Sunnuntai 16.6.2019

”Humanitaarinen ja taloudellinen maahanmuutto erotettava selvästi toisistaan” – SDP esittää Suomeen Kanadan-mallia

Luotu: 
29.8.2018 08:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Timo Harakan mukaan Suomi ei ole ammattitaitoiselle työvoimalle houkuttelevin vaihtoehto, joten "realistinen tavoite olisi houkutella lisää ammattiväkeä Venäjältä".
|

SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka esittää Suomen maahanmuuttopolitiikkaan Kanadan-mallia, jossa humanitaarinen ja taloudellinen maahanmuutto erotettaisiin selkeästi toisistaan.

Harakka toteaa tiedotteessaan, että Suomi tarvitsee hallitun taloudellisen maahanmuuton ohjelman, jollainen on Kanadassa.

”Kanadassa on vielä enemmän tarveharkintaa kuin Suomessa, mutta on luotu osaajien ohituskaistoja työluvan saamiseen. Kun edellytykset täyttyvät, Kanada toivottaa tervetulleeksi. Jotta Suomi voisi olla vaihtoehto, meidän täytyy panostaa osaajien houkutteluun ja luoda kunnon olosuhteet”, Harakka sanoo.

Harakka huomauttaa, että työikäisten osuus väestöstä pienenee viisi prosenttiyksikköä 2020-luvun loppuun mennessä.

Tiedotteen mukaan Harakka esitti puheessaan Turussa, että humanitaarinen ja taloudellinen maahanmuutto erotetaan selkeästi toisistaan.

”Taloudellisen maahanmuuton ohjelma kuuluu työministeriön vastuulle, ja se tarvitsee riittävät resurssit.”

Harakka arvostelee nykyisen hallituksen ristiriitaista politiikkaa.

”On täysin käsittämätöntä, että kun samaan aikaan hallituksesta kiljutaan saatavuusharkinnan romuttamista, ei kuitenkaan lyhennetä 3000 työntekijän kohtuutonta odotusaikaa yksinkertaisesti TE-toimistojen henkilökuntaa lisäämällä”, hän sanoo.

Laki edellyttää, että työperäiset oleskeluluvat käsitellään neljässä kuukaudessa. Tällä hetkellä odotusaika venyy varsinkin Etelä-Suomessa yli vuoteen.

”Kanadan-mallia tarvittaisiin myös ulkomaisten opiskelijoiden kiinnittämisessä maahan, sillä Suomi haaskaa Suomessa valmistuneiden opiskelijoiden työpanoksen. CIMO:n tilaston mukaan korkeakoulututkintojen suorittaneista useampi lähti vuoden sisällä maasta kuin työllistyi.”

”Jos valmistuneiden ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä tuplaantuisi, ja samoin heidän työllisyysasteensa, saisimme työelämään joka vuosi neljä tuhatta parasta uutta osaajaa nykyistä enemmän. Jo Suomessa olevia, Suomeen sopeutuneita, arkipäivän kielitason hallitsevaa. Tämän on oltava seuraavan hallituksen tavoite, hallitun taloudellisen maahanmuuton ohjelman tulos”, Harakka sanoo.

Harakka uskoo, että Suomelle realistinen tavoite olisi houkutella lisää ammattiväkeä Venäjältä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Kauppinen

Harakalla on jo näkymä uuden hallituksen tavoitteista vaalien jälkeen, on vain epäselvää se, minkä ministerin pestin hän haluaa. Maahan muutolla on tulevissa vaalikamppailussa näkyvä rooli kun kannatusta mitataan kunkin puolueen taholta.

Petri Hämäläinen

Kannatetaan!

Suhdeluku voisi olla Kanadan tavoin 1/10 työperäisen maahanmuuton eduksi.

Kanada on työperäisen maahanmuuton maa. Heillä on Century Initiave on maahanmuuton ohjelma, jonka tavoite on saada maahan « the fittest and the brightest ».

Pakolaisten osuus on (esimerkkivuosi 2010) vain 9% (!!!!!!) kanadalaisesta maahanmuutosta.

Syytä on huomauttaa että Kanada ottaa turvapaikanhakijat nykypolitiikan mukaisesti suoraan leireiltä ja kiintiöi naisten ja lasten määrän. Toisin kuin Suomi joka ottaa nuoria miehiä.

In 2010, Canada accepted 280,681 immigrants (permanent and temporary) of which 186,913 (67%) were Economic immigrants; 60,220 (22%) were Family class; 24,696 (9%) were Refugees; and 8,845 (2%) were others through working holidays, internships, and studies.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Canada

Nita Hillner

"Syytä on huomauttaa että Kanada ottaa turvapaikanhakijat nykypolitiikan mukaisesti suoraan leireiltä ja kiintiöi naisten ja lasten määrän. Toisin kuin Suomi joka ottaa nuoria miehiä."

Todellakin,Eurooppaan on tullut enimmäkseen terveitä ja vahvoja turvapaikanhakijoita (eli nuoria miehiä), heikkoimmat, lapset ja naiset, ovat jääneet sotatantereelle ja/tai lähileireille.

Euroopan systeemissä on jotain pahasti pielessä. Mikäli naisia tulisi enemmän kuin miehiä, uskon että kotoutuminen sujuisi nykyistä paremin. Kulttuuriin sulautuminen onnistuisi koska turvapaikkahakija-miesten olessa vähemmistössä, naiset voisivat myös avioitua eurooppalaisten miesten kanssa. Tällä hetkellä naiset eivät käytännössä saa valita eurooppalaista kumppania (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta)

Ruotsissa turvapaikka-miehiä on jo tullut niin paljon ettei kaikille miehille käytännössä löydy puolisoa (vrt Kiina). Ruotsissa on siis naisten markkinat, naisilla on mistä valita.

Koko Euroopan pitäisi ottaa turvapaikanhakijat suoraan jo nykyisin olevilta leireitä, eikä antaa ihmisten vaellella pitkin manteretta. Nykysysteemistä ei seuraa kuin ihmiskauppaa ja sekasortoa. Mikä tässä on niin vaikeaa?

Mikko Raatikainen

No miten se nyt näin menee...??????????

Tätähän rasistit on toitottaneet jo vuosia demareiden huutaessa heitä rasisteiksi.

Nyt ihan johtodemari esittää idean omanaan eikä kukaan vaadi päätä pölkylle.

On tämä sirkus kyllä uskomatonta.

Hannu Mononen

Demarit todella teeskentelevät järkevää, näin vaalien alla. Oikeasti kyse on äänestäjien harhautuksesta, ikään kuin siellä otsaluun takana muka jotain viisautta sarastaisi.

Kanadan malli on aivan liian järkevä, että se Suomen vallanpitäjille kelpaisi sen enempää kuin oppositiollekaan (Persuista on vaikea tietää). Jos järjen suuntaan yksikään puolue haluaa asioita viedä, sitä odotellessa voisi jo kitkeä lainsäädännöstä räikeimmät typeryydet, kuten perusteltujen hylkypäätösten jälkeen tehtävät yhä uudet oleskelulupahakemukset.

Kauko Aalto

Mitäpä jos lopetettaisiin kokonaan humanitaarinen maahanmuutto siihen asti kun keksitään täysin toimiva ratkaisu huijarien maastakarkoitukseen. Olisi myös harkittava sitä, että onko mitenkään järkevää kansoittaa maata tätä enempää muslimipakolaisilla. Siis suoraan pakolaisleireiltä, mutta ainoastaan niitä, joilla on halua ja kykyä omaksua uuden isänmaansa kulttuuri ja arvot.

Liisa Nyqvist

Toivottavasti ensin työllistetään suomalaiset osaajat. Nykyisin työmarkkinoilla muoti on se, että ihmisen pitää olla "sosiaalinen, tiimipelaaja, ulospäin suuntautunut ja hyvät vuorovaikutustaidot omaava". Suomalaisen mielenlaadun huomioiden tämä tarkoittaa, että työpaikkoihin valitaan kaikkein puheliaimmat, itsevarmimmat, jopa narsistisimmat hakijat. He osaavat kehua itseään ja esiintyä vakuuttavasti. Tiedoissa ja taidoissa saattaa olla suuriakin puutteita, mutta se ei rekryroijia kiinnosta. Pääasia on, että ulkoiset kriteerit täyttyvät. Nykysyomessa monet oikeasti lahjakkaat ja hyvän koulutuksen omaavat tekevät mitättömiä töitä juuri em. syystä. Työttömissäkin olisi paljon potentiaalia, jos rekrytoijat keskittyisivät oikeisiin asioihin eikä pelkkään ulkokuoreen ja esiintymisen sujuvuuteen. Koska rekrytoijat usein ovat vain rekrytoinnin asiaintuntijoita ja ko. alan ulkopuolisia, heillä ei edes ole edellytyksiä arvioida hakijoiden todellista osaamista.

Jaakko Karki

Näihin pakolais-, elintaso maahanmuutto- ja muihin "kansainvaellusasioihin" on yksinkertainen ja tehokas ratkaisu sekä EU että myös jäsenvaltiotasoilla, jos vain tahtoa riittää. EU säätää lain tai direktiivin joka säätää että pakolaisstatuksen EU alueella voi saada ainoastaan anomalla se joko minkä tahansa olemassaolevan YKn pakolaisleirin asianomaiselta osastolta tai omassa maassaan tai lähinaapurimaassa sijaitsevien ulkomaan lähetystöjen kautta. Näiden olemassaolevien tai perustettavien YKn keskusten käyttäminen ja rahoittaminen on paljon halvempi vaihtoehto, ei tarvitse perustaa mitään uusia leirejä minnekkään ja tämä menettely lopettaisi kokonaan ihmissalakuljetuksen ja siihen liittyvän mafian miljardibusineksen ja tuhansien ihmisten kuoleman matkan varrella Välimeressä ja ihmissalakuljettajien käsissä. Lisäksi tämä eliminoisi tämän laittomasti EUn aluella pyörivän laittomien satojen tuhansien armeijan, ja poistaisi opportunistisen elintasoturismin mahdollisuuden ja siihen liittyvät suunnattomat hallinnolliset, oikeudelliset ja sosiaaliset kulut.
Laillisten maahanmuuttajien, kuten työperäisten maahanmuuttajien, perheiden yhdistämiseen liittyvien maahanmuuttajien, aitojen siirtolaisten jne tulee anoa maahantuloa olemassaolevia laillisia kanavia käyttäen, niinkuin tähänkin asti. Tarvittaessa voitaisiin ottaa käyttöön Kanadan, USAn tai Australian tyylinen pisteitysjärjestelmä.
Harakka on aivan oikeassa todetessaan että Suomi tarvitsee hallitun taloudellisen maahanmuuton ohjelman, jollainen on Kanadassa. Kannatetaan.

Hannu Mononen

Kirjoitat täyttä asiaa, joka on liian järkevää kelvatakseen poliitikoille EU:ssa ja Suomessa. Tahtoa ei siis riitä, ja liian moni hyötyy nykymenon tuomasta bisneksestä.

Tarkoittaako Harakka, SDP:stä puolueena puhumattakaan, oikeasti sitä mitä nyt puhutaan – kas kummaa, että ideaa ei ole esitetty jo vuosien saatossa tai viimeistään turistien tulvassa 2015-16, vaan vasta nyt vaalitäkynä.

Ari-Matti Kytölä

Harakalta ihmeellinen takinkääntö, koska tähän asti jokaisesta tulijasta on taisteltu heidän oikeudestaan jäädä Suomeen. SDP pelkää kannatuksen hiipumista, oikeasti heillä ei ole väliä muulla, koska työväenliike verottomana on loistobusiness ja valtio kuitenkin verotettavilta täällä majailevien viulut maksaa. Oli jo aikakin, että sossuiltakin tuli näissä maahantuloka-asioissa jotakin Suomea ja suomaisia tukevaa.

veli leppäjuuri

Tämä juna meni jo Harakka ja muut jahkailijat. Että tulisi Suomeen töihin tällä verotuksella ja ilmastolla, kun euroopasta ja maailmasta löytyy heti useampi kymmenen valtiota, jotka täyttävät hakijoiden tavoitteet. Tulijat tulevat olemaan kaikkein heikoimmin koulutetut, ja myös ne jotka haluavat sosiaaliturvaa joutumatta tekemään mitään sen eteen. Tämä on minun skenaario, ja pelkään olevani oikeassa tälläkin kertaa.

Mikko Toivonen

Jos päästäisiin edes Kanadan malliin, niin se olisi jo melkoinen parannus EU malliin verrattuna..
Kanadan malliakin voisi kyllä parannella
Kanada on ainakin aikaisemmin jakanut kansalaisuuksiaan liian kevyesti, lähes maksupohjalta.
Työkykyisten ja haluisten maahantuloa valmiiseen työpaikkaan pitää helpottaa määräaikaisilla työluvilla ja varsimnaiset pakolaiset valita nimenomaan mahdollisimman kohdemaahan sopeutumiskykyiosistä EU ulkopuolisilta YK leireiltä yai EU leireiltä
Halpatyövoimaakin voidaan tuoda samalla periaatteella siten että heidän palkoissaan ja asumisessaan on paikallinen kustannustaso otettu huomioon. GCC maiden tyyliin mutta olosuhdepalkoin.