Maanantai 27.5.2019

Donald Trump hämmensi tutkijat: ”Nyt kaikki odottavat jännityksellä”

Luotu: 
12.7.2018 15:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Tutkijoiden mukaan Donald Trump yllätti Nato-kumppaninsa Brysselin huippukokouksessa, mutta kukaan ei tiedä, kuinka tosissaan Yhdysvaltain presidentti on.
|

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin linjaus, jonka mukaan Naton jäsenmaiden tulisi käyttää puolustusmenoihin neljä prosenttia bkt:staan on hämmentänyt politiikan tutkijoita. 

Nato on antanut kaikkien jäsenmaiden päätöksellä jäsenilleen vuoteen 2024 asti aikaa nostaa puolustusmenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Lisäksi kahden prosentin taso ei ole ehdoton vaatimus, vaan ohjeistus. Nyt Trump haluaa siis enemmän.

–Trump yllätti Nato-kumppaninsa. Sitä emme tiedä, oliko hän tosissaan vai ei. Hän ei ottanut asiaa esille huippukokouksen illallisella keskiviikkona, ajatuspaja Carnegie Europen kansainvälisen politiikan asiantuntija Judy Dempsey toteaa Trumpin torstaisen tiedotustilaisuuden jälkeen julkaisemassaan blogissa.

Trump itse totesi tiedotustilaisuudessaan, että kaikki jäsenmaat ”lupasivat selkeästi kasvattaa sitoutumistaan”.

–He kasvattavat sitä määrillä, joita he eivät ole koskaan aiemmin kuvitelleet, Trump totesi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kuitenkin kiisti asian omassa tiedotustilaisuudessaan torstaina iltapäivällä.

–Olemme tehneet julkilausuman, joka on hyvin yksityiskohtainen. Se vahvistaa tavoitteeksi, että puolustusmenot nostetaan kahteen prosenttiin bkt:sta vuoteen 2024 mennessä, siinä kaikki, Macron sanoi Associated Pressin mukaan.

Macronin ulostulo on sekoittanut pakkaa entisestään.

–Vain tunti sitten Trump sanoi täsmälleen päinvastaista, Ketä pitäisi uskoa, Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer ihmettelee Twitterissä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola vertaa tilannetta taannoiseen G7-kokoukseen. Trump poistui tuosta kokouksesta ennen sen päättymistä ja ilmoitti jälkikäteen, ettei hyväksykään kokoukseen julkilausumaa.

–Trump on tyytyväinen Nato-kokouksen tuloksiin. Nyt kaikki odottavat jännityksellä. Muistissa on G7:n kokouksen julkilausuman peruuntuminen kokouksen jälkeen. Trump pitää tästä. Kaikki on mahdollista. Huomio maksimaalisen kiinnittynyttä hänen twitteriinsä, Aaltola kommentoi Twitterissä.

Lue myös: Donald Trump selvensi sanomisiaan: ”Haluan vain, että Yhdysvaltoja kohdellaan reilusti”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikael Nygård

On totta, että USA on suurin nettomaksaja Natossa. On myös totta ettei kaikki ole vielä maabudjeteissaan noussut 2% BKTsta niin kuin Naton peruskirjassa sanotaan tavoitteen olevan. Niinikään Natomaat ovat yhdessä sopineet että viosi 2024 on se ajankohta jolloin tuo 2% tulisi (vapaaehtoisesti) saavuttaa.

Nyt olisi korkea aika nostaa Trump seinää vasten ja istuttaa nurkassa olevalle pallille, kasvot nurkkaa kohti. Hän on ääriesimerkki öykkäristä ja kiusaajasta joka sanelee muille miten niiden tulisi toimia vaikka hänen toimivaltansa ei ulotu kaikkialle. Hänen heitoillaan ja uhkailuillaan ei ole mitään arvoa ja hänen peloittelutaktiikkaansa ei pidä uskoa. Hän on amerikkalaisten ongelma ja toivon hartaasti että hänet pian laitetaan aisoihin ennenkuin hän aiheuttaa vaikeasti korjattavaa vahinkoa. Hän pelaa suoraan Putinin syliin ja niin suorista syötöistä ei voi vetää muita johtopäätöksiä kuin että hän itse asiassa on Putinin talutusnuorassa.

Timo Nenonen

Trumpin America First on hyvää politiikkaa jenkkien kannalta.He ovat kyllästyneet maksamaan leijonan-osan Naton kustannuksista. Trumppi on paras ia ehdottomasti etevin Usan pressa Reaganin jälkeen. Muut ovat olleet täysin munattomia liki joka asiassa.
There is a new sheriff in town, which is a great thing.Period.

Tuomas Sikander

Minusta saksalaiset on aivan oikeassa, 1,5% riittää hyvin olemassolevaan uhkaan nähden.
Puheet neljästä prosentista on puhdasta militarismia ja aseteollisuuden juoksupojan euforisia puheita.
Vieläkin jakomielisempää on kun nämä pakolaisaaltojen alkuunpanijat puhuvat "Euroopan huonoista rajoista".
._.

Hannu Mononen

Trumpin viestintä on pelkkää kiusantekoa tosikoille sekä hänen lausuntojaan suurennuslasien ja ällätikkujen kanssa lukeville. Kyseessähän on vain yhden miehen show, jossa nautitaan röhönauruista kun tärkeilijät ja kiivailijat menevät retkuun.

Markku Lehto

Tiedä häntä, mutta kun on lukenut Trumpin yhtä sun toista lausuntoa / twiitausta ja viimeiseksi hänen Iso-Britannian vierailuun liittyviä kommentteja, niin eiköhän tässä nyt pidä E:.nkin ottaa lusikka kauniiseen käteen ja lähteä omille teilleen. Mitä siinä Paasikiven patsaan juureen on hakattu ?

Valitettavasi on niin, että Trumpinkin valtakaudella meidän pitää tunnustaa ja tunnistaa tosiasiat ja alkaa täällä Suomessa ja EU:ssa toimia sen mukaan. Eihän me voida täällä rapakon takana tuollaisen presidentin pillin mukaan touhuamaan.

Nyt vaan EU:ssa jonkun johdolla ( Merkel/Saksa ja Macron/Ranska ) hynttyyt ihan oikeasti yhteen ja " eteen päin sanoi mummo lumessa". Ja näitä meidä tulee tukea yhtenäisyyden nimissä.

Pieniä ovat mamu ja talouspoliittiset ongelmat tähän liittyen. Ne kyllä pystytään EU:ssa sisäiseti ratkaisemaan.

Juha Hämäläinen

Tämä ei yllättänyt kuin asiantuntijat. Moni itseni ohella on aikaa sitten arvioinut tadoksi vähintään 4% kunkin maan BKTsta. Ei ollut mikään vaikea laskutoimitus päätyä siihen. EU-mailla on niin paljon kaluston puutetta ja päivityksiä edessä.