Keskiviikko 19.6.2019

Outo tilanne eduskunnassa: Kansalaisaloitteet vaarassa mitätöityä – kymmenien tuhansien suomalaisten allekirjoitukset hukkaan

Luotu: 
20.8.2018 15:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen.
|

Juuri 50 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite tyttöjen ympärileikkausten kieltämiseksi voi raueta kokonaan ennen eduskunnan äänestystä muiden kansalaisaloitteiden kanssa, joihin on jo kerätty vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Keskeneräiset lakiasiat raukeavat kaikki EU-asioita ja kansainvälisiä sopimuksia lukuun ottamatta aina vaalikauden päättyessä. Sote-uudistuksen ja uuden budjetin vuoksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan on syntymässä käsittelysuma, joka uhkaa valiokuntaan lähetettyjen kansalaisaloitteiden käsittelyä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Niko Vartiainen omassa näkökulmakirjoituksessaan.

Valiokuntaan on lähetetty kansalaisaloitteet aktiivimallin ja kansanedustajien sopeutumiseläkkeen kumoamisesta sekä vakuutuslääkärien asemasta. Tyttöjen sukupuolielinten silpomisen kieltämistä vaativan kansalaisaloitteen arvioidaan eduskunnassa päätyvän myös sukupuoli- ja seksuaaliterveyttä käsittelevänä asiana sosiaali- ja terveysvaliokuntaan joko mietintöä tai lausuntoa varten. Asian ratkaisee lopulta eduskunta puhemiesneuvoston esityksestä.

Sosiaali- ja valiokunnan jäsen, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on huolissaan kansalaisaloitteiden kohtalosta.

–Pidän demokratian kannalta ongelmallisena sitä, ettei kansalaisaloitteita mahdollisesti ehditä käsittelemään tällä vaalikaudella sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, Pekonen toteaa Uudelle Suomelle.

–Tälläkin hetkellä eduskunnassa on monia tärkeitä kansalaisaloitteita, jotka ansaitsisivat huolellisen käsittelyn. Aloitteiden takana on kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka odottavat eduskunnan vastausta aloitteisiin.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen vahvistaa, että aloitteet raukeavat vaalikauden päättyessä. Hän täsmentää, että asia on kirjattu perustuslakiin, jonka mukaan ainoastaan kansainvälisten asioiden käsittelyä voidaan siirtää seuraavien vaalien jälkeiseen aikaan. Perustuslain kohdan tarkoituksena on estää, että edellinen hallitus voisi jättää seuraavalle hallitukselle pöydän täydeltä lakiesityksiä, jotka sen olisi käsiteltävä läpi ennen kuin voisi aloittaa oman politiikan tekemisen.

Kansalaisaloitteiden näkökulmasta tilanne on kuitenkin pulmallinen, koska ne eivät ole sidoksissa hallitukseen.

–Näin on ilman muuta. Niillä ei ole samanlaista hallitussidonnaisuutta, Tuovinen sanoo Uudelle Suomelle.

–Se on perustuslain tasoinen säädös, joka edellyttäisi siis perustuslain muuttamista. Silloin kuin kansalaisaloitteesta säädettiin, muutettiin perustuslakia. Siinä samassa yhteydessä muutettiin raukeamissäädöksessä, mutta muistini mukaan niissä valmisteluasiakirjoissa ei tuotu sitä näkökohtaa esiin, että näiden kansalaisaloitteiden osalta pitäisi menetellä muulla tavalla. Se olisi ollut luonteva tilaisuus, Tuovinen jatkaa.

Vasemmistoliiton Pekonen katsoo, että perustuslakia pitäisikin nyt muuttaa niin, etteivät kansalaisaloitteet raukeaisi vaalikauden päättyessä.

–Kansa ei vaihdu, vaikka päättäjät eduskunnassa vaihtuvatkin. Ei ole kenenkään edun mukaista, että kansalaisaloitteiden nimien kerääminen alkaa alusta uudelleen.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kauko Aalto

Luulen etteivät tyttöjen sen enempää kuin poikienkaan ympärileikkaukset ole Suomen eduskunnan päätettävissä. Tätä olisi pitänyt ajatella jo kolmannesvuosisata sitten, kun muslimiväestön määrää tarkoituksellisesti ryhdyttiin kasvattamaan.

Reijo Helli

>>>Valiokuntaan on lähetetty kansalaisaloitteet aktiivimallin ja kansanedustajien sopeutumiseläkkeen kumoamisesta sekä vakuutuslääkärien asemasta<<<

Vaikuttaapa aika poliittiselta tilanteelta tämä sotku... Sote Soppaan kyllä aikaa ja rahaa riittää, mutta ei edellä mainittuihin kansalaisten kannalta katsottuna todella merkittäviin ja tärkeisiin asioihin ei muka löydy aikaa... onhan siellä tietysti kysymys myös Herrojen omista "Sopeutumiseläkkeistäkin"

Petri Salo

Onkin mielenkiintoista seurata, että saako ja uskaltaako eduskunnan laki- ja perustuslakivaliokunta ottaa tuon kansalaisaloitteen KAA 4/2018 vp läpikotaiseen tarkasteluunsa, koska sosiaali- ja terveysvaliokunta on uutistietojen mukaan lirissä massiivisten sote - lakien mietintöjensä/lausuntojensa kanssa.

Nimittäin. Alkuperäiseen tapaturmalain lakipykälään 41d ei pyydetty perustuslakiovaliokunnalta tai perustuslain asiantuntijoilta kannanottoa. Asiantuntijoina sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kuultiin vain etujärjestöjen edustajia sekä vakuutusalaan kallellaan olevia virkamiehiä.

Joten joko Sinunkin mielestä potilasta tutkivat/hoitavat lääkärit ja vakuutuslääkärit tulee saada perustuslain (PL 6) mukaisesti tasa-arvoiseen ja yhdenveroiseen asemaan? Joka tosielämässä tarkoittaa; kunnian ja omatunnon kautta vakuuttaen, vain totuudessa pysymistä.

Taustatietoa internetistä:
KAA 4/2018 vp vakuutuslääkärit

Risto Jääskeläinen

Kyllähän tässä nyt pitäisi löytää tervettä järkeä kansalaisten äänen kuulemiseen. Mikä sitten olisi sujuvin tapa hoitaa tilanne? Siirrettäisiin ruuhkautuneet aloitteet seuraavalle eduskuntakaudelle? Tai sitten laitettaisiin aloitesivu kiinni eduskunnan viimeisen vuoden ajaksi?

Risto Parviainen

–Kansa ei vaihdu, vaikka päättäjät eduskunnassa vaihtuvatkin. Ei ole kenenkään edun mukaista, että kansalaisaloitteiden nimien kerääminen alkaa alusta uudelleen.
Edustaja Pekonen on aivan oikeassa, tämä on häpeällistä naisia kohtaan, Sipilä suojelee piittaamattomuudellaan niitä islamisteja jotka silpovat viattomia tyttöjä.
Nyt jos koskaan naisten/miesten (feministien) on noustava barrikadeille, puolustamaan naisten oikeuksia. Tyttöjen silpominen on sadistista, irvokasta, halventavaa, alistavaa, törkeää kidutusta.
Jos suomalainen yhteiskunta sallii tyttöjen silpomisen uskontoon vedoten, niin demokratiamme on vedetty vessanpytystä muun "shitin" kanssa viemäriin...

Mikael Nygård

Oma mielipiteeni on, että rekisteröity ja luovutettu kansalaisaloite tulee aina käsitellä, sillä kyse on kansalaisten oikeudesta saada joukkoäänensä kuuluviin asioissa, joita hetkelliset eduskunnat tai hallitukset eivät muutoin tahdo käsitellä.

Jos kansalaisaloitteen antaa raueta eduskunnan vaihtuessa niin tätä käytetään satavarma hyväksi poliittiseen taktikointiin.

Kaarlo Kiviniemi

Tämä on sarvikuonojen luvattu maa. Tämän hallituksen aikana on sananvapautta rajoitettu radikaalisti ja lakeja laaditaan sen mukaan mikä on tuolle koplalle soveliain. Tässä taas nähdään, kuinka tärkeä kansa on näille keplottelijoille. Mutta vaalien alla kyllä ollaan linkkuveitsenä eikä lupaukset ole lujan takana..

Leo Löppönen

Tuo tyttöjen silpominen ainakin on jo kansainvälinen asia. Tytöthän viedään useimmissa tapauksissa ulkomaille silvottaviksi... :( Koko kansalaisaloite eduskuntaan on kylläkin liian helpoksi tehty netissä täyteltynä. Ei tarvitse kuin "keltaisen lehdistön" lööpit ja 50000 "allekirjoitusta" täyttyy hetkessä.

Jukka Mikkola

Kansalaisaloitetta voi verrata höyrykattilan varoventtiiliin, jonka kautta liiat paineet saadaan turvallisesti poistettua kattilasta. Kansalainen pääsee armollisesti ”vaikuttamaan.”
Kansalaisaloite on erinomainen väline valtaapitäville käytettäväksi ylimääräisten paineiden poistamiseen. Sitä valtaapitävät voivat säädellä vielä tarpeensa mukaan. Kaiken huipuksi aloitteet muuttuvat näköjään täysin arvottomiksi vaalikauden päättyessä.

Tässä on yksi malliesimerkki siitä, miten tärkeää olisi saada eduskunnasta täysin riippumaton perustuslakituomioistuin Suomeen. Sitä ei luonnollisesti tulla kuitenkaan saamaan, koska se vähentäisi eduskunnan valtaa.

Jukka Peltonen

Aloitteet käsittelyyn vasta kun tiedetään että eduskunnalta ei jä kesken. Joko niin että siirretään kansalaisaloite kokonaan seuraavalle eduskunnalle tai jätetään vanha laiskalle käsittelemään näitä vielä vaalien jälkeen.