Tiistai 25.6.2019

Avoin kirje Sauli Niinistölle: ”Meillä on mahdollisuus antaa ääni demokratialle, vapaudelle ja ihmisoikeuksille”

Luotu: 
15.7.2018 15:00
Päivitetty: 
15.7.2018 15:38
  • Kuva: Kuvakaappaus IL-TV:n videolta
    Kuva
    Poliisin arvion mukaan Helsinki Calling -mielenosoitukseen osallistui noin 2 500 ihmistä.
|

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar on kirjoittanut tasavallan presidentti Sauli Niinistölle avoimen kirjeen, jossa toivoo, ettei Suomi jää pelkäksi Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen näyttämöksi. Yanarin mukaan Niinistö on poikkeuksellisen haastavassa ja vastuullisessa tilanteessa. Ihmisoikeudet nostettiin esille myös Helsinki Calling -mielenosoituksessa.

–Toivotan teille onnea vaikeaan tehtävään. Tulevana päivänä teillä on mahdollisuus näyttää, oletteko presidentti joka ottaa vakavasti ihmisoikeudet, ilmastonmuutoksen, demokratian ja oikeudenmukaisen kansainvälisen järjestelmän puolustamisen. Vai presidentti, joka suostuu hymyileviin kuviin ja isännöimään mukavin korulausein kahta tuhoisasti käyttäytyvää johtajaa, Yanar kirjoittaa.

Hän toivoo, että Suomi puolustaisi kokouksessa maailmaa, jossa asioista sovitaan yhdessä ja kansainvälistä oikeutta sekä ihmisoikeuksia kunnioitetaan. 

–Meillä on mahdollisuus antaa ääni demokratialle, vapaudelle ja ihmisoikeuksille. Me emme voi päättää, mitä Trump ja Putin tapaamisessaan sopivat. Mutta me voimme antaa äänen niille kaikille ihmisille, joiden elämään ja joskus jopa kuolemaan näiden kahden miehen päätökset vaikuttavat, hän toteaa.

Helsingissä sunnuntaina järjestetyssä Helsinki Calling –mielenosoituksessa osoitettiin mieltä muun muassa ihmisoikeuksien puolesta. Poliisin arvion mukaan siihen osallistui noin 2 500 ihmistä.

–En ole koskaan ollut kaupungistani yhtä ylpeä kuin tänään. Helsinki puhuu niiden puolesta, jotka itse eivät voi puhua puolestaan. Helsinki ei vaikene, demaripoliitikko Abdirahim ”Husu” Hussein tviittasi.

Mielenosoituksesta raportoi Twitterissä aktiivisesti myös Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs Michael McFaul.

-Törmäsin juuri täällä Helsingissä venäläisiin, jotka ovat tulleet Pietarista osoittamaan mieltään Putinia vastaan. Rohkeita ihmisiä.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

 

Yksi mielenosoituksen pääpuhujista, vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala sanoi mielenosoituksessa pitämässään puheessa, että Donald Trumpia ja Vladimir Putinia yhdistää se, että he ylenkatsovat demokratiaa, kansainvälisiä sopimuksia ja ihmisoikeuksia. Hautalan mukaan he haluavat kääntää kelloja taaksepäin.

–Me pidämme arvossa vapautta, perusoikeuksia ja demokratiaa. Autoritääriset johtajat ovat tehneet selväksi sen, että Euroopan on pidettävä kiinni yhtenäisyydestä ja edistettävä monenkeskistä yhteistyötä entistäkin voimakkaammin. Siksi olemme täällä tänään. Uskomme, että se on ainoa tie eteenpäin, hän sanoi.

- Me tuemme ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta työtä tekeviä kansalaisyhteiskuntia niin Venäjällä kuin Yhdysvalloissakin. Me olemme kokoontuneet tänään näyttämään, että kun myöhemmin katsomme taaksepäin ja muistamme tämän päivän, muistamme myös, ettemme olleet vaiti, Hautala jatkoi.

Hautalan uskoo, että elämme hetkeä, jonka historia tulee muistamaan. 

–Ei vain kahden presidentin, Trumpin ja Putin tapaamisen takia, vaan maailman tilan takia. Tämän päivän maailmassa liberaali demokratia on uhattuna.

Lue myös: Helsinki Calling –mielenosoitukseen osallistuva Sofi Oksanen: ”Lyön vetoa, etteivät Trump ja Putin puhu ihmisoikeuksista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Savolainen

Helsinki Calling -miekkari kertoo kuulemma kadunmiehen kannan. Jotenkin noloa sikäli kun mielenilmaisun piti olla tasapuolisesti molempien vieraspressojen populismipolitiikkaa vastaan, että äsken näytettiin France24-kanavalla kuvia Helsingistä ja kuvatekstin mukaan meneillään on jättimielenosoitus 'Trumpia vastaan'. Putinia ei mainittu, vaikka hän taitaa olla vielä toistaiseksi suurempi roisto ainakin mitä laittomiin miehityksiin ja pieniin vihresiin anschlusseihin tulee. - Oikaisisikohan joku France24:ää että ainakin tarkoitus oli tasapuolisempi?

nyt tarvitaan jotain tosiasioihin pohjaavaa mutta silti myönteistä suhtautumista isäntämaaltakin eikä vain tyhjänpäiväistä kurtiseerausta TrumPutin-oluineen* sunmuineen markkinahössötyksineen! Yllätysaiheeksi Trump-Putin-keskusteluihin ehdotetaankin lähtölaukauksena ja pikatiekarttana uusliennytykselle ja pakotteidenmadaltamiselle: Stalinin anastamien alueiden palautus Venäjän luoteisnaapurimaalle ja myöhemmin vetäytyminen myös Krimin ja Itä-Ukrainan suunnalla. (Sauli Niinistö muuten on hyvinkin saattanut ideoida tällaisen uuttaluovan pakotteenpurkutiekartan Minskin sopimuksen osoittauduttua uskottavuudeltaan alemmalle tasolle jäätyneeksi ikuisuuskonfliktiksi) - ks. analyyttinen blogi aiheesta Suomi uuttaluovana pakotteidenmadaltajana Nyt http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/257657-suomen-rooli-p...

Pentti Westerholm

Olen joskus ihmetellyt miksi nämä Yanarit ja Husut niin voimakkaasti opastavat Suomea ihmisoikeus - ja rasistiasioissa.Syyhän onkin ilmeisen selvä.Heidän lähtömaassaan heidät olisi hiljenetty rumasti tai pahasti.Täällä voi mekastaa vapaasti.Silti on hyvä heidänkin muistaa, Suomella on rajalliset mahdollisuudet muuttaa maailmaa.Muutoksen täytyy lähteä sieltä missä ne ongelmat ovat.