Keskiviikko 22.8.2018

Opettaja paljasti ”varoittavan esimerkin” aktiivimallista: Luuli toimineensa oikein – nyt on ”2000 euron lasku taskussa”

Jaa artikkeli:
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

34-vuotias Juhamatti Kalima ilmoittautui aktiivimallia koskevan lain mukaisesti omasta aloitteestaan työnhakuvalmennukseen mutta joutui silti karenssiin. Keski-Suomen TE-toimistosta kommentoidaan asiaa yleisellä tasolla.

Keski-Suomen TE-toimiston palvelupäällikkö Leena Kauhanen sanoo, että ei voi kommentoida yksittäisiä tapauksia, vaan vastaa ”yleisellä tasolla”. Hänen mukaansa työnhakijan on lain mukaan ilmoitettava muutoksista työvoimaviranomaiselle, eikä ilmoitus työnhakuvalmennusta järjestävälle yksityiselle taholle riitä.

Jyväskyläläisen opettaja Kaliman tapaus on aiheuttanut kuohuntaa sosiaalisessa mediassa. Hän sai kahden kuukauden karenssin työttömyyskorvaukseensa TE-keskuksesta sen jälkeen, kun oli perunut osallistumisensa työhakuvalmennukseen järjestävälle taholle, mutta jättänyt epähuomiossa kertomatta perumisesta TE-toimistolle.

Kalima perui työhakuvalmennuksen, koska oli saanut töitä ennen valmennuksen alkua. Talouselämä kertoi Kaliman tapauksesta aiemmin perjantaina.

34-vuotias Kalima kertoi kokemuksistaan Facebook-päivityksessä, jota on jaettu tuhansia kertoja sosiaalisessa mediassa.

–Väärin työllistytty – varoittava esimerkki TE-palveluiden kanssa toimimisesta, hän aloittaa päivityksensä.

– Loppuviimein tässä sitä siis ollaan, 2000 euron lasku taskussa, hän sanoo viitaten ansiosidonnaisiin päivärahoihin, jotka ovat hänen osaltaan ”nyt katkolla ja todennäköisesti menetetty”.

Kyseessä on suurin osa koko Kaliman kesän toimeentulosta. Varsinkin nuorille opettajille kesäiset työttömyysjaksot ovat tyypillisiä, kun kunnat tekevät määräaikaisia työsopimuksia.

TE-toimiston Kauhanen harmittelee tilannetta.

–Asiakkaalle varmasti harmillinen asia, mutta asioista pitäisi aina muistaa sopia viranomaisen kanssa, Kauhanen sanoo.

–Lainsäädäntö on sillä tavalla ehdoton.

–Asiakkaan kannattaa aina muistaa, että kyseessä on tiukka laki, joka ei tunnista esimerkiksi muistamattomuutta.

Ei senkään jälkeen, kun asiakas on tehnyt selvityksen kurssin perumisen syistä ja siitä, että oli kuvitellut ilmoituksen kurssin järjestäjälle riittävän?

Kauhanen sanoo ymmärtävänsä, että asiakasta tulkinta ”varmasti harmittaa”.

–Virkamies ei ole kuitenkaan voinut tehdä muuta ratkaisua.

Kauhanen sanoo, että mikäli työvoimapalvelut tulevaisuudessa siirtyvät aiempaa enemmän yksityisten toimijoiden kontolle, lainsäädäntöä voidaan joutua muuttamaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Säpinää pohjoismaisessa sosialidemokraattisessa hyvinvointiyhteiskunta Suomi nimisessä valtiossa.
Perustuslain mukaan julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta joten kaikki toimenpiteet jotka edistävät työvoiman työllistymistä on suojelua tarkoittavaa perustuslain noudattamista.

Pertti Ikonen

Tuo tapaus on ihan peruskauraa työkkärin kurssien kanssa. Koskaan ei ole voinut perua millään syyllä kurssia jolle on tullut hyväksytyksi. Paitsi riittävän pitkällä sairauslomalla. Itse sain karenssin kun peruin hakemani kurssin kun sen hakuaika oli vielä voimassa ja hain toiselle kurssille. Karenssi tuli mutta tulin hyväksytyksi toiselle kurssille enkä menettänyt työttömyyskorvausta.

Seppo Tossavainen

Ongelman ydin on ehkä se, että ihmiset luulevat, että työttömyyskorvaus on palkkio aktiivisuudesta. Edes aktiivimalli ei ole sellainen. Kyse on byrokraattisista tarkoista ehdoista, joilla korvauksia maksetaan.

Oma aktiivisuus on sivuseikka, kun korvauksia maksetaan. Työttömien pitää tiedostaa, että heidän hyviä aikomuksiaan ei palkita. Vain säännösten ja pykälien tarkasta noudattamisesta palkitaan korvauksella.