Maanantai 17.6.2019

Nyt tuli vahvistus Suomen talouskasvulle: +2,8%

Luotu: 
12.7.2018 09:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Suomen talous kasvoi viime vuonna 2,8 prosenttia, ilmenee Tilastokeskuksen vahvistetuista luvuista.

Maaliskuussa julkaistujen ennakkotietojen mukaan Suomen talous olisi kasvanut 2,6 prosenttia. Bruttokansantuote eli tavaroiden ja palveluiden tuotannossa aikaansaatu arvonlisäys oli 216 miljardia euroa.

Kotitalouksien saama palkkatulo kasvoi 2,2 prosenttia ja sosiaalietuudet 0,9 prosenttia. Palkkatulot kasvoivat työllisyyden nousun takia. Kotitalouksien omaisuus- ja yrittäjätulot kasvoivat 2,1 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan käyvin hinnoin tarkasteltuna arvonlisäys kasvoi vahvasti lähes kaikilla päätoimialoilla.

–Eniten kasvua oli kaivostoiminnassa, energiahuollossa, hallinto- ja tukipalveluissa, majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä rakentamisessa. Isoista toimialoista arvonlisäys väheni hiukan terveys- ja sosiaalipalveluissa, julkisessa hallinnossa sekä koulutuksessa, Tilastokeskus kertoo.

Arvonlisäyksen volyymi kasvoi eniten liike-elämän palveluissa, energia- ja vesihuollossa, tehdasteollisuudessa sekä teknisessä toiminnassa.

Myös majoitus- ja ravitsemistoiminnan, liikenteen, rakentamisen, rahoitus- ja vakuutustoiminnan volyymin kasvu oli vahvaa. Arvonlisäyksen volyymi supistui terveys- ja sosiaalipalveluissa.

Kansantalouden kysyntää lisäsivät erityisesti investoinnit, joiden volyymi kasvoi 4,0 prosenttia. Kotitalouksien kulutusmenojen volyymi kasvoi 1,4 prosenttia, sen sijaan julkisten kulutusmenojen volyymi pieneni 0,5 prosenttia.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Hämäläinen on kyllä pessimistisin kommentoija mitä somessa liikkuu.
Suomi on pieni talous ja tämänkin kasvun ovat tuoneet manatut auringonlaskun alat. Niillä aloilla ei tapahdu jättihyppäyksiä joskin asennetun kannan toimittajat takovat tulosta tasaisesti. Meiltä puuttuu viihde-ja kulutustavara sektori joka Ruotsilla on todella vahva. Meillä oli johtava sellsinen kerran kunnes suomalainen johtamisosaaminen näytti kyntensä.
Säälittävät markan haikailijat ja EU eroa odottavat voivat siirtää katseensa kauas eteenpäin.
Minusta tulos on ihan hyvä ja ehkä siirtää focusta reaaliprosessiin uskomusbisnesten ja start up huumasta. On huvittavaa että erään tekstiiliyrityksen tuloksesta raportoidaan pääuutisissa jos se on 100k€ Plussalla mutta 200 m € konepajatoimitus ohitetaan .
Hyvä näin.