Torstai 27.6.2019

Britannian ex-puolustusministeri: ”Trump on oikeassa – Euroopan mailta ei riittävää edistystä”

Luotu: 
12.7.2018 09:07
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Ison-Britannian entinen puolustusministeri Michael Fallon katsoo, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on oikeassa, kun hän arvostelee eurooppalaisia Nato-liittolaisia siitä, että ne eivät panosta riittävästi puolustukseen. Fallon toimi ministerinä vuosina 2014–2017.

Trump on useaan otteeseen nostanut esille Nato-maiden sopimuksen käyttää kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta puolustukseen. Erityisesti arvostelu on kohdistunut Saksaan, jonka puolustusmenot vastaavat 1,24 prosenttia maan btk:sta. Yhdysvalloilla on noin 35 000 sotilasta Saksassa.

–Puolet liittoumasta – 16 maata 29:stä – eivät käytä 1,5 prosenttia saatikka 2 prosenttia, josta me kaikki sovimme neljä vuotta sitten Walesissa [Nato-huippukokouksessa], Fallon sanoo CNBC:n haastattelussa.

–Neljä vuotta eikä vieläkään tarpeeksi moni Euroopan maa etene riittävästi kohti tavoitetta, ja siihen niiden pitäisi pyrkiä, ja presidentin [Trumpin] kritiikki on ihan oikeutettua, hän jatkaa.

Fallon erosi ministerin tehtävästä viime marraskuussa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Sama kun itä-euroopan eu-maat elävät toisten siivellä. Köyhät elävät suomessa rikkaiden siivellä. Köyhät maat afrikassa ja aasiassa elävät toisten siivellä. Maalaiset elävät kaupunkilaisten siivellä...ei tartte varmaan jatkaa. Kaikki elävät jonkun siivellä.

Tuomas Sikander
Vastaus kommenttiin #7

Tässä Iltalehden jakama tieto asiasta, en siis mene takuuseen:
"Esimerkiksi Euroopan suurin talousmahti Saksa käyttää noin 3,5 biljoonan (tuhat miljardia) bruttokansantuotteestaan 1,24 prosenttia (84mrd) puolustusmenoihin, ensi vuonna summa nousee 1,31 prosenttiin."
https://www.iltalehti.fi/politiikka/201807092201063085/
(0,024*3,5=0,084)
Lisäksi tuossa Venäjän lukemassa saattaa olla mukana aimo annos lehmäpojan harrastamaa populismia.
Nyt siis laskimet sauhuamaan.