Keskiviikko 26.6.2019

SAK aloittaa laajat toimet hallitusta vastaan – ”Kaikki liitot mukana”

Luotu: 
3.9.2018 12:56
Päivitetty: 
3.9.2018 13:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SAK:n Jarkko Eloranta toivoo yhä, että irtisanomislaki eli Elorannan sanoin "pärstäkerroinirtisanominen" perutaan.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on päättänyt aloittaa laajat hallituksen vastaiset järjestölliset toimet.

Kaikki SAK:n liitot ovat mukana toimenpiteissä. Monet liitot, osa SAK:n alaisia ja osa muiden keskusjärjestöjen liittoja, ovatkin ilmoittaneet järjestöllisistä toimista jo aiemmin.

Toimien aikataulua, laajuutta ja tarkempaa sijaintia ei kerrota etukäteen, SAK toteaa tiedotteessa. SAK:n hallitus totesi maanantaina, että ”järjestölliset toimenpiteet aloitetaan, jos hallitus ei luovu alle 20 hengen yrityksiin kohdistetun irtisanomislain valmistelusta”.

Ay-liike oli toivonut, että hallitus peruisi niin sanotun irtisanomislain budjettiriihessään, mutta hallitus ei perääntynyt.

”Toivomme edelleen, että hallitus tulee järkiinsä tämän niin sanotun pärstäkerroinirtisanomisen kanssa. Mutta jos näin ei käy, aloitamme järjestölliset toimet”, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo tiedotteessa.

Eloranta korostaa, että ”tyytymättömyys SAK:laisissa liitoissa on yhteistä ja tämän takia kaikki liitot ilmoittavat olevansa mukana”.

”Liitot ovat päättäneet toimenpiteet toimipaikkakohtaisesti, mutta niiden aikataulua, laajuutta tai tarkempaa sijaintia ei kerrota etukäteen.”

SAK pitää hyvänä, ettei tyytymättömyys irtisanomislakiin ole jäänyt pelkästään SAK:laisiin liittoihin, vaan esimerkiksi OAJ, Pro ja Tehy valmistelevat järjestöllisiä toimia.

– Hallituksella olisi nyt hyvä paikka osoittaa, että palkansaaja on jo tinkinyt hyvinvoinnistaan tarpeeksi yhteisen hyvän nimissä. Lisäjoustoja ei voi eikä pidä enää vaatia.

LUE MYÖS:

Ay-liikkeestä uhkaava ”vinkki” Juha Sipilälle: ”Nyt kannattaa etsiä kunniallista perääntymistä”

Teollisuusliiton ilmoitus on vasta alkua – SAK: ”Nyt on toisenlaisen toiminnan aika”

”Irtisanomislaki” pysyi – SAK pui vastatoimia: ”Lakkoja tulee, jos hallitus jatkaa jääräpäisesti eteenpäin”

Lasse Laatunen IL:ssä: Ay-liike virittelee ”sotasyksyä” – Antti Rinteelle vaalivaltti

Ay-liikkeestä varoitus Juha Sipilälle: 5.10. alkaa rytistä – tulossa ”jotain paljon rajumpaa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kim Pihl

Hienoa, vihdoinkin äänestäjät saavat huomata juuri ennen vaaleja mitä vasemmistolla ja varsinkin demareilla on Suomelle tarjotravana! Nyt kaikki 350.000 työtöntä äänestämään muita vaihtoehtoja kuin vihervasemmistoa tai SAK:ta, ääh eiku, eihän se oli vaaleisssa edustettuna?!

Juhani Nyström

Aktivointi on tarkoituksensa - kaikki on hallituksen syytä. Sipilän hallitus on menesynyt liian hyvin taloudessa ja se on kiivaasti saatava näyttämään kansan kurjistamiselta, riistolta ja kaikelta muultakin ikävältä kuten päänsärky tai pälvitauti. Niin siinä sitten käy, että sosialismi voittaa nämä vaalit ja neljän vuoden päästä on talus taas kuralla ja työttömiä kaksinkertainen määrä. Tämä on demokratiaa, se sisältää aina valehtelua, vastapuolen panettelua. Ei muuta kuin ollaan ja eletään ja varaudutaan huonoon aikaan.

Joni Rikkola

Reijo. Porvareiden suunta ei suinkaan ole uudistus vaan paluu 20-luvulla. Hallintotapa ja työolot, jota he haluavat on muinaisesta egyptistä. Porvareilla elämän sanelee ahneus ja kaikki pieni älyllinen ripe on jalostettu tyydyttämään tuota himoa vallanhimon ohella. On se niin vaikeaa antaa toisten kin ansaita jotain, saati sallia heille inhimilliset olosuhteet elää. Suomi ajaa työttömätkin loppuun.

Jouko Kauppinen

Rinteen johdolla mennään taas uuteen lamaan, työpaikat häviää eikä investoinnit lisäänny. Yrittäjät kyllä joutuvat tarkkaan seuraamaan sitä kuka vaaleissa voittaa, tämä jo demareiden esiintyminen ei hyvää tuo jatkossa, vaalivoiton he voivat saada mutta yritys maailma on jo varovainen tulevasta neljästä vuodesta. Nyt menee liian hyvin ja sehän ei vasemmistolle kelpaa, vaan pitää laittaa kapuloita rattaaseen vihreitten avustuksella. Vasemmiston pitäisi jo viimein tajuta että jos on taloustaantuma niin mistä he jakavat sitä he nyt lupaavat.

Seppo Simonen

Sosialidemokraattien puheenjohta Kullervo Manner aloitti punakapinan 100 vuotta sitten helmikuun 27 päivä ja julisti vallankumouksen ottamalla laillisen lainsäädäntövalla eli senaatin vallatuksi.
Toistuuko sama Sosialidemokraattisen johdon masinoiman SAK avulla laillista lainsäädäntövaltaa vastaan. Hallitus on 6 miljardin työttömyys menojen vankina ja helpottaakseen näitä kuluja luo lailla pienyrityksille mahdollisuuden turvallisesti palkata lisätyövoimaa.

Markku Savikivi

Myös ns. Kiljusen herrasväen eläkkeet maksetaan sillä työllä joka tehdään tässä ja nyt. Jos työttömyys lisääntyy, se tietää Kiljusen herrasväellekin vaikeita aikoja. Suuriin eläkkeisiin tulee raippaveroja ja aletaan pohtia eläkkeiden leikkausmahdollisuuksia. Se sijoituspotti, joka nyt on vararahastona eläkkeiden maksua varten ei pitkään riitä ja voi sitä paitsi sulaa olemattomiin, vaikka Kreikan tapauksessa ei tullutkaan tappioita, mutta Kiinankin talous voi romahtaa.

Sosialidemokraatit on tyypillinen eläkeläisten puolue ja ainakin Kiljusen herrasväki -osasto tuntuu suhtautuvan melko kevytmielisesti kansantalouteen.

Tapio Mäkeläinen

Jos joku ei pane hanttiin niin kohta on työelämän sharia-lait voimassa.
Mitään näyttöä tämän onnettoman hankkeen työllistävästä vaikutuksesta ei ole pl työoikeusjuristit.
Yksinkertaisimpia projektinjohtospeksejä on:
suunnittelu - toteutus- seuranta malli.
Suhdanne veti työllisyyden nousuun kuten aina meidän jälkisuhdanne roolissamme mitään edes selvitystä ei ole tehtyjen ratkaisujen mahdollisesta vaikutuksesta.

Hallituksen työelämähankkeissa ei ole noudatettu näistä yhtäkään pakonomaisessa rynnistyksessä 72% työllisyysasteeseen. Takaisinveto toisensa jälkeen ja todella huolimatonta valmistelutyötä. Onneksi on nyt pätevä ja fiksu juristi oikeusministerinä eikä joku pakkatukin poisottaja.

Katsotaan nyt miten käy. Suomi on vielä vapaa maa , joskin matkalla vähemmistöjen diktatuuriin.

Lauri Kampela

SAK ja muut "kapinalliset" liitot halveksivat demokratiaa rupeamalla rettelöimään
hallitusta vastaan. Hallitus on tehnyt erinomaista työtä työllisyyden parantamiseksi, ja
sen on kansa valinnut tehtäväänsä suorittamaan. SAK:n pitäisi olla hallitukselle kiitollinen.

SAK:n toiminta on ala-arvoista ja halveksittavaa!

Jari Eeva

21.8.. Orpon mukaan Suomessa oli 272 000 työtöntä. Tämän lisäksi " toimenpiteessä", eli kuntouttavassa työtoiminnassa palkatta töissä 35 000 työtöntä. Yhteensä 307 000. Ensi vuodelle hallitus on budjetoinut 40 000 työtöntä kuntouttavaan työtoimintaan. 31.7.1998 Suomessa oli 265 000 työtöntä. Tuskin nimeksikään kuntouttavassa työtoiminnassa. Nyt on tulossa lakiesitys, jonka vaikutus työttömien määrään on vain arvailuja suuntaan tai toiseen. Saa nähdä.

Matti Karvonen

Masinoitu hyökkäys P (ja K) sektoria kohtaan. Juurikin pienillä yrityksillä ei ole varaa riskeiin palkata huono työntekijä. Yrittäjällä on kaikki pelissä monesti ja jos yksikin virherekrytointi voi viedä kaiken minkä eteen on töitä tehnyt niin ei sitten ehkä kannata rekrytä ketään. Tämä jos mikä on kasvun este. Koeaika joutaisi olla jopa vuoden PK-sektorilla. Ei kukaan hyvää tekijää irtisano, vaikka saisikin. Vastuuta myös duunareille.

Ensio Jauhiainen

Timo Lassila
31. elokuu kello 7.28 ·

Karua luettavaa ja vihaksi pistää.ANNELI LINDROOS on selvittänyt Panaman vuodetut veronkiertäjät . Ei ole ihme, että Suomen valtion verotarkastajat eivät ole saaneet lisää resursseja suorittamaan verotarkastuksia
Panama vuodetut lähes 300 veronkiertäjää... Joukossa on ministereitä, kansanedustajia, yritysjohtajia, miljonäärejä ja suuryhtiöitä. YKSITYISHENKILÖT:
Krister Ahlström, Esko Aho, Martti Ahtisaari, Matti Alahuhta, Matti Apunen, Juha Sipilä Antti Blåfield, Georg Ehrnrooth, Henrik Ehrnrooth, Aatos Erkko, Petteri Orpo, Jukka Harmaja
Eero Heinäluoma, Olli-Pekka Heinonen, Seppo Honkapohja, Sirkka Hämäläinen, Jaakko Ihamuotila, Max Jakobson, Ole Johansson, Atte Jääskeläinen, Jyrki Katainen, Sixten Korkman, Olli Kivinen, Jarl Köhler, Johannes Koroma, Paula Lehtomäki, Erkki Liikanen, Paavo Lipponen, Björn Mattsson
Leena Mörttinen, Sauli Niinistö, Johan Nykopp, Jorma Ollila, Mikael Pentikäinen, Hanna Rajalahti,Risto Siilasmaa, Kari Stadigh, Alexander Stubb, Ulf Sundqvist, Christoffer Taxell, Teija Tiilikainen,Jutta Urpilainen, Björn Wahlroos, Klaus Waris, Matti Vanhala, Matti Vanhanen, Pentti Vartia,Gerhard Wendt, Janne Virkkunen, Pertti Voutilainen, Raimo Väyrynen, Antti Herlin, Ikka Herlin, Paasikivet, Niklas Herlin, Ilona Herlin, Hartwallit, Aatos Erkko, Casimir Ehrnrooth perh.Patricia Seppälän perilliset, Pekka Perä, Erkki Etola, Björn Wahlroos, Göran j. Ehrnrooth perh.Pentit Robert G. Ehrnrooth perh., Elsa Fromond perh.,Vidgrénit, Blåbergit, Tallbergit, Reino Laakkosen perilliset, Risto Siilasmaa, Voipiot, Kari Niemistö, Stig Lilval-Lindström, Kokkilat,Lundqvistit, Ingmanit, Henrik Kuningas, Kohoset, Yrjö Laakkonen perh., Takaset, Gripenbergit,
Brotherukset, Laineet, Göran Sundholm, Stig Gustavson, Bradet, Hautaset, Toivaset, Rafael Mattssonin
Jaakko Pöyryn, Carl Johan Tallberg, Rannilat, Harald Relander, Heikki Lehtonen, Jukka Ylppö,
Olli Salo, Ketoset YRITYKSET:Nokia, Neste Oil, Stora Enso, UPM, Kesko, SOK, KONE, Outokumpu, Sampo, OP-Pohjola, Varma,TeliaSonera, Fortum, Ilmarinen, Metsä Group, North European Oil Trade, Wärtsilä, St1 Group,Metso, Nordea Pankki Suomi, Nordea Henkivakuutus, Cargotec, Valmet, Oriola-KD, Caverion,St1 Nordic, HKScan, Rautaruukki, Finnair, Huhtamäki, Teboil, ABB, Kemira, Sanoma, Lemminkäinen,Amer Sports, Konecranes, LähiTapiola Eläkeyhtiö, Stockmann, Valio, Itella, HOK-Elanto, Outotec,Veikkaus, YIT, Eläke-Fennia, Wihuri, Onvest, Fazer, Tieto, Luvata, Elisa, Nokian Renkaat,TeliaSonera Finland, VR-Yhtymä, Atria, Tamro, Alko, Gasum, LähiTapiola Vahinkovakuutus, Veho, Ahlstrom, Suomen Lähikauppa, Orion, Rettig Group, Osuuskauppa Hämeenmaa, Also Nordic, Holding, Uponor, Danske Bank, PKC Group, Munksjö Ahlström Capital, Paulig, Vapo, Patria,NCC Rakennus, Fiskars, Skanska, Pirkanmaan Osuuskauppa, Yara, Tuko Logistics, Norilsk Nickel, Harjavalta, Pohjolan Voima, Osuuskauppa Arina, Consolis, Kuusakoski, Tokmanni, Sanitec,Raha-automaattiyhdistys, SRV-yhtiöt, Planmeca, Lassila & Tikanoja, Cramo, Tikkurila, Ramirent,LähiTapiola Henkiyhtiö, Fennia, Panasonic Marketing, Osuuskauppa Keskimaa, Rol

Jukka Mattsson

Suurissa yhtiöissä "pärstäkerroin" on sillä henkilöllä, joka tekee työnsä hyvin, tekee pyyteetöntä työtä firman hallituksen tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta tuo myös yhtiön hallitukselle tietoon yritysjohdon (pikkupomojen) salatut miljoonatöppäilyt sekä henkilökohtaiset kähminnät. Aika äkkiä lähtö tulee pärstäkertoimelle jos pikkupomot huomaavat tulleensa paljastetuksi firman toiminnalle vahingollisiksi.

Pienissä firmoissa pärstäkerroin on sillä joka ei tee hänelle annettua työtä omistajan mielestä riittävän hyvin, tai on tullut vuosien saatossa ansiollisesti "liian kalliiksi" tai joutunut ns. yrittäjän mielivaltaiseksi silmätikuksi eikä enää suostu mielivaltaiseen pompotteluun.

Toivottavasti tästä oli apua?

PS: omasta yrityksestäni en ole vuosien saatossa tavannut tuollaista pärstäkerrointa yhtään kertaa, mutta kyllä niitä varmana on.

Tarja Laakso

Tässä on nyt kymmenkunta vuotta kuunneltu, kuinka kaikki on liian kallista (todellisuudessa vain se, mistä muutenkin maksetaan vähiten, eli pieni- ja nykyään jopa keskituloisten palkat ja maajussien saamat tuotantokustannukset) ja kuinka yrittäjien ja erityisesti suursijoittajien tulisi saada omalle pääomalleen vastinetta enemmän. Vaikka rikkaiden tulot ovat pääsääntöisesti kasvaneet huomattavasti enemmän sekä suhteellisesti mutta varsinkin rahana. Ja kun ihmisiä irtisanotaan, sanotaan irti niitä, jotka saavat vähiten, mutta samaan aikaan johtajien palkkiot kasvavat exponentiaalisesti.

Sitten peräänkuulutetaan kuinka tuottavuus kehittyy niin heikosti. No eihän se kehity, jos ei investoida tehokkaampiin tuotantolaitteisiin, tai jos rahaa tuhlataan kaikkeen turhuuteen, mutta ei siihen, millä sitä tuottavuutta saatais lisättyä. Eli jälleen kerran, ei ne johtajat mitään tuottavuutta lisää, ennemminkin päinvastoin kun heidän työllistämisekseen he vaativat suorittavalta portaalta kokoajan enemmän hallinnollista työtä, jotta heillä oli tilastoja pyöriteltäväkseen.

Ja sitten on huudettu noiden eläkemenojen kasvun perään. Ja väitetään, etteivät kohta eläkkeelle jäävät ole osallistuneet millään tavoin eläkkeidensä eteen. Minä, joka en kuulu suuriin ikäluokkiin, olen maksanut koko työelämäni ajan ylimääräistä eläkettä, jotka ovat siis kasvattaneet työeläkerahastoja, sen lisäksi, että eläkemaksuilla ja sen lisäksi toki myös osittain veroillani, on maksettu sen hetkisten eläkeläisten eläkkeet. Siis samalla tavalla kuin nyt maksavat nuoret aikuiset ja minäkin siis edelleen, nykyisten eläkeläisten eläkkeitä - ja lisäksi niitä rahastoja kasvattaen. Mutta se mikä tuossa kuviossa on ihmeellistä, että aikanaan muistan kuinka eläkerahastojen perustamista (silloin 1990-luvulla) perusteltiin sillä, että sillä varaudutaan suurten ikäluokkien eläkkeiden maksamiseen. No nyt suuret ikäluokat ovat jääneet osittain jo eläkkeelle, edelleenkään ei käytetä edes rahastojen tuottoja eläkkeiden maksamiseen, vaan nyt huudetaan sitä, että tätä menoa joudutaan niihin turvautumaan vuonna 2060, jos ei nyt kerätä enemmän eläkemaksuja. Siis silloin minäkin kasvan jo koiranputkea, niistä suurista ikäluokista puhumattakaan. Ja saman on todennut myös EU, joka on ennustanut Suomen eläkemaksujen olevan suurimmallaan tässä lähivuosina, mutta palaavan normaalille tasolle jo ennen tuota vuotta 2060. Eläkerahastot siis olemme me 1990-luvulta työssä olleet keränneet, ja meidän omia eläkkeitämme varten kai meidän aikanaan väitettiin eläkemaksuja maksavan (nehän ovat vakuutuksia). Mutta nyt tilanne on muuttunut sellaiseksi, että meidän pitäisi suurten ikäluokkien eläkkeiden lisäksi maksaa myös tämän hetkisten nuortenkin tulevaisuuden eläkkeet. Kun rahastoihin ei voi koskea, niitä pitää vain kasvattaa kasvattamistaan (eläkemaksuthan ovat kasvaneet vain murto-osan siitä miten Suomen varallisuus, pääsääntöisesti eläkerahastojen muodossa, on kasvanut. Ja samaan aikaan niistä rahastoista otetaan käyttöön vain mitätön summa kokonaiseläkkeistä, eli nyt eläkemaksuja peritään saman verran kuin eläkkeitä maksetaan, ja kaikki eläkerahastojen tuotot jäävät kasvattamaan eläkerahastoja - aikana, jolloin rahastoja piti käyttää suurten ikäluokkien eläkkeiden maksamiseen).

Harhaa on myös siinä, että eläkemaksut tosiaan ovat vakuutusmaksuja, ei niitä veroista makseta kuin takuueläkkeiden osalta. Samanlaista harhaa levitetään esimerkiksi ansiosidonnaisten työttömyyskorvauksien osalta. Väitetään, että ne maksetaan verorahoista. Ei makseta - ei centtiäkään enempää kuin perustyöttömyyskorvaus. Muu raha maksetaan sekin erillisistä työttömyysvakuutusmaksuista, sekä niistä vapaaehtoisista maksuista, joita työttömyyskassojen kautta maksavat työntekijät omaksi turvakseen. Mutta jotka pitäisi ilmeisesti maksaa vain niille, jotka eivät osallistu kuluihin lainkaan tai korkeintaan ihan mitättömällä osuudella. Sillä sitä nykyinen ruikutus tuntuu olevan - ne ruikuttavat osallistumisestaan kustannuksiin, jotka eivät osallistu niihin, ja ne jotka kustantavat Suomen hyvinvoinnin, he eivät saisi saada rahoilleen minkäänlaista palautusta (eivät eläkkeinä, eivät työttömyyskorvauksina, jos heille kävisi niin huonosti, että joutuisivat työttömiksi jne.). Suomi on nostettu hyvinvointiyhteiskunnaksi nykyisten eläkeläisten ja siitä hieman nuorempien voimin. Mutta heille ei haluta maksaa mitään, eikä edes heidän aikaansaannoksiaan haluta pitää kunnossa (kuten esimerkiksi rakennuksia, tiestöä, tai vaikkapa viime aikoina esillä olleita siltoja ei saada pidettyä kunnossa, kun rahat menevät suureen byrokratiaan, johtajien palkkoihin, suursijoittajien taskuihin jne.) - eikä haluta pitää Suomea tasa-arvoisena maana, jossa kaikilla olisi edes kutakuinkin riittävät tulot. Kun se oma pussi on se tärkein asia.
Sitähän se kai on tuo ay-liikkeen parjaaminen. Halutaan vain itselle muita paremmat edut, eikä tasaisemmin kaikille. Pari päivää sittenhän uutisoitiin esimerkiksi siitä, että Virossa ero miesten ja naisten palkkojen välillä on Euroopan suurin, ja sen todettiin johtuvan siitä, ettei Virossa ole esimerkiksi Suomen kaltaista työsopimuskulttuuria, vaan "jokainen joutuu itse neuvottelemaan omat palkkansa". Ymmärrän hyvin, että miehet haluavat tällaista. Mutta oikeudenmukaista se ei ole. Eikä välttämättä myöskään työnantajienkaan etu - heillekin voi työmäärä lisääntyä, jos liiton työsopimusneuvottelujen sijaan pitäisi neuvotella jokaisen työntekijän kanssa jatkuvasti palkoista. Ja voisi käydä niinkin, ettei niitä työntekijöitä saisi enää halvalla, jos työvoimapula uhkaisi. Tosin sitä ei taida olla näkyvissä lähiaikoina - muuten kuin niillä, jotka hakevat kuuta taivaalta (niitä superihmisiä, joita ei ole olemassa, ja niillekään ei pitäisi maksaa palkkaa lainkaan, vaan palkat pitäisi valtion maksaa tukiaisina yrityksille ja toimeentulotukina työntekijöille).

Jyrki Pitkänen

On todella iso asia 270 000 yrittäjälle, että alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä voidaan henkilöperusteisesti myös irtisanoa sellainen henkilö, joka ei kerta kaikkiaan sovellu kyseiseen yritykseen. Joskus kemiat eivät vaan kerta kaikkiaan pelaa yhteen, Jaskari kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan. Juuri näin, hyvä Harri.

Pentti Westerholm

AY liike ei ilmeisesti ole tietoinen ,että työvoiman liikkuvuus pienyrityksissä on muutenkin suurta.Yritykset kilpailevat noususuhdanteessa kovastikin työntekijöistä.Mikäli sieltä joku henkilö irtisanotaan on kyseessä todellinen syy.Tässä AY liikkeen masinoimassa lakkouhassa täytyy olla takana jotain muuta.Olisiko Rinne pääministeriksi hinnalla millä hyvänsä.Hintalappu saattaa kasvaa hyvinkin suureksi,mutta Rinteestä ei välttämättä tule silti pääministeriä.

Olavi Laakkonen

Ammiyhdistys liikkeen pomot haluaa pönkittää omaa asemaansa vähät välittävät työttömien hyvin voinnista ja työllisyyden paranemisesta herätkää jäsenet ja sanokaa itsenne irti norsunluu tornin joukko vallasta ottakaa ohjat omiin käsiinne ja sopikaa omista asioistanne suoraan pien yrittäjän kanssa ja voikaa hyvin.

Pertti Ikonen

Veikkaisin että AY-liike joutuu antamaan periksi mutta saavat kuitenkin muutamia sulkia hattuunsa ja siinä se on. Myöhemmin julkisuudessa kirjoitellaan, että saivat ison voiton vastapuolesta. Mutta tosiasiallisesti työelämän heikenennnykset tulevat jatkumaan.