Uudet eduskuntavaalit järjestetään ensi keväänä, mutta suomalaisilla ei ole yhtä vahvoja suosikkeja hallituspuolueiksi kuin neljä vuotta sitten, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tänään julkistamasta tutkimuksesta.
Vahvimmin suomalaiset kannattavat SDP:tä, jonka näkisi hallituksessa 45 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista. Perässä tulevat jaetulla toisella sijalla vihreät ja kokoomus 37 prosentin tuella. Nykyisen pääministeripuolue keskustan haluaisi hallitukseen 35 prosenttia suomalaisista.
Luvut ovat selvästi matalampia kuin neljä vuotta sitten tehdyssä vastaavassa mittauksessa. Tuolloin, eduskuntavaalien silloinkin lähestyessä, keskusta oli kansalaisten ylivoimainen ykkönen. Tuolloin vielä oppositioasemassa olleen puolueen halusi hallitukseen peräti 55 prosenttia kansasta. SDP:tä kannatti hallitukseen 44 prosenttia ja kokoomusta 46 prosenttia.
Ykkös-, kakkos-, ja kolmossijan kannatuslukemissa onkin noin 10 prosenttiyksikön tasolasku.
–Tämän voi tulkita niin, että kansalaiset eivät koe puolueen hallituksessa olemista yhtä dramaattisena kuin neljä vuotta sitten, pohtii Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen.
Neljän vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna suurimmat muutokset ovat tapahtuneet keskustan, perussuomalaisten, kokoomuksen, vihreiden ja kristillisten kannatuksessa. Keskustan suosio hallituspuolueena on romahtanut 20 prosenttiyksikköä, perussuomalaisten 17 prosenttiyksikköä ja kokoomuksen 9 prosenttiyksikköä, kun vihreiden suosio on kasvanut 10 prosenttiyksikköä 37 prosenttiin ja kristillisten 6 prosenttiyksikköä 18 prosenttiin.
Tuloksissa näkyykin Mykkäsen mukaan selvä jako hallitus- ja oppositiopuolueiden kannattajien välille sekä perinteistä jakoa oikeisto- ja vasemmistopuolueisiin. Esimerkiksi SDP:n kannattajat haluaisivat oman puolueensa ohella hallitukseen mieluiten vihreät (57 %) ja vasemmistoliiton (56 %).
–Nämä puolueet ovat selvästi enemmän hitsautuneet yhteen kuin yleensä oppositio on tehnyt, Mykkänen arvioi.
Kokoomuksen ja keskustan kannattajista selvästi useampi näkee porvarillisen kumppanin SDP:tä sopivammaksi.
–Mutta keskustan kannattajien keskuudessa SDP:n suosio on noussut ja kokoomuksessa päinvastoin laskenut, Mykkänen huomauttaa.
Puolueiden kannattajat tukevat hyvin laajalti, yli 90 prosentin kannatuksella, omaa puoluettaan hallitukseen. Pienen poikkeuksen tekevät vihreiden kannattajat, joista ”vain” 87 prosenttia näkisi puolueen hallituksessa.
–Voi olla, että vihreät suhtautuvat kriittisemmin siihen, mitä hallituksessa voi saada aikaan, Mykkänen pohtii.
Kommentit
Tuo Keskustan luku 35% on nytkin hämmästyttävän korkea.
Ajatella 35 % viellä nytkin vaikka moni on luonut negatiivistä illuusiota toistuvasti ja toistuvasti Keskustalaisesta kansanliikkeestä.
Illuusion aura kääntyy viellä ennen ensikevättä hyvään suuntaan keskustapuolueelle.
Keskusta on tehnyt tämän ihan itse.
ööö... siis minkä? Edelliset hallitukset ryssivät Suomen talouden täysin kuralle. Nyt kepun johdolla homma on kääntynyt oikeaan suuntaan. Seuraavissa vaaleissa demarit tulee tässä sähläämään hallitukseen ja huonoimmassa skenaariossa vielä vihreät samaan joukkoon tummaan. Sitä rumbaa sitten vedetään pari vaalikautta ja uusi katastrofi on valmis. Demareilla ja vihreillä ei ole yhtään - toistan EI YHTÄÄN AINOAA - henkilöä, jolla olisi edes jonkinlaista meriittiä talouden hallinnan alueella. Silti suomalaiset pölvästit sankoin joukoin tulevat äänestämään näitä vastuuttomia huseeraajia vallankahvaan. Kokkelit eivät ole yhtään sen parempi vaihtoehto. Kuka muistaa Stubin? Kuka kaipaa häntä? Kuka muistaa Kataisen? Kuka kaipaa häntä? Itse A Rinne demareistakin oli sekoili ministerinä aikansa kommelluksesta toiseen. Nyt hänellä on pokerinaamaa selittää miten asioita pitäisi hoitaa paremmin. Jos nämä stubit ja rinteet olisivat vielä 4 vuotta jatkaneet, Suomi olisi konkurssissa. Nyt höpötetään kepu sitä ja kepu tätä. Niin tai näin - noususuunnassa ollaan joka tapauksessa. Miettikää sitä.
Analogiasi mukaan siis Matti Vanhanen sotki Suomen talouden kuralle.
Eikö evoluutio etene tarpeeksi nopeasti?
Tämä on näkynyt räikeästi opposition toiminassa koko hallituskauden.Onko tämä kanslaisten kannalta rakentavaa politiikkaa?Sote on tästä karmea esimerkki.
Voihan sitä mielipiteitä näinkin muokatta.Eileinen ei ole huominen.
Kuka oikeasti äänestää nykydemareita,haluavat että suomi on koko maailman sosiaalitoimisto! Viimeksi demari Huovinen jälleen teki esityksen, että kaikki suomeen tulleet saavat täyden terveydenhuollon,kaikilla lisukkeilla! Huovinen myös järjesti vanhukset kotiin,nythän ne saavat kuolla kotiinsa,kukaan ei välitä! Väitän uutista feikiksi!
Ainakin mediassa olleiden tietojen perusteella pääministeri Sipilä (kesk) oli levittänyt kansainvälisissä tiedotusvälineissä halukkuuttaan tarjota oma asuntonsa maahantulijoille. Mahtaako olla kyse valemedioista?
Alkaa näyttää vahvasti siltä, että tulevan hallituksen pääpuolueet ovat Kokoomus ja Sosiaalidemokraatit.
Se on jo näkynyt kyseisten puolueiden tekemisissä.
Tästähän meillä on kokemusta: stubukka pääministerinä ja rinteen ana valtionvarainministerinä. Kuka kaipaa ihan oikeasti noita aikoja, jolloin pelotti seurata uutisia? Silloin tunsin oikeasti myötähäpeää noiden veikkojen toilailuja seuratessani.
Tämä on ainut hallitus joka on laskenut eläkeläisten ostovoimaa 2000 luvulla, pidentänyt palkansaajan työaikaa ilman palkkaa, kasvattanut rajusti toimeentulotukia....luetteloa vois jatkaa pitkään...siinä sitä kehumista riittää vaalimainoksissa. Naurattaa jo etukäteen sipilän jutut.
Jos Kokoomus lähtee SDP:n kanssa hallitukseen niin kyllä takkeja käännellään! Minun ääntäni ei koskaan saa. SDP muodostakoon vähemmistöhallituksen!
Uskoo ken haluaa, että näillä kyselyillä on mitään merkitystä ensi kevään vaaleissa!
Mitä sitomista tässä nyt on ?. Tämä sakkihan aloitti huonosti suunnitellun punakapinan tammikuussa 1918 tunnetuin seurauksin, joista nyt vikistään.
Käydään nyt ensin vaalit eikä yritetä iskostaa ihmisten mieliin kuinka "pitäisi" äänestää.