Torstai 27.6.2019

”Väärin työllistetty” sai 2000€:n laskun – Kansanedustaja: ”Surullinen esimerkki Suomen absurdeista byrokratialoukuista”

Luotu: 
9.8.2018 14:21
Päivitetty: 
9.8.2018 17:35
  • Kuva: Hanna Sarkkinen
    Kuva
    Kansanedustaja Hanna Sarkkinen, vas.
|

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen jyväskyläläisen opettajan tapauksen olevan ”surullinen esimerkki Suomen työvoimapolitiikan ongelmista, absurdeista piirteistä ja byrokratialoukuista”.

34-vuotias opettaja Juhamatti Kalima sai työpaikan, ennen kuin ehti osallistua TE-toimiston koulutukseen, johon oli ilmoittautunut noudattaakseen aktiivimallia. Hän oli perunut osallistumisensa työnhakuvalmennuksen järjestäjälle, mutta unohtanut kertoa asiasta TE-toimistolle. Tämän seurauksena hän sai kahden kuukauden karenssin. Kalima kuvaili saaneensa 2000 euron laskun menettäessään kesältä ansiosidonnaiset päivärahat karenssin takia. Lue tarkemmin: Opettaja paljasti ”varoittavan esimerkin” aktiivimallista: Luuli toimineensa oikein – nyt on ”2000 euron lasku taskussa”

–Tapauksesta voisi vetää sen johtopäätöksen, että TE-toimisto tekee päätöksiä liian kankeasti ja byrokraattisesti ihmisten tosiasiallisia tilanteita ja yleistä järkevyyttä huomioimatta, Sarkkinen sanoo Facebook-päivityksessään ja korostaa, että jos menettely perustuu lakiin, on sitä muutettava.

Keski-Suomen TE-keskuksesta on kieltäydytty kommentoimasta yksittäistapausta, mutta korostettu, että lain mukaan työnhakijan on ilmoitettava muutoksista työvoimaviranomaisille – ei kurssin järjestäjälle. Kalima kertoo Ylelle, että päätöksessä korostetaan, kuinka TE-toimisto katsoo, ettei hän ”ole esittänyt pätevää syytä velvoittavasta palvelusta kieltäytymiselle, koska työ ei olisi estänyt palvelun aloittamista”.

Sarkkinen katsoo, että vika on aktiivimallissa, ”joka ajaa ihmisiä täysin turhillekin kursseille, joiden järjestäminen kuitenkin maksaa yhteiskunnalle”.

–Kolmas ongelma ovat pitkät karenssit, joiden takia ihmiset voivat menettää usean kuukauden toimeentulon jopa väärinkäsitysten tai vähäisten menettelytapavirheiden vuoksi. Karenssit tuleekin poistaa, ja korvata menettelyllä, jossa työttömyystuki voidaan määräaikaisesti keskeyttää ja palauttaa heti kriteerien jälleen täyttyessä, Sarkkinen kirjoittaa.

–Laajemmassa tarkastelussa näen, että tulisi edetä kannustavan ja ihmisten elämäntilanteissa joustavan perustulon suuntaan, hän lisää.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

Hetkinen: "... hän sai työpaikan ennen kuin ehti osallistua TE-toimiston koulutukseen, johon hän oli ilmoittautunut. Hän oli perunut osallistumisensa työnhakuvalmennuksen järjestäjälle, mutta unohtanut kertoa asiasta TE-toimistolle. Tämän seurauksena hän sai kahden kuukauden karenssin."

Anteeksi tyhmä kysymykseni. Siis hän sai työpaikan. Jos työ jatkuu yli kaksi kuukautta ja palkka siitä juoksee, mitä merkitystä karenssilla on?

Johannes Hissa

Työ alkaa vasta elokuussa eli käytännössä työ alkaisi pari viikkoa ennen karenssin loppumista. Ongelma johtuu siitä, että yleensä virkavapaalla olevat opettajat palaavat loman ajaksi töihin, jolloin heitä lukukauden aikana sijaistaneet opettajat joutuvat työttömiksi. Virhe oli siis se, että opettaja ilmoittautui kurssille eli hänen olisi kannattanut vain odotella, että ansiosidonnainen olisi rullannut kesän ja elokuussa olisin palannut normaalisti töihin.

Markku Koivisto

Samaa olen ihmetellyt. Miksi sitä ollenkaan kutsutaan karenssiksi, kun kaveri on työllistynyt ja saa varmaankin palkkaa työstään. Eihän hän ole enää työvoimatoimenpiteiden kohde ollenkaan. Vai alkaako työsuhde vasta paljonkin myöhemmin ja työttömyyttä jatkuu siihen asti?

Juha Koivusaari

Helppo syyttää byrokratiaa, vaikka oikeat syylliset löytyvät virkahenkilöiden keskuudesta.

Byrokratia ei esim. laita ihmistä holhouksen alaiseksi jos hän ei suostu tekemään kolmatta vuotta ilmaiseksi töitä. Virkaatekevä sosiaaliviranomainen laittaa ylimielisyyksissään. Niistä kun ei koskaan kukaan joudu vastuuseen, niin niitä myös tapahtuu jatkossakin.

Entä jos näiden idioottimaisten päätösten takana olevat viranomaiset pistettäisiin vaikka perunoita kuorimaan 9€/päivä.

Vastuuta ei kanneta, jos ei sitä ole pakko kantaa.

Pertti Ikonen

Tuo tapaus on niitä harvoja asioita joissa te-viranomaiset ovat yksimielisiä ja ovat aina olleet. Karenssi tule ett pätkähtää jos ei mene työvoimapoliittiselle kurssille jolle on tullut hyväksytyksi. Millään syyllä kurssilta ei välty kuin sairauslomalla tai työpaikan saannilla. Siis kurssille olisi tullut mennä ja sitten erota kurssilta kun työ alkaa. Noin viranomaiset ovat aina asian nähneet.

Sami Ryyppö

Nuo TE-toimiston perustelut noihin päätöksiin on usein todella kyseenalaisia. "Työ ei olisi estänyt osallistumista", no ei niin mutta kyseessä oli työnhakukurssi eli se oli 100% turha työllistyneelle. Itse olen kerran saanut karenssin perusteella "osoittaa että ei halua työllistyä" kun suoritin yhden työkkäri tehtävän pari päivää myöhässä, en siis jättänyt tekemättä mutta se riitti silti tuohon perusteluun.