Lauantai 25.5.2019

Trump aloitti Saksan höykyttämisen heti – Naton Stoltenberg kuunteli häkeltyneenä

Luotu: 
11.7.2018 16:01
Päivitetty: 
11.7.2018 16:05
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja puolustusliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Brysselissä keskiviikkona.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloitti Euroopan kiertueensa Brysselissä moittimalla kitkerästi Berliinin hallitusta, Kauppalehti kertoo. Trumpin mielestä ei ole oikein, että Venäjältä kaasua ostavaa Saksaa suojellaan amerikkalaisilla verovaroilla.

Valkoisen Talon isäntä murskasi kertaiskulla Nato-diplomaattien haaveet maltillisista ja rakentavista keskusteluista tavatessaan Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin aamiaisella. Donald Trumpin tähtäimessä oli taas kerran ennen muuta Saksa.

– Saksasta on tullut täydellisesti Venäjän panttivanki. Venäjä kontrolloi Saksaa, Trump latasi häkeltyneelle Stoltenbergille hetki ennen Brysselin Nato-huippukokouksen alkua.

Trump niputti suoraviivaisesti yhteen Euroopassakin kiistellyn Nord Stream 2 -kaasuputken ja pitkään jatkuneen väännön Nato-maiden puolustusbudjeteista. Hänen mukaansa Yhdysvallat ei aio hyväksyä sitä, että Saksa ostaa miljardeilla kaasua Venäjältä ja samaan aikaan Nato antaa Saksalle suojan Venäjän uhkaa vastaan.

– Tämä ei ole asiallista, vaan se on hyvin epäreilua amerikkalaisia veronmaksajia kohtaan eikä se voi jatkua, Trump toisteli aamiaispöydässä.

Stoltenberg yritti varovasti muistuttaa, että jo kylmän sodan aikana Nato-maat tekivät kauppaa Neuvostoliiton kanssa. Se ei kuitenkaan rauhoittanut silmin nähden närkästynyttä Yhdysvaltain presidenttiä.

1200 kilometriä pitkä Nord Stream 2 kaasuputki on hiertänyt Washingtonia jo pitkään. USA haluaisi myydä Eurooppaan enemmän omaa liuskekaasuaan. EU-maat ovat kuitenkin Saksan johdolla lisäämässä ostoja Venäjältä.

Nord Stream 2 jakaa myös Euroopan unionia. Erityisesti Itä-Euroopan ja Baltian maat vastustavat putkea. EU:n komissio on muistuttanut, että unionin jäsenmaiden pitäisi pikemminkin vähentää kuin lisätä riippuvuutta venäläisestä kaasusta.

Nato-maat sopivat vuonna 2014, että kaikki nostavat puolustusmenonsa kahteen prosenttiin kansantuotteesta vuoteen 2024 mennessä. Saksa on jo ilmoittanut, että se yltää tuolloin vain 1,5 prosenttiin.

– Saksa on rikas maa. Se voi nostaa menonsa sovitulle tasolle vaikka heti, Trump tiuski Stoltenbergille.

Yhdysvallat on moittinut muiden Nato-maiden alhaisia puolustusmenoja jo kauan. Nyt Natossa pelätään kuitenkin, että Washington saattaa leikata omia Nato-panostuksiaan, jos esimerkiksi Saksa ei muuta linjaansa.

Lue myös:

USA:n Nato-lähettiläs Helsingin tapaamisesta: ”Viesti suoraan Putinille: Teidän täytyy muuttaa käytöstänne”

Angela Merkeliltä kova linjaus huippukokoukseen: ”Naton on keskityttävä Venäjän uhkaan”

Tutkijalta karu arvio Trumpin ja Putinin tapaamisesta: ”Eikö tätä katastrofia voida pysäyttää?”

Tutkija: Kutsu Nato-kokoukseen tärkeä Suomelle ja Ruotsille – ”Oikeuttaisi Nato-politiikkaa kansalaisten silmissä”

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Lindeman

"Hänen mukaansa Yhdysvallat ei aio hyväksyä sitä, että Saksa ostaa miljardeilla kaasua Venäjältä ja samaan aikaan Nato antaa Saksalle suojan Venäjän uhkaa vastaan."

Tämän kerran olen samaa mieltä Trumpin kanssa. Miksi me todellakin Euroopassa rahoitamme Venäjän sotavoimia ja kansalaisille ei anneta edes mitään muuta vaihtoehtoa? Olen sitä ihmetellyt jo pitkään. Blogissani siitä kirjoitin jo neljä vuotta sitten.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/172479-miksi-meidan-on-pakko-t...

Markku Lehto

No mutta jos venäläisen kaasun hinta on kohdallaan verrattuna esimerkiksi USA:sta tuotavaan LNG -kaasuun, niin miksei sitä perusenergiaa ostettaisi sieltä mistä halvimmalla saa. Niin kauan kuin sitä siellä riittää.

Toikihan kaikkea ei kannata panna yhden kortin varaan. Eihän Suomikaan ole riippuvainen Venäjän kaasusta, vaikka sitä käyttääkin. Kyllä Suomessa kaikilla kaasun käyttäjillä on olemassa 2. -vaihtoehto, jos kaasun paine syystä tai toisesta joskus laskee, niin kuin on tainnut joskus käydäkin.

Seppo Viljakainen

Saksa on Pyhän Energiewenden nimissä sulkenut reilu 10 GW ydinvoimaa viimeisen 15 vuoden aikana.

https://www.energy-charts.de/power_inst.htm

Kaasuvoimaa on lisätty samaan aikaan - yllätys,yllätys- juuri tuo 10 GW.
Saksa on on kirkasotsasisesti ilmoittanut sulkevansa viimeisetkin ydinvoimalansa - yhteensä n. 10 GW- vuoteen 2022 mennessä.

Voisiko joku viherpuolen energia-asiantuntija selittää meille ihan omin sanoin , miten tuo verkosta häviävä ydinteho korvataan jollakin muulla teholla kuin kaasuteholla?
Hiilellä, öljyllä ...?

Onhan se nyt jo selvä homeenvihreällekin, ettei ydinvoimaa voi korvata tuuli/aurinkovoimalla?

Markku Lehto

Vuonna 2016 Saksassa tuotettiin 43,1 % sähköstä rusko- ja kivihiilellä.

Saksan sen vuoden sähköntuotantoon voi tutustua oheisen linkin kautta:

https://www.ise.fraunhofer.de/content/dam/ise/en/documents/publications/...

katso siellä mm. sivu 10/18, "German net power generation for public power supply
Year 2016", sieltä voi nähdä uusiutuvan energian ihmemaa Saksan sähkön tuotannon rakenne.

Noita Saksan lukuja voi sitten, ennen kuin taas ripottelemme tuhkaa päämme päälle, verrata vaikka Suomen vastaaviin lukuihin :

ks. https://energia.fi/ajankohtaista_ja_materiaalipankki/materiaalipankki/en...

ja katso sieltä mm. sivu 12 Suomen sähkön tuotanto sekä vertaa sitä fossiilisten osalta toisen uusiutuvan energian ihmemaa Tanskan lukuihin , sivu 14. Fossiiliset Suomi 10% ja Tanska 37 %.

Markku Lehto

USA:lle nesteytetyllä maakaasulla ( LNG ) nähdään potentiaaliset markkinat EU:ssa. Siinä Venäjän putkikaasu, joka on edullisempaa kuin LNG -kaasu, lienee kilpailukykyisempää kuin USA:sta laivoilla rahdattava LNG-kaasu.

No nyt sitten Trump näyttää käyttävän NATO-sidonnaisuutta mm. USA:n LNG-kaasun markkinoinnissa, periaatteella: "Emme puolusta teitä, jos ette osta kaasu meiltä."

Maakaasusta ja LNG:stä sekä USA:n ja EU:n rooleista siinä voi tarkastella esimerikisi oheisista linkeistä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas_in_the_United_States , ks. lopusta LNG:tä koskeva osuus

http://www.lngexports.com/ ja etsi hakutoiminnolla sieltä hakusanalla EU ja katso myös kohta "What they are Saying"

Tokihan EU:n on aika panostaa merkittävästi enemmän oman alueensa puolustamiseen. Tähänhän on jo USA:n edellinen presidentti Obama puuttunut.

USA osallistui jo ensimmäisessä maailman sodassa Europassa sotaan ja toisessa maailmansodassa sen rooli Hitlerin Saksan lyömisessä oli ratkaiseva. Eikä tule unohtaa myöskään II maailman sodan jälkeistä Länsi-Euroopan jälleenrakentamista, jota USA rahoitti ns. Marshall avulla. Sitähän Suomi ei kuitenkaan voinut silloin ottaa vastaan ns. "tunnetuista syistä".

ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Marshall-apu , ja mm. kohta: "Suomikin kieltäytyy Marshall-avusta".

Tuomas Sikander

Kannattaa muistaa että sitä sotaa rahoitti myös amerikkalaiset sotainvestointipankkiirit, yhden sukunimi taisi olla Bush, siis sen joka aika massiivisesti rahoitti sitä uunikansan "Veitikkaa"
.Epäilemättä tunsi itsensä jonkinlaiseksi hengenheimolaiseksi.

Tapani Tuominen

Koska muutkin kuin Itä-Euroopan maat heräävät ja toteavat, että Saksa se vasta onkin Euroopan sairas mies(oletettu)?

Pelkät talouden tämän hetkiset luvut johtavat harhaan. Saksa on vakavasti sairas, josta tässäkin dialogissa mainittu Energiewende on malliesimerkki, täysin vastuuttoman ja järjettömän maahanmuuttopolitiikan ohella. Pian tämä Neljäs Valtakunta konttaa ja meidän poliittinen johtomme saa taas kerran korvilleen. Ikävä kyllä myös me muut tämän yhteiskunnan jäsenet.