Sunnuntai 16.6.2019

HS-gallupista huonoja uutisia keskustalle – SDP yhä kärjessä, vihreiden luku parani kohusta huolimatta

Luotu: 
23.8.2018 07:46
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    SDP on pitänyt HS-gallupin kärkisijaa huhtikuusta lähtien. Kuvassa puheenjohtaja Antti Rinne.
|

SDP on edelleen Suomen suosituin puolue Helsingin Sanomien teettämässä kannatusmittauksessa. Kannatus on nyt hivenen heikompi kuin edellisessä mittauksessa.

SDP:tä äänestäisi nyt 21,7 prosenttia suomalaisista, kun viimeksi vastaava luku oli 22,1 prosenttia. SDP on pitänyt kärkipaikkaa HS-gallupissa huhtikuusta asti.

Kokoomus tulee yhä toisena 20,2 prosentin kannatuksella. Luku on sama kuin viimeksi.

Keskustalle tuli toivon pilkahduksen jälkeen huonoja uutisia: puolue on yhä kaukana kärkikaksikosta 15,5 prosentin kannatuksellaan. Ylen elokuun alun mittauksessa keskusta ehti saada toiveita herättävän 17,8 prosentin tuloksen.

Kohun keskelle joutunut vihreät kohensi hiukan kannatustaan ja yltää edelleen neljänneksi 13,7 prosentin kannatuksella. Viimeksi vastaava luku oli 13,2 prosenttia. Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon tekemisistä on kohistu kannatusmittauksen tekoaikana, kun Aallosta tukholmalaisklubilla otetut kuvat levisivät elokuun alussa. Vihreiden äänestäjissä on kuitenkin HS:n mukaan eniten epätietoisia.

Vasemmistoliitto pysyttelee samassa 9,6 prosentin lukemassa. Perussuomalaisten kannatus koheni yhden prosenttiyksikön 7,9 prosenttiin ja puolueen äänestäjät ovat varmimpia kannastaan. Viimeaikainen kohu perussuomalaisten kansanedustajien asumisjärjestelyistä ei siis ole vaikuttanut puolueen tulokseen. Lue lisää: Saunakohu: Eduskunta jäädytti Hakkaraisen ja Vähämäen maksut – Taustalla ”hyvin ankarat varoitukset” 1980-luvulta

Sinisiä kannatti HS-gallupissa 1,2 prosenttia vastaajista.

Rkp:n ja kristillisdemokraattien kannatus on pysynyt suunnilleen samana lukemin 4,3 ja 4,1 prosenttia.

Kantar TNS Oy haastatteli tutkimukseen puhelimitse 2 412 henkilöä 16.7.–16.8. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla on noin kaksi prosenttiyksikköä.

Lue myös: Yle: SDP selvästi Suomen suosituin puolue – PS sukelsi, keskusta kiri ja veti varttuneita

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Ihmetyttää eniten se miten kokoomusta kannattava syö hallituskumppania. Voisit avata syyn siihen olet joutunut kaltoinkohdelluksi maaseudulla kun morkkaat kehäkolmosen ulkopuolista elämää.
Keskustapuolue on hyvän aatteen rauhallinen kansanliike johon voi luottaa oli aika mikä hyvänsä. Gallupit näyttää nyt Keskustalle nousevaa suuntaa niin Yle kuin HS:kin sen sijaan SDP:llä laskeva ja ja Kokoomus junnaa paikallaan. Vaaleihin on viellä 7 kk aikaa joten moni asia viellä hämmästyttää.

Juha-pekka Naukkarinen

Nykyinen hallitus on laittanut Suomen talouden vahvalle kasvu-uralle,se on tosiasia,tällainen rohkeutta vaativa toiminta aiheuttaa aina myös haittoja vähäosaisille,koska leikkauksia täytyy tehdä,hyväosaiset eivät saa juuri mitään verovaroilla maksettavia tukia,he maksavat veroja,jotka jaetaan vähävaraisille,jos tämä hyväosaisten joukko tuhotaan,niin millä me sitten rahoitetaan näitä huonompiosaisia?

Harri Kovala

Maksamme veroja puolitoista kertaa enemmän kuin saamme palveluita tai tukia. Miksi siis pitää tehdä leikkauksia? Onko leikkausten ainoa päämäärää saada hallinnon ja tyhjäkäynnin kulut säilytettyä?

Minusta on hienoa, että Suomen hallituksella on niin vahva ote, että se on saanut jopa maailman talouden kasvu-uralle.

Toisin oli Vanhasen hallituksella, he saivat Suomen talouden romahtamaan,

Pasi Anttila

Jos katsot budjettia huomaat että valtaosa menoista kohdistuu opetukseen ja terveydenhuoltoon jota kumpaakin varakaat käyttää ihan yhtä paljon kuin pienituloiset. Itseasiassa he hyötyvät esim opetuksesta huomattavasti vähävaraisia enemmän.

Nita Hillner

Oikeaan osunut kommentti. Probleemaa tosin on myös muualla. Tämä näkyy parhaiten USA,ssa. Trump pääsi presidentiksi koska työntekijöiden/palkansaajien/yksinyrittäjien elinolot ovat heikenyneet jo pitkään rajusti. Palkat eivät riitä elämiseen, joudutaan tekemään montaa työtä, jotta saadaan leipä pöytään, työttömyys on kasvanut tekniikan kehityksen myötä, koneet tekevät työt halvemmalla... Keskiluokan alasajo johtaa ennen pitkää suuriin vaikeuksiin, ellei keskiluokka pärjää ei enää ole mitään mistä jakaa.

Ongelman juuret ovat pääomien keskittyminen erittäin pienelle porukalle, jolloin ns. markkinavoimat ovat ottaneet vallan, politikoilla ei enää ole paljonkaan sanavaltaa. Ns. markkinavoimiin kuuluu vaikutusvaltaisia tahoja - Suuryritykset, miljardöörit ja heidän puolestapuhujat. Ongelma kehityksessä on että nämä tahot ajavat politiikkaa suuntaan, jossa tavallisella ihmisellä ei enää ole mahdollista vaurastua työnteolla vaan aika menee selviämiseen päivästä toiseen.

Esimerkki elämästäni, joka kaikesta huolimatta on etuoikeutettu esimerkiksi USA,n palkansaajiin verrattuna. Olen säästänyt pikkulikasta asti, olen toiminut työssäni hoitsuna. Nyt 60-kymppisenä omistan vähän osakkeita ja saan niistä osinkoa. Mutta kuinka ollakaan minun veroprosenttini on korkeampi kuin miljardöörien. Eli pääomien omistus kapenee myös Suomessa.

Tapio Mäkeläinen

Mitä ihmettä sä taas selität. USA, jossa olen asunutkin, on maanosa. Sen osavaltio Minnesota, on about Suomi 5.5 miljoonalla asukkaalla. US sija 17/52. Tosin senkin bkt on yli 10 % meitä suurempi.
Se on 330 miljoonan ihimisen maailma ja lähempää löytyy verrokkeja. USA on kolmanneksi väkirikkain maa maailmassa. Atlantan kaupunki on isompi harjoitus kuin Suomi.

Jone Tuominen

Nämä gallupit haisevat koska niiden laatijoiden omistus on porvarien käsissä.

Myös US ei saa hyvää arvosanaa journalismin tasosta, PerusSuomalaisista on pakko keksiä jotain negatiivista?

Maahanmuutto maksaa nyt 3-4 miljardia vuodessa, sisäministeriö on valmistautunut ottamaan 100.000 tulijaa lisää, lisävelkaa tarvitaa 2,3 miljardia heille. Missä kohtaa on raja?

Kaikki PerusSuomalaisia halveksivat, tiedättekö mitä tapahtuu teille ja läheisillenne jos sharia laki astuu voimaan?