Maanantai 20.5.2019

Sauli Niinistö ja ministerit linjasivat: Suomi osallistuu Naton koulutusoperaatioon Irakissa

Luotu: 
10.8.2018 14:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat linjanneet Suomen osallistumisesta Naton koulutusoperaatioon Irakissa.

Suomi osallistuu operaatioon yksittäisillä esikuntaupseereilla ja kouluttajilla.

Naton uudesta koulutusoperaatiosta päätettiin heinäkuussa pidetyssä Naton huippukokouksessa. Operaation tavoitteena on kehittää Irakin sotilaskoulutusjärjestelmää ja siten luoda maahan kestävät kansallisen turvallisuuden rakenteet vakauden ylläpitämiseksi.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan tp-utva keskusteli myös Ranskan presidentti Emmanuel Macronin aloitteesta perustaa eurooppalaiset ”interventiojoukot”. Macron saapuu Suomeen elokuun lopussa viralliselle vierailulle.

LUE MYÖS:

”Suomi seuraa kiinnostuneena” – Yhdeksän EU-maata mukaan Macronin interventiojoukkoihin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mikkola

Mitä tiiviimmin Suomi on yhteyksissä Natoon, sen parempi. Tässä tulee ”kolme kärpästä yhdellä iskulla.” Yhteistyö Naton kanssa tiivistyy, autetaan Irakia luomaan kansallisen turvallisuuden rakenteita vakauden ylläpitämiseksi ja nopeutetaan tällä tavoin irakilaispakolaisten paluumuuttoa takaisin kotimaahansa.

Markku Lehto

Näin tuo on nähtävä. Tässä Suomen linja tukee myös EU:n yhtenäisen puolustuksen kehittämistä. Siitähän TP Niinistö on puhunut jo vuosia. Ja sitähän ei ole poissuljettu, että EU:n yhteinen puolustus ei voisi olla osa Nato-organisaatiota.

Se on totta, että maahanmuutto ja pakolaiskysymys saataisiin ratkaistua suurelta osin kun olot pakolaiseten lähtömaissa saadaan rauhoitettua. On ilmeisä , että EU:n on otettava entistä aktiivisempi rooli näiden kriisimaiden tilanteiden rauhottamisessa ja yhteiskuntien uudelleen rakentamisen tukemisessa.

Jouni Halonen

Eikö kuitenkin pitäisi harkita talouspakotteita niitä maita vastaan, jotka hävittivät Irakin kivikaudelle? Ja saudien toimet tällä hetkellä vaativat ehdottomasti talouspakotteita, tappavat lapsia. Ai, eikö? Onkohan meillä kaksoisstandardit käytössä?