Tiistai 25.6.2019

Trump raivostutti tukijansakin: ”Häpeällistä”, ”Maanpetturi”, ”Vakavin virhe”

Luotu: 
17.7.2018 10:15
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Yhdysvalloissa on noussut kohu Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huippukokouksen johdosta.
|

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin arvostelijoihin on liittynyt myös paljon hänen tukijoitaan. Trumpin esiintyminen Helsingin huippukokouksessa on nostanut kohun Yhdysvalloissa.

Erityinen järkytys on ollut se, että Trump myötäili Venäjän presidentin Vladimir Putinin sanoja, joiden mukaan Venäjä ei ole sekaantunut Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Trump kääntyi oman maansa turvallisuusviranomaisia vastaan, jotka asettivat viime perjantaina 12 venäläistä tiedustelu-upseeria syytteeseen. Trump tyrmäsi maanantain tiedotustilaisuudessa koko FBI:n johtaman tutkinnan ja piti sitä naurettavana.

Trumpin on nähty kulkeneen Putinin talutusnuorassa ja puheista on noussut poliittinen myrsky. Huomionarvoista on, että myös monet Trumpin kannattajat ovat arvostelleet esiintymistä kovin sanoin. Jopa Trumpia myötäilevä Fox News esitti tiukkaa kritiikkiä Trumpin esiintymisestä.

Monet demokraattipoliitikot käyttivät Trumpin esiintymisestä rajua kieltä, mutta myös republikaanien joukosta kuultiin varsin kovaa kritiikkiä. Esimerkiksi edustajainhuoneen republikaanipuhemies Paul Ryan huomautti, ettei Venäjä ole Yhdysvaltain liittolainen, eikä ole epäilystäkään siitä, etteikö Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin.

Myös senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell korosti, etteivät venäläiset ole liittolaisia ja että hän luottaa Yhdysvaltain omiin tiedusteluviranomaisiin. Republikaanisenaattori John McCain puolestaan piti Trumpin esiintymistä yhtenä Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä miesmuistiin. Häpeällisenä esiintymistä piti myös republikaanisenaattori Jeff Flake Twitterissä.

Myös Trumpin vahvimpiin tukijoihin kuulunut republikaanien veteraanipoliitikko Newt Gingrich vaati Trumpia selittämään lausuntonsa. Hän sanoi Twitterissä pitävänsä sitä Trumpin presidenttikauden vakavimpana virheenä, joka täytyy korjata heti.

Aiemmin Trumpin tukijaksi tunnustautunut teekutsuliikkeen äärikonservatiivi ja republikaanien entinen kongressiedustaja Joe Walsh sanoutui Twitterissä irti Trumpin politiikasta ja totesi Trumpin pettäneen maansa. Trumpin vastapuolelta tiedustelupalvelu CIA:ta Obaman kaudella johtanut John Brennan kutsui niin ikään Trumpia maanpetturiksi ja ryöpytti tätä rajusti Twitterissä. Brennanin mukaan Trumpin esiintyminen ylittää vakavien rikosten ja väärinkäytösten kynnyksen.

– Se oli suorastaan maanpetoksellista. Trumpin kommentit eivät olleet vain typeriä, hän on täysin Putinin taskussa. Republikaanipatriootit: Missä te olette??? Brennan twiittasi.

Aihetunniste ”maanpetoshuippukokous”, #TreasonSummit nousikin Yhdysvaltain Twitterissä suosituimpien joukkoon huippukokouksen jälkeen. Aihetunnistetta ovat viljelleet etenkin Trumpin vastustajat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

Trump teki joukon myönnytyksiä 1) palauttamalla Venäjälle sen Krimin kaappauksessa menettämän kansainvälisen arvovallan suostumalla tapaamiseen Putinin kanssa 2) painamalla villaisella Venäjän sekaantumisen Yhdysvaltain presidentinvaaliin 3) ohittamalla kaikki Venäjän sotilaallisen pullistelun aiheuttamat turvallisuusongelmat.

Mitä Trump sai vastineeksi myönnytyksilleen, jotka merkitsevät Putinille todella paljon? Ei mitään, paitsi "osti ystävyyttä" lahjomalla – huono diili.

Markku Lehto

Kuvaavaa tälle Putinin yritykselle palata takaisin toisen maailmansodan jälkeiseen asetelmaan Euroopassa, oli se, että kumpikaan presidentti ei maininnut EU:ta missään yhteydessä. Ikään kuin EU:ta ei näille kahdelle valtionpäämiehelle ei olisi olemassa. EU:n ja eurooppalaisen profiilin ylläpito jäi kokouksen isännän, presidentti Niinistön , vastuulle. Tämän hän on omien sanojensa mukaan ( lehdistötilaisuus illalla ) tehnyt. Herääkin kysymys, miksi EU ei ollut mukana neuvottelupödässä ?

Muutamia lukuja:

- väestö: USA 320 miljoonaa, EU 435 miljoonaa (brexitin jälkeen ), Venäjä 140 miljoonaa

- bruttokansantuote: USA 19 391 miljardia $ , EU 12 590 miljardia $ ( Euro-alue) , Venäjä 1 578 miljardia $ ( Lähde: Trading Economics, https://tradingeconomics.com/ )

- maan pinta-ala: USA 9 834 000 km2 , EU 4 475 757 km2 , Venäjä 17 075 400 km2

- ydinaseet: USA:lla ja Venäjällä käytännössä saman verran, tuhansia
kummallakin, Iso-Britannialla ja Ranskalla muutama sata

Onko niin, että ydinaseet ovat se peruste, jonka mukaan USA:n presidentti katsoo Venäjän menevän EU:n ohitse neuvottelukumppanina ? Tällainen asenne ei ainakaan ole omiaan vähentämään kauppasodan syttymisen uhkaa.

Tilanne on nyt omiaan korostamaan EU:n yhtenäisyyden kehittämistä. Se on nyt EU:ssa, ml. Suomi, ymmärrettävä ja sitä on alettava toteuttamaan määrätietoisesti. Muuten on taas kerran vaara, että eurooppalaiset ja varsinkin sen pienet maat, jäävät suurempien jalkoihin ja muut päättävät asioista. Siinä ei sitten auta mitkään Paasikivi-Kekkonen -linjat.

Itse asiassahan tuo P-K -lina on nähtävä yksin jääneen Suomen hävityn sodan jälkeisen YYA-aikakauden selviytymistaisteluna. Jotenkin siitä aikakaudesta silloin selvittiin, kiitos siitä YYA-aikakauden presidenteille. Mutta ihmettelen niitä, jotka haikailevat takaisin tuota aikakautta vaihtoehtona EU-jäsenyydelle.

Markku Lehto

Joo, EU:ta ei siinä pöydässä tarvittu . Siinä missä Trump romuttaa USA:n yhteistyötä siellä ja täällä ja Putin tavoittelee nevuostoaikaista asemaa maksoi mitä maksoi, niin EU istuu muissa pöydissä:

"EU–Japani-huippukokous, Tokio 17.7.2018":

"EU:n ja Japanin johtajien odotetaan vahvistavan sitoutumisensa sääntöihin perustuvaan kansainväliseen järjestykseen ja vapaakauppaan.

"Samassa yhteydessä johtajat allekirjoittavat EU:n ja Japanin talouskumppanuussopimuksen ja EU:n ja Japanin strategisen kumppanuussopimuksen."

Vapaakauppasopimuksella poistetaan useimmat tullit, joita EU:n yritykset maksavat vuosittain viennistään Japaniin, sekä useita sääntelyesteitä.

"Strateginen kumppanuussopimus vie EU:n ja Japanin pitkäaikaisen kumppanuuden uudelle tasolle syvemmällä ja strategisemmalla yhteistyöllä."

Lähde: http://www.consilium.europa.eu/fi/meetings/international-summit/2018/07/...

ja edelleen:

"EU–Kiina-huippukokous, Peking 16.7.2018":

"EU ja Kiina sopivat 20:nnessä EU–Kiina-huippukokouksessa kehittävänsä edelleen EU:n ja Kiinan strategista kumppanuutta."

"Johtajat ilmaisivat yhteisen tukensa sääntöihin perustuvalle kaupalle ja vahvistivat yhteisen sitoutumisensa WTO:n uudistukseen."

"On Euroopan, Kiinan, Amerikan ja Venäjän yhteinen velvollisuus olla tuhoamatta tätä järjestystä ja sen sijaan parantaa sitä, olla aloittamatta kauppasotia, jotka ovat historiamme aikana niin usein johtaneet kiivaisiin konflikteihin, vaan sen sijaan rohkeasti ja vastuullisesti uudistaa sääntöihin perustuvaa kansainvälistä järjestystä."
"Puheenjohtaja Donald Tuskin kommentit EU–Kiina-huippukokouksen jälkeen 16.7.2018"

Lähde:
http://www.consilium.europa.eu/fi/meetings/international-summit/2018/07/16/

ja vielä edelleen:

"EU–CELAC-ministerikokous 16.–17.7.2018"

"EU:n ja Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioiden yhteisön (CELAC) ulkoministerit tapaavat 16.–17. heinäkuuta Brysselissä. Kokouksen teemana on "Rakennetaan siltoja ja lujitetaan kumppanuutta globaalien haasteiden kohtaamiseksi". "

"Mikä on EU:n ja CELACin kumppanuus?
"EU ja CELAC (Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioiden yhteisö) edustavat 61 maata eli noin kolmasosaa YK:n jäsenistä, yli miljardia ihmistä ja 15% maailman väestöstä. Tämä tarkoittaa, että EU:n ja CELACin kumppanuudella on vaikutusta monien ihmisten elämään ja se voi muokata sääntöihin perustuvaa maailmanjärjestystä. EU ja LAC molemmat tukevat kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:a. Ne ovat myös olleet viemässä eteenpäin Pariisin ilmastosopimusta."

Lähde: http://www.consilium.europa.eu/fi/meetings/international-ministerial-mee...

Markku Lehto

Voittajako Suomi oli, kun joutui luovuttamaan alueitaan Neuvostoliitolle, evakuoimaan 480 000 kansalaistaan näiltä alueilta ja valmistamaan vajaat kymmenen vuotta ilmaiseksi Nevuostoliitolle tuotteita ns. sotakorvauksina sekä luovuttamaan vuokralle Porkkalan niemen joka oli tykin kantaman päässä pääkaupungistamme ?

Tähän kun listättän vielä sodan aikaisen valtiojohdon ja sotilasjohtajien tuomitseminen takautuvalla lainsäädännöllä "sotasyyllisyydestä" ja sen YYA-sopimuksen allekirjoittaminen, niin voi vain todeta, että mielenkiintoinen tulkinta siitä, että Suomi ei hävinnyt sotaa. Tämä tulkinta kaipaisi hieman perusteluita.

Matti Mork

Lahjanako laatokka,valamo,osa koillismaata,paanajärvi,käsivarsi,jäämeren ranta annettiin Venakolle ja sotakorvauksina,raahen,rauman kotkan haminan satamissa kuunareita n 80 rakennettiin käskystä venäjälle ja porkkala venakon haltuun.vielä on pieniä sisältä jotka elelee hallujensa kanssa.perehdy historiaan ja hyväksy tosiasiat ni pysyy jalat maassa.Suomelta venakko vei ja sano säännöt.se on fakta,eikä mitään ylen mediaa.lue vaikka Airon päiväkirjat kuritushuoneen ajoilta,kun suomen uus punikkihallitus tuli valtaan.

Kaarle Akkanen

Trump oli yllättävän vaisu, myötäilevä? Mitä tuli puhuttua kahden kesken? Oliko Putinilla videotallenne "hihassaan"? Trumpin kotiinpaluun jälkeen ehkä selvinnee jotain ko. käytökseen ja lausumiin lehdistötilaisuudessa?

Jouni Borgman

On mahdotonta uskoa, että kun Trumpilla on tiimissään mukana sellaiset lähes psykoottisina pidetyt sotahaukat kuten John Bolton ja Mike Pompeo ja Trump itsekin on tiukka neuvottelija, joskin haluaa luoda ympärilleen positiivista ilmapiiriä (mitä nyt pidetään lähes rikollisena), niin etteikö tapaamisessa olisi sovittu jotain selkeästi USA:n etujen mukaista.

Geopolitiikan painopisteen siirtyminen kohti Lähi-Itää ja Keski-Aasiaa on varmasti aiheuttanut sekä USA:lle että Venäjälle tarpeen tarkistaa omia liittolaissuhteitaan. EU:sta on tulossa USA:lle riippa mm. sen pehmeämmän Iran- ja Kiina-politiikan vuoksi. Maallikon on kuitenkin vaikea sanoa, miksi erityisesti Iran on USA:lle ja sen ideologiselle pääliittolaiselle Israelille sellainen pakkomielle, että nyt oltiin valmiita uhraamaan osa USA:n presidentin jo ennestään horjuvaa arvovaltaa, jotta USA-Israel saisi Venäjältä suoraa tai taustatukea tavoitteilleen Lähi-Idässä. Kiinan vaikutuksen rajaaminen tuolla nopeasti kasvavalla ja yllättävän ripeästi modernisoituvalla talousvyöhykkeellä voisi olla yksi selittävä tekijä.

Markku Lehto

" ... niin etteikö tapaamisessa olisi sovittu jotain selkeästi USA:n etujen mukaista."

Niin ja mitä se vaikuttaa EU:n asemaan ? Eipä Trumpin tuo touhu Putinen kanssa, josta emme tiedä mitä siellä on sovittu, lisää ainakaan luottamusta Trumpin politiikkaan. Siksi EU:ssa on syytä varautua siihenkin, että jotain EU:n kannalta epäedullista on voitu sopia. Yksi tapa varautua tähän on EU:n yhtenäisyyden kehittäminen sekä EU:n yhteisen puolustuksen rakentaminen. Kaiken varalta.

Tapio Mäkeläinen

Yks nyt on varmaa että Trump sössi totaalisesti koko reissunsa kaikissa 3 kohteessa. Täysin epäpätevä hommaansa ja lisäksi moukkamainen. Onko sillä puhjennut joku tauti. ?
Isä kuoli altzheimeriin. On siinä lännellä johtaja. Vkv.
Katsokaa nyt ulkomaiden median riekkumista. Usa tv supertähti kommentaattorit Kimmel ja Colbert sekä Noah pistää niin viis-nolla etten ole nähnyt ikinä. Nyt on kannattajatkin pl Pence hiljaa.
Niin on miltä näyttää.