Sunnuntai 26.5.2019

Mikael Jungner päättäjien ”pyöröovesta”: ”Ongelma on päinvastainen – yksi syrjäytynyt kansanedustaja maksaa miljoonan”

Luotu: 
19.7.2018 15:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Entinen kansanedustaja Mikael Jungner sanoo eduskunnassa samaan aikaan olleen Lasse Männistön olevan nykyisin "mehiläistä koko mies".
|

Poliitikkojen pyöröovi-ilmiö, eli että poliitikko siirtyy lobbariksi, ei ole Suomessa ongelma, katsoo entinen kansanedustaja, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner.

Jungner kertoo näkemyksistään Porin SuomiAreenassa lobbausta käsitelleessä keskustelutilaisuudessa.

–Minusta ongelma on aika päinvastainen. Kaikki ovat nähneet, kuinka vaikea kansanedustajan on kuntoutua takaisin työelämään. Yksi syrjäytynyt kansanedustaja maksaa luokkaa miljoona euroa, Jungner sanoo viitaten nyt peruttuun sopeutumiseläkkeeseen.

Julkisessa keskustelussa on arvosteltu, kuinka sote-uudistuksen alla entinen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty siirtyi Terveystaloon ja ex-kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä toiminut Lasse Männistö Mehiläiseen.

–Kyllä kun on pyörinyt näissä ympyröissä ja nähnyt näitä ihmisiä eri rooleissa, niin en ole kertaakaan nähnyt, että ne olisivat menneet [sekaisin]. Juuri Lasse Männistön kanssa kävimme syömässä, niin hän on niin mehiläistä koko mies, hän jatkaa.

Myös MTV:lle uutisia tuottavasta Mediahubista Yleisradion toimitusjohtajaksi siirtyvä Merja Ylä-Anttila katsoo, että karenssit tuottavat enemmän jäykkyyttä kuin ehkäisevät ongelmia. Hän korostaa, että tehtävien vaihtuessa myös ihmisten suhtautuminen muuttuu.

–Olen pitänyt [Mediahubissa] Yleisradiota vahvimpana kilpailijana ja puhunut siitä, kuinka julkisia rahoja käytetään Ylellä. Nyt alan katsoa asiaa oikeasti työantajan näkökulmasta, eikä niin, että salakuljetan jotakin kaupallisen median ideoita ja vinkkejä väärillä motiiveilla. Minusta tämä nähdään liian mustavalkoisesti ja jäykästi, Ylä-Anttila sanoo.

Sen sijaan karensseja peräänkuuluttavat ”superlobbariksikin” kutsuttu Anders Blom, joka väitteli keväällä liike-elämän poliittisesta vaikuttamisesta ja lobbaukseen perehtynyt Itä-Suomen apulaisprofessori Emilia Korkea-aho.

–Se on niitä maailman vanhimpia temppuja, että ostetaan – jos ei hallitusta, niin muutama ministeri, Blom tuhahtaa.

–Jonkinlainen karenssi tarvitaan, koska se on selvästi yleismaailmallinen trendi. Meillä on aivan liian kevytmielisesti tähän suhtauduttu, hän sanoo ja korostaa, ettei ongelma koske kuin rajattua ryhmää yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Korkea-aho huomauttaa, että Suomessa virkamieslakia on muutettu niin, että virkamiehelle on mahdollista määrätä puolen vuoden karenssi.

–En ole ihan varma riittääkö se. Olisin valmis harkitsemaan jonkinlaista lobbauskieltoa; että siinä vaiheessa, kun virkamies siirtyy yksityiselle sektorille, hän ei voisi tiettyyn aikaan olla yhteydessä entisiin työkavereihinsa, Korkea-aho sanoo.

Hänestä pyöröovi-ilmiö on ongelma.

 – Muissa maissa tämä on otettu selvästi vakavammin, kun esimerkiksi komissaareja koskee kahden vuoden karenssi ja presidenttejä kolmen. Kyllä me puhumme ihan eri mittakaavasta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Virkkula

Eiköhän se paikkansa menettäneiden ex-kansanedustajien sopeutuminen työelämään onnistu nopeammin, kun ei saa enää loppuiäkseen automaattista sopeutumiseläkettä. Mitä tulee näihin pyöröoviin, niin kyseessä voi katsoa monelta osin olevan myös korruption muoto, missä ei ole mitään hyvää ja se asettaa myös tehtäviin poliittisen taustan takia henkilöitä, vaikka tilalle olisi tarjolla pätevämpiäkin henkilöitä, joiden syrjättämisen aihauttamasta syrjäytymisuhasta Jungner ei tunnu olevan huolissaan.

Hannu Mononen

"Yksi syrjäytynyt kansanedustaja maksaa luokkaa miljoona euroa, Jungner sanoo viitaten nyt peruttuun sopeutumiseläkkeeseen."

Syrjäytyneelle nuorelle tai lukutaidottomalle maahanmuuttajalle tuo elinikäinen kustannus voinee pitää paikkansa, mutta kansanedustajaksi valitulla lienee sentään useimmiten taustallaan jokunen vuosi työelämää ennen eduskuntaa.

Mikä estää palaamasta siihen aiempaan työhön tai uudelleenkouluttautumista johonkin paremmin työllistävään ammattiin normaaleja kanavia myöten?

Olisi todella kiinnostavaa tietää miten keski-ikäinen eduskuntapudokas ehtii vielä "maksaa" miljoonan, sekä kenen pussista ja millä nimikkeellä nuo tulonsiirrot tehdään.

Hannu Hämäläinen

Eikös enemmistö kansanedustajista ole syrjääntyneitä.Osa on homissa täysillä mukana osa ei ja osa tekee siinä välissä omia hommia.Itse aatelin että jutussa puhutaan tämän ongelman kustanuksista.Kyse olikin toisenlaisesta syrjääntymisestä.