Torstai 27.6.2019

Osatyökykyinen Tarja Halonen paljasti: En kuule miehiä – ”Pentin mielestä se saattaa olla onnellisen avioliiton salaisuus”

Luotu: 
20.7.2018 10:28
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Presidentti Tarja Halonen ja hänen puolisonsa, oikeustieteen emeritusprofessori Pentti Arajärvi valtiopäivien avajaisissa vuonna 2016.
|

Presidentti Tarja Halonen pitää nykyistä työelämää varsin valikoivana sen suhteen, ketkä kelpuutetaan töihin. Itsekin osatyökykyiseksi tunnustautunut Halonen nauratti yleisöä Suomi-Areenassa paljastuksillaan kuulolaitteestaan.

Halonen osallistui Porissa keskusteluun osatyökykyisistä. Hän sanoi, että ympäri maailmaa osallistuminen aikuisten ihmisten väliseen kanssakäymiseen katsotaan useimmiten työnteoksi. Hän huomautti, että viime kädessä yhteiskunnan vastuulla on taata ihmiselle säällinen elämä, jos ei syystä tai toisesta pysty tekemään tarpeeksi töitä elättääkseen itsensä.

Halonen korosti, että hänelle itselleen työ on ollut tavattoman tärkeää. Hän kertoi kasvaneensa perheessä, jossa oli vahva työväenliikkeen katsomus ja kasvoi ajatukseen, jonka mukaan pitää olla valmis antamaan oma panoksensa hyvänä työihmisenä.

Hän tunnusti olevansa keskustelussa paikalla itsekin osatyökykyisenä ja huomautti olevansa 74-vuotias ja eläkkeellä.

–Teen siitä huolimatta sekä Suomessa että kansainvälisesti paljon työtä. Toki en palkallista työtä, mutta kuitenkin katsoisin, että jollakin lailla hyödyttävää työtä, Halonen sanoi Porissa.

–Ennen kuin aloitettiin tätä keskustelua, laitoin vasempaan korvaani kuulolaitteen, joka vahvistaa miesten ääniä, siis meinaan matalia ääniä, Halonen jatkoi ja nauratti yleisöä.

Halonen paljasti, että hänen äänikynnykseensä on tullut aikoinaan kuoppa nimenomaan miesten äänten kohdalle ”lentokoneessa tapahtuneen jutun takia”. Hän onkin jo aiemmin kertonut kuulonsa vioittuneen flunssaisella lentomatkalla vuosia sitten.

–Voin lohduttaa: ainakin aviomieheni Pentti, joka on tuolla katsomossa, sanoi, että se saattaa olla onnellisen avioliiton salaisuus, Halonen vitsaili juontajankin nauraessa.

Halosen mielestä nykyinen työelämä on varsin ylimielinen sen suhteen, kuka katsotaan sopivaksi työhön otettaessa.

–Aina pitäisi löytyä sellaisia freesejä kolmevitosia, joilla on jo lapset saatu ja kaksi akateemista koulutusta ja pitkähkö työkokemus ja jotka olisivat valmiita muuttamaan milloin tahansa minne tahansa tekemään mitä tahansa. Niitä on kuulkaa aika vähän varastossa, Halonen huomautti.

Halosen mielestä tavallaan kaikki ovat osatyökykyisiä, koska harva osaisi tehdä kaikkea mahdollista työtä, vaikkapa laulaa oopperassa tai tanssia balettia. Hän uskoo, että osatyökykyiset saadaan jo 10 vuoden päästä entistä paremmin mukaan työelämään.

–Olen sellainen syntyoptimisti. Minä uskon niin, että silloin ollaan päästy tähän ajatukseen, että me kaikki olemme osatyökykyisiä. Pitää pystyä vain aina huomaamaan, mihin hommiin olemme oikein ehdottoman hyviä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Reijo Kallinen

"Halosen anarkistinen miesvihavitsi." Ymmärrys hoi, äly älä jätä! Valitettavasti Petri Hämäläisen kohdalla näin ei ole käynyt.
Ensio Jauhiainen jauhaa skeidaa väittäessään, että "hyvän verovapaan eläkkeen päälle valtio joutuu vielä maksamaan vuotuista elinkustannusta 250000e."
Asiaan voi tutustua lukemalla esim. lukemalla vaikka vinkistä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000483154.html jossa kerrotaan edes oikean suuntaisesti miten asiat on. Tietysti asiaa vaikeuttaa se jos totuus sattuu niin paljon ettei sitä voi tunnustaa. Mutta muistakaa pahoittaa mielenne. Päivittäin!

Petri Hämäläinen

Jauhiainen täysin oikeassa.

Valtion budjetissa on varattu vuosittain noin 600 000 euroa virkakautensa päättäneiden presidenttien (Halonen ja Ahtisaari) menoihin. Tasavallan presidentin eläkelain mukaan verovaroista maksetaan entisille presidenteille muun muassa tarvittavat sihteeri- ja toimistopalvelut.