Torstai 23.5.2019

Hallituskumppanilta raju ryöpytys kokoomusministerille: ”Ei jäänyt mitenkään epäselväksi”

Luotu: 
12.7.2018 15:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) päätös siirtää Kriisinhallintakeskus Kuopiosta Helsinkiin suututtaa keskustassa.
|

Keskustalainen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen arvostelee tiukasti sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) päätöstä siirtää Kriisinhallintakeskus Kuopiosta Helsinkiin. Hän syyttää Mykkäsen ajaneen Kuopion kohtuuttomaan tilanteeseen. 

Vehviläisen mukaan Mykkänen teki päätöksen yksin, eikä ottanut keskustalaisten kantoja huomioon. Hän korostaa, että ”toimivalta asiassa oli yksiselitteisesti Mykkäsellä”.

–Ministeri Mykkänen oli keskustan ministeriryhmän vastustavasta kannasta erittäin hyvin tietoinen. Myös minä tapasin hänet asian vuoksi kahden kesken. Hänelle ei voinut jäädä mitenkään epäselväksi, mitä mieltä me keskustassa siirtohankkeesta olemme, Vehviläinen kirjoittaa keskustan verkkosivuilla julkaistussa kannanotossa

–Jos Mykkänen olisi tuonut Kriisinhallintakeskuksen valtioneuvoston istunnon päätettäväksi, päätösasetelma olisi ollut erilainen, ja se olisi ollut aidosti koko hallituksen päätös. Valtioneuvostossa keskustan ministerit olisivat äänestäneet esitystä vastaan, hän jatkaa. 

Vehviläinen harmittelee, että Kuopioon alueellistetut lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ja Kriisinhallintakeskus molemmat on nyt siirretty Helsinkiin. Vehviläisen mukaan tilanne on Kuopion kannalta kohtuuton. 

–Tällaiset poukkoilevat päätökset syövät päätöksenteon ja politiikan yleistä uskottavuutta, hän toteaa.

Myös keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen on arvostellut Mykkäsen toimintaa asiassa. 

–Ei painanut alueellistamisen koordinaatioryhmän yksimielinen lausunto päätöksen tekemisestä koko valtioneuvostossa, ei Kuopion ja Pohjois-Savon liiton yhteinen kannanotto eikä Itä-Suomen maakuntien tuki. Ja paljon muuta ns. edunvalvontaa toteutettiin laajalla rintamalla, hän kommentoi Facebook-sivullaan.

–Väitetään, että koko hallitus on siunannut Mykkäsen päätöksen. Meikäläiselle on todisteltu, että näin ei ole, vaan päätöksen on tehnyt yksin Mykkänen kansliapäällikkönsä esittelemänä, hän jatkaa.

Kääriäisen mukaan tällaisissa ratkaisuissa on kysymys työpaikkojen lisäksi enemmän periaatteesta: onko valtio läsnä koko maassa ja onko alueellistamisesta päätetty kokonaan luopua.

Sisäministeriö totesi omassa tiedotteessaan viime perjantaina, että perustuslain ja valtioneuvostolain mukaan laajakantoiset ja periaatteellisesti tärkeät asiat on siirrettävä valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi. 

–Kriisinhallintakeskuksessa on noin 20 työntekijää. Kuopion seudulla on noin 2700 valtion työpaikkaa. Kokonaisharkinnan jälkeen sisäministeriö päätyi siihen, ettei Kriisinhallintakeskuksen sijaintipaikkapäätös ole tällainen laissa tarkoitettu laajakantoinen ja periaatteellisesti tärkeä asia, vaan päätös voidaan tehdä sisäministeriössä, tiedotteessa todetaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Miten olivatkaan ministeri Liisa. Hyssälän / Keskusta toimet Fimean (ent. Lääkelaitos) suhteen. Aivan älytön siirto Heksingistä Kuopioon, josta veronmaksajat kärsivät yhä, kun kyseinen projekti ei mennyt aivan "putkeen"..

Risto Salonen

Vehviläinen olusi halunnut tukea Kuopiota yhtäpaljon kuin itse tuki 10 vuotta sitten Savonlinnan-Huutokosken rataa eli 42 miljoonaa.
Tuolla summalla olisi maksanut kriisinhallintakeskuksen palkat reilut 20 vuotta. Huutokosken ratahan on ollut yhtä tuottava kuin Kepun muutkin siltarummut.

Markku Nieminen

Kaikki valtion laitoksen vaan Helsinkiin. Samahan se on kun myös puolustus ja poliisivoimatkin siirretään Helsinkiin. Sitten kaikki onkin jo siellä. Ei muuta kun päivärahan maksuun jos/kun kehä 3 ulkopuolelle joutuu jalkautumaan.
Mitä sitä muuta suomea ajattelemaan? Pääasia että Helsingin politbyroo lihoo ja kasvaa!

Maksajiksi me sentään vielä kelvataan täällä muualla Suomessakin! Sen kun vielä lopetatte niin voi sitä ilon päivää, mutta turha lienee toivo!

Arvo Tammela

Käyhkö, etkö löytänyt mitään uudempaa Keskustan toimista. Tuo Fimea on jo niin moneen kertaan kaluttu ettei siitä saa enää mitään uutta älyttömyyttä. Kriisihallintakeskuksen työntekijöistä suurin osa oli siirtoa vastaan. Se ei painanut mitään Mykkäsen yksinvaltaisessa päätöksessä. Kaikkihan tietävät, että Helsinki joutuu "elättämään" kehäkolmosen ulkopuolella asuvat lähes 5 miljoonaa ihmistä ja sehän maksaa maltaita. Siksi kaikki valtion virastot pitää saada ehdottomasti Mykkäsen kotikonnuille.

Pasi Käyhkö

Tämähän tapahtui Keskustan edelliseltä hallituskaudella. Joten ei mikään vanha asia kun asia oli vielä kuluvan vuoden keväillä medioiden kirjoituksissa. Joissa kerrottiin kuluista jotka tulevat yhä veronmaksajien maksettaviksi.

Arvo Tammela

Niin ja siitä on aikaa lähes kymmenen ( 10 ) vuotta. Muistat ilmeisesti mitä kaikkea on tapahtunut sen jälkeen. Kokoomus oli hallituksessa 2011 - 2015 ja eikös siltäkin ajalta tullut kuluja meidän maksettavaksi huomattavasti enemmän, mitä sitä ennen, koska tuolloinen hallitus vatuloi ja vatuloi ja euroja paloi. Keskusta oli tuolloin oppositiossa. Taitaa Pasilla oli hieman valikoiva muisti

Juha Heikkinen

Eikö näille keskustalaisille riitä että ovat rakentamassa parhaillaan valtiovallan apuhimmeleitä maakuntiin, joihin uppoaa ne viimeisetkin Soteen tarvittavat eurot. Kummassakin virastossa on selkainnen tilanne että ne ovat globaalimaailman asioita. Kuopiossa asuneena sinne voisi jotain ympäristöön tai vaikka metsätieteeseen tai -talouteen liittyviä toimintoja tuoda mutta ei kansainväliset lääke- tai kriisinhallinta kuulu sinne, sanoipa siihen kokenut Kääriäinen mitä tahansa.

Seppo Simonen

Kehäkolme on monelle raja jonka ulkopuolelle meno pelottaa. Eihän siellä ole elämää enää evoluutio on tehnyt tehtävänsä. Tai vähintään jos on elämää siellä on monen pääkaupunkilaisen mielestä olo siellä tulee ahdistuneeksi.

Jotenkin on yhteiskunnallisestj järkyttävää ruuhkauttaa ja slummiuttaa valtion toimesta pääkaupunkiseutua. Olettaisi että Kriisinhallintakeskuksen sijainni pitäisi juuri olla pääkaupungin ulkopuolella elikä eikös juuri mahdollisen kriisitikanteen eskaloituessa kehäkolmosen sisäpuoli evakoidaan maaseudulle turvaan, sinne missä hengissa pysyy.
Siis täytyy kysyä minkä tahon on lobbauksen uhriksi on Kai Mykkänen joutunut sillä sisäministerillä pitää olla vastuu pääkaupunkiseudun turvallisuudesta.
Eduskunta oli sodan aikana evakossa Kauhajoella sotilas johdon päämaja oli Mikkelissä ja muutoin kaikki jotka suinkin voivat meni maaseudulle turvaan elikä sinne joutuu Pasikin Keskustan syliin raahautumaan.