Sunnuntai 16.6.2019

Timo Soinin eroa vaatinut Touko Aalto: ”Kysymys on Suomen ulkopolitiikan virallisesta linjasta”

Luotu: 
19.8.2018 19:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Touko Aalto vaatii ulkoministeri Timo Soinin eroa tämän aborttikommenttien vuoksi.
|

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) eroa lauantaina vaatineen vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan kyse ei ole niinkään Soinista, vaan Suomen ulkopolitiikan virallisesta linjasta.

–Soinilla on kansanedustajana oikeus olla sitä mieltä, mitä on. Kyse ei ole niinkään Soinista. Kysymys on Suomen ulkopolitiikan virallisesta linjasta ja siitä, että ulkoministeri asettuu sitä vastaan toistuvasti ja huomautuksista huolimatta hallituksen katsoessa vierestä, Aalto kommentoi sunnuntaina Twitterissä.

Aalto vaati Soinin eroa tämän aborttikommenttien vuoksi lauantaina MTV:n Uutisextran haastattelussa.

–Hän on saanut moitteet, mutta jatkaa edelleen naisten ja tyttöjen oikeuksien polkemista ja halveeraamista. Mielestäni tässä yhteydessä Suomen virallinen linja on se mitä pitäisi noudattaa eikä Soinin oma linja, vihreiden puheenjohtaja sanoi.

Hän muistutti, että pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ovat puhuneet yhteisten arvojen tärkeydestä.

– Viestini on, Orpo ja Sipilä, että nyt olisi aika lunastaa ne arvopuheet ja näyttää Soinille ovea.

Soini aiheutti viime viikolla kohun kehumalla Argentiinan senaatin päätöstä torpata oikeus aborttiin pusuemojilla. Esimerkiksi eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen varoitti, että ristiriita ulkoministerin puheiden ja Suomen ulkopoliittisen linjan välillä murentaa Suomen mainetta naisten ja tyttöjen oikeuksia puolustavana maana.

Soini itse vastasi kohuun korostamalla, että Suomi on länsimainen demokratia, jossa sanan-, mielipiteen-, ja uskonnonvapaus koskee kaikkia. 

Pääministeri Juha Sipilä tyytyi vain toteamaan, että”jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiin.”

Toukokuussa Soini joutui vastaavanlaisen kohun keskelle, kun hän virkamatkallaan Kanadassa osallistui virallisen ohjelman ulkopuolella abortinvastustajien kynttilämarssiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi toukokuisen kohun jälkeen Talouselämälle, että ”ministeri ei voi yksityishenkilönä ilmaista poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä kantojaan ulkomaanvierailulla, varsinkin jos ne liittyvät siinä maassa polttavaan keskusteluun”.

Lue lisää:

Juha Sipilän Soini-kommentti tyrmistyttää - ”Olisi tapa pakottaa kantamaan edes jotain vastuuta”

Näkökulma: Timo Soinista tuli rasite Suomelle

Hjallis Harkimo Soini-kohusta SS-blogissa: ”Väitän, että tyrmistyksessä on taustalla muutakin”

Varapuhemies: ”Saako ulkoministeri Soini kulkea puhumassa maailmalla mitä huvittaa?”

Timo Soini: ”Tarpeen tullen on uskallettava olla yhden miehen enemmistö”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Onko tämä Touko pienenä ihan puusta pudonnut, kun ei ymmärrä mikä on maan virallista ulkopolitiikkaa ja ei hyväksy että ihmisellä, myös ministerillä voi olla henkilökohtainen uskomus mikä poikkeaa toukolaisten uskomuksista.

Jokainen muu Suomen kansalainen tietää Soinin mielipiteen, kuten jokainen ulkolainenkin, jotka seuraavat maamme asioita. Kukaan heistä ei uskaltaisi tulla kieltämään ihmiseltä mielipidettä tai vakaumusta paitsi "Edenistä itään"

Miten tyhmiä olisimme, jos valitsisimme meitä hallitsemaan puolueen tai henkilöitä, jotka kieltäisivät ensi töikseen ihmisyyden perusoikeuden eli ilmaisun vapauden.

Jatka vaan hyvää työtä Touko, aina vaaleihin asti

Arvo Tammela

Toimittaja Incoronato, olisiko jo aika vaihtaa levyä. Eiköhän tuo Soinin asia ala olla jo historiaa. Kirjoittaisitteko välillä kohujutun vaikka viilenevistä ilmoista, jos mitään muuta aihetta ei löydy muista medioista.

Seppo Simonen

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon sanomisista tulee vastaisuudessa mielleyhtymä Touko Aallon homoklubissa paidattomana polvillaan olevan miestä kämmenellä takaliskolle lätkimisestä.
Vihreän puolueen siskot kokee nyt mustasukkaisuutta kun lätkimisen kohteena ei ollut vihreä sisko tai heitä symppäävä sisar median joukosta.

Jouko Kauppinen

Vaalit lähestyvät joten pitää olla äänessä että huomattaisiin, Soini on nyt hyvä kohde koska muutakaan ei tällä hetkellä ole. Minusta Aallon oma käyttäminen ei ulkoministerinä olisi sopivaa eikä suomalaisten enemmistön hyväksymää.
Tiedämme Soinin uskonnollisen vakaumuksen ja tiedämme myös Aallon arvomaailman, kumpikohan saisi enemmän kannatusta.