Sunnuntai 16.6.2019

Annika Saarikko: ”Minun ministerikaudellani Alkon monopolia ei romuteta”

Luotu: 
16.8.2018 16:36
  • Kuva: Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Alkon monopolin purkaminen on peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan hallitusohjelmakysymys.

Alkoholin etämyynnistä voi tulla hallituksessa vielä kova vääntö syksyllä. Alkon monopolia se ei kuitenkaan vaaranna, linjaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

–Minun ministerivastuukaudellani Alkon monopolia ei romuteta, Saarikko paukauttaa.

–Jos puolueilla on toisenlaisia linjauksia, sen tasoiset kysymykset ovat hallitusohjelmatasoisia kysymyksiä, hän jatkaa.

Poliittinen vääntö alkoholin etämyynnin uudistamisesta pulpahti kesällä esiin, kun sosiaali- ja terveysministeriön laatima ja EU-komissiolle lähettämä lakiluonnos levisi julkisuuteen. Pykäläluonnoksissa kiellettäisiin yli 2,8 tilavuusprosentin alkoholijuomien etämyynti kokonaan.

Julkisuuteen levinneet pykälämuotoilut nostattivat kysymyksiä ja huolia etenkin kokoomuksessa. Hallituksen alkoholityöryhmässäkin mukana ollut kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) katsoi muotoilujen perustuvan osin virheellisille väitteille.

–Missä kohdassa KKO:n tuomiota sanotaan, että "Kaikkien alkoholijuomien rajat ylittävä etämyynti on jo eduskunnan juuri hyväksymän uuden alkoholilain mukaan kiellettyä." Vai haluatteko kirjallisen kysymyksen asiasta? Asia ei jää tähän, Wallinheimo twiittasi viitaten korkeimman oikeuden tuoreeseen alkoholin etämyyntiä koskevaan niin sanottuun Visnapuu-ratkaisuun.

Saarikko myöntää, että hänellä on eriävä kanta KKO:n päätöksestä sekä eduskunnan antamista raameista etämyynnin uudistukselle on erilainen kuin Wallinheimolla.

Äänestäessään vuoden alusta voimaan astuneesta alkoholiuudistuksesta eduskunta hyväksyi linjauksen, että etämyynnin uudistus ei ”saa vaarantaa laissa säädetyn vahvuusrajan [5,5%] ylittävien alkoholijuomien vähittäismyynnin yksinoikeuden säilyttämistä”

–Oleellista on tietysti, että koko hallitus sitoutui näihin linjauksiin, Saarikko toteaa.

Ministeriöstä on korostettu, että heinäkuussa kohun herättäneet etämyyntipykälät ovat vasta luonnoksen luonnos, joka haluttiin lähettää hyvissä ajoin komissiolle, jotta se ehdittäisiin notifioida. Uuden Suomen tietojen mukaan käytännöstä oli viestitty myös hallituskumppaneille. Varsinainen lakiluonnos on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle myöhemmin syksyllä ja myös hallitus arvioi etämyyntiä poliittisesti myöhemmin.

Valtioneuvosto eli ministerit käsittelevät ja hyväksyvät kaikki lakiesitykset ennen kuin ne annetaan eduskunnalle.

–Uskon, että kun lausuntojen myötä tämä poliittisissa pöydissä keskustellaan, niin kaikki argumentit ovat vahvasti esillä, Saarikko kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä on myös korostettu, että vaikka etämyynti ollaan kieltämässä, suomalaiset voisivat silti ostaa alkoholia etänä.

–Ministeriö ei ole ilkeyttään kieltämässä oikeutta ostaa etänä alkoholia, vaan laatimassa pelisääntöjä myymiseen niin, että se olisi myös veronmaksajien näkökulmasta oikeudenmukaista. Kaikki tieto, mitä asianosaiset ovat pyytäneet, on täältä pyritty toimittamaan, Saarikko sanoo nyt.

LUE MYÖS:

Etämyynnin kieltoon jäämässä ”etäostamisen” kokoinen reikä – EU:hun lähti vasta ”luonnoksen luonnos”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Ikonen

Joo, ehkä Saarikon aikana ei monopolia pureta, mutta se aika käy vähiin.

Eipä Annikan tarvitse uusien vaalien jälkeen tästä huolehtia kun oman toimeentulon kanssa on tarpeeksi tekemistä Uutena aktiivimallilaisena

Mikael Nerve

Olkoon teidän, rouva ministeri, ministerikautenne sitten lyhyt, hyvin lyhyt. Selvästi olette jo päättäneet olla kääntämättä päätänne ja pidätte silmälaput visusti silmillänne eikä mikään, edes esitetty faktatieto, saa teidän uskoanne omaan etevyyteenne horjumaan.

Mikko Toivonen

Tämä vajaakerta jääkin sitten Saarikon viimeiseksi ministeripätkäksi.
Alkon monopoli on yleiseurooppalaisen normaalijärkisen vapauiden ja terveemmän sekä pidemmän elämän nimissä purettava ja kaikki kauppqa vapautettava keskieurooppalaisten sääntöjen mukaiseksi. Mitä nopeammin sitä parempi koko kansalle ja sen hyvinvoinnille.

Petri Lahtinen

Kummaa puhetta ministeriltä. Perustuslaissa sanotaan suunnilleen: "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle." Suomi ei siis ole diktatuuri, jossa hallinto voisi tehdä ihan mitä lystää kansan mielipidettä kuulematta. Maan johdon pitäisi muistaa tämä vallanhimossaan.

Seppo Simonen

Aivan oikein Annika ei romuteta alkon monpolia vaan Alko voi toimia tukkuliikkeenä kauttalaskuttajana.
Sap tukkuliikkeen logistiikka ohjelma on juuri tälläiseen kauttalaskutukseen kehitetty, siis tuoteet kulkee pyörien päällä ja laskutus hoituu sitten Alkossa ja tuottee valmistaja laskuttaa Alkoa.
Tietenkin ensiksi täyttyy vapauttaa alkon koko tuotevalikoima ruokakauppoihin.