Torstai 23.5.2019

Toimitusjohtaja TE:ssä: ”Työntekijöitä ei nyt ole – tarvitaan kymmeniä tuhansia maahanmuuttajia”

Luotu: 
10.8.2018 11:28
  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki
    Kuva
    Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen.
|

Henkilöstövuokraus- ja rekrytointiyritys Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen katsoo Talouselämässä Suomen tarvitsevan kymmeniä tuhansia uusia ulkomaalaisia työntekijöitä. Nykytilanteessa ei Vanhala-Harmasen mukaan ole riittävästi työntekijöitä, joita houkutella töihin.

EK:n jäsenistölleen tekemästä kyselybarometristä ilmenee, että runsas neljännes yrityksistä, 28 prosenttia, kertoo rekrytointivaikeuksien hidastavan omaa kasvua. Pahimmin tekijöistä on pulaa juuri it-alalla, mutta teollisuuskin tarvitsisi lisää hitsaajia sekä koneistajia ja palvelualoilla töitä olisi uusille myyjille, kokeille ja siivoojille.

–Paremman palkan tarjoaminen voisi toimia, jos työntekijöitä olisi vapaana – mutta kun heitä ei ole, Vanhala-Harmanen sanoo.

–Tarvitsemme kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia töihin. Jo pelkästään it-alalla tarve on tuhansia, hän jatkaa.

Asenneilmaston hän näkee kuitenkin kiristyneen vuoden 2015 jälkeen, kun Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Pakolaisuus ja työperäisen maahanmuutto sekoittuvat kuitenkin Baronan toimitusjohtajan mielestä liian usein suomalaisessa keskustelussa.

Vanhala-Harmasen mukaan suomalaisten yritysten pitäisi rekrytoida rohkeammin ulkomailta. Se vaatii hänen mielestään myös muutoksia Suomen lupaprosesseihin. Vanhala-Harmanen arvostelee, kuinka työ- ja oleskeluluvan hankkiminen EU:n ulkopuolelta tulevalle voi kestää lähes vuoden, kun siinä pitäisi kestää hänen mielestään ”vain noin viikon verran”.

–Yhteiskunnan pitää maksaa suomen kielen koulutus työntekijälle ja myös tämän perheelle, Vanhala-Harmanen vaatii Talouselämässä ja korostaa, että se parantaisi maahanmuuttajien kiinnittymistä Suomeen.

Lue koko haastattelu Talouselämästä.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Huhta

Pikavoittojen tavoittelemisen sijaan Juustoportilla päättivät sijoittaa henkilöstöönsä ja kouluttaa heitä kun ajat olivat vaikeat. Sopisi esimerkiksi muillekin.

https://www.talouselama.fi/uutiset/pohjanmaalla-kehitettiin-vallankumouk...

Lausunto kuulostaa muutenkin todella absurdilta. Seuran tekemän selvityksen mukaan 500 000 suomalaista tekee työtä ilman palkkaa, joten varmasti noista saisi kouluttamalla osaajia kun ei tarvitse verovaroja käyttää kielen opettamiseen. Heidän työpanos kyllä kelpaa, joten Kuka haluaisi maksaa heille myös palkkaa, jotta työläisiksi voitaisiin heidät lukea?

Jarmo Makkonen

Varmaan moni firma tykkäisi kun valtio maksaisi työntekijöiden palkan eli tässä tapauksessa elatuksen. Sosiaaliturvamenot karkaa käsistä jos tälle tielle lähdetään ja samalla makaisi puoli miljoonaa suomalaista työtöntä kotonaan..

Nina Kokkonen

Ihmettelen suuresti miten tänne niin halutaan työvoimaa ulkomailta näihin matalapalkkatöihin. Tiedän henkilön, joka valmistui juuri laitoshuoltajaksi, mutta siivoojan töihin häntä ei silti oteta, vaikka hinku on kova. Sen sijaan pidetään aktiivimallin mukaisessa työkokeilussa, josta maksetaan 9 euron päiväkorvaus. Tässä kohteessa, jossa hän on töissä olisi tarvetta yhdelle kokopäiväiselle siivoojalle, mutta eivät palkkaa, koska tulee halvemmaksi työnantajalle pitää tällaista aktiivimallin orjaa työssä. Aivan varmasti tekijöitä löytyisi myös meistä suomalaisista, jos palkka olisi niin kuin se kuuluisi vuonna 2018 olla. Itse olen siivoojana ollut kohta 30 vuotta ja palkkaus on aina ollut naurettavalla tasolla, vaikka työmme on todella tärkeää. Siivoojan tuntipalkka pitäisi olla vähintään 13 euroa tunti, nyt 10.60. Itse saan pientä lisää palkan päälle, mutta sekin ihan naurettava. Laitetaan ensin palkka-asiat kuntoon ja aletaan sitten vasta haaveilemaan ulkomaisesta halpatyövoimasta, jos mukamas ei suomalaista saa kunnon palkalla töihin, jota suuresti epäilen.

Mikko Järvinen

Kyllä nyt kelpaa kun maahanmuuttajista ei ole enään mitään suurta taloudellista riskiä olemassa. Sipilän hallitus on saanut säädettyä 9€ ilmaistyölait pakolliseksi kaikille eli pahimmassa tapauksessa vain päätyvät tekemään 9€ ilmaistyötä nälkäpalkalla. Tekeehän 9€ palkatonta ilmaistyötä jo puoli miljoonaa suomalaistakin.
Työvoima kun on näin halpaa niin varmasti talous kasvaa kohisten.

Toni Pihkola

"–Yhteiskunnan pitää maksaa suomen kielen koulutus työntekijälle ja myös tämän perheelle, Vanhala-Harmanen vaatii Talouselämässä ja korostaa, että se parantaisi maahanmuuttajien kiinnittymistä Suomeen."

MItä? Ei todellakaan pidä. Maksatte ihan itse kun niitä työntekijöitä tänne haluatte!

Kari Laurila

Aijaa.

Ehkä kysymys onkin siitä, että toimitusjohtajan mainitsemilla aloilla ei ole työntekijöitä henkilöstövuokrausyrityksille.

He hakevat työpaikkansa firmoista, jotka tarjoavat jatkuvuutta ja etenemismahdollisuuksia. Sekä sitä kunnollista palkkaa.

Mikko Toivonen

Työvoimavuokraajat ovat pahin uhka järkevälle Unionin ulkopuolisen työvoiman, etenkin sen halvemman työvoiman tuonnille ja kohtuulliselle hyvinvoinnille. Vuokrastyövoimaa välittävät yritykset, kuten Barona ja sen muut "hoiva-ja asutusfunktiot" pitäisi olla yhteiskunnan erityistarkkailussa ja kokoaikaisvalvonnassa. Niitä ei kieltää tarvitse muttaa valvoa erityisen tarkkaan. Myös niissä maissa maailmalla joissa vuokrafirmat tuovat maahan omissa nimissään halpatyövoimaa ovat työntekijaän kannalta onnettomin ratkaisu.
Parasta olisi suora maahantulo työnantajan palvelukseen ja se nopeastikin saatavissa olevalla määräaikaisviisumilla. Työnantaja siellä maailmalla huolehtii siellä kohtuulliseksi katsotusta joukkomajoituksesta ja työ,aakuljetuksista niin että kouluttamaton työntekijä menestyy paremmin kuin lähtömaassaan ja useimmiten kykenee vastaanottomaan tuloillaan ylläpitämään hyvin perhettään lähtömaassa.
Paremmin koulutetut tekevät sopimuksia työnantajan kanssa siten kuin katsovat tarvitsevansa ja saavat ne ehdot jos kyvyt ovat tarpeen työnantajalle.

Muuten yksinkertaistettuna tarvitsemme kyllä paljon lisää laillisesti suoraan töihin ja työnantajan palvelukseen saapuvia ulkolaisia. Kun he saapuvat laillisesti niin lähes koko kotouttamisproblematiikka putoaa pois kun tulija on itse halukas oppimaan sen mitä työssä pysymiseen tai olemiseen tarvitaan.

Jarkko Kainulainen

Niin suomalaisen työttömän kouluttaminenhan ei käy missään tapauksessa näille voiton tavoittelijoille koska suomalaiselle pitäisi maksaa enemmän palkkaa eikä näitä henkilöstön välitys firmoja kiinnosta muutenkaan kouluttaa itse ketään ammattiin vaan siihenkin on löydettävä maksaja nii helpoin valinta onkin frikka tai lähi-itä halpa työvoima ja valtio tietenkin maksamaan koulutus suomalaiselle ei tarvitsisi maksaa äidinkielen opetusta mikä olisi jo iso säästö mutta eihän se näitä baronoita koske tietenkään mitenkään.

Erkki Saarinen

Työperusteisen maahanmuuton tarveharkinta ei koske asiantuntijatehtäviä (it-asiantuntijat), vaikka tulevat EU:n ulkopuolelta. Tarvitaanko sitten EU:n ulkopuolelta ns. halpatyövoimaa, ilman tarveharkintaa? Minusta ei. Lisäksi tiedetään, että turvapaikanhakijoilla, jotka ovat saaneet oleskeluluvan, on monen vuoden kotouttamistoimenpiteidenkin jälkeen työttömyysprosentti 60-70%. Suomessa on noin 250 000 hyvässä työiässä olevaa työtöntä, jotka kuulemma (Orpon haastattelu 6.8) elävät mieluummin tuilla.

Kari Keto

Varmaankin hitsari tai koneistaja muualta tulee Baronan vuokratekijäksi varsinkin kun tekee muualla vakituiset töitä. Kaiken takan on vain reservi josta
voi ottaa vuokratekijöitä ja väliajat on rasittamassa kansantaloutta.
Onko Suomesta tulossa näiden yritysten kulujen maksumies.

Jouni Kaskiharju

Etenkin IT-osaajia? No, jos keskellä aavikkoa olevassa roskakatoksessakin hommat hoituu niin mikä ettei... Tänne vaan, täällä on paremmat faciliteetit ja muutenkin parempi ilmapiiri.

Hitsatakin osataan, ainakin hapolla nuorien tyttöjen silmiä kiinni ja "koneinsinöörit" tuntevat konetuliaseet paremmin kuin kukaan tavis.

No, päällimmäinen tarve ilmeisesti on vuokrafirmalla saada sitä heikosti koulutettua halpatyövoimaa sillä kuinka moni pohjoisen vaellukselle lähtenyt tosiasiassa osaa edes lukea? Lisäksi moni jo tänne tullut, jolle kaiken muun ylläpidon ja runsaan diskorahan lisäksi on tarjottu oikeasti työtä, on siitä kulttuurisyistä kieltäytynyt.

Pertti Ikonen

Entäsä jos vaihdettas Vanhala-Harmanen niin varmasti alkaisi suomalaisista löytymään työnosaajia. Kyllä työttömillä vielä työkalut pysyvät käsissä ja kielen ymmärryskin on tallella useankin työttömyysvuoden jälkeen. Mutta kun työttömille pitäisi maksaa palkkaa, niin on se kivi Vanhala-Hermasen kengässä. Kun on päästy palkattomien työntekijöiden makuun, niin eihän makean nälkää helposti taltuteta.

Anne Löytönen

NYkyiset maahanmuuttajat töihin! Työntekiminen maahanmuuttajilla halpa-aloille on Eu- ja Migri-sääntöjen mukaan tehty niin vaikeaksi, ettei heidän ole mahdollista tehdä edes niitä vähäisiä töitä. Palkaksi vaaditaan 3200 euroa jota ei hyväpalkkanenkaan Suomessa ansaitse! Ei lisää enää maahanmuuttajia. Homma loppuun ensin, jos sittenkään!

Lasse Jääskeläinen

KÄÄNNÖS SELKOSUOMEKSI:
- Nyt tarvitaan kymmeniä tuhansia halpatyöläisiä, koska muuten ei yrityksemme ei löydä puoli-ilmaisia työntekijöitä. Parista sadasta tuhannesta suomalaisesta työttömästä emme voi palkata ketään, koska he tietävät työehtosopimusjärjestelmän ja työaikalainsäädännön. Tarvitsemme väkeä joka ei osaa kieltä, eikä tunne maamme lainsäädäntöä. Näin saaamme painettua palkkatason mahdollisimman alhaiseksi.

Tuomas Sikander

Tukijussiuden avustuksella ja hengellisten navettailtojen siivittämänä on maahan saatu luotua taas uusi halpatyöala. Nyt siis koetaan uhkaa ja oikeistokommunistista ahdistusta siitä että osalle pitäisi alkaa maksaa oikeaa palkkaakin.
._.

Esko Härkönen

Varastohommista maksetaan noin. 1700e/kk. Kuka sillä elää. Vuokrafirmat vie välistä ja työntekijöillä ei ole edes irtisanomissuojaa. Työntekijät potkitaan pihalle ku tulee maksimiaika täyteen ja otetaan uus tilalle. Näitä maahantunkeutuja luusereita on vieläkin liikaa täällä.

Matti Kurki

Suomessa on puoli miljoonaa ihmistä työtä vailla. Suuri osa voitaisiin täsmäkouluttaa ja saada mukaan työelämään. Eivät nämä Sipilän ja Lindströmin puuhastelut johda muuhun kuin vitutuksen lisääntymiseen. Nyt oikeita miehia asialle eikä tällaisia pierun varjoja.

Ilari Kivi

Mitä jos panostetaan enemmän omien koulutukseen ja työllistämiseen? Ja lisäksi nämä ”henkilöstövuokrausfirmat” perustavat toimintansa työntekijän pitämiseen jatkuvassa keikkatyöhirressä surkeilla sopimuksehdoilla. Pitäisikö kieltää nämä kokonaan, ja vapautuisi niistäkin työvoimaa reilun sopimuksen työpaikkohin?

Esko Riikonen

Toimitusjohtaja kaipaa halpatyövoimaa. Muutoin hän esittäisi suomalaisten kouluttamista aloille, joissa on pulaa.
Suomalainen osaa kieleen, tuntee työturvallisuuden paremmin,kuin esim Aasiasta tuleva. Ja kyllä porukkaa löytyy koulutettavaksi.

Kari Suomalainen

Meillä oli yt ja tuloksena on se että kaikki saa kenkää. Pitääkin mennä Baronan juttusille ja kysyä mihin kaikkeen ne mut päästää töihin, palkkaa haluan saman verran kuin nyt. Koulutan itseni sitten sopivaksi. Mun mielestä siivoojalle sopiva palkka olisi 3400 jos tulee työntekijä tarpeeseen. Nyt hakenut töitä, en pääse edes haastatteluihin, vaikka on 13 vuoden kokemus nykyisistä töistä. Taitaa olla ikä ja kokemus esteenä

Jani Molander

Nii baronalle ei viitsi hakemuksia edes laittaa kun eivät hakemuksiin edes vastaa.
Sitten vielä jos baronalta löytyisi työpaikkoja joilla voisi elää.
6 tuntia viikossa 7 päivänä viikossa vaihtuvin työajoin ei kuulosta työpaikalta vaan vittuilulta.

Antto Hautamäki

Vaikea uskoa, että on joku iso työvoimapula. Olen 1,5 vuotta hakenut aktiivisesti töitä it-alalta ja viesti, mitä kerrotaan on se, että hakijoita on PALJON. Ainakin Tampereen seudulla. Oma veikkaus on kohtaamisongelma ja se, että työnantajat odottaa työntekijältä tosi paljon. Itse uskon tekemällä oppimiseen sillä kovat odotukset voi olla turhia, kun it ala kumminkin etenee huippuvauhdilla eteenpäin tekniikoiden osalta.

Jorma Vesa

Juoskoo tommoset sökösuut järveen. Maassa on satojatuhansia työttömiä kantasuomalaisia. Meille ei vaan kelepaa tuollaset välistävetäjäorjuuttaja työnantajat! Maassa on verovaroin kustannettu rekrytointiyritys, TE, miksei työnantajat hae tekijöitä suoraan sen kautta... ..Niihin todellisiin työpaikkohin mitä on tarjolla, niin ei tarvi nuille välistävetäjille maksaa?
Itekki olin viime talven työnhakijana, äärimmäisen laajalla työkokemuksella ja tarkalla cv:llä. EI Kolomen kuukauen aikana ollu ainukkaan työntekijää hakeva ees aukasemassa mun sivua.

Tänne ei tarvita lisää kortistolaisia, vaan työnantajille, yrityksille rekryvelvoite omapalveluun missä kuukausittain tulisi ilmoittaa Te-palveluille työntekijätarve ja hakea työttömien joukosta sopivaa tekijää. Kelalta voisi hakea tekijää varten täydennyskoulutustukea.

Tämä Sipilänmalli ei toimi. Multa ja työkaverilta katosi rehellinen normipalkallinen työ, mistä oli jo suullisesti sovittu, ja tekijöiksi tuli kaksi aktiivimallilaista...

Tapio Mäkeläinen

Kun reppufirman pomo rupeaa puhumaan isoista asioista ja työvoimapolitiikasta niin:
- Hän todistaa omassa asiassaan
- kannattaa poistaa varmistin

Reppufirmat ovat apumiehiä ja tulevat aina olemaan.
Pääätökset tehdään muualla. Ikävä että näiden satojen toimijoiden osuus on losahtanut niinkin epäterveen suureksi.
Ryhdistäytykää työnantajat !
Nimim 35 v hr hommissa.

Marko Ekqvist

Kaikki oleellinen tulikin jo tuossa edellä esitettyä. Lisäisin vielä näkökulmana, että bonarit ja tulospalkkiot kiinnostavat tätä TE-lehden artikkelissa esiintynyttä toimaria enemmän kuin työturvallisuus työpaikoilla.