Perjantai 19.7.2019

Kansanedustaja luopuisi perintöverosta: ”Suomessa pitäisi tukea kansankapitalismia, ei rangaista siitä”

Luotu: 
11.8.2018 09:42
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Antti Kurvisen mielestä perintövero aiheuttaa käytännössä monenlaisia hankalia ja kohtuuttomiakin tilanteita perinnönsaajien kannalta.
|

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen esittää, että Suomessa tehdään ensi vaalikaudella päätös perintöverosta luopumisesta. Kurvinen teki esityksensä Pohjalainen-lehden kolumnissaan sekä lauantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

–Ruotsi ja Norja ovat jo poistaneet perintöveron. Mielestäni Suomen tulee tässäkin asiassa seurata yleistä pohjoismaista linjaa. Asiasta on sovittava hallitusneuvotteluissa keväällä 2019, Kurvinen linjaa.

Kurvisen mielestä perintövero aiheuttaa käytännössä monenlaisia hankalia ja kohtuuttomiakin tilanteita perinnönsaajien kannalta. Lisäksi perintövero on hänen mukaansa vastaisku ihmisten säästämiselle ja omaehtoiselle, pitkäjänteiselle vaurastumiselle. 

–Perintöverot nousevat yllättävän koviksi ihan keskiluokkaisen henkilön kuollessa: esim. jos vainaja omisti omakotitalon, kesämökin ja pienen metsäpalstan. Merkityksetöntä ei ole sekään, että veroa maksetaan omaisuudesta, jota on hartaasti ja moneen otteeseen verotettu vuosikymmenten varrella. Suomessa pitäisi pikemminkin tukea piensijoittamista eli niin sanottua kansankapitalismia, ei rangaista siitä. Säästäminen ja piensijoittaminen lisää talouden vakautta ja helpottaa velkaongelmia, sanoo Kurvinen.

Kauhavalainen keskustapoliitikko paikkaisi perintöveron poiston aiheuttamaa aukkoa valtion kassassa luovutusvoittoverotuksen muutoksilla tai säätämällä perintöveron maksettavaksi silloin, jos perittyä omaisuutta myydään nopeasti pois.

–Ruotsista voisi hakea mallia. Esimerkiksi voitaisiin säätää erityinen perityn omaisuuden luovutusvoittovero tai asettaa perintövero on maksettava, jos omaisuudesta luopuu vaikkapa 5 vuoden sisällä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Luosto

"Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen esittää, että Suomessa tehdään ensi vaalikaudella päätös perintöverosta luopumisesta."

Kannattaisiko ensiksi lukea läpi koko uutisartikkeli ennen kuin alkaa kommentoimaan sitä. Kurvinen on keskustan, ei kokoomuksen kansanedustaja.

Petri Hämäläinen

Perintövero pitää säilyttää.

Nimenomaan kerrytetyn omaisuuden verottaminen, ei elinaikana vaan henkilön kuollessa, on oikeusenmukaista ja järkevää.

Saajalleen perintö on merkittävä ylimääräinen ja tietyssä mielessä ansioton tuloerä. Tämän lisätulon verotus on mitä perusteellisinta.

Esko Riikonen

Perinnöstä on verot maksettu jo moneen kertaan. Ajatellaan vaikka asuntoa. Se maksetaan palkalla, josta verot on maksettu. Rakennetaessa maksetaan arvonlisävero ja muut verot ja veronluonteiset maksut. Kinnteistöveroa maksetaan. Kun remontoidaan, niin taas on verot mukana. Perinnön jättävä on maksanut yhteiskunnalle riittävästi.

Joku toinen on tuhlannut saman tulot, kuin talon rakennuttanut, ja jäljellä ei ole mitään. Hän on saamamies joka asiassa yhteiskunnalta ja tietenkin kateellinen sille, joka on elänyt säntillisesti. Niin kuin on monet kirjoittajat.

Toinen vaihtoehto on tietenkin siirtää omaisuutta erilaisilla kikkailuilla perillisille.

Seppo Simonen

Kansalaisaloite perintö ja lahjaveron poistosta on ylittänyt 50000 rajan ja on menossa eduskunnan käsittelyyn. Tästä käytiin täällä US-ssa keskustelua viime vuodenvaihteessa hyvinkin kiivaasti ja punavihervassarit vastusti kiivaasti.

Kansalaisaloite on RKP-n jäsenen Christian Pundarsin aloittama ja minäkin olen allekirjoittanut sen. Niinkuin Antti Kurvinen Ruotsi ja Norja sekä Viro on poistaneet perintöveron koka on vainajan omaisuuden pahinta ryöstöä.

Kurt Sainio

Eli vanhempien kannattaa hyvissä ajoin realisoida omaisuuttaan käteiseksi rahaksi.
Perinnöksi voi siten jättää kenkälaatikollisen rahaa lapsilleen.
Näin perintöveron perään kuolaavat saavat 0 € perintöverona.
Tai sitten voi vaikka ainoalle lapselleen alkaa antaa vaikka 500 € /kk hyvissä ajoin. Ja taas verottaja veti " Tämä arpa ei voita ".
Onhan noita keinoja ja järjestelyjä.
Minua perivät eivät tule mitään perintöveroa maksamaan.
Siitä pidän huolen.

Jari Liedes

Perintö ja lahjaveroa alettiin kantamaan v.1919 . Perintöveronkantoa varten perustettiin perintöverolautakunta joka hoiti sen tehtänän. Luulenpa, että siihen aikaan ei yleisesti ajateltu, että kysymys olisi kateusverosta, vaan köyhä yhteiskunta tarvitsi rahaa yhteiskunnan kehittämiseen ja velvollisuuksiin, eikä se tarve ole miksikään muuttunut.

Juhani Nissilä

Miten niin este " omatoimiselle vauratumiselle ". Kyllähän tuo perinnön saanti kuulostaa enemmänkin tyyliltä pappa betalar. Ja tuokin raha otetaan jostakin. Todennäköisesti " haittaveroja " korottamalla eli kirpaisee pahimmin köyhiin ihmisiin.

Heikki Salmi

Vaali puheita ja lupauksia. Jää lovi valtion tuloihin.Jonka Kepu korvaa esim. Kelakorvausten leikkauksilla,arvonlisäveron korotuksilla ja yleensäkkin välillisten verojen korotuksilla mikä rasittaa pienituloisia,eläkeläisiä ja työttömiä.

Kimmo Salomaa

Se olis hyvä,LOPETETAAN MAATALOUSTUKI JA METSÄÄN KIINTEISTÖVERO.Se ainoa vero joka estää eriarvoistumista ja rälssi yhteiskunnan syntymistä.KEPULIT KOVIN VATION RAHOJEN KUPPAAJA.POHJANMAALLA EI TAPAHDU MITÄÄN ILMAN VATION VÄH30% TUKIA

Erkki Malinen

Jos mitään ei saa verottaa miten tämä yhteiskunta pyörii. Nytkin välitetään että verot on liian korkeat mutta siitä huolimatta velka kasvaa. Näitten vero kapinallisten pitäis kertoa miten yhteiskunta toimii ilman veroja.