Maanantai 17.6.2019

Voiko yrittäjän puoliso olla työtön? Juha Sipilä vaatii uudistusta – esitti samaa jo 2014

Luotu: 
15.8.2018 11:19
Päivitetty: 
15.8.2018 11:34
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) katsoo, että yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen työttömyysturva tulee hoitaa kuntoon. Sipilä tiedotti asiasta tiistaina ja puhui aiheesta Lappeenrannan Yrittäjien tilaisuudessa.

– Kysymys on oikeudenmukaisuudesta sekä myös työllisyydestä. Yrittäjän perheenjäsenellä, joka on töissä yrityksessä ilman sen omistajuutta, pitää olla palkansaajan työttömyysturva, Sipilä perustelee.

Pääministerin mukaan yrittäjän kanssa samassa taloudessa asuva ja perheyrityksessä työskentelevä pitää katsoa myös työttömyysturvassa työntekijäksi, kuten katsotaan kaikessa muussa lainsäädännössä. Näin ei nykyisessä työttömyysturvalaissa ole.

Eduskuntavaalit ovat lähestymässä ja Sipilän hallituksen kausi loppumassa. Juha Sipilä on pitänyt yrittäjän perheenjäsenten työttömyysturvaa esillä myös toisten vaalien alla – syksyllä 2014 eli ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja. Tuolloin Sipilä oli oppositiojohtaja.

– Olen saanut useita yhteydenottoja yrittäjiltä koskien heidän perheenjäseniään ja heidän työttömyysturvaansa. Käytännössä yrittäjän perheenjäsenen kohdalla työttömyysturvan piiriin pääseminen on erittäin vaikeaa, Sipilä kirjoitti syksyllä 2014.

– On kohtuutonta, että yrittäjän perheenjäsen kantaa yrittäjäriskiä ollessaan työsuhteessa perheenjäsenen yritykseen. Kysyinkin työministeriltä, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvan parantamiseksi, hän jatkoi.

Ministerin vastauksesta ei tuolloin Sipilän mukaan käynyt ilmi, mitä silloinen hallitus aikoi tehdä perheenjäsenen työttömyysturvan parantamiseksi.

– Jäänkin mielenkiinnolla odottamaan selvitystyön tuloksia, Sipilä totesi 2014.

– Lähes kahdenkymmenen vuoden takaista yrittäjän määritelmää on syytä päivittää vastaamaan tämän päivän työelämää, hän jatkoi.

Asiaa ei ole ratkaistu myöskään Sipilän hallituksen aikana, vaikka hän toteaa tuoreessa blogikirjoituksesaan, että ”asia on merkittävä monille yrittäjäperheille”. Sipilän hallitus tiedotti tosin keväällä 2018 kehysriihensä jälkeen, että ”yrittäjien ei-omistavan perheenjäsenen ansioperusteisen työttömyysturvaoikeuden toteutumista parannetaan”.

Säännöksiä päätettiin Suomen Yrittäjien mukaan muuttaa niin, että työttömyysturvalain mukainen yrittäjän perheenjäsen, joka on vakuuttanut itsensä virheellisesti palkansaajakassassa, voi takautuvasti siirtää jäsenyyden yrittäjiä vakuuttavaan työttömyyskassaan. Tämä ei kuitenkaan Suomen Yrittäjien mukaan välttämättä auta yrittäjäperheitä, sillä säännösten epäselvyys voisi järjestön mukaan vaatia jopa koko yritystoiminnan lopettamista, jotta yksi perheenjäsen voisi saada etuutta. Järjestö tervehtiikin ilolla Sipilän uutta ilmoitusta jatkotoimista asiassa.

– Suomen Yrittäjien selvitysten mukaan perheyrityksissä työskentelee noin 22 000 yrittäjän kanssa samassa taloudessa asuvaa perheenjäsentä, joilla ei ole omistusta yrityksestä. Kun yrittäjän perheenjäsenellä on sama oikeus työttömyysturvaan kuin muillakin, se selkiyttää ja tasapuolistaa järjestelmää, kannustaa palkkaamaan perheenjäseniä ja siten lisää työllisyyttä ja kerryttää sosiaalivakuutusmaksuja ja verotuloja, Juha Sipilä toteaa tiedotteessaan.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Ikonen

Voiko yrittäjän puoliso olla työtön jos hän asuu yrityksen osoitteessa (samalla perheen kotiosoite) ja tekee esim. siivoustyötä yrityksen tiloissa - vaikka ei saisi palkkaa? Tavallinen pulliainen kun keittää kahvia yhdistyksen tiloissa ilman palkkaa menettää työttömyysturvansa ja annetaan tuota vielä karenssi.

Marja Ruohonen

Ei ole kysymys kahvinkeittämisestä kotitoimistossa. Monet sadat pienyrittäjät omine toimitiloineen ja koneineen ja laitteineen on tilanteessa jossa puolison omistamassa ja johtamassa firmassatyöskentely johtaa siihen ettei työttömyyskorvauksia saa. Työttömyyskorvauksen epäämiseen riittää että on naimisissa yrittäjän kanssa. Sipilä ajaa oikeaa ja oikeudenmukaista asiaa. Hoitakaa yrittäjien asiat kuntoon.

Erkki Malinen

Mistä näihin kaikkiin löytyy maksaja, valtio maksaa jo yrittäjien eläkkeitä kolmesataa miljoonaa vuodessa maatalous yrittäjien eläkkeitä seitsemänsataa miljoonaa. Kukaan ei haluais maksaa veroja, mutta yhteiskunnan pitäis maksaa joutenolostakin kuka vain kehtaa pyytää.

Riitta Mård

Eli siis jos jää työttömäksi oman perheenjäsenen yrityksestä, pitäisi saada työttömyysturva? Sitten vaan jatkaisi työtä firmalle ja palkan maksaisi yhteiskunta, niin siinä useimmiten kävisi. Kumma kun henkilö, joka on jo vuosia kiristänyt muiden turvaa, vaan edelleen halua hamuta sitä lisää itselleen ja omilleen!