Tiistai 18.6.2019

Kokoomuksen sote-kansanedustajilta vaatimus keskustalle ja sinisille: Maakunnille velvoite rahoittaa järjestöjä

Luotu: 
21.8.2018 11:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Sari Sakomaa, kok.
|

Kokoomuksen sote-kansanedustajat edellyttävät hallitusryhmiltä yhtenäisyyttä järjestöjen aseman parantamisessa sote-uudistuksessa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa (kok.) ja varajäsen Mia Laiho (kok.) vaativat, että uusiin sote-lakeihin tulisi kirjata maakunnille velvoite tehdä yhteistyötä järjestöjen kanssa ja rahoittaa niiden toimintaa. He myös vakuuttavat kirjoituksessaan, että kirjaus tulee.

Maakunnan rahoituksessa hyvinvoinnin edistämiseen on esitetty osoitettavaksi noin prosentti.

–Sote-lakipaketista puuttui riittävät kirjaukset maakuntien velvollisuudesta yhteistyöhön järjestöjen kanssa. Kokoomus pitää välttämättömänä, että eduskunnassa tästä on hallitusryhmillä vahva yhteinen näkemys. Olen tyytyväinen, että lakiin saadaan tarvittava korjaus, Sarkomaa sanoo kansanedustajien yhteisessä tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on hallituspuolueilla 10 kansanedustajaa: 5 keskustalaista, 3 kokoomuslaista ja 2 sinistä. Aiemmin hallitus oli kesäkuussa julkistetussa vastineessaan esittänyt, että maakuntien tulisi tukea järjestöjen toimintaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Laiho ja Sarkomaa kertovat, että sosiaali- ja terveysalan järjestöistä on kantautunut huoli niiden toiminnan jatkuvuudesta ja rahoituksesta sote-myllerryksessä. Tähän asti kunnat ovat kansanedustajien mukaan edistäneet järjestöjen toimintaedellytyksiä muun muassa tarjoamalla tiloja, ostamalla palveluita ja jakamalla avustuksia.

Kansanedustajat arvioivat, että sote-uudistuksen tavoitteissa ei onnistuta, jos järjestöjen asemaa ei turvata.

–Meillä ei ole varaa menettää vuosien varrella rakennettuja arvokkaita toimintamalleja, jotka ovat asiakkaiden ja omaisten näkökulmasta ensiarvoisen tärkeitä ja tukevat ihmisten selviytymistä arjessa. Matalalla kynnyksellä toimivien järjestöjen, yhdistysten ja vapaaehtoistyöntekijöiden avulla pystymme saamaan turvaverkon ulottuville myös heitä, jotka muuten eivät hakeutuisi palveluihin ja hoitoon, Laiho toteaa.

Laiho nousi keväällä eduskuntaan Outi Mäkelän (kok.) siirryttyä Nurmijärven kunnanjohtajaksi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikael Nygård

Herää kysymys miksi hallituspuolueen jäsenet vaativat uusia kirjauksia lakiluonnokseen, jonka viimeisiä palasia (vaan ei viimeiset) annettiin hallitukselya perjantaina, siis 4 päivää sitten.

Ettei vaan olisi niin, että lakiluonnos on reikäinen kuin emmenthal-juusto konsanaan kun sitä näin yritetään lennosta paikkailla?

veli leppäjuuri

Nämä ovat niitä järjestöjä joissa on entisiä ja nykyisia puolue aktiiveja suojatyöpaikoissa. Niille jaetaan valtion avustuksia sekä hyväntahdon peleistä RAY ja Veikkaus, kansalaisilta nyhdettyjä pelieuroja.
Nämä puolueissa toimivat henkilöt sitten päättävät harvinaista kyllä, demokraattisesti näistä osuuksista kullekin järjestölle, siitä tässä on kyse. Puolueet pitävät tätä suurta teatteriaan yllä yhteituumin ja voimin.

veli leppäjuuri

Erilaisia järjestöjä on Suomessa satoja, jotka ovat puolueiden talutusnuorassa.
Puolueet takaavat niille rahoituksen RAY:n tai Veikkauksen voitoista, jotka ryöstävät kansalaisilta nämä, hyvän tahdon peleissä.
Tähän törkeään toimintaan olisi puututtava EU:n taholta, kun kotimaan (toisinajattelijoita), ei ole, kun kaikki puolueet ovat tässä kieroilussa mukana korviaan myöden. Tässä kokoomuksen naiset laitettu asialle toiveenaan, että jatkukoon tämä toiminta näin ilman soraääniä.