Keskiviikko 19.6.2019

Julkisuuteen vuodettu raportti: Pohjois-Korea jatkaa ydinaseohjelmaansa – ”Aiomme keskustella Moskovan kanssa”

Luotu: 
4.8.2018 09:18
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on presidentti Donald Trumpin mukaan luvannut lopettaa maansa ydinaseohjelman, YK:n raportti kertoo toista.
|

CNN:lle vuodettu YK:n turvallisuusneuvoston tilaaman raportin mukaan Pohjois-Korea jatkaa ydinaseohjelmaansa sekä rikkoo sitä vastaan asetettuja pakotteita.

–Raportin mukaan Pohjois-Korea on lisännyt huomattavasti laittomia öljykuljetuksia sekä yrittänyt myydä aseita ulkomaille, muun muassa Libyaan, Jemeniin ja Sudaniin, CNN kertoo.

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo kommentoi tilannetta Singaporessa. Hän syyttää Venäjää.

–Olemme nähneet raportteja, joiden mukaan Venäjä sallii yhteistyön pohjoiskorealaisten yhtiöiden kanssa ja antaa työlupia pohjoiskorealaisille. Tämä on vakava asia, josta aiomme keskustella Moskovan kanssa.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kertoi perjantaina venäläistä Agrosoyuz Commercial Bankia vastaan asetetuista uusista pakotteista. Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan pankki on tehnyt rahansiirtoja pohjoiskorealaisen Foreign Trade Bankin Moskovan-johtajan Han Jang Sun puolesta.

Washington Post kertoi aikaisemmin tällä viikolla, että Pohjois-Korean epäillään rakentavan yhtä tai kahta uutta nestemäistä polttoainetta käyttävää, mannertenvälistä, ballistista ohjusta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on arvioinut tavattuaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kesäkuussa, ettei maa enää muodosta ydinaseuhkaa.

Lue myös:

Rakentaako Pohjois-Korea sittenkin uusia ohjuksia? Lehdet: Satelliittikuvissa tuttua liikettä

Trump yllätti: ”Pohjois-Korea tuhoaa jo ohjuslaitosta” – Kim antoi lupauksen suullisesti

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

No kerrohan kun tiedät, mitä Pohjois Korea hyötyy tästä kaikesta. Onko Trump antanut hänelle rahaa tai lievittänyt pakotteita?

Vastaus on ei. Kuten Trump sanoi, niin tässä on mahdollisuus.

Eikös se ole niin, että höynäyttäjä yleensä hyötyy kun höynäyttää jota kuta? Tähän mennessä Kim ei ole saanut Trumpilta mitään. Päin vastoin Kim vapautti 3 vankia ilman korvausta ja hän myös palautti Korean sodan sotilaitten jäännöksiä.

Jos Kim meinaa höynäyttää Trumpia niin hänen täytyy yrittää kovemmin. Pakotteet eivät poistu ennen kuin USA ja Pompeo on vakuuttunut, että ydinaseet on tuhottu.

Kuka tässä höynäyttää ja ketä???!!!

Markku Lehto

" ... mitä Pohjois Korea hyötyy tästä kaikesta."

Kim sai höynäytyksellään USA:n laskemaan sotilaallisen operaation todennäköisyyttä. Viime aikoina USA eikä sen liittolaiset ole sillä suunnalla näyttäneet enää poikkeuksellisen suurta voimaa. Se on rauhoittanut Kimiä, joka pelkää henkensä puolesta sitä, että valta valuisi hänen käsistään.

P-Korea voitti Trumpin "diilillä" taas aikaa ja sai lisää pelitilaa. Ja nyt kun Trumpilla on kauppasodan kanssa liian monta rautaa tulessa kaikkien sen liittolaisten ja muiden kumppaniensa kanssa, Kim saa edelleen pelivaraa.

Kun USA uhoaa kahta enemmän kauppasodassa Kiinan suuntaan, niin minkähänlaiset intressit Kiinalla on jatkossa estää tavaroiden , elintarvikkeiden ja muiden pakkotteiden alla olevien tuotteiden salakuljetus Kiinan puolelta P-Koreaan ?

Markku Lehto

Trump kiertää maailmaa ja kertoo kuinka hyviä "diijejä" hän on tehnyt. Sitten Trumpin perässä kulkee hänen hallintonsa ministereitä ja muita , jotka kertovat, että "ei se nyt mennytkään ihan putkeen."

Taitaa Putin korkata joka kerran kuoharin, kun Trump avaa suunsa. Siinä alkaa Putinin maksa olla kohta kovilla.

Panu Saarela

Ainahan on "mahdollisuus", tässä tapauksessa se on sitä vain hyväuskoisten Trump-fanien mielikuvituksessa.

Kuvitelma, että Trump vaan juttelemalla muutamat sanat Kom Jong-unin kanssa, saa P-Korean luopumaan ydinaseista on pelkkää typeryyttä.

Huötyjä tästä on nimenomaan Kim Jong-un. Hän, yksi pahimmista ja julmimmista nykypäivän diktaattoreista, sai paistatella koko maailman valokeilassa Trumpin arvostamana ja kehumana valtiomiehenä. (Tiettyä analogiaa oli myös Trumpin ja Putinin tapaamisessa: lännen hyljeksimä sotarikollinen kohosi suurvaltajohtan ja tasaveroisen, arvostetun kumppanin asemaan.) Kim Jong-unin asema omassa maassaan ja osin kansainvälisesti on aiempaa vahvempi.

Kim Jong-unin tapaaminen käynnisti keskustelun myös pakotteiden purkamisesta, mikä ei ole ainakaan vähentänyt Venäjän ja Kiinan motivaatiota niiden kiertämiseen.

Vieläkö trollit vaativat suurelle diilintekijälle Nobelin rauhanpalkintoa?

Kenneth Ainetdin

Pakotteita ei ole purettu ja Kimin ainoa "hyöty" oli olla 2 päivää julkisuuden valokeilassa. Trump lisäsi juuri 2 Pohjois-Korealaisen yhtiön ja venäläisten pakotteita, koska he olivat kiertäneet pakotteita.

Jos mainitsemasi hyöty on Kimin ainoa, niin kovin vähän on asiassa villoja.

Pakotelinja on ja pysyy kunnes on Kimillä tuloksia mitä näyttää. Trump ei ole antanut missään asiassa periksi eikä häntä ole voinut näin olleen höynäyttää.

Panu Saarela

Uskollisena Trump-fanina olet samalla tavalla sokea kuin idolisikin. Politiikassa merkitystä on muillakin kuin "konkreettisilla" asioilla.

Edellä jo kertomieni asioiden lisäksi (katso myös yllä Lehdon kommentti numero 9) Yhdysvallat esimerkiksi peruutti yhteiset sotaharjoitukset E-Korean kanssa. Näin toimii norsu posliinikaupassa.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #12

Uskomattoman naiivi kommentti.

Paljonko Yhdysvallat säästäisi vetämällä kaikki joukkonsa Euroopasta? Tai muualta maailmasta? Tai luopumalla edes kaikista sotaharjoituksista oman maan ulkopuolella?

Pelkän säästön perusteella tuo kaikki kannattaisi tehdä.

Vähän Trump-fania älykkäämpi tajuaa, että kyseiselle toiminnalle on perusteet. Sen sijaan Venäjä-trolli epäilemättä kannattaa kaikkia mainitsemiani "säästöjä".

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #13

Tuo venäjä-trolleista hourimisesi vie kyllä loputkin uskottavuuden sekavilta kirjoituksiltasi joita tuolla takasivuilla on monestakin suunnasta jo ihmetelty.

Takasivuilla on myös opastettu Saarelaa linkkien käytössä, kun sekin tuntuu olevan hieman hakusessa, ilmeisesti homma on Trump-fania älykkäämmällekin jonkin verran liian vaikeaa, joskin kuulluu normaalisti netin perusosaamiseen.

Harri Tapani

”Aiomme keskustella Moskovan kanssa”

Heh, juurihan he keskustelivat ja tulos oli,

"kaavailluista Venäjä-pakotteista: ”Olisi taloudellinen neutronipommi”

https://www.uusisuomi.fi/raha/255489-suomalaisarvio-kaavailluista-venaja...

Homma ei nyt vaan oikein toimi ja kylmää sotaa syvennetään oikein tosissaan.

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisella yllättävä seuraus – ”Tulos täysin päinvastainen”

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/255487-ex-suurlahettilas-donald-trumpi...

Näinhän se meni kuuluisassa PNAC-suunnitelmassa jossa Venäjä samaan tapaan kun käytännössä Euroopan maatkin kuuluivat kurissapidettäviin.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/243438-donald-trumpin-uhkaus-tuontitul...