Tiistai 25.6.2019

Ex-suurlähettiläs: Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisella yllättävä seuraus – ”Tulos täysin päinvastainen”

Luotu: 
4.8.2018 10:33
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat Helsingissä viime kuussa.
|

Yhdysvaltain entinen Uzbekistanin ja Ukrainan suurlähettiläs John Herbst arvioi, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaaminen Helsingissä on johtanut Yhdysvaltojen Venäjä-politiikan kovenemiseen.

–Putin ja Trump toivoivat, että yksityinen tapaaminen johtaisi siihen, että he voisivat päästä yhteisymmärrykseen maiden suhteiden parantamisesta, jopa ilman Kremlin aggressioiden loppumista Ukrainassa. Lopputulos oli täysin päinvastainen, hän kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Washington Examiner –lehdessä.

Herbstin mukaan reaktio Donald Trumpin esiintymiseen presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa oli juuri odotetun kaltainen.

–Moskovassa se sai aikaan riemun. Venäläiset politiikan kommentaattorit ja Kremlin johtavat toivoivat, että Trumpin pehmeät aikeet alkaisivat määrittää USA:n politiikan suuntaa. Washingtonissa Helsingin huippukokous aiheutti rajumyrskyn. Merkittävintä tässä kaikessa ovat haukut, jotka presidentti sai omalta puolueeltaan, hän kommentoi.

Herbst viittaa siihen, että muun muassa republikaanisenaattori John Mccain kuvaili Trumpin esiintymistä yhdeksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä miesmuistiin. 

Lue tarkemmin: Trump raivostutti tukijansakin: ”Häpeällistä”, ”Maanpetturi”, ”Vakavin virhe”

 Esimerkkinä tuoreesta reaktiosta presidenttien tapaamiseen Herbst nostaa esiin Yhdysvaltain senaatissa tällä viikolla tehdyn lakialoitteen uusista pakotteista Venäjää kohtaan ja kyberrikollisuutta vastaan.

–Nykyinen hallintotapa pakotteiden suhteen ei ole onnistunut estämään Venäjää sekaantumasta vuoden 2018 kongressin välivaaleihin, rebuplikaanisenaattori Lindsey Graham kommentoi Reutersille.

Graham on yksi lakialoitteen laatineen ryhmän johtohahmoista ja on kuvaillut sitä lakialoitteeksi helvetistä.

Myös Carnegie Moscow Centerin tutkija Aleksander Gabuev on arvioinut, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa pian katua tapaamistaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

Yhdysvalloissa nousi poikkeuksellisen laaja kohu Trumpin esiinnyttyä Putinin vierellä myötäilevänä maanantaina. Esiintymisestä syntyi vaikutelma, että hän uskoi pikemmin Putinia kuin oman maansa turvallisuusviranomaisia vaalisekaantumisesta. Myöhemmin Trump on perunut puheitaan kohun jälkeen ja vakuuttanut luottavansa Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisiin ja sanoi hyväksyvänsä tiedustelutiedot, joiden mukaan venäläiset ovat vaikuttaneet vaaleihin.

Vaaleihin sekaantuminen nousi keskusteluun jälleen tällä viikolla, kun Yhdysvalloissa alkoi tiistaina ensimmäinen Venäjä-tutkintaan liittyvä oikeudenkäynti. Siinä Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort vastaa kaikkiaan 18 syytenimikkeeseen. Presidentti Donald Trump on jälleen kohauttanut vaatimalla oikeusministeri Jeff Sessionsia lopettamaan tutkinnan.

Lisää aiheesta:

Tutkijat: ”Kreml saattaa pian katua, että huippukokous järjestettiin - Ei mitään tarvetta uusille Trump-Putin-tapaamisille”

Tutkija ei niele Valkoisen talo selitystä Donald Trumpin tviitistä: ”Ei ole pelkkä viaton mielipide”

Tyrmistys Donald Trumpin poikkeuksellisesta ulostulosta leviää: ”Hän on paniikissa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

John McCain, we don't say his name. He's Noname!

Petturi:
By destroying the last chance that the Republicans in the Senate had to repeal Obamacare, John McCain has ensured that he will go down in history as a backstabbing traitor that cared nothing for true conservative values. For decades, RINOs like McCain have promised to uphold conservative values while campaigning, but once they have gotten into office they have betrayed us over and over again. How much more are we going to take before we say enough is enough?

Panu Saarela

Kumpihan on pettänyt maansa?

Konservatiiviset arvot "hylännyt" McCain (esimerkiksi vastustamalla Obamacaren kumoamista) vai Venäjän kanssa vehkeillyt Trumpin lähipiiri?

PS. Jos tekstisi on siteeraus, niin fiksua olisi mainita lähde. Vai kannatko häpeän itse?

Esa Ojanlatva

Sehän olisi katastrofi jos joku uskaltaisi kommentoida, että tapaaminen olisi onnistunut. Sellaista ei saa missään nimessä uutisoida sillä se olisi propagannan vastaista. Se saattaisi tuhota koko suuren valheiden verkon, joka on pesiytynyt uutisointiin

Pekka Näränen

Olen aina hyvällä tuulella, kun putinisteja kiukuttaa. Silloin jotain on mennyt oikein :)

Venäjä on saanut Yhdysvaltain kongressista mahtavan vihollisen. Trump on nyt työnnetty sivuraiteelle Venäjänsuhteita koskevassa päätöksenteossa. Putte taisi nuolaista liian aikaisin, se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa :)

Janne Pohjala

McCainilla on takana enemmän ruumiita viimeisen 25 vuoden aikana, mukaan lukien Ukraina, kuin Venäjällä sitten NL:n hajoamisen. Yksi verisimpiä sotilasteollisen senaattoreita ja täysi sotahaukka. Yksi syy siihen miksi USA:n nykyään koetaan monien mielissä roistovaltiona. Saavutusko?