Perjantai 19.7.2019

Tutkija: Angela Merkel ja Vladimir Putin lähettivät viestin Donald Trumpille

Luotu: 
19.8.2018 09:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Angela Merkel ja Vladimir Putin tapasivat lauantaina Saksassa.
|

Saksalainen politiikan tutkija Stefan Meister sanoo, että Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin lähettivät lauantaisessa tapaamisessaan viestin Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille.

–Donald Trumpin ajan politiikka USA:ssa on tärkein tekijä siinä, että Merkelin ja Putinin välit ovat parantuneet. Molemmat haluavat lähettää Washingtonin viestin, ettei heitä voi kiristää. Tapaamisen tarkoituksena oli normalisoida Saksan ja Venäjän suhteet, Meister kommentoi Financial Timesille.

Merkel ja Putin keskustelivat muun muassa Nord Stream 2 –kaasuputkihankkeesta. Trump on painostanut etekin Saksaa luopumaan kaasuputkesta ja korostanut, että se lisää niin Saksan kuin koko Euroopan riippuvuutta venäläisestä maakaasusta.

Lue lisää: Trump löysi uuden aseen Saksaa vastaan: Nord Stream 2

Merkel korosti jälleen kerran, että maakaasun on kuljettava Ukrainan läpi myös Nord Stream 2:n valmistumisen jälkeen.

–Haluan painottaa, että kyse on vain ja ainoastaan taloudellisesta hankkeesta, eikä se sulje pois kaasutoimituksia Ukrainan kautta. Pääasia on, että taloudelliset vaatimukset täyttyvät, Putin vastasi tähän uutistoimistojen mukaan.

Putinin tiedottaja Dimitri Peskov kommentoi tapaamisen jälkeen, että tarkoituksena on nimenomaan torjua ”kolmansien osapuolien” sekaantuminen kaasuputkiprojektiin. 

–On välttämätöntä ryhtyä toimiin mahdollisia kolmansien osapuolien laittomia toimia vastaan, jotta projekti valmistuu ajoissa, hän sanoi Reutersille.

Lue myös: Saksalaisarvio Vladimir Putinin ja Angela Merkelin tapaamisesta: ”Venäjän presidentti on ajanut itsensä umpikujaan”

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Uskon että arvio, joka uutisessa esitetään on oikea.

Tapaamisella haettiin suhteiden normalisointia ja etsitiin ratkaisuja, joilla EU ja Venäjä pääsevät eroon USA:n ajamista pakotteista, joihin EU saatiin suostumaan mukaan ampumalla alas matkustajakone. Harva muistaa että MH17 ampuminen oli se jolla EU saatiin mukaan pakoitteisiin. Harva ainakaan haluaa muistaa sitä, koska tuo on myös mahdollinen motiivi.

Pakotteet ovat vaikuttaneet haitallisesti monen EU -maan talouteen, mutta USA on pääsyt vähällä. Tässä on laitettu EU maat istumaan nuotioon USA:n puolesta.

USA:n geopolittinen tavoite on säilyttää sen 1991 saavuttama yksinapainen eli USA -keskeinen maailma. Siihen ei missään tapauksessa kuulu Putinin EU:lle vuonna 2010 ehdottama NAFTA -tyyppinen talosualuesopimus, joka olisi muodostanut EU:n ja Venäjän sopimuksella talousalueen mereltä merelle, Lissabonista Vladivostokiin.

USA:ta suurempi talosualue olisi ollut painajainen USA:lle. Vielä pahempaa sille olisi ollut jos Euroopan "NAFTA" -sopimus olisi kattanut USA:n tapaan kolme maata. EU Venäjä ja Kiina. Yksi sopimus olisi luonut kiistatta maailman suurimman kauppa-alueen. Ei täyttä vapaakauppaa, mutta Naftaa vastaavan.

Tulee siis ymmärtää mitä tämän uuden kylmän sodan ja Venäjän eristämisen taustalla todellisuudessa on. Raha ja valta.

Kyse ei ole Ukrainasta. Ukraina on ollut pelkkä väline. USA vaihtoi Ukrainaan torivallankappauksella johdon, joka loi maasta Anti-Venäjän. Oikean sektorin puolisotilaallisista muodostettu Kiovan kansalliskaarti teki suorastaan kaikkensa saadakseen maahan aikaan konfliktin josta syyttää Venäjää.

Nämä polttivat ihmisiä Odessassa, polttivat busseja ja hakkasivat Krimiläisiä naisia ja lapsia Korsunissa. Ja saivat aikaan sen että kaksi oblastia nousi vastarintaan ja yksi autonomia pakeni Venäjälle. Näille kahdelle oblastille Ukrainan vaaleilla valitsematon vt. presidentti Turtshynov julisti sodan 14.4.2014. Ukraina aloitti sodan Ukrainassa neuvotteluitta.

Avainasia on ymmärtää tämä:

Pakotteet eivät ole olemassa sodan vuoksi, vaan sota on olemassa pakotteiden vuoksi.

USA on estänyt niin Putinin ehdottamat YK:n rauhanturvaajat sekä Saksan, Ranskan, Venäjän ja Ukarinan tekemän Minskin sopimuksen toteutumisen, koska se purkaisi pakotteet. Tilanne on pidetty tietoisesti Ukrainaa tukemalla takalukossa ja kärsijänä me eli Euroopan maat .

Kun Trump aloitti vielä kauppasodan tulleilla liittolaisensa kanssa sekä alkoi uhata Euroopan maiden yrityksiä pakotteilla Iranin sopimuksen vuoksi, niin Euroopan maiden ja Saksan pinna katkesi.

Tämä viikonlopun kokous oli hyvin mahdollisesti Saksan ja Venäjän suhteiden normalisointi kaikessa hiljaisuudessa. Se onnistuvatko tavoitteet jää nähtäväksi, mutta on täysin mahdollista että takalukko ja pakotteet halutaan purkaa, jolla näpäytetään Trumppia avonyrkillä molemille poskille.

Mikäli näin, tämä kokous tullaan muistamaan.

Timo Virtanen

Minusta kyllä Putinin ja Trumpin ystävyys on / olisi paljon pahempi asia Suomelle ja koko Euroopalle. Trumpin Amerikka ensin politiikka ja Venäjän samanlainen, ei tietäisi mitään hyvää meille ja Eu:lle. Pienet maat poljettaisiin suurella todennäköisyydellä jalkoihin.

Esa Ahonen

"Merkel korosti jälleen kerran, että maakaasun on kuljettava Ukrainan läpi myös Nord Stream 2:n valmistumisen jälkeen."

Kyllä kaasu virtaa jos vain laskut tulee maksettua.
Ukrainalla on ollut jatkuvasti maksuhäiriöitä venäläisten maakaasuasiakkaana. EU voisi alkaa takuumieheksi tässä asiassa niin näitä eurooppalaisia riidanaiheita olisi yksi vähemmän.
Varsinkin nyt kun USA on ottanut mafiametodinsa ("Ostatte meiltä tai kuolette nälkään!") käyttöön tullimaksujuonittelujensa lisäksi myös kansainvälisessä maakaasukaupassa.

Mutti Merkel on oikea ihminen lajittelemaan ja selvittämään mitkä ongelmat EU:n Venäjäsuhteissa ovat keskinäistä perua ja mitkä johtuvat ulkopuolisista "hyväntekijöistä".