Keskiviikko 19.6.2019

Asiantuntijat varoittavat: ”Donald Trumpin kohteena nyt Nato-maa - tällä voi olla jo pidempiaikaisia vaikutuksia”

Luotu: 
11.8.2018 10:21
Päivitetty: 
11.8.2018 10:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Turkin liiran dollarikurssi on jo ennestään ollut erittäin heikko ja sen syöksy jyrkkeni rajusti perjantaina.
|

Suomalaiset rahoitusmarkkinoiden asiantuntijat ja kansainväliset geopolitiikan tutkijat varoittavat Turkin tilanteesta ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kauppapolitiikasta.

Yhdysvaltain presidentti antoi perjantaina valtuudet kaksinkertaistaa turkkilaisella alumiinille asettavat tullit 20 prosenttiin ja teräksen osalta 50 prosenttiin.

Lue lisää: Trump twiittasi kesken Turkin ministerin talouspuheen – Kurssit kääntyivät välittömästi

Turkin liiran dollarikurssi on jo ennestään ollut erittäin heikko ja sen syöksy jyrkkeni rajusti heti Trumpin ilmoituksen jälkeen.

–Liiran kurssikehitys on rajua katseltavaa. Dollaria vastaan liira on heikentynyt tänä vuonna yli 30 prosenttia ja euroa vastaan liike on liki yhtä suuri. Viime päivinä heikentyminen on vain kiihtynyt kiihtymistään, Nordean analyytikko Kristian Nummelin toteaa blogissaan.

Eläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto huomauttaa, että Donald Trumpin kohteena on nyt Nato-maa.

–USA:ssa halu käyttää pakotteita ja rankaisutulleja jatkuu kovana. Ollaan kohta uusi sanktio per päivä vauhdissa. Trumpin kohteena nyt Nato-maa. Tällä voi olla jo pidempiaikaisia vaikutuksia, hän tviittaa.

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund puolestaan sanoo, että Trumpin tavoitteena saattaa olla Turkin savustaminen ulos Natosta.

–Tajuaako (Turkin presidentti) Erdogan, että hänen on nostettava ohjauskorkoa? Trump tekee kaikkensa saadakseen Turkin ulos Natosta. Putinin täytyy olla innoissaan, hän kirjoittaa Twitterissä.

Myös Kristian Nummelin pitää Turkin ohjauskoron nostoa välttämättömänä, jotta liiran syöksy saataisiin edes taukoamaan.

–Turkilla ei ole helppoa ulospääsyä tilanteestaan. Ensimmäisenä askeleena keskuspankin tulisi nostaa korkoja selvästi sekä palauttaa uskottavuutensa. Tämä antaisi liiralle hengähdystauon heikentymispaineesta. Maan hallinnon puolestaan tulisi pystyä ratkaisemaan diplomaattinen kriisi Yhdysvaltojen kanssa, jotta pakoteuhka maan ympäriltä poistuisi. Tämän jälkeen talouskasvu tulisi saada kestävämmälle pohjalle, vaikka se tarkoittaakin talouskasvun hidastumista lyhyellä aikavälillä. Polku ei ole helppo kuljettavaksi, sillä se vaatii maan johdolta aiemman politiikan muuttamista. Vaihtoehtona on ajaa alas jyrkänteeltä.

Arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer varoittaa Trumpin kauppapolitiikan olevan hyvin lyhytnäköistä.

–Turkin terästullien kaksinkertaistaminen on esimerkki Trumpin hallinnon lyhyen aikavälin kovasta linjasta. Sillä on suuri vaikutus, mutta pitkän aikavälin seurauksista ei välitetä. Toivottavasti hän (Trump) ei koskaan tarvitse apua keneltäkään, Bremmer tviittaa.

Euroopan keskuspankki EKP varoitti perjantaina Turkin tilanteen vaikutuksista eurooppalaisille pankeille. Etenkin espanjalaisella BBVA:lla, italialaisella UniCreditillä ja ranskalaisella BNP Paribas’lla on paljon toimintoja Turkissa.

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Borgman

Tilanteeseen liittyy myös tärkeitä ideologisia painotuksia, joita talousoppineiden on mahdoton käsittää. Talousoppineista on tullut vasaravertauksen kaltaisia yksisilmäisyyden edustajia. Kun käytössä on vain vasara, niin kaikki ongelmat nähdään nauloina.

Mikko Toivonen

Katson tätä Turkki asiaa vain poliittisesta näköalasta kun raha ei itseäni juurikaan kiinnosta,
Poliittisesti Turkki on liikkunut huonompaan suuntaan koko nykyisen hallintonsa ajan.
Tämä koskee ulkosuhteita, sisäistä toimintaa ja uskonnollista ideologiaa, joissa kaikissa on lähdetty pois Ataturkin sekulaarilta ja demokratian mahdollistavalta linjalta.
Edes Nato jäsenenä Turkki ei tällä hetkellä yäytä normeja vaan sen pitäisi itsekin osata irroittautua siitä ennenkuin joutuu erotetuksi
Valitettavinta tilanne on turkkilaisten itsensä kannalta, sillä heillä on hieno maa ja siellä on myös hienoa kulttuuria. Kaikkea sitä ollaan kuitenkin ajamassa alas. Toivottavasti Turkki mahdollisimman pian kykenee palaamaan Ataturkin linjoille ja avaamaan tien uudelleen demokratiaan ja tasa-arvoon

Pasi Käyhkö

Mikko. Olen kanssasi hyvin pitkälle samaa mieltä.
Lisäksi EU on mielestäni jonkin verran Turkin pihdeissä pakolaisvirtojen ohjailun takia. Tämä on kylläkin EU-johtajien lyhytnäköistä ja saamatonta pakolaispolitiikkaa.

Panu Saarela

Mikään ei viittaa siihen, että Trump tai hänen hallintonsa olisi huolestunut vähemmistöjen tai opposition asemasta, ei myöskään Turkin ajautumisesta autoritäärisyyteen - sitähän Trump ihailee!

Ainakon julkisuuteen ainoaksi perusteeksi pakotteille on kerrottu "terrorismista" syytetyn yhdysvaltalaisen pastorin tilanne.

Kyynisempi voisi olla sitä mieltä, että taas kerran on kyse vain Yhdysvaltain sisäpolitiikasta: Trump haluaa kosiskella evankelikaaleja äänestäjiään.

Markku Lehto

Kohta olisi aiheellista, että EU:n johto tulisi ulos kuorestaan ja antaisi jonkinlaisen väliajan yhteenvedon siitä, miten EU aikoo toimia tässä hyvinkin pyörteisessä tilanteessa. Nyt tarvitaan EU:lta selkeää toimintastrategiaa, jonka taakse on jokainen jäsenmaa saatava.

Veli-Pekka Tihlman

Vau, jos Trump onnistuu savustamaan Turkin ulos Natosta, se onkin sitten paras saavutuksensa pressakaudellaan. Asia olisi Naton itse pitänyt ratkaista jo kauan sitten. Siitä vaan sitten pariairofasistikaksikko Putin-Erdokan toistensa syliin. Joku fiksu kirjoitti näillä sivuilla, että "markkinat" tekee näistä länttä vastustavista natseista paremmin selvää kuin EU, Nato tai Trump ikinä. Hyvää kehitystä...