Sunnuntai 16.6.2019

Saksan väkivaltaisuudet: ”Valeuutiset” kiihdyttivät äärioikeiston mellakointia – poliisi kumoaa väärän väitteen

Luotu: 
29.8.2018 09:09
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Ympäri Saksaa paikalle tullut äärioikeisto kerääntyi maanantaina Chemnitzissä alueelle, jossa saksalaismies puukotettiin kuoliaaksi sunnuntain vastaisena yönä.

Viranomaiset Saksan Chemnitzissä sanovat, että sosiaalisessa mediassa levinneet valeuutiset kiihdyttivät väkivaltaiseksi yltyneitä äärioikeiston katumellakoita. Itäsaksalaisessa kaupungissa on pelätty puukotustapauksen käynnistämän mellakoinnin jatkumista.

Mellakat käynnistyivät 35-vuotiaan saksalaismiehen kuolemasta varhain sunnuntaina. Puukottajiksi on syytetty kahta turvapaikanhakijaa, irakilaista ja syyrialaista miestä, jotka ovat poliisin hallussa epäiltyinä taposta.

Kaksipäiväiset mielenosoitukset saivat vauhtia äärioikeiston sosiaalisessa mediassa levittämästä väitteestä, että puukotuksen uhri olisi yrittänyt suojella naista joutuessaan väkivallanteon kohteeksi. Poliisin mukaan väite on kuitenkin valeuutinen, sillä uhria puukotettiin kahden miesryhmän välisen yhteenoton yhteydessä.

Vihareaktio perustui osin ”valeuutisiin”, sanoo Saksin osavaltion pääministeri Michael Kretschmer Deutsche Wellen mukaan.

”Meidän täytyy tiedostaa, että mobilisaatio verkossa oli voimakkaampaa kuin ennen.”

Miesryhmien yhteenotossa olivat mukana myös epäillyt, poliisin hallussa olevat turvapaikanhakijat.

Äärioikeiston suuremmassa mielenilmauksessa maanantaina oli mukana noin 6000 ihmistä, joita haastoi tuhat vastamielenosoittajaa – joukossaan naamioituneita antifa-ryhmiä. Molempiin osapuoliin kuuluneita loukkaantui yhteenotoissa, ja viranomaisten mukaan mellakoinnin yhteydessä on nähty äärioikeiston jahtaavan ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä. Kymmentä ihmistä etsitään epäiltyinä kielletyn natsitervehdyksen esittämisestä tapahtumien yhteydessä.

Chemnitzin tapahtumat ovat pelästyttäneet Saksan, jossa keskustellaan nyt muun muassa poliisivoimien resurssien riittämättömyydestä. Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier totesi, että puukotusta käytettiin hyväksi ulkomaalaisvastaisen väkivallan tuomiseksi Saksan kaduille.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Väitteet « sosiaalisessa mediassa levinneistä valeuutisista » on täyttä valhetta.

Kertomusta naisen päällekäymisestä (ja suojelemisesta) esittivät valtalehdet, esimerkiksi Tag24 ja Saksan suurin päivälehti Bild.

Keine fünf Stunden nach der Tat berichtet das Onlineportal "Tag24" über die tödliche Auseinandersetzung: "Nach ersten Informationen soll in der Brückenstraße eine Frau belästigt worden sein. Als ihr Männer zu Hilfe kommen wollten, eskalierte die Situation." Der Zusatz "Bestätigen konnte das Polizei nicht", findet kaum Gehör, wie die folgenden Stunden und Tage zeigen werden. Auch die "Bild"-Zeitung steigt am Vormittag in die Berichterstattung ein, berichtet in der Überschrift ebenfalls davon, eine Frau sei belästigt worden.

https://www.stern.de/panorama/stern-crime/chemnitz--was-in-der-nacht-von...

Jarmo Makkonen

Pertti Rönköltä tulee asiallista tekstiä Saksan tapahtumista on luettavissa ainakin facebookista. Tavalliset saksalaiset ovat kyllästyneet maahanmuuttajien väkivaltaan ja nyt heitä kaikkia nimitellään natseiksi ja äärioikestolaisiksi koska eivät usko valtion propagandaan.

Panu Saarela

Yllä olevat kommentit ovat juuri sellaisia, jotka johtavat siihen, että "ulkomaalaisen näköisiä" jahdataan.

Äärinationalismi synnytti maailmansodat, näiden veijareiden touhut - jos yleistyvät - johtavat kolmanteen.

Jarmo Makkonen

"Yllä olevat kommentit ovat juuri sellaisia, jotka johtavat siihen, että "ulkomaalaisen näköisiä" jahdataan."

Etkä yhtään mieti miksi ja mitä tapahtui. Turvapaikanhakijat tappoi yhden saksalaisen ja puukotti kolme saksalaista sairaalalakuntoon ja tästä suivaantuneina tavallisista ihmistä koostunut väkijoukko ei vahingoittanut ketään mutta tavallisia saksalaisia media syttää natseiksi ja fasisteiksi täysin perusteetta, taposta ei uutisoida. Kansalaiset eri Euroopan maissa ovat täynnä turvapaikanhakijoiden tekemiä murhia, terrorismia ja raiskauksia kuten myös autojenpolttoa ja muuta pahatekoa.

Panu Saarela

Rakas Makkonen, olipa tapahtunut mitä hyvänsä (sinulla tuntiu muuten olevan yllättävän varmat ja yksityiskohtaiset tiedot), se ei oikeuta ulkomaalaisen näköisten jahtaamista.

Suomalainen puikotti muutama vuosi sitten kauppakeskuksessa hollantilaisen turistin. Oikeuttaako tämä hollantilaiset jahtaamaan kaikkia suomalaisen näköisiä?

Kuka tässä ei mieti mitä tapahtuu ja miksi?