Maanantai 15.7.2019

Ministeri riemastui Ylen kyselystä: ”Kyllä kansa tietää!”

Luotu: 
23.7.2018 09:18
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen hehkuttaa Facebookissa Ylen kyselytulosta koko maan asuttamisesta. Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 79 prosenttia suomalaisista katsoo, että valtion pitää turvata palvelut niin, että koko Suomi pysyy asuttuna.

Vain 12 prosenttia katsoi, ettei valtion pidä puuttua aluekehitykseen ja 5 prosenttia arvioi, että valtion pitäisi edistää ihmisten keskittymistä kaupunkeihin. Kyselyyn vastasi 1 012 yli 15-vuotiasta suomalaista.

–Kyllä kansa tietää! Suomalaiset haluavat, että koko Suomessa on elämää ja meininkiä. Kyselyn mukaan valtiolla on oltava tässä aktiivinen rooli muun muassa palveluiden turvaamisessa, ministeri Vehviläinen kommentoi.

Punkalaitumen kunnanvaltuutettu Ari Prihti (sin.) kommentoi myös kyselyä tuoreeltaan Puheenvuoron blogissaan. Prihtin mielestä tulokset pitää ottaa vakavasti. Hänen mielestään maaseudun asuttamista ja elinvoimaa voisi tukea verotuksella.

–Keinovalikoimassa tulee olla harva-alueella asuvien ja yritysten valtion verotuksen tuntuva kevennys, Prihti kirjoittaa.

–Punavihreä maaseutuvihamielinen rummutus ei tuo leipää kenenkään pöytään. Miten Suomella on varaa jakaa kansaa maaseutuun ja kaupunkeihin? On mielestäni vain yksi Suomi, jossa elinkeinojen ja asumisen monimuotoisuus on rikkaus, hän jatkaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Jos poliitikot oikeasti luottaisivat kansan tietämykseen, niin Suomessa järjestettäisiin kansanäänestyksiä. Todellisuudessa toi on poliittista peliä. Jos kansan tietämys sattuu olemaan linjassa oman poliittisen päämäärän kanssa, niin kansaa kehutaan tietäväksi.

Arvo Tammela

Ilaskivi, olen pitänyt teitä "tolkun immeisenä", mutta kommenttinne osoittaa, että tolkku on tainnut kesän lämmössä kadota. Tutkimuksen vastaajista 74 % ilmoitti, että valtion pitää turvata maamme asuttuna pitämisen. Tätähän juuri kysyttiin ja epäilettekö etteivät vastaajat ymmärtäneet, mitä heiltä kysyttiin.
Kyllä kehäkolmosen sisälläkin ainakin jotkut ymmärtävät, mikä on koko Suomen etu, ei siis minkään puolueen.
Ilaskivi, oletteko muuten kertaakaan väheksynyt vastaavalla tavalla kuukausittain tehtyjä puolueiden kannatusmittauksia.
Jään mielenkiinnolla odottamaan milloin saan lukea kommenttinne.

Pasi Anttila

Eikä kysytty toisinkaanpäin, mitä kaupungistuminen maksaa. Vai? Tuskin ihan ilmaista sekään.

Itse olen sitä mieltä että ihmiset päättäköön missä asuvat, tuuli vie nyt kohti kaupunkeja ja joskus tulevaisuudessa ehkä toiseen suuntaan.

Enkä muutoinkaan keksi yhtään hyvää keinoa muuttaa tuota suuntaa. Menee omaa latuaan.

Tero Ojala

Viestissäsi on joko perisuomalaista pessimismiä tai vain tietämättömyyttä. Hyväkuntoinen talo maalta menee kyllä kaupaksi, on erittäin iso markkina ihmisissä, jotka haluaa maaseudun rauhaan. Ja kyläkauppat kannattaa, jos ihmisiä on lähiseudulla yli 1500 henkeä, ei kyläkauppa itsessään ole automaattisesti tuhoon tuomittu. Toki jos muut palvelut karsitaan seudulta, niin kyllä ne ihmiset myös katoaa ja silloin kauppa menee nurin.

Milli Maja

Kyllä kannatan maaseudun asuttuna pysymistä. Tosin ei kaikkia kuihtuneita kyliä tarvitse elvyttää. Mutta tuottavat maatilat ja elinkelpoiset kylät ...niitäkin vielä on. Tosin tämän naispoliitikon ajama sote-ja maakuntahimmeli kyllä tuhoaa viimeisetkin palvelut haja-asutusalueilta....

Raimo Laine

Näin on ja myös turismista voidaan saada voimakas vetoapu maaseudulle.
Tyhjät talot kuntoon ja vuokralle.
Myös mökkeilyä on syytä kehittää.
Muuttuva ilmastokin voi tehdä Suomesta Euroopan vilja-aitan, mikä nostaisi maaseutumme arvon pilviin.
Joitakin peruspalveluita, kuten kahviloita ja ravintoloita tulisi olla ja muita varten tarvittaisiin vain toimivia yhteyksiä.
Ei tämä kauhean kalliiksi tulisi, Raimo-hyvä.

Arto Lähteelä

Sote- ja Maakunta uudistus tyhjentää maaseudun.
Keskusta puolueen politiikka on tässä asiassa käsittämätöntä.
Ruotsissa ja Norjassa maaseutu voi huomattavasti paremmin, kuin Suomessa.
Maaseutu tarvitsee aitoa aluepolitiikkaa, jota harjoitettiin presidentti Kekkosen aikana.
Terveyspalvelujen hallinto toimii hyvin nykyisellään.
Maakunta hallinnon uudistus rahan tuhlausta.

Pasi Käyhkö

Tiedoksesi, että kaupungistuminen on Ruotsissa hyvin paljon pidemmällä kuin Suomessa. Samoin maan asukasmäärä on lähes tupla verrattuna Suomeen.
Ihmisten uteliaisuutta ja tiedonhalua ei voi rajoittaa demokraattisin keinoin , joten maaltamuutto tulee jatkumaan Suomessa vielä vuosia.

Tapio Mäkeläinen

Tässä asiassa olen fifty-sixty Tapiola/Pälkäne asukkaana aivan samaa mieltä ministerin kanssa. Palvelut on turvattava. Mulla on ollut hampaiden ja selän kanssa kremppaa ja Tapiolan terveyskeskus on toiminut loistavasti, lähes reaaliaikaisesti. Takassoittoaste muutama minuutti.. En usko että tilanne on sama kaikkialla. Pälkäneestä en tiedä.
Haaste pitää maa asuttuna on kova. Vihervasemmiston ja komppaavien kokoomuslaisten kuten Mykkänen ja Pietikäinen , autoilun ja lämmityksen / sähkö hankaloittaminen kiihdyttävät autioitumista toteutuesaan. Molemmat ovat rasite Kokoomukselle. Jos 600000 mökkiä ei olisi, tai itse asiassa varusteltua vapaa-ajan asuntoa kuten minulla, niin jokainen voi arvioida mikä olisi seuraus myös perusväestölle. Olemme vaimon kanssa arvioineet, että 40% kulutuksesta jää mökkiseudulle + bensa.
Vihreät ovat taistolaisiinkin verrattuna suurempi uhka vapaalle yhteiskunnalle mutta onneksi hiipuva lahko.

Petri Hämäläinen

Suomen aluepoliittinen keskustelu on täysin hakoteillä.

- Keskusta haluaa palvelut kaikkiin kuntiin
- Punavihreät haluavat kaiken kaupunkeihin (ainoaan kaupunkiin eli tšadiin).
- Kokoomukselle kaikki muu infra ja rakentaminen paitsi Guggenheim ja Keskustakirjasto ja Musiikkitalo ja Pisararata ja Kehärsta ja Raidejokeri on radan kaatamista kaivoon.

Todellinen ratkaisu olisi valita metropolin lisäksi kymmenkunta aluekaupunkia, joista löytyisi maakuntalentokenttä, asiallinen juna- ja maatieyhteys, alueelliset valtionhallinnon palvelut, teatteri, orkesteri ja keskussairaala (100-150km säde). Sitten valittaisiin kolme-neljäkymmentä kuntakeskusta ja sinne kaikki perustoiminnot (50km). Lopuksi määriteltäisiin rajalliset aivan välttämättömät toiminnot ja säilytettäisiin nämä maaseutukunnissa (5-20km).

Maaseutu elää vahvoista ja elinvoimaisista aluekeskuksista ja näitä tukevista kuntakeskuksista. Satsaamalla raha koko maakuntaa tukeviin ja eteenpäin vieviin maakuntakeskuksiin ja näitä avustaviin kuntakeskuksiin, välittämällä viesti että tämä järjestelmä tehdään nimenomaan maaseudun asuakkaidenkin ehdoilla, saadaan homma toimimaan !

Pekka Salminen

Raimo Ilaskivi on jalat maassa seisova ihminen ja hän ymmärtää tosiasiat. Siis kuka maksaa? On otettava tosiasiat huomioon. Suomen väkiluku pitäisi olla monikertainen nykyiseen verrattuna, 5,5 miljoonalla asukkaalla ei koko Suomea voi pitää asuttuna. Saksa on suurin piirtein Suomen kokoinen ja väkiluku on yli 80 milj. asukasta. Ei sielläkään ole samanlaiset palvelut maaseudulla kuin kaupungeissa.

Seppo Simonen

Komppaan vahvasti Petri Hämäläistä näiden aluekeskusten suhteen lisäämällä niitä 18-sta ja olisivat maakunta keskuksia. Tietenkin niinsanotut kuntien kirkonkylät toimisi kokoavana keskuksena kyläkeskusten kansa. Tämä kyllä vaatii viellä yhdyskuntarakenteen suunnittelua.

Yle kyselyn mukaan 79 % suomalaista haluaa elinvoimaisen maaseudun.
Tämä kyllä lyö korville city punavihervassareiden himoitsemaan ylhäältä johdettuun hierarkkiseen rakenteeseen.

Kokonaisuudessaan maaseudun elinolosuhteita kahlitaan todenteolla mone lain avulla. Esim. rakennuslaki on yksi pahimmista sillä on outoa kun kaupunki rakentaa rantojaan kerrostalo riveillä niin maaseudulla hyvä jos 4 mökkiä saat ranta km-lle rakentaa. Tiestö kuoppineen huutaa kunnostusta mutta on täällä maaseudulla hyvääkin on puhdas raikas ilma mitä hengittää syvimmän päälle eikä se mene cityissä asuvien piikkiin.

Risto Salonen

"Tiestö kuoppineen huutaa korjausta." Mitä tekee Anne Berner (Kepu)? Niin puuhastelee sateliittipaikannuksen ja infran yhtiöittämisen parissa. Ei sentään heittänyt rahoja (Huuto)koskeen, kuten Anu Vehviläinen tieministerinä ollessaan. Nyt koskea perataan entiselleen. No saihan maaseutu rahaa.

Mark Andersson

Paitsi että kansa ei tiedä, miten paljon lisäveroja maaseudun asuttunapito tietää. Sinänsä ei mitään maaseutuasumista vastaan, mutta YLEn kysymyksenasettelu oli kepun suuntaan ohjaileva.

Olisi pitänyt kysyä, kuinka paljon olisit valmis maksamaan maaseudun asuttuna pitämisestä. Eiköhän enemmistön vastaus olisi ollut: en yhtään.

Seppo Simonen

Tämä kysely osoittaa totuuden suomalasten kokonais totuuden mukaisen mielipiteen yhteiskunnastamme. Minkä merkityksen annamme sille koko Suomelle asukkaineen maineen tässä elämisen elossa. Kaikkea ei voi mitata jokin osaalue maksaa enemmä toinen vähemmän.

Läheltä liippaa jos kysyttäisiin paljonko sinun olosi hoitokodissa maksaa tai vammaiselta kysytään mitä sinun elo maksaa.

Hulluinta tässä on se että niinsanotut city puolueet katsoo vain kulueränä maaseutua vaikka cityn elämisen perustarpeet tulee maaseudulta.
Olisi jo aika luopua vapaavuorelaisesta nationalismista sillä vapaavuorelaisuus osoittaa yhteikuntamme yhden alueen elitistisen katsontakannan.

Esko Pursiainen

Mitäs nykyinen hallitus on tehnyt maaseudun hyväksi, kyläkaupat hävinneet, postit, pankit ja terveyskeskukset ja niiden vuodeosastot, samoin tiestöt Pohjois-Savossa vieläkin soratiet kuin kelirikon aikaan ei pääse kuin traktorilla vai tarkoittaako hallitus kun pidetään tiet tuollaisessa kunnossa, niin asukkaat ei pääse muuttamaan kaupunkiin.

Juha Lapveteläinen

Edustaja Vehviläinen on oikeassa, valtion pitää turvata KELA, sosiaali- että sairaala, sekä työllisyyspalvelut ja muut valtion toiminnat jokaisessa itsehallinnollisessa maakunnassa tasapuolisesti kaikille Suomen kansalaisille. Alueellinen hallinto puolestaan kuuluu Maakuntavaltuustolle, sekä Kunnanvaltuustolle. Maakunnan Edustajat puolestaan toimisivat yhteistyössä muiden maakuntien edustajien kanssa, samoin kuin Valtionneuvoston ja Eduskunnan kanssa Maakunnan Edustajainhuoneen kautta. Itsehallinnolliset tulevaisuuden maakunnat on tietysti syytä pitää elinvoimaisina maaseutua myöten, lähiruokatuotantoa sekä muita innovatiivisia kehityshankkeita maaseutuyrittäjille tulisi ehdottomasti ideoida sekä suunnitella tasavallassa enemmän. Maaseutu edustaa kaupunkikeskiön ympärillä olevia kuntia, esimerkiksi maaseudun lähiruokatuotannolla pidetään kuljetuskustannukset kurissa ja lisäksi kysymyksessä on yhteiskunnallisesti erittäin järkevä Ekoteko ympäristökysymyksiä ajatellen. Tämän lisäksi olisi ehdottomasti tuettava ja kehitettävä kaupunkikeskuksen sekä sen lähiympäristön alueelle koko kansan keksintö- ja innovaatiokeskuksia, jotka luovat tulevaisuuden pienyrityshankkeita alueellisesti omaan maakuntaan.

veli leppäjuuri

Ymmärtääkseni suurin osa maaseutujen asuttajista kuuntelee ja katselee YLEÄ ihan päivittäin, mutta kaupungeissa ei taideta ihan niin aktiivisesti olla mukana.
Tässä useasti hyvin yksipuolisessa puolueiden hallitsemassa media keskityksessä, on havaittavissa tarkoituksen hakuisuus.