Maanantai 17.6.2019

Analyytikko hehkuttaa Nokian jättisopimusta: ”Valtava voitto”

Luotu: 
30.7.2018 17:36
Päivitetty: 
30.7.2018 18:16
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri puhui 5G:stä muun muassa Mobile World Congressissa helmikuussa.
|

Nokian tänään julkistama 5G-sopimus on alaa seuraavan analyytikon mukaan erittäin merkittävä yhtiölle.

–Valtava voitto Nokialle 5G:ssä, riippumaton amerikkalaisen analyysitalo Broadbandtrendsin analyytikko Teresa Mastrangelo kommentoi.

Nokia kertoi tiedotteessaan allekirjoittaneensa 3,5 miljardin dollarin arvoisen monivuotisen sopimuksen 5G-verkoista yhdysvaltalaisen teleoperaattorin T-Mobilen kanssa.

–Yksi suurimpia kauppoja, joita Nokia on koskaan tehnyt, matkapuhelinverkkojen markkinoinnin varapääjohtaja Phil Twist kuvailee Reutersin mukaan.

Suomalainen analyysitalo Inderes sanoo, että Nokian loppuvuoden kovat odotukset saivat konkretiaa sopimuksesta T-Mobilen kanssa. 

–Yhtiö tosin kertoi jo viime viikolla konferenssipuhelussa, että suuri 5G-sopimus Yhdysvalloista julkaistaan lähipäivinä, Inderes kommentoi.

Myös Nokia itse kertoi maanantaina, että sen vuoden 2018 toisen neljänneksen katsauksessa ja tammi-kesäkuun puolivuosikatsauksessa esittämät näkymät sisälsivät tänään julkistetun T-Mobilen kanssa tehdyn sopimuksen odotetut vaikutukset täysin, joten yhtiön esittämät näkymät pysyvät ennallaan.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

 

Inderes arvioi viime viikolla Nokian tulosjulkistuksen yhteydessä, että 5G saattaa olla tulossa liiankin nopeasti.

–Hieman ironisesti jotkin lyhyen tähtäimen haasteet liittyvät siihen, että 5G on tulossa odotettua nopeammin: vanhoilla budjeteilla operoivat asiakkaat vaativat enemmän ja nopeammin samalla rahalla, eikä toimitusketju pysty taipumaan riittävään nopeuteen, analyytikko Mikael Rautanen kirjoitti katsauksessaan.

5G:n odotettua nopeampi saapuminen ja operaattoreiden 5G-suunnitelmien kiihtyminen ovat Rautasen mukaan tuoneet mukanaan lyhyen tähtäimen haasteita Nokialle. 

–Yhtiön kommentit kasvaneista hintapaineista eivät liity kilpailuun, vaan suurten asiakkaiden pyrkimykseen rahoittaa niiden aikaistettuja 5G-hankkeita verkkotoimittajien lompakosta. (Nokian toimitusjohtajan Rajeev) Surin mukaan muutamia suuria asiakkaita on siirtymässä 5G-teknologiaan etuajassa, mutta ne joutuvat rahoittamaan sen vanhalla budjetilla, mikä luo hintapainetta. 

Nokian mukaan joissain tapauksissa hinnanalennuksia on hyväksytty, jotta 5G-jalansijaa asiakkaissa saadaan rakennettua, koska tämä tuottaa pidemmällä aikavälillä tuloksia. 

Rautanen ennakoi, että myös komponenttipula toimialalla voi rajoittaa Nokian kykyä toimittaa joitain tuotteita. Hän sanoo, että toimialan komponenttipula oli johtanut ainakin yhden merkittävän toimituksen viivästymiseen.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri on toistuvasti vakuuttanut, että verkkoliiketoimintojen kannattavuus paranee kuluvan vuoden jälkimmäisellä, kun 5G-verkkojen käyttöönotto saa vauhtia.

–Näkemyksemme 5G:n käyttöönoton nopeutumisesta ei ole muuttunut, ja uskomme edelleen, että Nokia on hyvässä asemassa tulevaa teknologiasykliä varten kattavan tuote- ja palveluvalikoiman vahvuuden ansiosta. Olemme saaneet erittäin hyvin sopimuksia ja saavuttaneet merkityksellisiä onnistumisia viime aikoina Yhdysvaltain ja Kiinan keskeisillä 5G:n varhaisilla markkinoilla, Suri totesi torstaina.

Lue myös: Nokian tulos alitti odotukset – Rajeev Suri: ”Vastasi näkemystämme”

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Hämäläinen

Tämä tulee tapahtumaan. Nokian verkkotoimitusten ehtina USAhan on, ettei verkkoliikennettä suojata liikaa. NSAn ja kuudentoista muun urkintaorganisaation on päästävä kyttäämään koko kansaa mitä se tekee töysin ilman valvontaa ja rajoituksia.

Sama ehto on aina ollut voimassa Nokian verkkoelementtien toimituksille USAhan. Mm salausalgoritmit täytynyt pitää helposti murrettavina. Sääli, että tähän päädytty.

Mikko Toivonen

On asia sillä tavalla todellakin suuri uutinen, että Nokia on näin päässyt isosti uusimman teknologian toimitus-ja kehitys putkeen. Siitä poikinee paljon lisää bisnestä ympäri maailmaa.
USA ei tietenkään ole markkinana helppo monestakin syystä joista suurimpia ovat sen omat ns. tekniset markkinan suojaus säännöt, joita vastaan muun maailman on suojauduttava muin keinoin.
Se, että pääseekö US tiedusteluvirasto tarkkailemaan metadataa on vain periaatteellinen kysymys sillä jos kommunikoinnissa ei tehdä lainvastaisuuksia niin eihän sen koneellisesta tarkkailusta silloin voi haittaakaan olla.
Tietysti maailmalla on maita joissa sillä estetään mielipide ja sitä taas ei pitäisi laitteiden toimittajienkaan hyväksyä,