Perjantai 24.5.2019

Donald Trump kaarteli Krim-kysymyksessä: ”En ole tyytyväinen tilanteeseen”

Luotu: 
12.7.2018 14:33
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump vältti tiedotustilaisuudessaa vastaamasta Krim-kysymykseen suoraan.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei torstaina ottanut suoraan kantaa siihen, aikooko hän tunnustaa Krimin niemimaan osaksi Venäjää. Trump kuitenkin totesi, ettei hän ole tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. 

Trumpilta kysyttiin torstaisessa tiedotustilaisuudessa Brysselissä Krimin tunnustamisesta. Yhdysvaltain presidentti vältti vastaamasta kysymykseen suoraan ja korosti, että Krimin miehitys tapahtui edellisen presidentin Barack Obaman ”vahtivuorolla”.

–Se on mielenkiintoinen kysymys. Kauan ennen kuin minä päädyin tänne [presidentiksi], presidentti Obama salli sen tapahtua. Se tapahtui hänen vahtivuoronsa aikana, ei minun. He [venäläiset] ovat nyt rakentaneet paljon siltoja Krimille. He avasivat juuri ison sillan, jonka rakentaminen aloitettiin vuosia sitten. He avasivat sukellusvenesataman. 

–Tämä tapahtui Obaman aikana. Olisinko sallinut, että näin käy? Ei, en olisi sallinut. Mutta hän salli. Kyse oli hänen päätöksestä. Mitä Krimin kanssa nyt tapahtuu tästä eteenpäin, sitä en osaa sanoa. Mutta en ole tyytyväinen Krimin tilanteeseen, Trump sanoi.

Trump tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin maanantaina Helsingissä. Useat tutkijat ovat tapaamista ennakoidessaan nostaneet esiin Krimin. Muun muassa amerikkalainen ulkopolitiikan analyytikko, historioitsija Max Boot ja arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin johtaja Ian Bremmer uskovat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoittavan Krimin kuuluvan Venäjälle. Myös valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka ja Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ovat nostaneet Krimin esiin ennakoidessaan Trumpin ja Putinin tapaamista.

Lisää aiheesta:

Tutkijalta karu arvio Trumpin ja Putinin tapaamisesta: ”Eikö tätä katastrofia voida pysäyttää?”

Analyytikolta jäätävä arvio Trumpin ja Putinin tapaamisesta: ”Täysin tilanteeseen sopivaa, että järjestetään Helsingissä”

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen huolestuttaa asiantuntijoita: ”Varsinainen luuranko Kremlin kaapissa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

On erikoista että varsinkin Suomessa valtamedia on tehnyt Krim-kysymyksestä niin itsestään selvän, ettei minkäänlaisia muita näkökulmia asiaan näe kuin verkkokeskusteluissa. Esim sillä, mitä mieltä Krimin asukkaat ovat asiasta, ei näy merkitsevän yhtään mitään verrattuna maanomistusoikeuteen.

Valtamedian myötä myös kansan mielipide on enimmäkseen sama – aivan niin kuin suhtautumisessa esim. Trumpiin ja Putiniin.

Tällaista mielipidetotalitarismia voi hyvin verrata propagandaan, vaikka kaikki tapahtuu vapaaehtoisuuden varjolla, eikä kukaan estä suomalaisia tutustumasta vieraskieliseen materiaaliin ja seuraamasta somea. Vaikka valtamedian uutiset ovat enimmäkseen totta, sen yksipuolisuus varsinkin Venäjään liittyvissä asioissa on räikeää, vaikka kolumnien ja pääkirjoitusten varjolla kansalle syötetään myös puhdasta propagandaa.

Valtamedian vaikutus on nimensä mukaisesti täysin keskeinen kansan keskuudessa. Vapaaehtoisuudesta huolimatta.

Panu Saarela

Krimillä ei järjestetty aitoja vaaleja; muun väittäminen on silkkaa propagandaa.

Krimin valtaaminen on selkeästi kansainvälisen oikeuden vastainen. Näin on ylipäätään tunkeutuminen toisen valtion alueelle, samoin muka-kansanäänestyksen järjestäminen.

Vai onko esimerkiksi USA:lla oikeus toimia näin jossain Venäjän osassa?

Trumpin pyörittely ja Obaman syyllistäminen eivät muuta näitä tosiasioita. Jostain syystä Trump jättää myös kertomatta, millä konkreettisilla toimilla hän olisi Venäjän toimet estänyt. Suuret sanat eivät suuta halkaise.

Mark Andersson

Krimin rajansiirto ei tietenkään tapahtunut oikeudellisesti oikein, mutta vaalien laittomuuteen vetoaminen on turhaa, koska länsimaisetkin tutkimukset ovat antaneet samansuuntaisia tuloksia – niistähän ei Suomen valtamedia ole viitsinyt mainita.

Kyse on silkasta rajariidasta ja maanomistuksesta. Venäjä huomioi ihmiset, länsi omistuksen. Kumpi painaa sinusta enemmän?

Ja kannattaako mokoman palstariitelyn takia valjastaa koko maailma epämääräisesti huitaistujen ja poliittisin perustein vedettyjen rajalinjojen puolustamiseen?

Tiedän, jos antaa pirulle pikkusormen, se vie koko käden. Jos kuitenkin asiaa ajattelee hitusenkin krimin asukkaiden kannalta, ei mikään neuvottelu olisi johtanut mihinkään.

Krimin rajansiirrolla ei ole mitään tekemistä vaikkapa Suomen kanssa, kuten usein näkyy esitettävän ja siitä syystä seinille hypittävän.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #13

Toisin kuin väität, länsimainen media ei ole vaiennut Krimin mielipidemittauksista. Niistä esimerkiksi minä olen juuri nämä tiedot saanut.

Toisin kuin väität, vaalien laittomuuteen vetoaminen ei ole turhaa, vaan nimenomaan olennaista.

Toisin kuin väität, kyse ei ole mistään rajariidasta, vaan sotilaallisesta kaappauksesta. Sanoilla leikittely ei tätä muuksi muuta - luonnehtihan Stalinkin Suomen sotia merkityksettömiksi rajakahnauksiksi. Itä-Ukrainan tilanne kertoo selkeästi, mistä Venäjän aggressioissa on kyse: geopolitiikasta, etupiiriajattelusta.

Mokomasta "palstariitelystä" koko (sivistynyt) maailma ajattelee toisin kuin Venäjä, Andersson ja tänne kirjoittelevat trollit.

Mark Andersson
Vastaus kommenttiin #17

Oikeinko sivistyneeksi nimität itseäsi?

Et ottanut mitään kantaa olennaiseen kysymykseen: kumpi on tärkeämpi, ihmiset vai maanomistus.

Tuskin otatkaan, koska maanomistuksen puolelle asettuminen olisi todella naurettavaa.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #19

Kysymyksesi ei ole monestakaan syystä relevantti. Venäjämieliset tarrautuvat kuin hukkuvat oljenkorteen siihen ainoaan asiaan, jonka voi tulkita tukevan heidän agendaansa.

Äänestys - sen enempää kuin gallupit - ei(vät) toteudu/toteutuneet vapaan tiedonvälityksen ympäristössä.

Yllättäen sinä jätit vastaamatta minun olennaiseen kysymykseeni: Onko USA:lla oikeus vallata joku alue Venäjästä ja järjestää siellä äänestys siihen liittymisestä? Eikö se olisi yhtä lailla "demokraattista"?

Krimin pelkistäminen "maanomistuskiistaksi" on yksinkertaisesti naiivia. Siksi koko (sivistynyt) maailma sen tuomitsee. Siihen joukkoon eivät kuulu Venäjä, Andersson ja trollit.

Jouni Borgman

Trump tulee sellaisesta maailmasta, missä kaikki on myytävänä eikä Krimiin voi siten liittää mitään absoluuttista periaatetta. Sinänsä on Trumpin kannalta hyvä, että läntinen yhteisö nostaa kampanjallaan Krimin hintaa Putinille. Toisaalta mitään suoraa kaupantekoa ei sillä voi tehdä, vaan asiasta ja vastapalveluksesta sovitaan salaisesti, jos sovitaan. Trumpin hallinto ja sen liittolaiset Lähi-Idässä voisivat kaivata apua ainakin Irania vastaan. Benjamin Netanjahun toistuvat vierailut Kremlissä vihjaavat jostakin tämmöisestä. Syyria täytyy ainakin tyhjentää iranilaisista joukoista, mutta ei Iranin pappishallinnon kaataminenkaan ole poissuljettu vaihtoehto.

Jarkko Palmgren

Andersson on kyllä sinänsä oikeassa ja esittää tosiaan myös Krimin niemimaan asukkaiden kuulemisellekin painoarvoa ja hänen hvaintonsa valtamedioista ovat kyllä oikeanlaisia ja suuntaisia. Mutta meillä on omat aluemenetykset kipeänä mielessä ja isomman oikeus vangitsee ajatuksemme. Ajatus toisen maan alueen valtaamisesta ei tunnu kivalle edelleenkään.

Krimillä olisi järjestettävä YK.n tai EU:n valvonnassa uudet tarkastusvaalit liittymisestä Takaisin ent Ent Neuvostoliiton historian jatkeeseen, Venäjään.

Krim oli Neuvostoliittoa ja liitettiin lahjana takaisin Ukrainaan. Kerratkaa historia!

Olen 99% varma, että valvotuissakin olosuhteissa Krimillä 3v sitten ollut väesto kannattaa Venäjän osana pysymistä. Sen verran on Pommerin -Oolannin sodasta ja ennen sitäkin tuo Krim osa venäläisyyttä.

Eli Venäjä toimi väärin ja prosessi olis voitu tehdä nätistikin! Lopputulos olisi sama valtiollisesti. Nyt saatiin vain kauppasota. Se mitä Itä-Ukrainan kohdalla täytyisi tehdä maiden syvien historiallisten siteiden puolesta, olisi aidot reilut, valvotut vaalit ja rajan piirto sinne alle 50% ja yli 50 % kannatuksen maantieteelliseen linjaan. Ja takeet vaikka 20v liittoutumattomuudesta.

Oikeasti Krimin kysymyksen suhteen Suomella olisi pelin paikka!

Palkkioksi neuvotteluista Suomelle Putinilta 10-50 km leveä käsivarsi Petsamon suunnilta ja yhden sataman paikka sinne NATO-maa Norjan ja Äiti-Venäjän väliin.

Me suomalaiset kyllä pärjäämme ,jos itse haluammme. Reilu pitää olla molemmin puolin!

Asiat on edellenkin sovittavissa!

Hannu Rautomäki

Krimin nykyväestöstä ylivoimainen enemmistö äänestäisi uudelleenkin Venäjään kuulumisen puolesta.
Stalin pakkosiirrätti alkuperäisasukkaat eli Krimin tataarit keski-Aasiaan syytettyinä yhteistyöstä saksalaisien kanssa. Tilalle asutettiin venäläisiä.
Jo tsaarien aikaan Krimillä oli venäläisiä laivastotukikohtia.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #14

Krimillä kyllä äänestettiin "aseella uhaten".

Venäjällä näin ei tehdä, mutta vaalit ovat kaikkea muuta kuin aidosti demokraattiset. Putinin regiimi kontrolloi niin ehdokkaaksi pääsemisen kuin tiedonvälityksenkin.

Venäjällä vaalit ovat pelkkä demokratian kulissi.

Mark Andersson
Vastaus kommenttiin #18

Eli jos vaalit eivät ole sujuneet oikein, kansan kanta on päinvastainen kuin vaalitulos, niinkö?

Hieno demokratiakäsitys.

Mistä iltapäivälehdestä muuten olet lukenut että Krimillä äänestettiin aseilla uhaten? Varmaan kuulit samasta hevosmiehen uutistoimistosta myös, että valtaus olisi ollut verinen?

Verta ei vuodatettu, koska krimiläiset itse pyysivät venäläiset apuun läntisen vallankaappauksen jälkeisen Ukrainan sortotoimia vastaan. Tätä ei länsimaissa kiistetä, mutta ainahan media hyvin myy kun laitetaan enemmän tai vähemmän omiaan joukkoon.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #20

Trollin tapaan hämäät tietoisesti. En puhunut mitään vaalin mahdollisesta "oikeasta" tuloksesta. Kirjoitin vain demokratian irvikuvasta.

Kirjoitin, että Krimillä äänestettiin "aseilla uhaten"; en kuten väitit, aseilla uhaten. Sillä tarkoitin, että vaalit eivät ole vapaat, kun ne järjestää juuri sotilaallisen kaappauksen tehnyt taho.

Tämän ymmärtäminen näyttää olevan sinulle ylivoimaista, kysehän on vain "maanomistuskiistasta".

En väittänyt kaappausta myöskään veriseksi, vaan sotilasvoimin tehdyksi kaappaukseksi. Miksi vääristät koko ajan sanomaani?

"Ukrainan sortotoimet" Krimillä ovat sinun propagandaasi. Fasistit lahtaavat venäläisiä Itä-Ukrainassa?

Jarkko Palmgren

Kyllä fakta on , että Krim on venäläisten tästä eteenpäin , seuraavan valtiohajaannukseen saakka. Sinnehän on siltakin rakennettu Venäjältä. Asian myöntämin on osalle vaikeaa. Mutta faktat kannattaa myöntää.
-Innoikkaimmat faktan kieltäjät voivat liittyä Ukrainan-armeijaan. Asian sotilaalliselle ratkaisulle menestymisen ennuste saattaa olla alhainen.

Kysymys on vaan ,että miten ratkaista Itä-Ukrainan teräs-Oligarkkien ympärille muodostunut sota Itä-Ukrainassa ja linjat saadaan rauhoitettua?

Kyllä ne ihmiset siellä sota -alueella ja sieltä läheteneet tietävät asioista. Kovasti on kullakin omia siteitään puoleen jos toiseen. Nuo kaksi maatahan olivat samaa valtiota vielä muutama vuosikymmen sitten. Ymmärtävät toistensa puhetta.

Ukraina ja Venäjä ovat täältä vinkkelistä liki samaa. Samaa vinossa olevia sähkötolppia ja lauta-aitoja ,mummot pitävät kissoja ja kanoja . Ukrainalasiet yrittivät katkaista Suomen Raatteen tielläkin aikanaan.

Onhan noita maa-alueita lahjoitettu ja otettu pois. Niin lahjoistaan kuin alueistaan kannataa pitää huoli ja väestön " puhtaus" . Ukraina ei Krimillä osannut toimia oikein menneinä vuosikymmeninä.

Jos Krimin -rauha saadaan tehtyä, voisi Suomelle taas palauttaa edes sen 10 km leveänä toisen käsivarren. Tarton rauhassahan se tuli. Ja sittemmin meni.

Mutta ei Suomen valtiojohto uskalla suutaan avata! Diilimies Trump tulee ja sopii . Suomi jää nuolemaan näppejään.

Jarkko Palmgren

Ja voihan sen toisen käsivarren maa-alueen yrittää ostaakin, jos ei mitenkään muuten. -Jotta satama paikka Jäämerelle syntyisi.

-Minkäänlaista kansalaiskeskustelua ei tässä maasa " paska-jäykkänä " tutisevat poliitikotkaan uskalla käydä. Ne pidetään tämmöisten " peruna-kuoppa" ajattelijoiden asiana.

Silloin kun diilejä tehdään ja maita jaetaan , niin kannatta olla mukana ja uskaltaa avata suunsa.

- Liian monta demaripresidenttiä jo Koivistosta alkaen on toimillaan johtanut ,että on menetetty itse hyssyttelyllä monta hyvää alue diiliä.

-Olisihan sen Karjalankin kannakselta jollain aikaikkkunalla vaikka Saimaan kanavan toiseen reunaan asti maata voinut yrittää edes ostaa. Viipurin venäläisongelmaa ei olisi kannattanut yrittää haalia. Nyt ei Karjala enää onnista.

Juha Lapveteläinen

-poikkeuksellisesti ilman suomalaisia alfabeettoja-

Suomi on geopoliittisesti ajatellen kuulunut ensin Ruotsin Kuningaskuntaan jonka jalkeen oli Venajan Valtakunnan vuoro, jos historiasta puhutaan. Voisi ehka kysya, kuuluuko viela tana paivana toisessa maailmansodassa jo menetetyt alueet; Karjala, Salla ja Petsamon Jaameren yhteys edelleen Suomelle, vai Venajalle?

Jarkko Palmgren

Panu Saarelalle:- No, enpä ole mikään Putinin Trolli. Yritän tässä ehdottaa, että Suomessakin voisi olla keskustelua tuosta Jäämerenyhteydestä.

Keskusteluhan tuosta Jäämerenyhteydestä voisi olla avaus- ja testausluonteista.

- 1. Joko kansa ja poliitikot on kaiken toivonsa ja alisteisen asemansa niellyt, tai 2. helevetin tyhmää tai 3. ei uskalla mitään?

Venäjän pelaa omilla säännöillään. Jäämeren yhteyden ostaminenkin voi mahdoton toiveuni.

Toisaalta Venäjällä voi olla tarve saada Krimin-Ukrainan rauhansopimus.

Kun rajoja piirrellään , niin Venäjä pystyisi osoittamaan edes kerrankin joustavuutta myös toiseen suuntaan ja myydä kapean maakaistan sekä satamanpaikan Suomelle.?

Jos ei uskalla kysyä , on turha rypistellä jälkikäteen.

Että tämmöinen trolli tällä kertaa....huh huh -Olenko nyt Suomen Trolli?

Jaan Johanson

Joo, eiköhän toi Ukrainan tilanne ole toivoton monella tapaa. Valmiuksia ja rakenteita itsenäistymiseen ei ollut, eikä ole tullut. Valta ja ihmisoikeudet ovat rikollisuuden käsissä. Eikä asia ole missään vaiheessa kiinnostanut ketään. Aivan kuin koko muu maailma odottaisi ja toivoisi että Venäjä tekisi jotain.
Ukrainaa räikeämpiäkin valtioita löytynee kymmenkunta. Valtioita, joissa pääosa surkeassa asemassa olevasta väestöstä äänestäisi vallan ja omaisuuden uusjaon, demokratian tai minkä hyvänsä epätoivoisen ratkaisun puolesta. Aktiivisiin toimiin, tosin ilman äänestystä, länsi on ryhtynyt vain Lähi-idässä ja kaikki tietävät syyn. Tekopyhää ja ennen kaikkea tietämätöntä välillä tämä Krimin tilanteen arviointi.