Keskiviikko 17.7.2019

Elinkeinoministeri Lintilä: Terrafamen arvo jo ”satoja miljoonia” – myynti mahdollinen ”ajan kanssa”

Luotu: 
2.8.2018 10:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).
|

Elinkeinoministeri sanoo tarttuvansa Pohjois-Suomen matkailuyrittäjien huoleen harvoista lennoista. Terrafamen kaivoksesta on tehty ministeriössä jo laskuharjoituksia.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kierteli alkuviikon kuulemassa Pohjois-Suomen yrittäjiä. Matkailualan huoli tuntuu olevan yhteinen: Finnairin harvat lennot Helsinki-Vantaalta Ivalon lentokentälle talvisesongin ulkopuolella.

–Täällä pohjoisessa isoin ongelma on saavutettavuus eli Finnairin lennot pohjoiseen. Siitä tuli erittäin kovaa kritiikkiä Utsjoella ja Ivalossa. Se vaikeuttaa matkojen järjestämistä, Saariselän Kakslauttasesta puhelimitse tavoitettu elinkeinoministeri sanoo.

Ministeri on kuullut yrittäjien tarinoita siitä, kuinka paljon esimerkiksi Norjan pohjoisosassa sijaitsevaan Tromssaan lennetään myös kesäisin. Niinpä hän aikoo ottaa pohjoisen-lennot puheeksi valtioenemmistöisen Finnairin kanssa ensi viikon lomansa jälkeen.

–Kyllä siitä pitää Finnairin kanssa keskustelu käydä. Periaatteista ja strategiasta, siitä, miksi kotimaassa ei lennetä kesäaikana, vaikka selvästi kysyntää olisi. Kyllä heillä varmaan syynsä on, mutta itse tietysti toivoisin, että kotimaan lennot turvattaisiin. Ymmärrän, että strategia on rakennettu Kauko-Aasian varaan, mutta kyllä meillä on velvollisuus kotimaan liikenteestä pitää huolta.

Lintilä on kuitenkin hyvin ilahtunut siitä, että matkailuala menee kovaa eteenpäin. Viime vuonna majoituspalvelujen ulkomainen kysyntä kasvoi 17 prosenttia ja kotimainenkin neljä prosenttia.

Ulkomaisten yöpymisten osalta kasvu oli poikkeuksellista verrattuna muihin Euroopan maihin. Vientiin rinnastettava matkailutulo ulkomailta oli alan mukaan jo 4,4 miljardia euroa.

Kasvun keskellä huolena on uuden osaavan henkilökunnan saaminen. Myös tämä on ollut esillä Lintilän turneella pohjoisessa ja ratkaisuja on etsitty.

–On puhuttu paljon alueellisesta koulutuksesta paikallisille nuorille. On myös yrityksiä, jotka hakevat globaalisti työntekijöitä.

Matkailu ei ole suinkaan ainoa toimiala, jolla näkymät ovat kohentuneet. Näin on käynyt myös esimerkiksi kaivosalalla, joka on etenkin Talvivaaran takavuosien ongelmien vuoksi näyttänyt välillä synkkääkin synkemmältä.

Nyt Talvivaarassa, nykyisessä Terrafamessa, on tapahtunut jos ei ihan ihmettä, niin kummia kuitenkin. Yhtiö kertoi viime viikolla, kuinka sen käyttökate ilman niin sanottua KET-muutosta oli ensimmäisen puolen vuoden aikana viitisen miljoonaa euroa plussalla, eli liiketoiminta näyttää jo varsin terveeltä.

Kauaa ei ole siitä, kun etenkin oppositiopuolue vihreät vaati koko tappiollisena pyörineen ja ympäristöongelmien kanssa painineen kaivoksen alasajoa, mikä olisi maksanut satoja miljoonia.

Onkin herännyt toivo, että kaivokseen upotettuja valtion rahoja voisi jonain päivänä saada pois. Optimismiin taipuvainen Lintilä kertoo, että arvoakin omistuksella alkaa olla. Hän sanoo, että ministeriössä on tehty joitakin ”sormiharjoituksia” aiheesta.

Puhutaanko Terrafamen kohdalla jo satojen miljoonien eurojen arvosta?

–Joo, kyllä.

Onko ollut jo ajatuksia valtion omistuksen realisoinnista?

–No, katsotaan ajan kanssa, Lintilä toteaa.

Runsaat puolitoista vuotta elinkeinoministerin tehtävässä toimineen Lintilän poliittinen arki on kaikkiaan ollut paljon mukavampaa kuin parin hänen edeltäjänsä. Suomen talous on saanut tänä aikana jatkuvasti uusia kierroksia, eivätkä erilaiset kriisit ole olleet päivittäin läsnä.

Lintilä on kunnostautunut myös talousennustajana, joka on tuonut hallituksen suunnasta positiivisempaa viestiä kuin valtiovarainministeriö. Nyt edessä ovat budjettineuvottelut, joissa työ- ja elinkeinoministeriö hakee runsaan 50 miljoonan euron t&k-lisärahoitusta Business Finlandille.

Lintilä ei lähde ehdoin tahdoin haastamaan VM:ää, joka ennustaa melko vaimeaa 1,8 prosentin bkt-kasvua ensi vuodelle, eli vähemmän kuin suurin osa taloutta ennustavista asiantuntijaorganisaatioista.

–VM on tehnyt VM:lle perinteisen ennusteen. On todennäköistä, että se tulee sitä jossain vaiheessa nostamaan. Se on vähän niin kuin VM:n tyyli ja roolikin olla niukkuuden jakaja.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Makkonen

"Nyt Talvivaarassa, nykyisessä Terrafamessa, on tapahtunut jos ei ihan ihmettä, niin kummia kuitenkin. Yhtiö kertoi viime viikolla, kuinka sen käyttökate ilman niin sanottua KET-muutosta oli ensimmäisen puolen vuoden aikana viitisen miljoonaa euroa plussalla, eli liiketoiminta näyttää jo varsin terveeltä."

Miksi valtio antoi Terrafamelle kaksi viikkoa sitten 50 miljoonaa jos firmalla menee näin hyvin. Taitaisi mennä huonommin jos valtio ei maksaisi laskuja.

Seppo Simonen

Pekka Perän innovaatio on tuonut työtä ja toimeentuloa Kainuuseen sadoille perheille. Niin kaltoin kohdelluksi kuin Pekka Perä on joutunut että olisi oikeutettu mitaliin ja tunnustukseen presidentiltä.
On aivan erinomaista että nyt Talvivaaran perillinen Terrafame Group ja uudella nimellä Suomen Malminjalostus on päässyt jaloilleen ja alkaa toimia omin avuin.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #11

Pasi, olet oikeassa, Yksi Neuvostoliiton dogmeista oli, että sosialistinen teollisuus ei voi saastuttaa, vain voittoa hakeva kapitalistinen teollisuus saastuttaa.

Tätä Neuvostoliiton perinneyhdistys (KePu) on myös Suomessa toteuttanut.

Harri Tapani

Ettei taas menisi halvalla kuten:

"GrowHow - liian suuri erehdys kerrottavaksi

Soneran UMTS-kaupan loppulasku oli 4,3 miljardia euroa. Silloin kun Sonera osti saksalaista ilmaa, sen suurin omistaja oli valtio yli 50 %:n osuudella. Kaupasta kohistiin vuosikaudet talouselämän lehdissä. Samoin tehtiin Stora Enson kohdalla. Sen Amerikan-seikkailu maksoi 5,6 miljardia euroa. Valtio on tälläkin hetkellä Stora Enson suurin omistaja ja isäntä. Se omistaa 15,7 % osakkeista ja 35,1 % äänivallasta.

Jostakin syystä talouselämän lehdet ovat lähes vaienneet paljon huono-onnisemmasta GrowHow-kaupasta, jossa jopa 30 miljardin omaisuus myytiin 207 miljoonalla..."

http://mita-olisi-tutkittava.blogspot.com/2008/09/growhow-liian-suuri-er...

Topi Rantakivi

Miksi pitää aina ajatella myyntiä? Kohtahan meillä ei ole mitään enää jäljellä, jos myynti ajatellaan ensimmäisenä eikä niitä mahdollisia työpaikkoja. Eikö tänne halutakaan mitään työpaikkoja tai veronkeräystä? Tämä on jo idiotismia.

Harri Tapani

Ihan hyvä kysymys. Entä missä kaivosvero. Matkitaan mielummin norjalaisia, ruotsalaisia eivät nekään myyneet öljyjään yms. ja saivat paljon verotuloja, LKAB tuottaa valtionfimana Ruotsille kassaan mijardin vuodessa jne.

https://yle.fi/uutiset/3-6190643

LKAB

"Ruotsin kaivosalan valtionyhtiö LKAB avaa kolme uutta kaivosta Pohjois-Ruotsiin"

http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101071-ruotsi-luottaa-va...

Ari Ohvo

Keskustalaisministeri taas kunnostautuu vaatimalla rahaa valtion huuhaa projekteihin, joista ei ole kenellekkään hyötyä. Kuinkahan monta lääkäriä näilläkin sadoilla miljoonilla saataisiin Suomen terveyskeskuksiin hoitojonoja lyhentämään. Veikkaampa että aika monta.