Sunnuntai 16.6.2019

Hallituksen sijoitustiliä murjotaan vasemmalta: ”Rikkaimmat hyötyvät – käy kalliiksi Suomelle”

Luotu: 
30.8.2018 10:50
Päivitetty: 
30.8.2018 10:57
  • Kuva: Lauri Heikkinen/valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Hallitus haluaa lisätä piensijoittamista verohuojennetun sijoitustilin avulla.
|

Suurin oppositiopuolue sdp ja keskusjärjestö SAK eivät lämpene hallituksen budjettiesitykseen sisältyvästä verohuojennetun sijoitustilin käyttöön ottamisesta. Molemmat antavat ankaraa kritiikkiä hankkeelle, jonka tarkoitus on hallituksen mukaan kannustaa kansankapitalismiin.

SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava, kansanedustaja Timo Harakka katsoo hallituksen budjettiesityksen jakavan rahaa hallituksen omille eturyhmille. Hänen mukaansa sijoitustilit, ”varakkaimpien veroetu”, maksaa kymmeniä miljoonia vuodessa ja käy Suomelle kalliiksi.

Harakka korostaa myös valtiovarainministeriön oman asiantuntijaryhmän suhtautuneen sijoitustileihin kriittisesti. Hänen mukaansa tileille asetetusta 50 000 euron ylärajasta huolimatta ”uusi väline hyödyttää lähinnä pankkeja ja niitä, joilla on jo valmiiksi suuri sijoitusvarallisuus”.

”Vain neljä prosenttia suomalaisista omistaa useampaa kuin neljää osaketta, joilla käydä kauppaa. Varakkain prosentti omistaa osakkeista lähes puolet. Tavallisen suomalaisen säästämistä ei estä verotus, vaan se ettei jää säästöjä”, Harakka sanoo.

Hänen mukaansa piensijoittaja hyötyisi eniten tuloveron alennuksista pieni- ja keskituloisille.

Harakka ei usko, että sijoitustili hyväksytään muutoksitta eduskunnassa.

”VM:n asiantuntijaryhmän suositusten vastaisesti sijoitustilin osinkojakaan ei verotettaisi syntyhetkellä. Työryhmä ennakoi kymmenien miljoonien eurojen veromenetyksiä joka vuosi, sillä se voi estää ulkomaille maksettavien osinkojen verottamisen”, Harakka sanoo.

SAK katsoo, että hallituksen päätös sijoitussäästötileistä on askel väärään suuntaan.

”Se käytännössä keventää pääomaverotusta ja vähentää valtion verotuloja. Nyt pitäisi vahvistaa julkista taloutta eikä luoda uusia verohelpotuksia sijoittajille", SAK linjaa Kauppalehden mukaan.

Myös paljon kiitosta

Finanssipuolella hallituksen ratkaisua on kiitelty, vaikka piensijoittajan sijoituksille tulee katto ja uudistuksen toteutus lykkääntyy vuoteen 2020, Kauppalehti kertoo.

Suomalaiset piensijoittajat voivat aloittaa osakesäästämisen uusien osakesäästötilien kautta vuonna 2020. Tilin sisällä voi myydä ja ostaa pörssiosakkeita ja sinne voi jättää myös osingot ilman myyntivoitto- ja osinkoveroa. Verot maksetaan, kun tuottoa nostetaan tililtä.

Tilin kautta sijoitettavan pääoman katto on 50 000 euroa. Raja täyttyy 10 vuodessa, jos osakkeita ostaa tilille tasaisesti 400 eurolla kuukaudessa, esitteli pääministeri Juha Sipilä keskiviikon tiedotustilaisuudessa. Tällä hän korosti, että tili on tarkoitettu vain piensijoittajan työkaluksi.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo, että euromääräinen katto on kaikesta huolimatta parempi vaihtoehto kuin se, että osingot olisi verotettu heti. VM:n verotyöryhmä esitti tätä mallia viime keväänä.

”Tällaisesta tilistä voi syntyä hyvä tuote, joka kiinnostaa piensijoittajan lisäksi myös pankkien omaisuudenhoitopalveluja”, Lounasmeri sanoo.

Laissa pitää hänen mielestään vielä varmistaa, ettei veroetu valu pankeille liian suurina välityspalkkioina.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Umppa Lumppa

Nonni. Nyt se on sitten varmaa, ensi vaaleissa en äänestä. En uskonut SDP olevan NÄIN vasemmalla, että tämäkin on ongelma. Muissa puolueissa on mulle muita ideologisia ongemlia, mutta ei mennä siihen.

Kyllä minäkin duunarina joka kuukausi sijoitan säästöön. Ei se paljoa ole, ylitöistä ja muista extra lisistä riippuen 15-100€ kuussa siirrän Nordnettiin. Joka kuukausi ostan minimillä (15€) heidän rahastoaan. Jos jää yli pohdin jätänkö rahan hetkeksi salkkuun vai ostanko enemmän rahastoa.

Monesti olen jättänyt rahaa sinne makailemaan, kunnes sitä on joku järkevä osakkeen ostomäärä (> 200€) ja ostan jotain osakketta hieman. Kyllä minä haluan voida vaihtaa salkkuni sisällä osakkeesta toiseen maksamatta siitä joka kerta mahdollisista voitoista veroja pois. Osakkeitteni voitto prosentti atm on ~22%. Kyllä se pankkitilin negatiivisen koron voittaa. ;)

Voittojen verottaminen ennen cashouttia on ihan yhtä typerää kun itkeä siitä, ettei työvoima muuta töiden perässä ja samalla pitää varainsiirtoveroa asuntokaupoissa yllä.

Ehkä mä sitten olen erilainen duunari kun mulla joku kymppi jää joka kuussa käyttämättä. Johtuuko siitä että ostin -60 luvun neukkukution velalla, enkä juuri äskeittän rakennettua asuntoa.. vai siitä etten ime jokaista irto euroa ja senttiä keppanana/ronkelona naamariin.

Kaarlo Kunnari

Katto on liian pieni ja ei saa apporttina sijoittaa osakkeita, vaan on myytävä ne ja sijoitettava rahana. Myyntivoitosta maksettava vero on 30% ja siksi myynti on mahdotonta. Kymmenien vuosien pihistelyn säästö verottajalle? Ei onnistu. Edes vanhoja tappioita ei ole voinut hyödyntää vanhojen sääntöjen aikana (vain 3-vuotta). Kokonaisuutena tappiollista hommaa, mutta on yhteiskuntaa tukevaa, vaikka demarit ja vassarit ei sitä ymmärrä.

Nita Hillner

Hallituksen paras päätös tähän asti. On annettava tavallisillekin ihmisille kannustimia säästää. Tällä hetkellä vain miljonääreillä/miljardööreillä on tällaisia mahdollisuuksia.

Kansankapatalismi on hyvä asia, suomalaisilla ei ole pääomia koska siihen ei ole kannustettu riittävästi. Osaamistakaan ei ole! Suomalaiset ovat miltei Euroopan köyhin kansa - Kansalaisilla ei ole omaisuutta, kaikki on pienen klikin hallussa. Tähän tarvitaan muutosta.

Olen säästänyt lapsesta saakka kaikki saamani pennoset, toiminut hoitsuna ja harrastanut osakkeiden ostoa kun tietoa vanhemmiten riittävästi kertynyt. Harmittaa vain ettei tietoa vielä nuorena ollut, jolloin olisin ehkä saanut kokoon nykyistä enemmän, vanhuuden turvaksi.

Ihminen ei koskaan voi tietää koska voimat uupuvat, siksi mahdollisimman monia pitäisi kannustaa säästämiseen, jolloin myös yhteiskunnan turvaverkot riittävät paremmin kaikein heikoimmille yksilöille. Suomen ongelmana on että kohta miltei kaikki palkansaajat tarvitset yhteiskunnalta apua selvitäkseen jokapäiväisestä elämästä. Olemme siis tehneet jotain hyvin väärin!

Samy Arling

Suomen valuuttapako on varmasti kovempaa kuin koskaan, keinot houkutella varoja jäämään Suomeen, verottajan hampaisiin, sosialisoitavaksi ovat kultaakin kalliimpia valtiolle ja varsinkin järjestäytyneelle verovapaalle rikollisuudelle ! Suomen Perustuslaki on suurelta osin sivuutettu, esim. Omaisuudensuojan osalta."Kiinteistöjen omistajien "kiinteistövero on noussut ja tulee nousemaan arvaamattomasti ja on jo ylittänyt usein vallitsevan vuokratason ! Arvata saatta mistä otetaan lisää tuhlattavia verovaroja kun niitä varmuudella velkaantuessa tarvitaan.Evakoituminen on ajankohtainen, varsinkin niille nuorille joille tämä koukku on rakennettu ! Tämä kuuluu samaan sarjaan kuin asuntokaupan asuntoyhtiö velkaosuudet joilla suoritetaan jättimäistä varaisiirtoa nuorilta pankeille,rakennusyhtiöille ja sijoittajille.Ei ole mitään syytä riskeerata säästöjä jättämällä ne Suomeen sosialisoitavaksi. Asiaa voi kysyä Sipilältä, vakuutuskuorista Sveitsistä, tuntee asian esimerkillisen hyvin ! Mielestäni hassua että järjestäytyneitten verovapaudesta nauttivat rikollisjärjestöjen tahot saavat julkisesti esittää mielipiteitään tälläisestä kysymyksestä.Alkakoon Suomen tervehdyttäminen oikeusjärjestelmän uskottavaan kuntoon saattamisesta ja Hakaniemen veroparatiisin veronalaiseksi saattamisesta.Nykyisillä pelisäännöillä, evakointi Suomesta on ajankohtainen, paetkaa nuoret säästöinenne, jos niitä pääsee syntymään, kymmenykset niistä varastetaan valtion rosvojen puolesta !

Tapio Mäkeläinen

voi jeesus kristus. 50000e nyt on noissa hommissa pennin pyöristystä. Olis edes nolla perässä.
Saahan sitä kateuden esiin vaikka mistä. Ylipäätään tämä keskustelu mataa niin alhaalla ikään kuin koko kansa eläisi puurolla ja leipäjonoissa. ei se nyt niin ole.
Uskooko noi vasemmiston ihmiset edes itse omiin puheisiinsa?
Suomalaisten käsitys edes omasta taloudestaan on surkea. Eka mitä vasemmiston pärinästä voisi korjata on käsitys sanasta osinko. Se on sijoittajan PALKKA.