Tiistai 21.5.2019

USA:n pakotteet vapisuttivat Venäjää heti – Rupla romahti ja Kreml hautoo vastatoimia ”julmalle” teolle

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona asettavansa uusia pakotteita Venäjää vastaan elokuun loppuun mennessä, millä oli heti vaikutuksensa Venäjällä.

Uusia pakotteita asetettiin, sillä Venäjää syytetään entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin myrkyttämisestä maaliskuussa Britanniassa.

Sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti tuoreista pakotteista, ruplan arvo dollaria vasten romahti alimmilleen sitten marraskuun 2016, kertoo CNBC. Pakotteiden aiheuttama pelko laski ruplan arvoa keskiviikkona 3 prosenttia, ja torstaiaamuna yhdellä dollarilla sai jo 66,7 ruplaa.

Dollari on noussut 5,8 prosenttia ruplaa vasten pelkästään heinäkuun lopusta ja jopa 14,6 prosenttia vuoden alusta.

Kremlissä tieto pakotteista otettiin närkästyneenä vastaan. Kreml ilmoitti pakotteiden olevan kansainvälisen lain silmissä laittomia. Venäjä myös kielsi pakoteilmoituksen aiheuttaneen ongelmia Venäjän markkinoilla, sillä Kreml vakuutti maan rahoitusjärjestelmän olevan vakaa.

Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov kutsui Yhdysvaltain pakoteilmoitusta ”täysin epäystävälliseksi”. Peskov kuitenkin ilmoitti Moskovan toivovan yhä, että Yhdysvaltain ja Venäjän vaikea suhde muuttuisi paremmaksi.

Venäjä on kieltänyt voimakkaasti olleensa Skripalin myrkytyksen takana. Venäjän mielestä Yhdysvaltain pakotteet ovat ”julmia” ja ne perustuvat vain ”kaukaa haettuihin syytöksiin”.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole kommentoinut tilannetta vielä.

Venäjän ulkoministeriö puolestaan on ilmoittanut Venäjän suunnittelevan vastatoimia pakotteille.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Runtti

onko se totta, että kaikki maat pakotetaan käymään kauppaa kaikkien kanssa. kuka sen voi määrätä. jos minä olisi myymässä autoa, enkö minä saa määrätä, kelle myyn. tottakait minä mieluiten möisin sellaiselle, joka kunnioittaa ostamaansa autoa. voisi jopa hintaankin hivenen vaikuttaa. tuo on trumpissa hyvää, että järkyttää noita ikiaikaisia tapoja. näin on ennen toimittu.

Juha Kuikka

Maat eivät käy kauppaa, vaan yksittäiset yritykset, joiden toimintaan pakotteet kohdistuvat. Trump tuskin lienee tässä uudessä pakotepäätöksessä ollut primus moottor, vaan hänet on ajettu nurkkaan. Ei ole siinä tilanteessa halunnut kyllä taistella vastaankaan, koska pakotteista päättäminen toisaalta osittain tasapainottaa häneen kohdistuvia venäjäsyytöksiä.

Mika Peltokorpi

Nämä pakotteet julkistetaan ja astuvat voimaan 22.8.2018, ellei niitä peruta.

https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2018/08/285043.htm

"Following the use of a “Novichok” nerve agent in an attempt to assassinate UK citizen Sergei Skripal and his daughter Yulia Skripal, the United States, on August 6, 2018, determined under the Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act of 1991 (CBW Act) that the Government of the Russian Federation has used chemical or biological weapons in violation of international law or has used lethal chemical or biological weapons against its own nationals.

Following a 15-day Congressional notification period, these sanctions will take effect upon publication of a notice in the Federal Register, expected on or around August 22, 2018."

Mikki Nieminen

Trumpin valinta oli Venäjän tavoite ja sen toive Usa-Eu akselin jännittymisestä on toteutunut toiveiden mukaan. Tuuliviiri-Trumpin julkituomat Usa-Venäjä diilit eivät kuitenkaan mene siten, kuin presidentit ne keskenään sopivat, vaan niistä aiheutunut poliittinen paine muokkaa ne uudenlaiseksi. Trump on poliittisen pelin marionetti, mutta Venäjän pyrkimyksistä poiketen, langat eivät ole Putinin käsissä, vaikka huippukokousten anti siltä aluksi näyttäisikin.

Aali Aali

Venäjä vastaisten ei kannattaisi kyllä iloita lainkaan. Venäjä voi tarvittaessa asettaa lentokiellon maansa yli, se voi käynnistää yhdessä Kiinan kanssa maailmankaupan osittaisen siirtymisen dollarista pois. Aiemminhan tosin esim. Irakin yritys luopua dollarikaupasta öljyssä johti Yhdysvaltojen käynnistämään hyökkäyssotaan, väärennettyjä joukkotuhoasetodisteita käyttäen. On mahdollista, että USA ryhtyy myös aseellisiin toimiin Venäjää vastaan, mitä jotkut tuntuvat Suomessakin toivovan. Ei kannattaisi, vaikka Venäjä ei voi pärjätä Natolle eikä Yhdysvalloille laajassa sodassa, yksi asia on kuitenkin varma, Suomi on sen sodan jälkeen asuinkelvoton. Sitäkö te toivotte?