Keskiviikko 22.5.2019

Tuleeko työttömille lisää keppiä? Petteri Orpo: Valmistelussa ”nopeavaikutteisia lisätoimia” työllisyyden parantamiseksi

Luotu: 
7.8.2018 13:27
Päivitetty: 
7.8.2018 14:03
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo, että valmistelussa on lisätoimia työllisyystilanteen parantamiseksi. Orpo kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Orpo kertoo, että on pyytänyt kolmea kansliapäällikköä käymään läpi hallituksen jo linjaamat työllisyystoimet ja valmistelemaan nopeavaikutteisia lisätoimia. Työtä johtaa valtiovarainministeriön ylin virkamies valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäki ja mukana ovat työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

– Tässä ei voida luovuttaa. Tämä on aivan kohtalonkysymys, että me saamme nämä 250 000 vielä työttömänä, osa heistä pitkäänkin ollutta, työllistymään, Orpo sanoi tilaisuudessa.

Orpon mielestä nykyään ei tarvitsisi liikkua työn perässä niin paljon kuin laman aikoihin. Lisäksi tarjolla on kaiken tasoisia työpaikkoja.

–Meillä on nyt oikeasti se tilanne, että joka puolella Suomea on avoimia työpaikkoja. Se kohtaanto-ongelma on siinä mielessä nyt helpompi, koska kun tulimme lamasta ulos, työpaikat olivat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla ja suurien kaupunkien läheisyydessä, ei maakunnissa.

Orpo painotti myös tiukkaa budjettilinjaa neuvotteluissa, joita valtiovarainministeriö parhaillaan käy. Hän sanoi pitävänsä huolen siitä, että tulevien sukupolvien piikkiin ei oteta yhtään ylimääräistä euroa velkaa.

Orpo ei osaa vielä tarkkaan arvioida alijäämää, mutta lähtökohtana on 1,6–1,7 miljardia ja sen pohjalta katsotaan, mitä alijäämälle pystytään tekemään. Hän huomautti, että kaikki lisäraha lisää myöskin alijäämää, ellei vastaavasti löydetä säästökohteita. Hän muistuttaa, että hallituskauden aikana on säästetty jo neljä miljardia, jota hän pitää kunnioitettavana lukuna.

Tämän vuoden alijäämä voi laskea noin 1,3 miljardiin, mutta sitä ei voi pitää budjettitalouden kestävänä parantumisena, koska se liittyy Finnveran etuajasassa maksamaan jättivelkaan. Tämän vuoden velkaantumisarvio on Orpon mukaan kolmen miljardin luokkaa ja sen puolittaminen olisi oikea suunta.

Orpon mukaan työttömyyden ulkopuolelta on työllistynyt paljon ihmisiä ja siksi varsinainen työttömien määrä ei ole laskenut niin paljon. Neutraali veropolitiikka on Orpon mielestä nykytilanteessa oikea ratkaisu.

–Tulen esittämään hallituksen ministerityöryhmälle, että kenenkään työn ja asiotulon verotus ei kiristy ensi vuonnakaan. Minusta se on järkevä veropolitiikan linja.

Orpon mukaan veron kiristymisen estämiseen käytettävä raha otetaan välillisistä veroista niin, että kiristetään ympäristöveroja ja haittaveroja. Tarkempaa tietoa kiristyvistä veroista ei vielä ole, vaan niitä katsotaan Orpon mukaan yhdessä.

–Ohjataan käytöstä ja kuluttamista ympäristöystävälliseen ja kestävään suuntaan. Minusta tällainen sinivihreä verouudistus ja sen jatkaminen on fiksua politiikkaa.

Ainakin keskustasta on esitetty toiveita myös pienituloisten aseman parantamisesta. Orpo toivoo, että ”ollaan vastuullisia kaikki” ja huomauttaa, että ylimääräistä jaettavaa ei ole.

Syksyn budjettivääntö on alkanut valtiovarainministeriön neuvotteluilla, joiden tulos ratkeaa ylihuomenna torstaina. Sen jälkeen käydään ministeriöiden välisiä neuvotteluja.

Hallitus käsittelee ensi vuoden talousarvioesitystä budjettiriihessään kuun lopulla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Kovala

"Orpon mukaan veron kiristymisen estämiseen käytettävä raha otetaan välillisistä veroista niin, että kiristetään ympäristöveroja ja haittaveroja. Tarkempaa tietoa kiristyvistä veroista ei vielä ole, vaan niitä katsotaan Orpon mukaan yhdessä."

Tarkoittaako tämä, että asumista ja työssäkäyntiä tullaan verottamaan entistä kovemmin?

Jarkko Kainulainen

Varmaan vievät työttömiltä viimeisetkin ruokarahat niin päästäänhän niistä kun kuolrvat nälkään näiltä se ei olisi temppu eikä mikään mutta ketkä ovat sen jälkeen tähtäimessä koska ei se siihen lopu maahanmuuttajat ja varakkaat ovat turvassa näiltä ei kukaan muu äänestäkää viimeinkin oikein!

Mirja Pekkonen

Jospa Petteri Orpo näyttäisi nyt vastuullisuutta ja ottaisi osaa talkoisiin pudottamalla omaa palkkiotaan vaikkapa 90 prosentilla ja kokeilisi tulla loppuajan ministeriajastaan toimeen sillä lopulla.

Jälleen suunnitteilla tasaverojen kiristämistä pienituloisten kustannuksella.

Muistellaanpa jo pidettyjä talkoita. Pienituloisten naisten palkkojen alennus, työajan pidennys, koulutusleikkaukset, sotemaksujen korotukset, lääkekorvausten leikkaukset, omavastuiden korotus sairasmatkojen korvauksiin, indeksijäädytykset, soten ajaminen eteenpäin vaikka jo varmasti tiedetään, että kalliiksi tulee eikä varmasti lisää tasa-arvoa, työttömien aseman kurjistaminen, epäonnistunut Kelataksi-uudistus, kymmenien ellei satojen miljoonien käyttäminen olemattomien ja toivottavasti sellaisiksi jäävienkin maakuntien käynnistämiseen, Terrafamen ympäristökatastrofi ja sen tilinpäätöksillä kikkailu, jatkuva törmäily perustuslakiin....

Kunnioitettava määrä kansalaisten kurjistamista jo tähän mennessä mutta vielähän sitä ehtii kun otatte loppukirin.

Jarmo Mäkelä

Työyyömyyden kovan ytimen murskaamiseen tarvitaan nopeavaikutteisia ja edullisia lääkkeitä.
Jos rahaa olisi rajattomasti ei olisi vaikeaa ratkaista ongelmaa, mutta äärirajallisilla resursseilla on kyseessä erityisen hankala ja vaikea harjoitus.
Rakenteelliset muutokset ovat etusijalla, sillä Suomi on virallisen tutkimuksen mukaan 144 maan joukossa se vihoviimeinen, kun puhutaan tymarkkinoiden jäykkyydestä. Jopa superkatastrofi-Ranska on paremmin sijoittunut.
Eli jäykkien rakenteiden kimppuun aluksi, sitten täsmä- ja uudelleenkoulutusta ja lopuksi työvoiman liikkuvuuteen liittyvät kapeikot on perattava.

Joni Nieminen

koittaisivat itse ensin hakea töitä ja päätelkööt 100 puhelun jälkeen luovuttaako vaiko jatkaako etsimistä . minulta on jo työt tehty suomessa EU .n ulkopuolella ollut töissä jo 10 v ja eläkerahat on jo tienattu joten haistakaa hallitus paska ja menkää itseenne perkeleen petosten tekijät

Kim Pihl

Siis vihdoinkin ay-liike kuriin?

Se on edelleen ainoa tapa parantaa työllisyyttä ja heti. Kun pk-yrittäjät uskaltavat taas palkata ihmisiä, poistuu välittömästi 70% työttömyydestä. Loput eivät edes halua töitä!

Raimo Hakala

Päinvastoinhan silloin on meneteltävä, kun työllistymistä halutaan lisätä. Sehän tarkoittaa yritysten rekrytoinnin lisäämistä. Eli työllistämistä. AY liike on yrittänyt pitää huolta siitä, että työstä maksetaan myös palkkaa joka riittää elämisen kustannusten maksamiseen.
Te ilmeisesti tarkoitatte, että valtiontuilla maksetaan työntekijöiden elättäminen ja yritykset saavat työstä saadut voitot itselleen. Tämähän on sosialismia tai kansallissosialismia eli orjuuttamista pahimmasta päästä. Vai onko tuo nykydemokratiaa?
En enää ihmettele miksi Suomen itsenäisyys eli itsemääräämisoikeus on annettu EU:n komissiolle sehän poistaa omien luottamushenkilöiden vastuun taloudenhoidosta ja työllistämisestä. Ja voidaan säätää lakeja jotka rikkovat ihmisoikeuksia ja demokratian sääntöjä. Kuten terveydenhoidon yksityistäminen valtion varoilla. Ja yhteiskunnan vastuun siirron yksityisille. Jota konkretiassa ei ole olemassakaan. Kun rahat on yhtiöistä siirretty pois niin yhtiö kertoo olevansa varaton ja lopettaa toiminnan ja vastuu tekemisestä ja ihmisistä siirtyy takaisin valtiolle?
Miksi valtion yhtiöidentuotto halutan siirtää yksityisille? J lisäksi erilaisilla tuilla ja verohelpotuksilla, kun niiden työllistäminenkin on surkeata. Ihmisten kurjuus on aina kuitenkin yhtä raskasta oli tekijänä sitten kapitalismi tai sosialismi. Sehän riippuu vain ja ainoastaan ihmisistä jotka ovat päättämässä tekemisistä. Ei ideologiat itsessään tee mitään.

Janne Kantelinen

Päätöksissä ja suunnittelussa pitää ottaa huomioon monen sosioekonominen tausta ja niiden vaikutukset näin voimme kehittää järkevästi toimintaa. Tutkimusten mukaan Porkkana toimii paremmin kuin keppi! Moite, uhkalu ja dissaaminen ei auta yksilön ajattelun muutosta myönteiseen tapaan ajatella ja hakea ratkaisua.

Ensio Jauhiainen

1) IS.fi 9.9.2015: "Kansanedustajat pelastuivat hallituksen leikkauksilta – pitkät lomat säilyivät! Hallitus on asettamassa 30 työpäivän ylärajan vuosilomille, mutta kansanedustajilla on vuodessa lomia 4,5 kuukautta." Eduskunnan joululoma alkoi 21.12.2016. Seuraava eduskunnan täysistunto on 1.2.2017. Eduskunnan kesäloma kesti yli kaksi kuukautta." https://www.eduskunta.fi/…/Istumajarjest…/Sivut/default.aspx
Kohta 1 jatkuu: "Kansanedustajilla on tunnetusti hyvät edut. Pitkä loma, ei pakkoa raahautua työpaikalle, eikä juuri mikään voi vähentää kuukaudessa tilille tulevaa palkkaa. Kansanedustaja on luottamustehtävässä, ei työsuhteessa, joten normaalit työlait eivät kansanedustajia koske." http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000000989619.html
2) Iltalehti 7.6.2015: "Kansanedustajien kesäloma on juhannusviikolta syyskuun ensimmäiselle viikolle, eli 11 - 12 viikkoa. Lisäksi syksyllä on viikko lomaa, joululoma on 5 - 6 viikkoa, pääsiäisloma kestää viikon.
- Lomaa on yhteensä 18 - 20 viikkoa eli 4 - 5 kuukautta vuodessa. Kansanedustaja tienaa yli 30 000 euroa ajalta, jolloin ei ole mitään istuntoja.
- Kansanedustajat tekevät nelipäiväistä työviikkoa. Istunnot alkavat tiistaina ja päättyvät perjantaina kello 15.
Pitkien lomien lisäksi kansanedustajat ovat eduiltaan huippuluokkaa: He voivat tienata muista tehtävistä 40 000 - 70 000 euroa vuodessa. Sivutoimilupaa he eivät tarvitse.
- Lisäksi kulukorvauksista jää asunnon jälkeen vähintään tuhat euroa kuukaudessa omaan käteen." http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015060719823627_uu.shtml
3) "Kansanedustajan palkkio on 1.2.2016 alkaen 6 407 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla 6 887 euroa kuukaudessa. Puhemiehen palkkio on 11 792 euroa kuukaudessa ja varapuhemiesten 9 830 euroa kuukaudessa." https://www.eduskunta.fi/…/palkkiot-ja-k…/Sivut/default.aspx
4) Linkissä näkyy kansanedustajien yhteystietoja siltä varalta, että joku haluaa kertoa mielipiteensä päättäjille. Viestin voi lähettää kerralla isommallekin joukolle. www.facebook.com/groups/Maahanmuuttokriittiset/permalink/1188005831212645/
5) Iltalehti 29.4.2016: Sipilän hallitus ei edistä Suomen etua. "Iltalehti teetti Taloustutkimus Oy:llä laajan kyselyn, jossa kartoitettiin suomalaisten luottamusta eri yhteiskunnallisiin toimijoihin. Suomalaisilta kysyttiin muun muassa, että "Miten hyvin seuraavat tahot mielestänne edistävät Suomen ja suomalaisten yhteistä etua?" Juha Sipilän johtaman hallituksen arvosana ei mairittele. Vastaajista VAIN KOLME PROSENTTIA oli sitä mieltä, että hallitus edistää erittäin hyvin Suomen ja suomalaisten yhteistä etua."

Ami Sundberg

Aivan kuin tuosta 250 000:sta muka pystyttäisiin työllistämään murto-osaakaan. Seassa on työkyvyttömiä ja kirjavia tapauksia, joita ei ole päästetty eläkkeelle ja/tai jotka eivät näille markkinoille kirveelläkään työllisty. Eivät Orpo & kumppanit pohjimmiltaan kuvittele heidän työllistämistään mahdolliseksi. Se onnistuisi vain sosiaaliturvan totaalisella alasajolla, irtolaislain uudelleen voimaan saattamisella ja perustamalla pakkotyölaitoksia. Ennemmin nuo pelurit miettivät, miten hankkiudutaan Kokoomuksen salaa halveksimasta "heikommasta väestöstä" eroon. Sellaisesta törkeydestä  seuraisi sisäisiä levottomuuksia Suomessa. Toivottavasti ei mennä siihen.

Henri Järvi

venäjä venäjä venäjä

lausui kerran eräs Whashingtonia kuolaava politiikko

samaa Venäjänpelkoa meille syötetään edelleen

kansalaisen on syytä pelätä  kotikapitalistimme enemmän kuin Venäjä

ei Venäjä ole orjuuttamassa kansalaista vaan kotikapitalistimme

orjuuttamiseen propaganda koneisto Yle MTV HS IS TS SITRA

iäkkäiden velkaantuminen ei johdu kulutusluotoista, vaan kapitalistien häikäilemättömästä ahneudesta,  vetoapu poliittisesta oikeistosta, KOK KEPU SDP SIN VIHR

elämme ahneuden aikakautta jossa sinunkin arvosi mitataan kyvyssäsi tuottaa jollekin lisäarvoa

kun et enää kykene siihen, lennät roskiin

eli, pudota suomut silmiltäsi ja ala puolustautumaan, sulje propagandakoneisto

Ami Sundberg

 Aivan kuin tuosta 250 000:sta muka pystyttäisiin työllistämään murto-osaakaan. Seassa on työkyvyttömiä ja kirjavia tapauksia, joita ei ole päästetty eläkkeelle ja/tai jotka eivät näille markkinoille kirveelläkään työllisty. Eivät Orpo & kumppanit pohjimmiltaan kuvittele heidän työllistämistään mahdolliseksi. Se onnistuisi vain sosiaaliturvan totaalisella alasajolla, irtolaislain uudelleen voimaan saattamisella ja perustamalla pakkotyölaitoksia. Ennemmin nuo pelurit miettivät, miten hankkiudutaan liikarahvaasta eroon. Sellaisesta törkeydestä  seuraisi sisäisiä levottomuuksia Suomessa. Toivottavasti ei mennä siihen.