeen vihdoin myös oikeasti tehtävä.

Lue myös: Antti Rinteen ja Antti Kaikkosen välillä leimahti tv:ssä: ”On voimia, jotka koettavat jarruttaa”

Kaikkonen myöntää, ettei nykyinen malli ole täydellinen tai ongelmaton, mutta hänen mukaansa ”se on nyt viimeinkin riittävän hyvä eteenpäin vietäväksi ja päätettäväksi”.

–Meidät on valittu tekemään päätöksiä. Tekemättä jättäminen ei ole vaihtoehto. Liioittelematta voi sanoa, että se johtaisi ennen pitkää Amerikan malliin, jossa markkinavoimat jylläävät sosiaali- ja terveyspalveluissa ja vain rikkailla on mahdollisuus laadukkaaseen hoitoon. Vaaran merkit ovat maamme kunnissa jo nähtävissä. ”Trumpcare” ei voi eikä saa olla Suomen tie.

Kaikkonen huomautti, että isossa osassa Suomen maakuntia uudistuksen valmistelussa ollaan jo todella pitkällä.

–Noin 200 000 sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevää ansaitsee epävarmuuden sijaan varmuuden tulevasta. Hallitus on osansa tehnyt. Lait ovat täällä pöydillämme ja tulossa voimaan 1.1.2021. Kysymys tälle salille tänään kuuluu: pystymmekö huolellisesti, mutta ripeästi yhdessä säätämään lait, jotka uudistuksen voimaan saattamiseksi tarvitaan?

Kaikkonen huomautti, että maakunnissa on pystytty yhteistyöhön yli hallitus-oppositiorajan, mistä olisi syytä ottaa opiksi myös eduskunanssa.

–”Politiikka on tahtomista”, sanoi Ruotsin edesmennyt sosiaalidemokraattinen pääministeri Olof Palme  aikanaan. Näin se on. Jos on tahtoa, ratkaisut kyllä löytyvät. Jos tahtoa ei ole, keksitään selitykset. Kumpi teidän linjanne on, arvoisat sosiaalidemokraatit?

–Jatkuuko jarrutus, joka pahimmillaan johtaa sosiaali- ja terveyspalvelujen hallitsemattomaan yksityistämiseen – todelliseen ”markkinamalliin”? Vai onko se SDP vielä olemassa, joka aikanaan oli keskeisesti yhdessä Keskustan kanssa rakentamassa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa?

Debatin alkaessa Kaikkonen hyökkäsi SDP:n kimppuun ja haukkui puolueen ryhmäpuheenvuoron, joka ei hänen mukaansa sisältänyt minkäänlaista vaihtoehtoa.

–Pelkkää kritiikkiä, haukkumista, räksyttämistä, Kaikkonen sanoi.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Ohvo

Terveysalanyritykset saavat "uudistuksen" myötä laskuttaa valtiolta (sote-keskuksia) ihan kuinka paljon tahansa koska asiakkaalle hinta on sama. Toteutuessaan Keskustan ajama terveysuudistus on huonompi kuin Ameriikan malli. Sitä vastustaisivat Yhdysvalloissa sekä liberaalit että konservatiivit. Sipilän malli on täysi susi, joka täytyy estää toteutumasta.

Hannu Rautomäki

Terveyspalvelujen luovuttaminen yksityisyrityksien toimialaksi johtaa ilman muuta siihen, että kauniin alun jälkeen kustannustaso karkaa myöhemmin pilviin.
"Yksityisyrityksien ainoa tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa."
B.Wahlroos

Juha Lapveteläinen

Isossa osassa Suomen maakuntia ollaan jo pitkällä valtionneuvoston ja eduskunnan päätösten mukaisesti, kunnallinen itsemääräämisoikeus on poistettu köyhiltä kunnilta valtionosuusmallin mukaisesti poliittisesti, mitä hallituksen Sote- ohjelma toteuttaa. Itse asiassa pidän edustaja kaikkosesta, hän on esiintynyt yleensä edukseen ja puhunut muistakin asioista kuin haukkumisesta tai räksyttämisestä. Maakuntauudistus on hyvä asia ja se olisi pitänyt toteuttaa jo sata vuotta sitten, kysymys nimenomaan on kansalaisten yhdenvertaisuudesta alueellisesti. Se miten se lopulta toteutetaan on eri asia, luonnollisesti tämä yksikuntajärjestelmä tuottaa myös paljon päänvaivaa eduskunnalle päätöksenteossa, yksikuntajärjestelmä ei ole Suomen kansalaisen etu kokonaisuutta ajatellen sillä itsemääräämisoikeutetut kunnat ovat kaikki eriarvoisessa asemassa toisiinsa nähden taloudellisesti kuin Ruotsin vallan aikana. Eduskunnan olisi varmasti huomattavasti helpompi työskennellä esimerkiksi 32 itsemääräämisoikeutta käyttävän maakunnan kanssa, kuin 317 itsemääräämisoikeutta käyttävän itsenäisen kunnan kanssa. Luonnollisesti valtioneuvosto sekä eduskunta neuvottelisivat asiasta 32 maakunnan edustajainhuoneen edustajan kanssa asioista, jotka liittyvät maakunnalliseen valtionosuusmalliin. Itsehallinnollisen maakunnassa olevien kuntien tulisi tulla toimeen itsenäisesti ilman valtionosuusmallia, sillä julkinen palvelusektori on suurimmalta osalta uudistuksessa maakunnan harteilla, (75,80,85% riippuen Maakuntavaltuuston edustajien päätöksestä, sekä tietysti itsenäisten kuntien maksukyvystä pienen kunnallisen palvelusektorin osalta Kunnanvaltuuston päätöksin). Mitään ongelmaa ei itsehallinnollisissa maakunnissa esiinny sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta, sillä jokaisessa itsehallinnollisessa maakunnassa toimii Valtion Sairaala, jonka toiminnasta sekä kapasiteetista päättää eduskunta. Pidän myös Edustaja Mikko Kärnästä, joka on Edustaja Kaikkosen puoluetoveri. Hän oli se edustaja eduskunnassa, joka yksinäisesti mutta rohkeasti äänesti Katalonian itsenäisyyden puolesta. Jos asiaa ajattelee tarkemmin, tarkoittaisiko tämä myös Suomen osalta sitä, että Ahvenanmaan Maakunta olisi itsenäinen valtio samoin kuin Pohjois- Lapin Maakunta? Tarvitseeko asiassa aivan välttämättä haukkua ja räksyttää liian paljon, vai olisiko suomalaiselle yhteiskunnalle sekä kansalaiselle jollainen vain itsekin olen, parempi vaihtoehto se, että Ahvenanmaan Maakunnalla on oma maakuntalippu samoin kuin Pohjois- Lapin Maakunnalla, mutta liputuspäivinä nämä molemmat itsehallinnolliset maakunnat kunnioittavat Suomen kansallista siniristilippua muiden itsehallinnollisten maakuntien kanssa yhteistyössä, jota valtioneuvosto sekä eduskunta edustavat oikeusvaltiossa.