Maanantai 17.6.2019

Joka viides käyttää yli puolet tuloistaan asumiseen: ”Laatukysymykset ja sijainti joutuvat väistämään taloudellisten realiteettien edessä”

Luotu: 
5.8.2018 10:55
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Bonavan tutkimuksen mukaan noin 70 prosentin mielestä asumiseen on kohtuullista käyttää nettotuloista enintään 30 prosenttia.
|

Jopa viidennes suomalaisista käyttää yli puolet käteen jäävistä tuloista asumiseen. Bonavan tutkimuksen mukaan noin 70 prosentin mielestä asumiseen on kuitenkin kohtuullista käyttää nettotuloista enintään 30 prosenttia.

Asuntoa vaihtaessa suomalaiset pitävät tärkeinä asuinkustannusten lisäksi raikasta sisäilmaa, hyvää äänieristystä ja tehokkaita pohjaratkaisuja. Myös asuinalueen rauhallisuus ja turvallisuus, lähipalvelut ja hyvät liikenneyhteydet ovat tärkeitä.

–Nuorilla korostuu ymmärrettävästi edullisuuden merkitys uutta asuntoa hankittaessa. Vanhemmat ikäryhmät puolestaan kokivat muita enemmän luonnonläheisyyden, alueen maineen ja arvostuksen sekä asumisen monimuotoisuuden tärkeinä. Hieman ehkä yllättävästi älykotiratkaisuja pitivät kaikki vastaajaryhmät vähiten tärkeänä tekijänä asuntoa valittaessa, Bonavan toimitusjohtaja Juuso Hietanen sanoo tiedotteessa.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita on huolissaan asuntomarkkinoiden epätasapainosta. Hänen mukaansa vuokralaiset joutuvat tekemään valintansa erityisesti taloudellisin perustein.

–Asumisen laatukysymykset ja sijainti joutuvat väistämään taloudellisten realiteettien edessä, hän kommentoi.

Myös Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus pitää tärkeänä sitä, että erilaisten asumistoiveiden toteutuminen mahdollistetaan, eivätkä kunnat määrää "oikeita" asumiskokoja ja muita tarpeita.

–Asumistoiveet ja -vaatimukset vaihtelevat huomattavasti vastaajien välillä, mikä kertoo kohtuullisen asumisen monimuotoisesta merkityksestä. Toiselle tärkeää on koti kaupungin ytimessä palveluiden läheisyydessä, kun taas toisille luonnonrauha ja isot huonemäärät ovat välttämättömiä, hän sanoo.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kansainvbälisten asumiskustannusnormien mukaan kohtuulliseksi asumiskuluksi katsotaan 25% nettotuloista.
Meillä on siis raju matka kansainväliseen kohtuullisuustasoon. Etenkin suurimmissa taajamissamme kuten PK seudulla missä asuntojen ja vuokrien hintaan on vapaalla markkinalla eri tekijöillä muilutettu noin 40-50 % perusteetonta ilmaa.
Osasta siitä on vastuussa julkinen hallinto kaavoitus monopolillaan ja tonttirahastus politiikallaan mikä on todellista hölmöläisten hommaa neli nostetaan rahaa tuolta ja maksetaan sama tai enemmän tukena täältä.
Muuten esimerkiksi Heka vuokrat ovat ihan kohtuullisia ja suhteellisia muun maan ja kansainvälistenkin hintojen kanssa. Siis kuntien pitäisi nopeasti tuottaa lisää noin 100000 normaalihintaista pienempää vuokra asuntoa. Näistä 500000 Helsinkiin seuraavien 2-3 vuoden sisällä.
Sillä olisi tervehdyttävä vaikutus myös alueen vapaiden markkinoiden ja "Kojamo" tyyppisiin vuokriin