Lauantai 25.5.2019

Kokoomuskonkari ihmettelee sote-sotkua: ”Miten on voitu lähteä laajaan ja kalliiseen valmisteluun kentällä”

Luotu: 
8.7.2018 19:22
  • Kuva: Markku Huusko / Uusi Suomi
    Kuva
    Pertti Salolainen.
|

Kokoomuksen kokenut kansanedustaja Pertti Salolainen ihmettelee, miten sote-uudistuksen valmisteluun on jo lähdetty kentällä, vaikka uudistusta koskevat lait eivät ole vielä valmiit valiokunnissa.

–Tällaista kokenutta kansanedustajaa ihmetyttää miten on voitu lähteä lakien laajaan ja kalliiseen valmisteluun kentällä vaikkeivät lait ole edes ulkona valiokunnista, Salolainen kirjoittaa Twitterissä.

Maakunta- ja sote-uudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg vastaa Salolaiselle, että lakiluonnosten mallien testaamisen luulisi antavan luottoa käsittelyyn.

–En hallituksen puolesta selitä, mutta pari ajatusta: kehittäminen valtioneuvoston vastuulla, eduskunta päättänyt rahoista. Lakiluonnosten mallien testaaminen 18 kertaa luulisi antavan luottoa käsittelyyn?

Nerg huomauttaa myös, että käynnissä on viimeinen vuosi ennen seuraavia eduskuntavaaleja. 

–Alkaa viimeinen vuosi ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Jos ei sitä ennen lakeja hyväksytty, kaikki raukeaa. Oma kysymykseni onkin, onko Suomella varaa siihen? Vai voisiko pohjat saada valmiiksi? Ja niiden pohjalta eteenpäin kehittäen!

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Sosiaali- ja terveysvaliokunta lähti perjantaina lomalle riitaisissa tunnelmissa, kun Kuusi sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajaa syytti perjantaina valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) käyttäneen asemaansa sote-uudistuksen käsittelyn viivyttelyyn. 

Viikonloppuna kantelun takana olleelta keskustalta vaadittiin anteeksipyyntöä, mutta valiokunnassa istuva keskustan kansanedustaja Pekka Puska totesi, että ”tärkeintä ei ole sote-välit, vaan itse sote.”

Ristivetoa on kuitenkin myös keskustassa, sillä puolueen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila huomautti Puskalle, että muita syyttelemällä asiat eivät etene.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru vastasi syytöksiin toteamalla, että jos hallituksen sote-esitykset olisi valmisteltu normaalia lainvalmistelua noudattaen siten, että ne olisivat sopusoinnussa perustuslain kanssa, mitään ongelmia ei olisi. 

Lisää aiheesta: 

Sote-riita kuumenee: ”Pian on viimeisetkin arvot uhrattu – Hallituksen rivit hajallaan”

Nyt puhuu kovien syytösten kohteeksi joutunut Krista Kiuru: ”Kauaa nämä Juha Sipilän vakuuttelut eivät olleet voimassa”

Sote-valiokunnan kokoomuslainen jäsen Ylelle: ”Keskityn työntekoon, enkä jaksa pelailla pelejä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä tästä, - jos sote -lakipaketti kaatuu -, tulee melkoinen selvitystarve, miten massiiviseen valmisteluun on lähdetty ennen lain voimaantuloa.

Milloin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos on valmis perustuslakivaliokunnan toista lausuntoa varten ? Jos perustuslakivaliokunta edellyttää vielä muutoksia, voitaneen todeta, ettei jäljellä oleva aika vaalikaudesta enää riitä lakipaketin hyväksymiseen eduskunnassa.

Lakipaketin vastuuministeriö on STM ja siellä pääministeripuolue.

Seppo-Juha Pietikäinen

Se, että koko uudistuksen täytäntöönpanon vastuu jää seuraavalle hallitukselle, on minusta kriittinen asia. Olen kokoajan johdonmukaisesti ollut kriittinen ehdotetulle maakuntien määrälle 9-12 olisi riittänyt.

Valiokunnan SDP-puheenjohtajan toiminta ja hänen aikaisempi toiminta on ollut parlamentarismin pelisääntöjen vastaista.

Risto Nikander

Yli 10 kertainen selvitystarve olisi ollut "pakolaiset". Sekin jätettiin tekemättä.
40% on saanut turvapaikan ja puolueettomien selvitysten mukaan 2 % olisi tarvinnut pakolaisstatuksen YK:n määritelmän mukaan.
Eli 2% oikeasti tarpeessa olevista 5% . JA luultavasti niistäkin osa on Irakilaisia nuoria miehiä, jotka innostuivat Sipilän kutsusta asumaan kotiinsa.
En puolustele tällä kokoomuksen veroeurot pääomasijoittajille lehmänkauppaa kepun maakuntabyrokratiaa eli valtapyrkimyksiä vastaan
Nyt Irak ei ota heitä vastaan, kun Suomessa on niin mukavat oltavat. Eli nämä herrat saavat rikkoa lakia Suomessa ja heitä lisäksi hyysätään.

Hannu Rautomäki

Asiaa sopii ihmetellä.
"Sote-uudistus: Keski-Suomi rynnii valinnanvapauteen maakuntien kärkijoukossa.
Maakuntajohtaja Tapani Mattilan mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauteen siirrytään joko vuoden 2020 tai 2021 alussa."

Pentti Westerholm

Eduskunta on myöntänyt rahat valmistelulle ja nyt aletaankin panemaan todenteolla hanttii ettei uudistus toteutuisi.Vaikka lakiluonnosta on testattu 18 kertaa.Niinhä se on ,että sateella ei voi kattoa korjata ja poudalla se ei vuoda joten miksi siihen tuhlaisi rahaa.Oppositiossa todella asiantuntevaa joukkoa.

Mikko Toivonen

Kyllä se, Salolainen, on vain niin, että poliittinen mahti ja ideologia sumensivat sotea nykyisellään ajaneiden päät ja mlaittoi heidät uskomaan olevansa kuolemattomia.
Näihän asia ei reaalielämässä tietenkään ole.
Paras korjausliike nyt olisikin tunnustaa ideologinen ja vallankähmintävirhe ja julistaa sote kuiolleeksi tällä erää ja puhallettaavaksi henkiin tarpeellisilta osiltaan vasta vaalien jälkeen. Ja silloin ilman kepu kytkykaupaa aluehallintaan.

Risto Nikander

Tottahan sekin on. Mutta osoitus siitä, että Salolainenkin "tietää" jopa vielä sellaisiakin asioita, jotka valtaosalle suomalaisista ruohonjuuritason ihmisistä on itsestään selvyys. Aikamoinen saavutus miehelle, joka ei juuri ole oikeita töitä eläissään tehnyt.

Arvo Tammela

Uuden Suomen toimittaja Katja Incoronato, ettekö löydä enää muuta uutisoitavaa sotesta. Kansanedustaja Salolainen on ollut myöntämässä valmisteluun käytettävät rahat ja nyt hän herännyt hurskastelemaan, miksi on lähdetty kalliiseen ja laajaan valmistelun kentällä. Voi pyhä yksinkertaisuus. Eikö Salolainen osaa edes hävetä kaksinaamaista toimintaansa.

Teppo Oikari

Perus Perttiä taas. Kun ei mene putkeen niin itkuvirsisemantiikalla etiäpäin. Toki perusfundamentista olen samaa mieltä, miksi toinen käsi tekee vaikka toinen ei ole kerinnyt hankkia lupaa ja rahoitusta? No vastaus on tietenkin MAAN TAPA ja Kepu.

Kalevi Salonen

Sinänsä ilahduttavaa havaita, ettei Kokoomuksen arvopohja ole kokonaisuudessaan romahtanut vaan vielä löytyy jäseniä, joilta löytyy selkärankaa. Puhuminen 18 kertaa testauksesta ei ole mitään testausta vaan selvää toteuttamista. Alkaa suorastaan jo suututtaa, että tällaisia korkeintaan puolitotuuksia suolletaan lähes joka päivä. Kansa ei ole niin tyhmää kuin poliitikot luulevat. Vaaleissa voi tulla joillekin karmeita yllätyksiä.

Seppo Simonen

Kokoomuksella on kesä tuuletusten aika pientä purnausta on liikkeellä. Tilanne kaipaa Petteri Orpolta päivitystä sillä Kokoomukselle sote on kärkihanke ja siitä luopuminen tarkoittaisi taantumuksellisuuden ja julkisen terveydenhoidon monopolin jatkumiseen. Pertti Salolaisen pitäisi olla enempi tästä huolissaan kuin soten valmisteluista.

Seppo Simonen

Kesän lämpö sumentaa ajatusta pois järkilinjalta mutta kesä on kohta ohi jo ennen mätäkuuta jonka jälkeen ollaan taasen eduskunnassa yhtenä ryhmänä viemässä sotea maaliin ja Kokoomuskin saa sotesta minkä on puolueena halunnutkin.
Punavihervassareiden soten viivytys on tuhoon tuomittu sillä kansa on lopen kyllästynyt heidän viivytyksiin ja sabotointiin sillä kansalaiset odottaa yhdenvertaisia ja paremman palvelun antamia monen palvelun tuottajan mahdollistamia sotekeskuksia koko mahan.

Veikko Punkka

Pääkaupunkiseudun kokoomuskansanedustajat pohtivat kesänaikana suhtautumistaan maakuntauudistukseen ja sen päättämiseen .
Oma äänestäjäkunta kertoo heille kesäjuhlilla mielipiteensä asiasta ja sillä on vaalien lähestyessä oma merkityksensä.Pinnan alla muhii .

Seppo Simonen

Niinpä sote valmistelut aloitettu tyhjän päälle mikä onkin viisas aloitus sillä vaha sote joutaa historiaan kunta monopolina joka on eriarvoistanut Suomalaiset sattumakauppaan missä kunnassa satut asumaan.

Muutoin on selvää että Keskusta käy kalpaten virkojen suhteen maakuntamalissa.
Siispä Keskusta ajaa nyt Suomen etu edellä. Mikä parasta Artoltakin tippuu kuntavero alemmaksi.

veli leppäjuuri

Miten ihmeessä tämä konkari on noin silmät ja korvat kiinni saanut aikansa kulumaan eduskunnassa ja hallituspuolueessaan.
Meillä on useita eri puolueista lähtöisin olevia elämäntapa politiikkoja, jotka katsovat oikeutenaan vain olla eduskunnassa.

Pentti Westerholm

Miksi kuntia aikoinaan yhdistettiin ,siksi kun jotkut olivat konkurssin partaalla ja näin saatiin lisävoimaa kunta-alueelle.Maakuntien laajentaminen ja Sote hanke perustuu aivan samaan.Saadaan rahoituspojaltaan vauraampia maakuntia ja niiden valmiudet terveydenhuoltoon paranevat.Ei tässä Kepun ,Kokoomuksen ja Sinisten päiväunelmat täyty.Siinä täytyy kansaslaisten unelma päästä hyvään hoitoon.Polittisesti se antaa kannatusta näille puolueille.Sitähän oppositio vastustaa, kansalaisten kärsiessä haitat jos hanke kaatuu.Tiedän sen, yhdelläkään poliitisella päättäjällä ei ole ollut mitään ongelmia nykyisen mallin mukaan,mutta heitä varten ei uudistusta tehdäkkään.

Juha Lapveteläinen

without finnish alphabets

Idea Sote- mallista on perustuslaillisesti perusteltua, hanketta piti vieda eteenpain jo noin sata vuotta sitten vuonna 1919, mutta se jai silloin poliittisista riidoista ja syista johtuen kesken. Ainoastaan Ahvenanmaan Maakunta toteutti hankkeen perustuslaillisesti oikein vuonna 1922, pienella saarella sijaitsevien eri kuntien yhteenliitoksilla toisiinsa. Ratkaisu on perustuslaillisesti oikein toteutettu seka laillinen. Tasta ratkaisusta olisi syyta ottaa oppia muidenkin itsenaisten itsemaaraamisoikeutta kayttavien eri kuntien suomessa, varsinkin niiden, jotka taloudellisesti tulevat alueena ja suurempana keskuksena paremmin toimeen ilman valtion apua. Niiden jotka eivat tule, olisi syyta ehka muuttaa raskasta julkista taloutta enemman yritysystavallisempaan suuntaan, jotta todellinen perustuslaillinen Suomi 100- vuotta toteutuisi jo ensi vuonna heinakuussa.

Arto Lähteelä

Kunta- ja kuntayhtymä hallinnon malli on toimiva julkisen terveydenhoidon rakenteena.
Tutkitusti maailman parhaimmistoa.
Lisää hoitajia ja lääkäreitä palkkaamalla ongelmat ratkeavat.
Lisä byrokratia vain heikentää terveydenhoitoa.

Jukka Ruokonen

Miksi tuhota maailman parasta terveydenhuoltomallia? Eikö kannattaisi vain parantaa sitä entisestään...ilman mitään yksityistämistä...! Perus terveydenhuolto julkista ja tarvittaessa ostetaan sitten yksityistä osaamista? Jos silloinkaan?

Vallu Novanto

Ehkäpä valmistelussa ajatellaan ja tämä on aina hyvä. Kun tämä kuopataan, on selvitetty paljon asioita perustuslakivaliokunnassa... Helpompi jatkaa tästä Suomen terveydenhuollon parantamista, myös muiden toimintojen, joita nyt hoidetaan kunnissa, lääninhallituksissa, valtion toimesta... Pitää purkaa ja sujuvoittaa joka portaassa ja pitää langat Suomessa.
Jos joku oikeasti uskoo, että merentakaisella yhtiöllä on kiinnostusta oikeasti yksittäisen potilaan hyvästö hoidosta, HaH HaH.
Kyse on vain ja ainoastaan busineksesta. Jos halvin voittaa, saa vähiten. Onko se tarkoitus?