Tiistai 25.6.2019

Siniset ajaa uutta eläketukea pitkäaikaistyöttömille: ”On aika tehdä Lex Lindström 2”

Luotu: 
17.8.2018 18:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan on nimetty kertaluonteinen eläketuki, jolle päästettiin pitkäaikaistyöttömiä vuonna 2016. Arkistokuva.
|

Sinisten tavoitteena budjettiriihessä on pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen panostaminen, mikä tarkoittaisi niin sanottua Lex Lindström kakkosta.

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan on nimetty pitkäaikaistyöttömien eläketuki, joka suunnattiin kertaluonteisena yli viisi vuotta työttömänä olleille yli 60-vuotiaille. Se tuli voimaan kesäkuussa 2017.

–On aika tehdä Lex Lindström 2, siniset otsikoivat tuoreen tiedotteensa.

Siniset haluaa siis päästää uuden joukon pitkäaikaistyöttömiä eläketuelle. Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho toteaa tiedotteessa, että työllisyysasteen nostaminen yli 75 prosenttiin voidaan aloittaa jo budjettiriihestä, johon hallitus kokoontuu elokuun lopulla.

Hallitus asetti kevään kehysriihessä selvityshenkilöt arvioimaan osatyökykyisten ja muiden pitkäaikaistyöttömien palvelutarvetta ja ohjausta sopivien etuuksien saajiksi. Työ valmistuu lokakuussa, mutta siniset vaatii päätöksiä jo budjettiriihestä.

Siniset esittää budjettiriihessä, että hallitus toistaa jo kerran hyväksi havaitun Lex Lindströmin eli että 60 vuotta täyttänyt ja viisi vuotta työttömänä ollut henkilö pääsisi halutessaan tuen piiriin odottamaan siirtymistään vanhuuseläkkeelle.

–Työkykyohjelman tavoite on kuntouttaa työtön takaisin työmarkkinoille, mutta samalla on tunnustettava sen, että joukossa on ihmisiä, jotka eivät enää pääse avoimille työmarkkinoille ja heillekin on löydettävä ratkaisu. Ikääntynyt pitkäaikaistyötön, joka ei nousukauden huipullakaan ole työllistynyt, tuskin työllistyy ennen eläkeikää. Tämä on inhimillistä ja kustannustehokasta politiikkaa, kun samalla vapautamme resursseja työvoimahallinnosta keskittymään niihin, joihin panostaminen vie heidät takaisin työelämään, Lindström sanoo.

Lindström on väläyttänyt Lex Lindströmin jatko-osaa jo aiemmin kesällä, mutta todennut, että sellaisen läpi saaminen on erittäin vaikeaa.

Alkuperäinen Lex Lindström koski noin 5000 ihmistä, mutta sen suosio on jäänyt heikoksi.

Siniset esittää lisäksi, että hallitus käynnistää budjettiriihessä yli hallituskauden menevän työkykyohjelman valmistelun. Ohjelma ohjaisi ihmiset oikeiden palvelujen piiriin ja kartoittaisi pitkäaikaistyöttömien työkyvyn ja polut takaisin työelämään.

–Tätä ongelmaa ei ratkaista yhdessä riihessä, mutta siitä voidaan lähteä liikkeelle. Siniset ovat valmiita sitoutumaan tähän myös tulevalla vaalikaudella. Keinoja kyllä löytyy. Haluamme ratkaista Suomea riivaavan rakenteellisen työttömyyden ongelman, Lindström sanoo tiedotteessa.

Siniset aikovat viedä budjettiriiheen muitakin toimia. Tällaisina puolue mainitsee nuorten kuntoutumisrahan maksamisen osallistumistulona sekä 55 päivän omavastuun poiston sairauspäivärahasta pienituloisilta. Sinisten mukaan nuori voisi keskittyä kuntoutumiseensa, jos hän saisi kuntoutusrahaa koko kuntoutuspäätöksen ajalta.

–Näillä toimenpiteillä nuorten ja pienituloisten osatyökykyisten paluu opintoihin ja työelämään nopeutuu. On vain oikeudenmukaista ja järkevää, että osatyökykyiset ohjataan mahdollisimman nopeasti oikeisiin etuusjärjestelmiin, tarvittavaan kuntoutukseen ja oikeisiin palveluihin, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila sanoo tiedotteessa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Savolainen

Yhdelle jo eläkeputkeen joutuneelle kuusikymppiselle uusimaalaiselle tarjottiin kertoman ja dokumenttienkin mukaan sekä te-toimistosta että työttömyyskassasta työttömyysetuuden menettämistä kokonaan, mikäli hän ottaa vastaan osa-aikatyön, jossa palkka maksetaan pääosin provisioina. Entinen kuukausipalkkainen tuloksentekijä oli irtisanottu pari vuotta aiemmin eläkeikää lähestyttyään tuotannollistaloudellisista syistä ja alkanut hyväksyä tosiasian, ettei lukuisista hakemuksista huolimatta hänen ikäistään enää kutsuta edes haastatteluun omalle tai lähialoille. Kun hän sitten taipui pestautumaan ns. kakkaduuniin eli puhelinmyyjäksi noin 5 euron takuutuntipalkalla ja ilmoitti siitä mainituille viranomaisille, reaktio oli yllättänyt. Kaverilta vaadittiin harkinnan jälkeen lopulta työnantajan kirjallinen selvitys, kuinka työaikaa valvotaan aukottomasti, ja jokaiseen palkkalaskelmaan tulee liittää tuntikohtainen selvitys palkan muodostusperusteista eli käytännössä minuutin/sekunnin tarkkuudella jokaisen erillisen projektin ja puhelinkontaktin ajoittuminen ja tulos käytettyine palkkiokertoimineen. - Toisaalta sopimukseen on tuossakin tapauksessa päästy ja työnantajakin hyväksynyt ylimääräisen byrokratiataakkansa. Jokin toinen työnantaja ei ehkä olisi taipunut moiseen sisäisten tulosprosessiasioiden lisäsetvimiseen, kun vaivattomampiakin rekrytoitavia on tarjolla.

Teijo Myllylä

Sinisten epätoivoinen yritys löytää äänestäjiä. Herää kysymys , pitävätkö siniset työttömiä aivan uunoina? Muualta äänestäjiä tuskin löytyy...vai olisko eläkeläisissä sopivasti uunotettavia. Nehän ei näköjään ole kovin tarkkoja...

Teppo Oikari

Milloin täällä pääsee parhaassa työiässä olevat oikeisiin palkkatöihin? Tässäkin jutussa haiskahtaa selvästi tilastojen siivoaminen jotta hoccuspoccus työllisyysaste saadaan näyttämään riittävän hyvältä prosentuaalisesti. Sitten oy Suomi Ab voi taas marssia ylikansallisille lainatiskeille.

Antti Ollikainen

En kannata tätä esitystä ja toivottavasti Kok ja Kepu estävät sen.
Oikea toimenpide on katsoa kaikki työkyttömät henkilöt läpi ja tehdä heille toimenpiteitä.
Lindström ei näköjään tiedä että vaikeudet työllistyä alkavat jo 50 vuotaillakin. Ja kuusikymppiset eivät katoa minnekkään vaikka mitä tekisi. Joka ikinen vuosi tulee uusia kuusikymppisiä. Miten sitten sormet pannaan?

Britta Berg

Olen ollut v.2002 asti sairaslomalla ja lääkärit kirjoittaneet aukottomasti minut eläkkeelle. Silti elän täällä jossain toisten halveksittavina niin virannomaisten te.tmst.ssa +muidenkin mielestä, mutta lääkärit tietävät todellisuuden pohjan kokonaisuutena eli niinkuin eräs lääkäri johtavassa asemassa sanoi että sinä olet yrittämisesi yrittänyt. Kelan lääkäri pongaa takaisin aina eläkehakemuksen. Historiani on sellainen että voisi sanoa käveleäksi ihmeeksi. 18vuotiaana jäin täysorvoksi enkä saanut mistään tukea sillä tavalla että olisin rahallisesti pärjännyt tietyt ajat elämästäni. Minun haaveeni oli vain saada käydä työssä ja elää pieni elämäni. Traumat elämässäni pätkivät ns.työni koska voimani loppuivat aina uudestaan ja uudestaan. Nyt olen 60vuotias enkä ole päässyt eläkkeelle. Vas.puol.kipuskolioosi, keskivaikea masennus ja ahdistuneisuus häiriö ovat asioita joita en voi itse auttaa kuntoon. Kaikenlaista kohtelua olen saanut mutta myös niitä jotka kuulevat mutta eivät voi auttaa sen kummemmin kuin todeta vaan että asiat nyt vaan ovat näin. OLEN SANATON TÄHÄN KOHTELUUN. eri asia olisi jos en olisi yrittänyt elämässäni. Mutta on yksi joka näkee tämän kaiken ja Hän ON Jumala Taivaissa.