Maanantai 20.5.2019

Nyt puhuu kovien syytösten kohteeksi joutunut Krista Kiuru: ”Kauaa nämä Juha Sipilän vakuuttelut eivät olleet voimassa”

Luotu: 
7.7.2018 11:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Krista Kiuru sanoo, että jos hallituksen sote-esitykset olisi valmisteltu normaalia lainvalmistelua noudattaen siten, että ne olisivat sopusoinnussa perustuslain kanssa, mitään ongelmia ei olisi. 
|

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoo yllättyneensä valiokunnan keskustaryhmän ulostulosta. 

Kuusi sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajaa syytti perjantaina Kiurun käyttäneen asemaansa sote-uudistuksen käsittelyn viivyttelyyn. Kiurusta tehdyn kantelun ovat allekirjoittaneet sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset Hannakaisa Heikkinen, Niilo Keränen, Ulla Parviainen, Pekka Puska ja Martti Talja sekä sinisten Vesa-Matti Saarakkala. Kukaan hallituspuolue kokoomuksen kolmesta valiokunnan jäsenestä ei allekirjoittanut kantelua.

Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti perjantaina työnsä hyväntuulisessa ja yhteistyöhakuisessa tunnelmassa. 

–Yllätykseni olikin suuri, kun huomasin sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustaryhmän ulostulon, missä ei ole tietoakaan hyvätuulisen valiokunnan kokoustunnelmasta tänään. Politiikan vastenmielisin piirre on siinä, kun asiat eivät enää riitele vaan ihmiset. Silloin pulassa ollessa etsitään joku muu taho syylliseksi ja käännetään kaikin keinoin huomio sinne. Sama virsi on jatkunut läpi kevään, Kiuru toteaa Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa. 

–Osittain oman joukon yhteishengen lujittamiseksi ja osaksi oman toiminnan virheiden peittämiseksi on helppoa vierittää keinolla millä hyvänsä epäonnistuminen toisten syyksi. Ajattelin jo hetken, että ehkä pääministerin ilmoituksen jälkeen tilanne korjaantuisi, ja yksittäisetkin edustajat katsoivat tosiasioita silmiin, mutta toisin kävi gallup-paniikissa, hän jatkaa.

Kiuru sanoo, että jos hallituksen sote-esitykset olisi valmisteltu normaalia lainvalmistelua noudattaen siten, että ne olisivat sopusoinnussa perustuslain kanssa, mitään ongelmia ei olisi. 

–Kaikesta hallituksen vakuuttelusta huolimatta valmistelu on ollut varsinaista vuoristorataa. Valiokuntatyötä on vaikeuttanut pirstaleisesti valmistellut hallituksen esitykset. On annettu useita täydentäviä hallituksen esityksiä, ministerin kirjelmiä, vastineita sekä täydentäviä vastineita. Tilannetta kuvaa hyvin se, että valiokunta sai hallitukselta vastineen perustuslakivaliokunnan lausuntoon alle kolme viikkoa sitten. Siitä huolimatta vastineen pykäliä on jo korjattu jälleen uudella vastineella. Uusia pykäliä satelee tasaisella vauhdilla, hän kuvailee. 

Hänen mukaansa myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) viime viikolla antamasta ilmoituksesta jäi epäselväksi, milloin uusien linjausten mukaiset pykälämuutokset valmistellaan.

–Valiokunnalle on nyt kerrottu, että uusi vastine on jälleen luvassa 20.8. Kokonaisuuden osia on yhdeksän, joista seitsemästä tehdään mietintö ja kahdesta lausunto. Hallituksesta annettiin vielä kevättalvella ymmärtää, että kokonaisuuteen liittyvät eri esitykset olisivat maanneet eduskunnassa yli vuoden ilman käsittelyä. Tosiasiassa kaikkiin osiin on tehty isoja ja pieniä muutoksia liukuhihnalta niin, että käytännössä pääsiäisen jouduttiin kaikkien esitysten osalta aloittamaan uusi tarkastelu, Kiuru kommentoi.

Hän muistuttaa myös perustuslakivaliokunnan linjauksesta, jonka mukaan vaadittavat muutokset voidaan tehdä eduskunnassa, kunhan ne tehdään huolellisesti ja sille varataan riittävä aika.

–Pääministeri Sipilä totesi pääministerin ilmoitusta eduskunnalle antaessaan, että nyt valiokunnalle annetaan työrauha, ja että uudet aikataulut antavat tilaa huolelliselle käsittelylle. Kauaa nämä vakuuttelut eivät olleet voimassa, Kiuru kuittaa.

"Voimakas hätähuuto eduskunnan johdon suuntaan"

Kiurusta tehdyn kantelun allekirjoittaneet kansanedustajat katsovat, että Kiuru ei ole noudattanut eduskunnan työjärjestyksen sääntöä ”asioiden viivytyksettömästä käsittelystä”.

–Tämä on voimakas hätähuuto eduskunnan johdon suuntaan, jotta se kiinnittäisi huomiota meidän huoleemme siitä, että näillä menettelytavoilla me emme saa tätä sote-uudistusta läpi tässä valiokunnassa, valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sanoi Uudelle Suomelle perjantaina.

Valiokunnassa istuva perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen puolustaa Kiurua ja sanoo, että valiokunnalta puuttuu edelleen sote-lakiesityksiin liittyvää materiaalia. Hän pitää Kiuruun kohdistuvia syytöksiä kohtuuttomina.

–Hallitus antoi tekohengitystä sotelle heinäkuun ylimääräisen viikon, jonka valiokunta istui tunnollisesti. Hallitus ilmeisesti kuvitteli, että valiokunnasta tulee kesällä lomalaitumille kaipaavia lampaita, jotka eivät pidä kansalaisten ja Suomen puolia, vaan kumileimasimena ”laskee” liukuhihnalta sote-uudistuksen ja valinnanvapauslain läpi ilman kritiikkiä tai perusteellista käsittelyä. Tämä käsitys oli väärä, työt tehdään huolella ja vastuullisesti. Hallitus ajaa kiihtyneessä tilassa sotea eteenpäin. He eivät korvaansa lotkauta sille, että valiokunnalta puuttuu vielä lakiesityksiin liittyvää vastinemateriaalia, Juvonen kommentoi tiedotteessaan. 

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toimitti julkisuuteen perjantaina tiedotteen, jossa hän puolusti kiivaasti Kiurun toimintaa. Hänen mukaansa kantelu on merkki siitä, että keskusta on paniikissa.

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) kertoi perjantaina, että kantelu otetaan käsittelyyn syysistuntokaudella.

Lue lisää:

Sote-valiokunnan jäsenen kova ulostulo: ”Hallituksen jää tulee pettämään syksyllä”

Kansanedustajien kova avautuminen Krista Kiurusta: ”Tämä on voimakas hätähuuto”

Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tietää jo että sote kaatuu – Nyt pelataan viivytystaktiikkaa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Tuo on mahdollista, mutta kyllä Kiurulla on omastakin takaa enemmän kuin riittävästi näyttöjä kyynärpäät korkealla pelaamisesta, sooloilemisesta, riitojen aikaansaamiosesta, uhriutumisesta ja ylipäätään julkisuuden hakemisesta keinolla millä tahansa.

Seppo Simonen

Tämän Sosialidemokraattin valtiotieteiden maisterin luulisi hallitseva kokousjärjestyksen elikä on ollut 4 kannatettua esitystä sosiaali ja terveysvaliokunnan kokouksessa jotka tämä Krista Kiuru sivuutti. Hän on opposition edustaja joka pelaa puheenjohtajan ominaisuudessa polittista jarrutus peliä.
Kuuden sosiaali ja terveysvaliokunnan jäsenen valitus ei ole huuhaata vaan täyttä asiaa eihän Yle uutisetkaan voi uutisoida muunneltua totuutta.

Muutoinkin on merkillistä kun kyseinen valiokunta on parlamentaallisesti koottu
niin miten puheenjohtajalla on tälläinen valta toimia polittisen suuntauksensa mukaan, eikö puheenjohtajan pidä äänestyttää esitykset ja edeä enemmistön päätöksen mukaisesti.

Timo Harju

Sinä se vaan jaksat!

Tuntuu varmaan pahalta kun sote kaiken tuon messuamisen jälkeen ansaitusti katuu.

Vastikään STM:n lääkintöneuvos Terhi Hermanson irtisanoutui eikä suostunut valmistelemaan soten valinnanvapautta – ”Jossakin menee raja”

Hänen mielestään valinnanvapaus romuttaa sote-uudistuksen tavoitteet kuten kustannusvaikuttavan hoidon ja palvelujen integraation.

”En usko, että olen ainoa, jonka mielestä tämä on erittäin huono uudistus. Luulen, että on vaikea saada ketään puhumaan tästä asiasta. Ministeriön ihmiset ovat puun ja kuoren välissä.”

Vaikka sinähän tietysti Simonen tiedät ja tajuat tämänkin asian paremmin.

Arvo Tammela

Krista Kiuru, " yllätykseni olikin suuri, kun huomasin sosiaali-ja terveysvaliokunnan keskustalaisten ulostulon, missä ei ole tietoakaan hyväntuulisen valiokunnan kokoustunnelmasta tänään.Politiikan vastenmielisin piirre on siinä, kun asiat ei enää riitele vaan ihmiset. Silloin pulassa ollessa etsitään joku muu taho syylliseksi ja käännetään kaikin tavoin huomio sinne. Sama virsi on jatkunut koko kevään."
Täytyy ihmetellä, missä umpiossa Kiuru on elänyt. Eikö hän valiokunnan puheenjohtajana ole huomannut minkäänlaista kriisiä sen toiminnassa. Ilmeisesti Rinteeltä tullut määräys vaikeuttaa valiokunnan työtä kaikin mahdollisin keinoin on sumentanut tämän porilaisen naisen pään niin perusteellisesti ettei hän ymmärrä enää pahantuulisen ja hyväntuulisen toiminnan valtavaa eroa. Voimia valiokunnan työn jarruttamiseen antaa varmasti sekin, että Rinne on luvannut hyvän hillotolpan uskolliselle lakeijalle, mikäli tämä onnistuu jarrutuksessaan.

Jari Karjalainen

Olisiko Sipilässä todellakin narsistin oireita? En siis millään muotoa syytä, mutta ajatusrikosta ei liene vielä Suomessa. Herää välillä vain tuollainen ajatus. Heräsi ensimmäisen kerran, kun Sipilä teki kuuluisan Naanatalin yllä lentsikalla pörräilyn; Jos ette leiki mun säännöillä, rikon hiekkakakut.

Harri Tapani

"jos hallituksen sote-esitykset olisi valmisteltu normaalia lainvalmistelua noudattaen siten, että ne olisivat sopusoinnussa perustuslain kanssa, mitään ongelmia ei olisi. "

Kuin jotain amatöörien puuhastelua...

"Se on kummaa kun hallituksen keinot ja konstit jatkuvasti tökkii joko perustuslakiin, tasa-arvolakeihin, syrjintälakeihin yms. tai EU-lakeihin, hieman kuin alottelijoiden hommia, ehkä hallituksen pitäsi päivittää "päänsä" ajan tasalle ja nykymaailmaan."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/253053-tata-jari-lindstrom-osasi-odotta...

Jouko Kauppinen

Antti Rinne odottaa kun hän sitten pääministerinä vie sote uudistuksen maaliin, ei yhtään parempana kuin nyt se olisi, vaan hän suurena valtiomiehenä muistettaisiin sote uudistuksen tekijäksi.
Kun nyt työttömyys alenee vauhdilla ja sitten vielä sote olisi saatu päätettyä, niin se olisikin ollut liikaa vasemmistolle ja vihreille.

Kai Niemeläinen

Kiuru näyttää olevan ihan pihalla. Asiathan ne edelleen riitelevät, eivätkä ihmiset. Asia: valiokunnan puheenjohtajan toiminta.

Ei nuo kantelijat ole Krista Kiurusta kannelleet, vaan Krista Kiurun menettelystä valiokunnan puheenjohtajana.

Timo Harju

Mikäköhän siinä on, että vain kepulaiset ja yksi tukipyörä-sininen allekirjoittivat kantelun? Mitäs luulisit?

Hyvälle uudistukselle on helppo saada kannatusta yli puoluerajojen. Maan terveyshuollon uhraaminen ei ole hyvä uudistus. Tässä sote-paketissa ei ole sotesta tietoakaan. Tavoitteena olivat terveysmiljardit ja muutama tuhat kepulaista virkaa.

Tästä syystä esim. lääkintöneuvos Terhi Hermanson näkyy irtisanoutuneen STM:stä ja sote-valmistelusta. Hänen mielestään valinnanvapaus romuttaa sote-uudistuksen tavoitteet, kuten kustannusvaikuttavan hoidon ja palvelujen integraation.

Olisikohan Hermansonkin ihan pihalla? Mitä arvelet?

Timo Harju
Vastaus kommenttiin #15

Ottakaamme aapiainen käteen ja lukekaamme uudelleen kommenttini ensimmäinen lause.

Valiokunnan puheenjohtajan toiminnassa eivät nähneet mitään huomauttamista muut kuin kepu + sinisten apuratas. Miksiköhän?

Juha-pekka Naukkarinen

Tällaiset valiokuntien kokoukset ja muu kokoustelu hallituksen ja eduskunnantoimesta pitäisi olla julkista ja kansalaisten nähtävissä tv lähetyksinä,he tämän teatterin maksavat veroina,kansan täytyy saada tietää totuus siitä,kuinka ja ketkä heitä kusettavat näissä kulisseissa!

Pirjo Hokkanen

Vaikka en ole Kiurun fani ja Rinteen ilmestyminen TV:n saa minut kääntämään kanavaa, pitää puolustaa nyt Kiurua. Hänen ja valiokuntajäsenten pitäisi saada joku tolkku tästä ainaisesti muuttuvien pykälien ja vastineiden sillisalaatista pika-aikatalussa, ei helppo tehtävä. Kepulaiset nyt on ymmärrettävästi aivopesty Sippulan toimesta. He seuraavat sokeasti johtajaansa kuin sopulilauma jyrkänteen yli kuiluun....

Arto Lähteelä

Nykyinen julkinen terveydenhoidon hallinto ja käytännön työ on maailman parhaimmistoa.
Lisätään siihen lääkäreitä ja hoitajia.
Sekä msksusitoumuksia yksityiselle puolelle jonojen purkuun?

Onko liian helppoa pelureille eli Sipilän oikeisto hallitukselle???

Ari Ojala

Kyseinen "mailman paras" on jo todettu, että ei pidä paikkaansa. Ei pärjää edes Euroopassa, vaan kuuluu keskikastiin.
"Itse asiassa suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on todettu yhdeksi EU:n epätasa-arvoisimmista. Ongelmana on juuri hoitoon pääsy; meillä kaikki eivät saa tarvitsemaansa hoitoa.
Esimerkiksi vuonna 2013 neljä prosenttia suomalaisista ilmoitti, etteivät he saaneet hoitoa kustannusten, etäisyyden tai potilasjonojen vuoksi. OECD:n mukaan tätä vaikeampaa hoitoon pääsy oli vain Italiassa, Kreikassa, Puolassa, Virossa ja Latviassa."
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005738398.html

Rauno Kujala

Kysymys tietenkään ei ole hallituksen huonosta valmisteluista, mihin valiokunnan kuuluukin ottaa selkoa, olkoon siellä Kiuru tai kuka muu tahansa ??? Poliittiseen liirumlaarumiin näemmä kuuluu aina syyttää jotakin toista omista mokistaan.