Sunnuntai 16.6.2019

Kokoomuksen ja SDP:n riitely yltyy: ”Antti Rinne on vakavin uhka Suomen taloudelle”

Luotu: 
15.8.2018 08:20
Päivitetty: 
15.8.2018 08:28
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksen Petteri Orpo toivoi maanantaina SDP:ltä avauksia siitä, kuinka hyvä talouskehitys saadaan jatkumaan.

Ensi kevään vaaleihin ennakkosuosikkeina lähtevät kokoomus ja SDP jatkavat kiistelyään talouslinjoistaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kutsuu tiedotteessaan Antti Rinnettä ja tämän ”miljardipopulismia” tämän hetken vakavimmaksi uhaksi Suomen taloudelle.

Jokisen kommentti on vastine Antti Rinteen lausuntoihin tiistaina. SDP:n puheenjohtaja syytti tiistaina puolueensa kesäkokouksessa kokoomusta velkapopulismista. Rinteen mukaan kokoomus yrittää esiintyä tiukkana taloudenpitäjänä, mutta pitää tosiasiassa hallussaan ”Suomen ennätystä valtionvelassa”.

– Kokoomus on siis kasvattanut Suomen valtionvelkaa enemmän kuin mikään muu puolue. Summa on pitkälti yli 100 miljardia euroa ja kasvaa jälleen ensi vuonna, Rinne sanoi Iltalehden mukaan.

Rinteen mukaan kokoomus on valmis ottamaan lisää velkaa, mutta rahat loppuvat ”tulevaisuusinvestointien” kohdalla.

– Kokoomus käyttää rahat suurituloisten – omien kavereidensa – veronalennuksiin. Kun on kyse pieni- ja keskituloisten aseman parantamisesta, kokoomuksen mielestä rahat ovat aina loppu.

Kalle Jokinen toteaa, että ”Rinteen väitteet eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa”.

– Hallituskaudella työn verotusta on kevennetty noin 1,3 miljardilla eurolla. Veronkevennykset ovat painottuneet vahvasti pieni- ja keskituloisille palkansaajille. Kevennykset tehtiin työllisyyden, kasvun ja kilpailukyvyn kohentamiseksi, Jokinen sanoo tiedotteessa.

Jokisen esiin nostamasta työn verotuksen keventämisestä huolimatta eduskunnan tietopalvelu on laskenut, että Sipilän hallituksen päätökset kokonaisuudessaan vähentävät pienituloisten suomalaisten tuloja samalla kun ylempien tulokymmenysten tulot kasvavat. Samankaltaisiin tuloksiin on tullut Suomen sosiaali- ja terveys ry.

Lue lisää: Eduskunnan tietopalvelun kuva: Näin Sipilän hallitus kasvattaa tuloeroja – ”Pienituloisia sattuu eniten”

Lue lisää: Ankaraa kritiikkiä Sipilän hallitukselle – Selvitys: Köyhyys lisääntynyt Suomessa

Jokisen mielestä Rinteen, entisen valtiovarainministerin, logiikka on pielessä valtionvelkaväitteessä.

– Rinteen logiikka kulkee siten, että koska kokoomus on ollut hallituksessa 27 vuoden ajan viimeisestä 31 vuodesta, on valtionvelan paisuminen johtunut kokoomuksesta. Rinne sivuuttaa täysin tosiasian, että ajanjaksoon on mahtunut syvää taantumaa, Jokinen sanoo.

Antti Rinne toisti kesäkokouksen puheessaan aiemman lupauksensa korottaa alle 1400 euroa tienaavien eläkeläisten eläkkeitä. Jokinen sanoo olevansa huolissaan ”jakovarakeskustelusta ja Rinteen populismista tilanteessa, jossa valtio yhä ottaa uutta velkaa noususuhdanteesta huolimatta”.

 Jokinen muistuttaa, että hyvä suhdannetilanne ei ole korjannut talouden rakenteellisia ongelmia.

– Pidän Rinteen miljardipopulismia tämän hetken vakavimpana uhkana Suomen taloudelle, Jokinen sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

Antti Rinteen robinhood politiikka on todella vievä Suomen ahdinkoon .SDP on takavuosina osoittanut heikkoutensa talouden hoidossa.Haka,Elanto ..jne konkurssit.
Tuskin kansalaiset haluaa tälle talouslinjalle jatkoa?Nyt silmät auki arvon kansalaiset!

Pasi Anttila

Ei pidä unohtaa Skoppia ja säästöpankkeja. Vai oliko Riikonen ja Wegeliuskin demareita. Aiheuttivat suomelle 50 mrd:n pankkikriisin miltei kahdestaan. Ja jos oikein muistelee herrat sonerassa taisi hukata miljardeja arvottomiin umts lupiin saksassa ja tämän seurauksena yhtiön arvosta katosi leijonanosa ja oli pakko yhdistää teliaan. Surullisista suomalaisista seikailuista ja miljardien hävittämisistä voisi jatkaa loputtomiin ja porvarit ne on jotka ne suurimmat kuprut on tehneet ei demarit.

Nyt silmät auki kansalaiset

Jarmo Makkonen

Orpon ei kannattaisi puhua tuhlailusta mitään. Miljadien kustannukset Ruotsista tulevista elintasopakolaisista, tuulimyllyt ja miljardeja turhaa tukea elinkeinoelämälle, miljardeja työllisyydenhoitoon ja asumistukeen kun voisi helposti järjestää Suomelle kilpailukykyä omalla valuutalla ja keskuspankilla.

Juhani Norbäck

Pakko olla otsikon kanssa samaa mieltä, mutta valitettavasti uhka taitaa olla jopa hieman konkreettisempi kuin mitä jotkut ehkä ajattelevat. Pelkkä vilkaisu Wikipedian artikkeliin Antti Rinteestä kertoo, että kyseessä on Suomen pääministeriksi täysin sopimaton henkilö, jolla on taipumuksia alkeelliseen rötöstelyyn.
Varatuomarin tittelin omaava henkilö ei voi mitenkään selittää parhain päin sitä, että omat ja taloyhtiön rahat on sekoitettu, ja vielä tavalla josta varmasti jäädään kiinni ennemmin tai myöhemmin. Haluan ennen muuta korostaa kyseisen touhun tyhmyyttä. Ei ole syytä olettaa, että toiminta aseman kohotessa olisi mitenkään parempaa.
Ei tosin ole mitenkään ainoa tietämäni demari, jolla on vastaavia taipumuksia. "Se maksaa joka jaksaa."

Veijo Murtomäki

Kyllä se on Kokoomus ja Kepu yhdessä, jotka noudattavat järkähtämättä EU:n leikkauspolitiikkaa, jossa Suomi leikataan hengiltä ja seuraavat polvet jäävät ihmettelemään, jotta minne aiempi kaikille tarkoitettu korkeatasoinen koulutus, sosiaalihuolto ja terveydenhuolto ovat menneet. Rikkaille pedataan kaikki ja muut saavat pärjätä kuinkas pystyvät.

Tapio Angervuori

Sopiva määrä julkista velkaa lisää vuosittain on hyvä asia, koska talous kasvaa velanoton myötä, ja liiallinen säästäminen hidastaa taloutta. Myös 2% inflaatiotavoite vaatisi julkista velanottoa. Pääasia on, että Suomen suhteellinen velkaantuminen velka/BKT pysyy rajoissa. Myös vaihtotaseeseen olisi oltava mieluummin positiivisella puolella. Taloutta pitäisi pysytä säätämään myös työttömyys silmällä pitäen. Yhdydvalloissa FED:hän löysää taloutta niin pitkään, että työttömyys painuu alle 4%. Meillä säädetään taloutta siten, työttömyys on vakio 7% (lähes 18 vuotta) suhdanteista riippumatta. Siis ongelma on moniulotteinen. Nuo Rinteen mainitsemat 300 miljoonaa/vuosi säästöt olisivat hidastaneet suomen talouden kasvua ainakin. Tietenkin voidaan spekuloida, että miksi velkaa otettiin runsaasti juuri silloin, kun suomen vaihtotase oli negatiivisimmillaan vuosina 2010 – (https://fi.tradingeconomics.com/finland/current-account-to-gdp). Silloin olisi pitänyt tylysti verottaa, jonka seurauksena Suomi olisi tänä päivänä vähemmän velkaantunut.

Sami Kajander

Yhdydvalloissa FED:hän löysää taloutta niin pitkään, että työttömyys painuu alle 4%. Meillä säädetään taloutta siten, työttömyys on vakio 7%

Ei Suomessa nykyasenteilla päästä noin matalaan työttömyysprosenttiin, ihan keskuspankkipäätöksistä riippumatta. Ongelma koskee sekä työnantajia että työntekijöitä.

Jarmo Makkonen

Rinteen ideoita on vaikea kehua, mutta kun ajatellaan mitä kok,sdp ja kepulit on tuhlannut, 7 miljardia Kreikan velkojen maksuun, muutama miljardi haittamaahanmuuttoon, miljardeja elinkeinoelämälle, tuulimyllyille, 5 miljardia työllisyystukeen ja 2 mrd asumisukeen. Aivan järjettömiä summia saadaan tästä typerästä talouspolitiikasta ja aina tuhlaajina on kok,sdp ja kepulit.

Kai Lähteenmäki

Teollisuus ja muukin yksityispuoli vähensi satoja tuhansia työpaikkoja finansikriisin seurauksena 2008-2010.
Mutta!
Törkeä ryöstö tapahtui vaivihkaa kun Katainen ja Urpilainen houkuttelivat sairaanhoitajia Kok. ja SDPn äänestäjiksi. Puolue-edut ennenkaikkea?
Sairaanhoitajien imussa palkat nousi hurjasti muillakin julkishallinnon palkannauttijoilla.
Myös niillä turhiksilla ja haitakkeilla.
Julkishallinto on nyt palkkajohtaja nykyään!
3500-4000 mediaanipalkka.
Siispä:
Julkishallinnon palkat takaisin v 2007-tasolle!

Tai ainakin ne mediaanin yläpuolella olevat palkat pitäisi solidaarisuussyistäkin laskea reippaasti, jotta pienituloisilla palkansaajille, kouluille, vanhuksille, sairaille, ym riittäisi paremmin voita ylähuulen alle...

Niin ja toiseksi pitää elämisen- etenkin asumisen, ym- kustannuksia alentaa, jotta me täällä Pohjolassa pystymme asumaan globaalilla - kestävällä- palkkatasolla. Tuossa ihan lähellä itäisessä EUssa keskipalkat on 300 - 1300 €/kk.
Siis lisää tontteja ja ratayhteyksiä, ja vähemmän veroja.
Tämä kiertyy taas tuohon raskaaseen kovapalkkaiseen julkishallintoon, joka vaatii korkeaa verotusta!
600 000 kovapalkkaista virkamiestä on raskas taakka elätettäväksi.
1 virkamies/nainen maksaa n 6000 €/kk * 12 kk = n 70 000€/v
1000 virkamiestä = n 70 milj/v
100 000 virkamiestä --> 7 mrd/v
Hetki, tuohan on sama kun valtion ja kuntien ottamma livävelka 2008-2017

Yrityksissä on usein pakko leikata kustannuksia jotta rahaa jää uuteen.
Käykää ottamassa oppia julkispomot.

Solidaarinen ratkaisu olisi laskea palkkoja mediaanin yläpuolelta
ja
reilusti irtisanoa ne tyhjäntoimittajat, vaikkapa 5% väestä

Matti Henttunen

"Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kutsuu tiedotteessaan Antti Rinnettä ja tämän ”miljardipopulismia” tämän hetken vakavimmaksi uhaksi Suomen taloudelle".
...
Laajentaisin asiaa vielä siten, että poliittisen ääriliikkeen aktivistien ja liikkeen johtajan kansalaistottelemattomuus kiihoutukset on sen luokan turvallisuusriski jota ei pidä vähätellä.

Juha-pekka Naukkarinen

Rinne lupaa korottaa pieniä eläkkeitä,on hyvä muistaa,että SDP pääministeri Lipposen johdolla huononsi tuntuvasti eläkkeiden laskentaa käytettävää indeksiä,joka on kurjistanut merkittävästi kaikkia eläkeläisiä ja ostovoima palkansaajiin nähden on kasvanut älyttömästi,sen lisäksi valtionvarainministeri Urpilainen (SDP) keksi raippaveron heikentämään ostovoimaa edelleen,SDP on kurjistanut eläkeläisten asemaa historiallisesti kaikkein eniten,kuka voi luottaa Rinteen höpinöihin kaiken tämän jälkeen,vai onko suomalaiset vieläkin halukkaita äänestämään SDP:tä ja menettämään eläketuloistaan jälleen kerran!

J Ranta

Oikeisto vetoisia tai puhtaasti niitä ollut jo lähes 20 vuotta. Velkaa ja kurjuuden maksimointi, leväperäistä EU-politiikkaa ja poukkoilevaa, sekavaa talouden hallintaa.
Miksiköhän minulla on Lipposta ikävä. Rinteen vuoro näyttää, ei se lopputulos ainakaan huonommaksi voi mennä kuin tällä Sipilän sekoilu hallituksella.

Reijo Liinamaa

Eduskunnan tietopalvelu kertoo viileällä asiantuntemuksella Sipilän hallituksen kasvattaneen tuloeroja, ”Pienituloisia sattuu eniten”
Suomen sosiaali- ja terveys ry toteaa, että ”Köyhyys on lisääntynyt Suomessa”.

Näitä tosiasioita Kokoomus ei kykene kumoamaan ja yrittää siksi rimpuilla koukussa metaforia viskomalla.
Onko todella ”robinhoodpolitiikka” ja ”miljardipopulismi” parasta, mihin Kokoomus pystyy?

Kim Forsell

Kokoomus on tiennyt näistä rinteen lupauksista joss kokoomuksella olis ollut edes vähän järkeä eikä niin saatanan rahankiilto silmissä ajanut tätä leikkauspolitiikkaa vähäosaisia kohtaan niin asiat olisivat toisin mitäpä veikkaatte kuka tulevat vaalit voittaa eläkeläiset ja köyhät tulee sdptä äänestämään kuten minäkin koska kuka nytt haluaa olla jatkuvasti se jolta saksiltaan eniten toinen on tämä kokoomuksen tilastokikkailu työttömien kanssa populistipoliitiikkaa

Mark Andersson

Niin rahapuolue kuin kokoomus onkin, sen edustajat eivät näy ymmärtävän taloudesta mitään: julkinen talous on aivan eri asia kuin koti- tai yritystalous.

Tai sitten he ymmärtävät ja valehtelevat kansalle päin naamaa.

Molempi pahempi.

Hööbert Kankkelbertti

Mitä pahaa on lisätä kotimaista kulutusta, palvelualojen työpaikkoja nostamalla eläkeläisiä pois köyhyydestä?

Eihän se raha yhteiskunnasta katoa, vaan menee palveluihin ja ostoksiin, joka osaltaa nostavat palvelujen kysyntää, ja vaikuttaa alan työllisyystilanteeseen.

Kokoomuksen hallintokaudellahan sitä valtion velkaa alkoi kertymään, koska on tehty jatkuvia tulonsiirtoja lapsiperheiltä, pienituloisilta ja mm. koulutuksesta yrityksille ja varakkaille. Palvelualoilta on kadonnut tuhansia työpaikkoja, koska kulutuskykymme on jäänyt kauas Eurooppalaisten mediaanien taakse.

Velanottoa ei halua hillitä edes nykyinen VM Orpo, koska velka on niin äärettömän hyvä tekosyy tehdä ideologista politiikkaa.

Erkki Häkkinen

Mitä jos saisimme verolle kaikki verottomat tulonsiirrot? Tähän kuuluu AY jäsenmaksut, AY-liikkeiden verovapaat osingot, kaikenlaisten ns. yleishyödyllisten säätiöiden verovapaat tulot yms. Näiden verovapauksien loppuminen poistaisi kaikki ongelmat valtion budjetista! Näille säädettäisiin sama veroprosentti kun on tavallisilla ihmisillä heidän saadessaan osinkoja.