Keskiviikko 19.6.2019

Tutkijalta karu arvio Trumpin ja Putinin tapaamisesta: ”Eikö tätä katastrofia voida pysäyttää?”

Luotu: 
8.7.2018 10:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen on huolestuttanut monia tutkijoita ja asiantuntijoita etukäteen. Presidentit tapaavat Helsingissä 16.heinäkuuta.
|

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund pitää Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa jo etukäteen epäonnistuneena.

–Me kaikki tiedämme, että Trumpin tapaaminen Putinin kanssa Helsingissä 16. heinäkuuta on aivan liian todennäköisesti täysi katastrofi. Eikö tätä katastrofia voida pysäyttää? Koska Trump ei onnistunut saamaan mitään Kim Jong-unilta, hän ei mitenkään voi saada mitään Putinilta, Åslund kirjoittaa Twitterissä.

 

 

Trump allekirjoitti Pohjois-Korean johtajan Kin Jong-unin kanssa hiljattain Singaporen tapaamisessa asiakirjan, jossa sitouduttiin edistämään rauhaa Korean niemimaalla. Trump hehkutti tapaamisen jälkeen, että Korean niemimaan ydinaseriisunnasta tulee totta.

Nyt viikonloppuna Pohjois-Korea kuitenkin syytti Yhdysvaltoja ”gangsterimaisesta” toiminnasta ja siitä, että sitä patistetaan liikaa ydinaseriisuntaan. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vieraili Pohjois-Koreassa tällä viikolla.

Pohjois-Korea varoitti Reutersin mukaan tänään omassa lausunnossaan, että sen päättäväisyys ydinaseriisunnan suhteen ”saattaa horjua”. 

Trumpin ja Putinin tapaaminen on huolestuttanut monia tutkijoita ja asiantuntijoita etukäteen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi lauantaina Ilta-Sanomien haastattelussa olevansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamisen osalta optimisti, mutta näkevänsä myös uhkakuvia.

Sotatieteiden tohtori, kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéllin mukaan nyt kannattaa tarkkaan seurata, mitä Suomesta viestitään seuraavien viikkojen aikana.

–Kannattaa tarkoin seurata, mitä Suomesta viestitään seuraavien viikkojen aikana - niin idässä kuin lännessä. Viesteillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia Suomelle, hän tviittaa.

 

 

Useat tutkijat ovat tapaamista ennakoidessaan nostaneet esiin Krimin. Muun muassa amerikkalainen ulkopolitiikan analyytikko, historioitsija Max Boot ja arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin johtaja Ian Bremmer uskovat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoittavan Krimin kuuluvan Venäjälle. Myös valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka ja Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ovat nostaneet Krimin esiin ennakoidessaan Trumpin ja Putinin tapaamista.

Myös Anders Åslund pitää todennäköisenä, että Trump julistaa Krimin kuuluvan Venäjälle.

–Mitä myönnytyksiä Trump voi tehdä? USA:n kongressilla on viimeinen sana Venäjä-pakotteisiin. Trump saattaa pitää kiinni taannoisesta lausunnostaan, jonka mukaan Krim kuuluu Venäjälle siellä asuvan venäläisväestön vuoksi, ja jättää lausuntonsa seuraukset avoimiksi. Hän saattaa myös luvata, että Yhdysvallat vähentää tukeaan Ukrainalle. Tästä Helsingin huippukokouksessa näyttää olevan tulossa tuhoisa Jalta kakkonen, Åslund kommentoi Atlantic Councilin blogissa.

Lue myös: 

Sauli Niinistö Trumpin ja Putinin tapaamisesta IS:lle: ”Toivotaan parasta, mutta varaudutaan pahempaan”

Paavo Väyrynen ennakoi Trumpin ja Putinin tapaamista: ”Vahvistaisi kansainvälistä turvallisuutta”

Analyytikolta jäätävä arvio Trumpin ja Putinin tapaamisesta: ”Täysin tilanteeseen sopivaa, että järjestetään Helsingissä”

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen huolestuttaa asiantuntijoita: ”Varsinainen luuranko Kremlin kaapissa”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarle Akkanen

Ehkä kuitenkin Ukrainan tilanteen selkeyttäminen? Eikö tämä ns. aluesota ole ollut juuri putinin ylläpitämä "myyntivaltti"? Nyt olisi oiva tilaisuus näyttäytyä maailmalle suurena rauhan edistäjänä ja lopettaa tuo paikallinen kahina!

Jouni Borgman

Tietty ideologia on sokeuttanut nuo transatlantlattisen yhteyden kaiken edelle asettavat ajatuksien hautojat. Tuo maailmanjärjestys on aika pitkälti Zbigniew Brzezinskin ja hänen aateveljiensä mm. Council of Foreign Policy -järjestössä ajama, suuryritysten ja USA:n kansallisilla voimavaroilla toteutettava monenkeskinen ja globaaliin yhtymiseen tähtäävä järjestelmä. Se on kuitenkin alkanut viime aikoina murtua mm. USA:ssa voimakkaasti sitä vastustavaan nationalistisen poliittisen liikehdinnän myötä.

Suuryritysomisteinen valtamedia ja sille aineistoa toimittavat uutistoimistot ja ajatushautomot on kuitenkin ohjelmoitu tuon em. järjestyksen tavoitteiden puolesta toimiviksi. Jotta asetelma olisi mahdollisimman hankala, on perinteinen poliittinen vasemmisto onnistuttu jallittamaan tuon globaalia yhtenäisyyttä ja yhdenmukaisuutta tavoittelevan järjestyksen asianajajiksi.

Raili Sergejeff

*satiirivaroitus*

Trumppi kysyy, että voisiko USA saada Alaskan takaisin jollakin keinolla, että hän voisi järjestää niin, että Puuttini saisi vastapalvelukseksi Suomen tai Baltian maat, tai vaikkapa molemmat.

Luin tänään jostakin, että voimme vaikuttaa siihen, suoristellaanko uutiskuvissa valkoisia pöytäliinoja vai sanotaanko niissä jotain muutakin.

Meidän pikkuvaltiona pitää aina olla tasapainoilemassa ja kumartelemassa ja mielistelemässä suuremmille. Kun kumartaa yhteen suuntaan, pyllistää toisaalle.

Ainakin näiden kumartelujen ja valkoisten liinojen suoristamisen lomassa voisimme ilmaista mielipiteemme molemmista näkyvästi - niin, ettei media voisi olla uutisoimatta siitä.

Ei ainakaan tulisi suurta valtiollista selkkausta, jos mielipiteen ilmaisijana olisikin kansa eikä presidentti tai muu kansakuntamme kaapin päällä loikoileva "korkea ja vaikutusvaltainen herra".

Risto Nikander

Kuka ihmeessä luulee, että tosi TV höpöttäjä voisi olla tasavertainen neuvottelija kokeneen vakoilijan ja itsevaltaisen teräväpäisen politiikon kanssa. "Kahdenkeskinen" tapaaminen Putinin kanssa tekee tästä vaarallisen. Toivottavasti USAn kongressi sanoo viimeisen sanan.

Mikko Räsänen

No nyt ammutaan jo aika kovilla. Minkälaiseen analyysiin perustuu väittämä "tosi TV höpöttäjästä"? Ihanko olet HS ja YLE propagandaa aktiivisesti seurannut? Naamakuvan perusteella et ole ihan keskenkasvuinen ja sen vuoksi hämmästelen lapsellista yksittäisen ihmisen ivaamista ilman sen kummempia perusteluja. Trump on USA:n presidentti ja valittu USA:n vaalisysteemin mukaan. Ihan saman myllyn kautta on valittu suomalaisen median lemmikki Obamakin. Kuka tahansa pelle ei siitä seulasta pääse läpi. Putin taas on päässyt Venäjällä venäläisen menettelyn kautta vallan kahvaan. Ei sielläkään kuka tahansa tollo olisi hänen sijalleen päässyt. Puhutaan politiikasta ja päätöksistä, mutta jätetään yksittäisten ihmisten solvaaminen. Sekin kertoo jotain sivistyksen tasosta.

Jouko Salminen

Krimin kysymys on jo kertaalleen ratkaistu Pariisin rauhansopimuksessa 1856. Mikään muukaan ratkaisu ei tule edelleenkään kysymykseen, vaikka siinä loukataan kaikkien kunniaa. Suomalaiset tuntevat sodan paremmin Oolannin sotana. Samassa sopimuksessa demilitarisoitiin Ahvenanmaa ja Sevastopol.

Kari Vanhapiha

Katastrofin ainekset: Pohjois-Korean ydinohjelma kukoistaa Trumpin ja Kimin tapaamisen jälkeen. Samalla Yhdysvallat vetäytyy sotaharjoituksista. Putin odottaa innolla diilintekijän tapaamista, sillä Trump ei ymmärrä politiikkaa eikä kuuntele neuvonantajia.

Tapani Tuominen

On sääli, että siirryttyään suoraan Alma median osaksi, Uudesta Suomestakin on tullut tällainen politiikan (punainen) 7-päivää julkaisu. Ei haeta minkäänlaista objektiivisuutta uutisointiin, vaan kerätään ja jaetaan näitä "asiantuntijalausuntoja" konsernin antaman poliittisen linjauksen mukaisesti.

Ja sehän sopii Huuskolle esikuntineen. Tunnen myötähäpeää, en heidän puolestaan, vaan Uuden Suomen aikaisemmin (ennen Herlinin aikaa) upean brandin puolesta.

Tapio Mäkeläinen

Katsoin ohjelmaa Diktaatoreiden käsikirja. Nyt oli vuorossa Pohjois-Korea.
Onko ihmiset niin lapsellisia että uskovat näiden primitiivisiä ohjauskeinoja käyttävien ikinä muuttavan mitään. Toki asiasta on kuultu muualtakin mutta kuvamateriaali oli järkyttävää. Kuten aina syvä ja syvenevä epäluulo on mahtitekijä 1.
En jatka mutta ref Trump ja Putin niin ei kauas putoa.

tom brunila

Andrs Åslund ei ilmeisestikään ymmärrä mitään siitä miten neuvotellaan. Pohjois-Korean kanssa neuvottelut ydinaseriisunnasta ovat vasta alkuvaiheessa. Tapaamisia on ollut muutama ja niissä on todennäköisesti keskusteltu menettelytavoista jotka liittyvät varsinaisiin neuvotteluihin.
Lisäksi täytyy ottaa huomioon Åslundin tausta. Boris Jeltsin jota hän neuvoi onnistui tuhoamaan Venäjän talouden hyvin tehokkaasti. Se mitä Neuvostoliiton talousjärjestelmästä oli jäljellä tuhottiin Jeltsinin kaudella. Jeltsin myös nosti Vladimir Putinin valtaan. Toimiminen Jeltsinin neuvonantajana ei ole asia joka näyttää hyvältä ansioluettelossa. Pikemmin päinvastoin.