Keskiviikko 22.8.2018

Tuleeko työttömille lisää keppiä? Petteri Orpo: Valmistelussa ”nopeavaikutteisia lisätoimia” työllisyyden parantamiseksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.8.2018 13:27
Päivitetty: 
7.8.2018 14:03
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo, että valmistelussa on lisätoimia työllisyystilanteen parantamiseksi. Orpo kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Orpo kertoo, että on pyytänyt kolmea kansliapäällikköä käymään läpi hallituksen jo linjaamat työllisyystoimet ja valmistelemaan nopeavaikutteisia lisätoimia. Työtä johtaa valtiovarainministeriön ylin virkamies valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäki ja mukana ovat työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

– Tässä ei voida luovuttaa. Tämä on aivan kohtalonkysymys, että me saamme nämä 250 000 vielä työttömänä, osa heistä pitkäänkin ollutta, työllistymään, Orpo sanoi tilaisuudessa.

Orpon mielestä nykyään ei tarvitsisi liikkua työn perässä niin paljon kuin laman aikoihin. Lisäksi tarjolla on kaiken tasoisia työpaikkoja.

–Meillä on nyt oikeasti se tilanne, että joka puolella Suomea on avoimia työpaikkoja. Se kohtaanto-ongelma on siinä mielessä nyt helpompi, koska kun tulimme lamasta ulos, työpaikat olivat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla ja suurien kaupunkien läheisyydessä, ei maakunnissa.

Orpo painotti myös tiukkaa budjettilinjaa neuvotteluissa, joita valtiovarainministeriö parhaillaan käy. Hän sanoi pitävänsä huolen siitä, että tulevien sukupolvien piikkiin ei oteta yhtään ylimääräistä euroa velkaa.

Orpo ei osaa vielä tarkkaan arvioida alijäämää, mutta lähtökohtana on 1,6–1,7 miljardia ja sen pohjalta katsotaan, mitä alijäämälle pystytään tekemään. Hän huomautti, että kaikki lisäraha lisää myöskin alijäämää, ellei vastaavasti löydetä säästökohteita. Hän muistuttaa, että hallituskauden aikana on säästetty jo neljä miljardia, jota hän pitää kunnioitettavana lukuna.

Tämän vuoden alijäämä voi laskea noin 1,3 miljardiin, mutta sitä ei voi pitää budjettitalouden kestävänä parantumisena, koska se liittyy Finnveran etuajasassa maksamaan jättivelkaan. Tämän vuoden velkaantumisarvio on Orpon mukaan kolmen miljardin luokkaa ja sen puolittaminen olisi oikea suunta.

Orpon mukaan työttömyyden ulkopuolelta on työllistynyt paljon ihmisiä ja siksi varsinainen työttömien määrä ei ole laskenut niin paljon. Neutraali veropolitiikka on Orpon mielestä nykytilanteessa oikea ratkaisu.

–Tulen esittämään hallituksen ministerityöryhmälle, että kenenkään työn ja asiotulon verotus ei kiristy ensi vuonnakaan. Minusta se on järkevä veropolitiikan linja.

Orpon mukaan veron kiristymisen estämiseen käytettävä raha otetaan välillisistä veroista niin, että kiristetään ympäristöveroja ja haittaveroja. Tarkempaa tietoa kiristyvistä veroista ei vielä ole, vaan niitä katsotaan Orpon mukaan yhdessä.

–Ohjataan käytöstä ja kuluttamista ympäristöystävälliseen ja kestävään suuntaan. Minusta tällainen sinivihreä verouudistus ja sen jatkaminen on fiksua politiikkaa.

Ainakin keskustasta on esitetty toiveita myös pienituloisten aseman parantamisesta. Orpo toivoo, että ”ollaan vastuullisia kaikki” ja huomauttaa, että ylimääräistä jaettavaa ei ole.

Syksyn budjettivääntö on alkanut valtiovarainministeriön neuvotteluilla, joiden tulos ratkeaa ylihuomenna torstaina. Sen jälkeen käydään ministeriöiden välisiä neuvotteluja.

Hallitus käsittelee ensi vuoden talousarvioesitystä budjettiriihessään kuun lopulla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarkko Kainulainen

Varmaan vievät työttömiltä viimeisetkin ruokarahat niin päästäänhän niistä kun kuolrvat nälkään näiltä se ei olisi temppu eikä mikään mutta ketkä ovat sen jälkeen tähtäimessä koska ei se siihen lopu maahanmuuttajat ja varakkaat ovat turvassa näiltä ei kukaan muu äänestäkää viimeinkin oikein!

Kim Pihl

Siis vihdoinkin ay-liike kuriin?

Se on edelleen ainoa tapa parantaa työllisyyttä ja heti. Kun pk-yrittäjät uskaltavat taas palkata ihmisiä, poistuu välittömästi 70% työttömyydestä. Loput eivät edes halua töitä!

Ensio Jauhiainen

1) IS.fi 9.9.2015: "Kansanedustajat pelastuivat hallituksen leikkauksilta – pitkät lomat säilyivät! Hallitus on asettamassa 30 työpäivän ylärajan vuosilomille, mutta kansanedustajilla on vuodessa lomia 4,5 kuukautta." Eduskunnan joululoma alkoi 21.12.2016. Seuraava eduskunnan täysistunto on 1.2.2017. Eduskunnan kesäloma kesti yli kaksi kuukautta." https://www.eduskunta.fi/…/Istumajarjest…/Sivut/default.aspx
Kohta 1 jatkuu: "Kansanedustajilla on tunnetusti hyvät edut. Pitkä loma, ei pakkoa raahautua työpaikalle, eikä juuri mikään voi vähentää kuukaudessa tilille tulevaa palkkaa. Kansanedustaja on luottamustehtävässä, ei työsuhteessa, joten normaalit työlait eivät kansanedustajia koske." http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000000989619.html
2) Iltalehti 7.6.2015: "Kansanedustajien kesäloma on juhannusviikolta syyskuun ensimmäiselle viikolle, eli 11 - 12 viikkoa. Lisäksi syksyllä on viikko lomaa, joululoma on 5 - 6 viikkoa, pääsiäisloma kestää viikon.
- Lomaa on yhteensä 18 - 20 viikkoa eli 4 - 5 kuukautta vuodessa. Kansanedustaja tienaa yli 30 000 euroa ajalta, jolloin ei ole mitään istuntoja.
- Kansanedustajat tekevät nelipäiväistä työviikkoa. Istunnot alkavat tiistaina ja päättyvät perjantaina kello 15.
Pitkien lomien lisäksi kansanedustajat ovat eduiltaan huippuluokkaa: He voivat tienata muista tehtävistä 40 000 - 70 000 euroa vuodessa. Sivutoimilupaa he eivät tarvitse.
- Lisäksi kulukorvauksista jää asunnon jälkeen vähintään tuhat euroa kuukaudessa omaan käteen." http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015060719823627_uu.shtml
3) "Kansanedustajan palkkio on 1.2.2016 alkaen 6 407 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla 6 887 euroa kuukaudessa. Puhemiehen palkkio on 11 792 euroa kuukaudessa ja varapuhemiesten 9 830 euroa kuukaudessa." https://www.eduskunta.fi/…/palkkiot-ja-k…/Sivut/default.aspx
4) Linkissä näkyy kansanedustajien yhteystietoja siltä varalta, että joku haluaa kertoa mielipiteensä päättäjille. Viestin voi lähettää kerralla isommallekin joukolle. www.facebook.com/groups/Maahanmuuttokriittiset/permalink/1188005831212645/
5) Iltalehti 29.4.2016: Sipilän hallitus ei edistä Suomen etua. "Iltalehti teetti Taloustutkimus Oy:llä laajan kyselyn, jossa kartoitettiin suomalaisten luottamusta eri yhteiskunnallisiin toimijoihin. Suomalaisilta kysyttiin muun muassa, että "Miten hyvin seuraavat tahot mielestänne edistävät Suomen ja suomalaisten yhteistä etua?" Juha Sipilän johtaman hallituksen arvosana ei mairittele. Vastaajista VAIN KOLME PROSENTTIA oli sitä mieltä, että hallitus edistää erittäin hyvin Suomen ja suomalaisten yhteistä etua."

Henri Järvi

venäjä venäjä venäjä

lausui kerran eräs Whashingtonia kuolaava politiikko

samaa Venäjänpelkoa meille syötetään edelleen

kansalaisen on syytä pelätä  kotikapitalistimme enemmän kuin Venäjä

ei Venäjä ole orjuuttamassa kansalaista vaan kotikapitalistimme

orjuuttamiseen propaganda koneisto Yle MTV HS IS TS SITRA

iäkkäiden velkaantuminen ei johdu kulutusluotoista, vaan kapitalistien häikäilemättömästä ahneudesta,  vetoapu poliittisesta oikeistosta, KOK KEPU SDP SIN VIHR

elämme ahneuden aikakautta jossa sinunkin arvosi mitataan kyvyssäsi tuottaa jollekin lisäarvoa

kun et enää kykene siihen, lennät roskiin

eli, pudota suomut silmiltäsi ja ala puolustautumaan, sulje propagandakoneisto