Keskiviikko 22.8.2018

Mikael Jungner kohuprotestista: Ainoa tapa vaikuttaa, sillä perussuomalaiset sai ”ulosheittolain”, josta hallitus ei tingi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.8.2018 08:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Liike Nyt -hankkeen perustajiin kuuluva Mikael Jungner on viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja. Arkistokuva.
|

Pakkopalautuksia vastaan tempaisseella Aino Pennasella ei ollut mitään mahdollisuuksia vaikuttaa perinteisin demokratian keinoin, katsoo Liike Nyt -hankkeessa vaikuttava entinen demarikansanedustaja Mikael Jungner.

Hän analysoi pakkopalautuskohun käynnistänyttä protestia Facebookissa. Vihreiden lainsäädäntösihteeri Pennanen poistettiin viime viikolla Finnairin koneesta, kun hän ei suostunut istuutumaan paikoilleen, vaan pyysi kapteenia jäämään maahan lennolla olleen palautettavan henkilön takia. Lue lisää: Pakkopalautusta protestoinut vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin koneesta – Näin Finnair vastaa

Tapauksen johdosta on keskusteltu vilkkaasti myös kansalaistottelemattomuudesta. Jungner ihmettelee arvostelijoita.

–Aino Pennaselle sanotaan, että ”käytä perinteisiä demokratian vaikuttamisen keinoja”. Kysyn vaan, että miten? Hallitus on sopinut, että Perussuomalaiset saa ulosheittolain, Keskusta maakunnat ja Kokoomus valinnanvapauden. Tuosta sopimuksesta ei tingitä, ei keskustella, eikä neuvotella. Ei miltään osin, hän kirjoittaa Facebookissa.

–Miten ihmeessä Aino Pennanen voisi tuohon kivimuuriin vaikuttaa yhtään mitenkään?

Jungner huomauttaa, että Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) presidentti Pekka Vihervuori yritti huhtikuussa. Vihervuori arvosteli Helsingin Sanomien haastattelussa ulkomaalaislain muutoksia. Vihervuori katsoi, etteivät muutokset ainakaan parantaneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Hän totesi samassa haastattelussa myös, että ”on ongelmallista, jos poliittiset päättäjät piiloutuvat tuomioistuimien selän taakse”.

Jungner huomauttaa, että Vihervuorta ei kuunneltu.

–Ei auttanut. Osa poliitikoista syytti Vihervuorta politikoinnista, vaikka perustuslain mukaan KHO:lle kuuluu oikeus ehdottaa parannuksia lainsäädäntöön. Suurin osa poliitikoista oli vaan ihan hiljaa. Miten Pennanen voisi onnistua siinä missä edes Vihervuori ei onnistunut, siis politiikan perinteisin ”menetelmin”? Ei mitenkään.

Jungnerin mukaan tilanne ”tietysti korjataan” vaalien jälkeen.

–Sinisistä ei hallitukseen enää ole, eikä perussuomalaisia sinne oteta. Laki siis korjataan ensi vuonna. Ihmisoikeudet voidaan palauttaa jälleen kunniaan. Eikä kukaan vastusta.

–Kun Kokoomuksen ja Keskustan johto puhuivat, miten hyvältä tuntui päästä eroon persuista ja miten vastenmielistä heidän kanssaan oli (sen yhden iltapäivän ajan kun persuministerit olivat lentämässä ulos), heillä oli varmasti mielessään erityisesti tämä ulosheittolaki, Jungner toteaa purevasti.

Kyseisellä kohulennolla palautetusta henkilöstä on liikkunut julkisuudessa ja somessa erilaisia tietoja, ja on arvuuteltu, oliko hän turvapaikanhakija. Stop Deportations -verkosto julkaisi eilen tiedotteen, jonka mukaan kyseessä oli irakilainen turvapaikanhakijamies, joka olisi palautettu Irakin Basraan. Tietoja ei kuitenkaan ole vahvistettu. Lue tarkemmin: Verkosto: Kohulennolla palautettu oli irakilainen turvapaikanhakija joka piileskelee nyt autiomaassa

Lue myös:

”Kaiken laittoman toiminnan perustelu kansalaistottelemattomuudella ontuu”

Näkökulma: Pakkopalautusten väärät syytetyt

Touko Aalto: ”Minua ei hiljennetä valtamerilaivallisella kuraa ja väkivaltauhkauksilla”

Kokoomuksesta kova ryöpytys vihreille: ”Oman käden oikeus ei kuulu suomalaiseen demokratiaan vuonna 2018”

Kova ulostulo pakkopalautuksista: ”Suomalaiset eivät enää voi luottaa oikeusvaltioperiaatteiden toteutumiseen”

Keskustalaiselta kovaa kritiikkiä Touko Aallolle: ”Harhainen perustelu”

Lainsäädäntösihteerin toiminta lentokoneessa närkästyttää: ”Onko vihreät äärijärjestö?”

Poliisi: ”Lentomatkustajan häiriökäytös voi tulla hyvinkin kalliiksi”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Peltokorpi

"Hallitus on sopinut, että Perussuomalaiset saa ulosheittolain, Keskusta maakunnat ja Kokoomus valinnanvapauden."

Täsmentäisikö Jugner vielä, että minkä ulosheittolain. Näin kova väite vaatii kyllä perustelut. Esimerkiksi ulkomaalaislakia on päivitetty viimeksi vuonna 2004 ja tämän hallituksen aikana maahanmuuttoon liittyviä lakeja ei ole lainkaan päivitetty.

nico nyman

Mikä ulosheittolaki? ja jungerille tiedoksi persut ei ole enään hallituksessa olleet pitkää aikaan, kun urpo orpo päätti ettei heitä sinne oteta sen jälkeen kun halla-aho nousi PJ:ksi takinkääntäjä soinin tilalle...

Jouni Suninen

Käytännössähän Sipilän hallituksessa ei ole koskaan ollut perussuomalaisia. On ollut vain soinilaisia. Soinilaiset eivät hallituksessa ole tehneet perussuomalaista politiikkaa vaan sinistä politiikkaa. Sininen politiikka on sitä, että käydään valtioneuvoston kansliassa allekirjoittamassa keskustan ja kokoomuksen sopimat asiakirjat.

Soinilaiset ministerit poistivat naamarinsa Jyväskylän puoluevaalin jälkeen vuonna 2017, jolloin ministerien sininen naama tuli virallisestikin näkyviin.

Ralf Karlsson

Muistaakseni Soini perusti koko puolueen ja johti sitä about 20 vuotta joten kyllä se puolue oli nimenomaan perussuomalaiset Soinin alla. Eikä kukaan kitissyt Soinille vuonna 2015,2016 ja alkuvuonna 2017. Vasta kun Soini lähti puheenjohtajan paikalta ja koko puolueesta pienet persuhiirulaiset alkoivat hyppimään pöydällä.

Teppo Raininko

Niin, demokratiassa on todellakin sellainen heikkous, että se on enemmistön diktatuuria. Mutta kyllä Pennasella on mahdollisuus vaikuttaa. Vaaleihin ei ole vuottakaan ja siellä voi äänestämällä vaikkapa itseään saada aikaan uuden enemmistön, joka voi sitten rakentaa omat kivimuurinsa.

Kari Kulju

Minä en hyväksy mm. käyttövoimaveroja, alkoholin myynti- tai yleisiä nopeusrajoituksia. Ne ovat vakaumustani vastaan.
Minulla ei ole käytännössä mitään mahdollisuuksia ”käyttää perinteisiä demokratian vaikuttamisen keinoja”, muuttaa asioita, koska nämä "kansalaisen matalaksilaittamislait" on sementoitu lainsäädäntöön. Seuraavalla lennolla nousen seisomaan.

Juhani Norbäck

"Ihmisoikeuksista" puhuminen näyttää nykyään olevan Suomessa samassa asemassa kuin puukkojunkkariporukan jäsenyys Etelä-Pohjanmaalla 1800-luvulla. Osallistumalla sellaiseen täydellinen nollakin saa hetken kuvitella olevansa jotakin. Sitähän tuo tyyppi on.

Eero Pekonen

Luin läpi tuon Harri Kivistön vinkkaaman ulkomaalaislain muutoksen. Mikähän siinä oli niin kauheaa "ulosheittämistä"? Viime viikola Ylen uutisissa todettiin, että Suomessa voi kielteisen turvapaikkahakemuksen jälkeen tehdä uuden hakemuksen, jotkut ovat hakeneet turvapaikkaa jopa viisi kertaa. Ruotsissa sensijaan on pääsääntö, että kielteisen päätöksen jälkeen ei uutta hakemusta oteta käsittelyyn neljään vuoteen! Niin että kyllä tämä meidän Mikael on oikeassa siinä, että vaalien jälkeenkin Suomen turvapaikkalainsäädännössä on korjattavaa. Korjauksien suunnasta vaan taidan olla eri mieltä.

Jouni Lehmusruusu

Onko Jungner tietoinen mitä tarkoittaa kun satoja tuhansia tulee Suomeen?

Kyse ei ole siitä että työpaikat eivät riitä nytkään. Kyse ei ole rahasta.

Kyse on sellaisen kulttuurin tuomisesta joka ei halua sopeutua vaan sopeuttaa.

Koraaniin pitää tutustua lukemalla Medina osa, siis loppuosa ensin.

Hannu Seikkula

peruskysymykseen ajatus. eikö Aino Pennanen ole kansan valtuudella valittu kansanedustaja,ei häntä ole valittu rikkomaan lakia. tämä on ennakkotapaus, mikäli häntä ei rankaista lakien mukaan niin kaikki saavat tehdä mielenilmaisuja aivan kuin haluavat ilman rangaistuksia.

Ari-Pekka Leppänen

Mikähän tässä on vaikea ymmärtää. Persut sai lakimuutoksensa kun heitä äänesti tietty määrä ihmisiä. Aino Pennanen & co. ei saanut "sisäänheittolakia" koska heitä äänesti huomattavan paljon vähemmän ihmisiä kuin persuja.

Demokratia on aika vekkuli asia.