Keskiviikko 22.5.2019

Analyytikolta jäätävä arvio Trumpin ja Putinin tapaamisesta: ”Täysin tilanteeseen sopivaa, että järjestetään Helsingissä”

Luotu: 
1.7.2018 12:29
  • Kuva: All Over Press /EPA
    Kuva
    Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta.
|

Sekä amerikkalainen ulkopolitiikan analyytikko, historioitsija Max Boot että arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin johtaja Ian Bremmer uskovat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoittavan Krimin kuuluvan Venäjälle, kun hän tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä parin viikon kuluttua.

–Ainakaan Trump ei poissulje sitä, että myöntäisi virallisesti Krimin kuuluvan Venäjälle. Trumphan sanoi tiedotusvälineiden mukaan jo G7-kokouksessa, että Krimin todennäköisesti pitäisi kuuluva Venäjään, koska kaikki siellä puhuvat venäjää. Baltian maiden, joiden vähemmistöistä merkittävä osa puhuu venäjää, kannattaa pitää varansa, Boot kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Washington Postissa.

Ian Bremmer puolestaan arvioi, että luultavasti juuri näin käy, mutta kukaan ei silti puutu tilanteeseen.

–Odotan, että Trump hyväksyy Krimin miehityksen. Sen jälkeen kukaan ei lopulta tee mitään ja asia unohtuu, hän kommentoi Twitterissä.

Myös valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka ja Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ovat nostaneet Krimin esiin ennakoidessaan Trumpin ja Putinin tapaamista. Lue myös: Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen huolestuttaa asiantuntijoita: ”Varsinainen luuranko Kremlin kaapissa”

Max Boot kuvailee Trumpin toimintaa Euroopan suomettamiseksi.

–On täysin tilanteeseen sopivaa, että Trump-Putin-tapaaminen järjestetään Helsingissä. Sisukas Suomi, joka oli taistellut puna-armeijaa vastaan vuonna 1940, omaksui jälkeenpäin puolivasallin aseman. Maa säilyi markkinataloutena ja demokratiana, mutta solmi ystävyyssopimuksen Neuvostoliiton kanssa myöntyen sen vaatimuksiin ja jopa suvereniteetistaan, jottei ärsyttäisi naapurin karhua. Trump vaikuttaa alistaneen Yhdysvaltain ulkopolitiikan Kremlin käskyille, hän kirjoittaa.

Boot nostaa esiin myös huhut siitä, että Yhdysvallat vetäisi joukkojaan pois Saksasta.

-USA:n joukkojen läsnäolo Saksassa on vuodesta 1945 kuvastanut sitoutumista Euroopan suojelemiseen Venäjältä. Joukkojen poisvetäminen juuri nyt avaisi ovet suomettumiselle. En ole koskaan uskonut Trumpin olevan Venäjän myyrä, mutta on vaikea sanoa, mitä hän olisi tehnyt toisin, jos hän olisi myyrä. On ihme, jos transatlanttinen liitto selviää Trumpin presidenttikaudesta.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu piti lauantaina Washington Postin uutista amerikkalaisjoukkojen mahdollisesta poisvetämisestä Saksasta merkittävänä turvallisuuspoliittisena uutisena.

–Haiskahtaa vielä neuvottelutaktiikalta, mutta on kovaa peliä, hän kommentoi.

Lue lisää: Donald Trumpin uusin veto hämmentää – Suomalaisarvio: ”Haiskahtaa vielä neuvottelutaktiikalta, mutta on kovaa peliä”

Jukka Tarkka jatkoi Trumpin ja Putinin tapaamisen pohdiskelua sunnuntaina toteamalla, että suurvaltajohtajien kohtaaminen Helsingissä ahdistaa. 

–Toinen presidenteistä on poikkeuksellisen pitkän ja toinen melko lyhyen toimikauden jälkeen ajautunut umpikujaan. Molempien poliittinen kiihko paahtaa ylikierroksilla. Presidentti Putinilla on yli vuosikymmenien yltävä näyttö siitä, miten huteralle alustalle rakennetaan suuri myytti. Presidentti Trumpilla on takanaan lyhyt ryöppy sekavaa touhotusta, joka ei luo mitään, hän kirjoittaa Facebookissa.

–Joudumme ehkä näkemään, miten kaiken kokenut ruhtinas nöyryyttää omahyväisen nousukkaan. Häviäjän kohtalo on ilmeinen, syöksy historian hämärään. Mutta mitä Putin tekee voitollaan? Tulevaisuutta ei voi rakentaa pelkällä uholla. Ne asiat, joilla Putin pystyy nolaamaan Trumpin, eivät auta häntä ratkaisemaan niitä asioita, jotka ovat Venäjän todellisia ongelmia, Tarkka jatkaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

Venäjä, venäjä, venäjä.

Niin. Ehkäpä suomalaisten poliitikkojen ja etenkin median tulisi harkita, millaiset suhteet Suomi tarvitsee Yhdysvaltoihin. Erityisesti vastuullinen media on kunnostautunut Trumpille naljailussa. Viimeisin riman alitus on Helsingin Sanomilta todeta että Trump ja sika ovat saman näköisiä. Ja kaiken kukkuraksi lehden päätoimittaja sanoo tämän olevan ok, ja toinen toimittaja sanoo tämän olevan 'hyvä juttu'.

Onkohan sekin HS:lle 'hyvä juttu', jos samainen sika ilmoittaisi Suomen olevan osa Venäjää?

Petri Hämäläinen

Hienoa Trump !

Krimin liittäminen Venäjään (annexation ei ole miehitys kuten artikkeli valheellisesti väittää) saa kunniakaan diplomaattisen päätöksen.

Eurooppalaisille poliitikoille jää totutusti säälittävän pellen rooli.

Sipilä kertoo ennen joulua että Berliinistä tuli juuri uudet ohjeet. Homma ok.

Timo Nenonen

"Krimin kuuluvan Venäjälle, "

Eihän asiasta ole mitään epäilystä ollutkaan. Kuten ne, jotka eivät ole dementikkoja, hyvin muistavat, Krim KANSANÄÄNESTI liittymisestään Venäjään , joten Trumpin ei tarvitse tehdä muuta kuin tunnustaa tämä tosiasia.

Heikki Rosti

Hohhoijaa,eurooppalaisten poliittisten kommentaattoreiden puheet naurettavia.Mutta näin historiassa aina käy ,kun uudet supermahdit ilmestyvät kansojen taivaalle kuin hatusta vetäen.Saksan johdolla Eu n talousmahdin katsottiin murskaavan tieltään kaikki esteet.Aivan kuin Aatun armeja,toisin kuitenkin kävi.Hymyilyttävintä kuitenkin U.S talouspotentiaalin karkea aliarvioiminen ja Kiinan yliarvioiminen.Eilisen viholliset U.S Venäjä ovat taas liittoutumassa ja suomipoika ihmeissään.Eli älä enää ihmettele,lähetä kauppavaltuuskunnat länteen ja itään.Hyvällä tilaisuudella vain otsatukka jälkijunassa huhuilu ei nosta kansantaloutta.Joten mr Trump ja mr Putin you are Wellcome.

tom brunila

isot jotka jakoivat pieniä kuin omiaan olivat Berllini ja Moskova ja jaettavat näiden välissä olevat pienet maat.
Toinen tapaus jossa isot jakoivat pienet joka tulee mieleen oli kun 1800-luvun lopulla Euroopplaiset maat jakoivat Afrikan!

Iiro Koppinen

Nyt en ole ylpeä suomalaisuudestani. Pr Niinistö menee tarjoamaan "hyviä palveluita" antamalla kohtaamispaikan kahdelle tyypille, jotka eivät suostuisi tapaamaan missään sivistyneessää, kansainvälsiä lakeja kunnioittamaan paikkaan, mutta kylläkin suomettuneeseen paikkaan, joka on luonteva suomettamisen laajentamiselle. What another mess President got Finland into. Ja suomalaiseen tyyliin kanslia hersyttää: olemme niin hyviä ja arvostettuja.

Tapio Mäkeläinen

Jenkeissä asuu lähes 200 miljoonaa ihmistä enemmän kuin Venäjällä. Usa syntyvyys kasvoi 2017 11% kun taas Venäjän nuppiluku laskee. Tilaa olisi.
Kansantalouden koossa on n 10x ero. Mulle on hieman epäselvää miksi näitä maita pidetään jotenkin tasapareina. Atomipommin takiako? Onhan niitä muillakin.
Luulenpa, että molemmilla on suurin uhka oman maansa sisällä.
Tässä asetelmassa oli mielestäni Nils Torwalds rehellisin pressaehdokas.
En käy johtajia arvioimaan. Vettä sataa ja selkää särkee niin on päivä jo muutenkin pilalla.

tom brunila

Max Boot on neo-konservatiivi, siis porukkaa joka piti hyökkäystä Irakiin hyvänä ajatuksena! Hänen hengenheimolaisiaan ovat suurta kansainvälistä suosiota ja arvostusta nauttivat Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, Richard Perle vain muutaman George W. Bushin lähimpiin neuvonantajiin kuuluneen mainitakseni!

tom brunila

Juu, Trump vetää USA:n joukot Saksasta ja siirtää ne Puolaan jossa niiden ylläpito ei ole yhtä kallista kuin Saksassa jossa tukikohdissa työskentelevien saksalaisten palkat ovat huomattavasti korkeammat kuin mitä ne olisivat Puolassa.