Keskiviikko 24.7.2019

Nyt se on päätetty: Ulkoministeri Timo Soinille halutaan potkut

Luotu: 
7.9.2018 13:15
Päivitetty: 
7.9.2018 15:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Oppositio haluaa Sinisten ministerin Timo Soinin ulos hallituksesta.
|

Sdp:n puheenjohtajan mediavastaava Dimitri Qvintus kertoo osan oppositiopuolueista esittävän epäluottamuslausetta ulkoministeri Timo Soinille (sin).

Hankkeen takana ovat sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Oppositiopuolueista perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät osallistu vastalauseeseen.

Qvintus tiedottaa asiasta Twitterissä.

”Oppositio esittää ulkoministeri Soinille epäluottamusta toistuvasta toiminnasta naisten oikeuksia ja Suomen ulkopoliittista linjaa vastaan. Hallituspuolueiden edustajilla on mahdollisuus äänestää naisten oikeuksien puolesta ilman, että äänestäisivät hallituksen luottamuksesta”, Qvintus toteaa.

Lue myös jatkojuttu: Nyt vastaa Timo Soini: ”Mikä on muuttunut? – Vakaumukseni oli tiedossa”

Qvintus viittaa muotoilullaan siihen, että epäluottamuslausetta esitetään yleensä koko hallitukselle. Tällöin hallitus kaatuu, mikäli se ei saa eduskunnan äänestyksessä enemmistöä kansanedustajista puolelleen. Epäluottamusta voidaan kuitenkin esittää myös yksittäiselle ministerille, jolloin koko hallitus ei ole haastettuna. 

Lue lisää: Timo Soini -äänestys: ”Kyse on koko hallituksen luottamuksesta”, sanoo keskustalaiskonkari

Opposition protestin syy ovat Soinin toistuvat abortinvastaiset lausunnot, jotka ovat Suomen virallisen ulkopolitiikan vastaisia, sekä osallistuminen abortinvastaiseen tapahtumaan ulkoministerin työmatkalla.

Alla Antti Rinteen neuvonantajan Dimitri Qvintuksen sekä vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäen twiitit aiheesta.

 

 

Päivitys: korjattu Soinin puoluekanta. Hänet oli virheellisesti merkitty perussuomalaisten edustajaksi.

Lue lisää:

Aborttikohu: Timo Soini jätti selvityksen Kanadan tapahtumasta

Ulkoministeri osallistui aborttiprotestiin työmatkalla – vihreät tyrmistyi: ”Katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi?”

Timo Soinia ryöpytettiin aborttimarssista, jonka hän kiisti – Juha Sipilä: ”Näissä tilaisuuksissa ei olla ministerinä”

IL: Hallitus käsitteli Timo Soinin aborttiprotestia – ”Haluan tehdä täysin selväksi, että se ei ole Suomen virallinen kanta”

Juha Sipilän Soini-kommentti tyrmistyttää - ”Olisi tapa pakottaa kantamaan edes jotain vastuuta”

Näkökulma: Timo Soinista tuli rasite Suomelle

Timo Soini: ”Tarpeen tullen on uskallettava olla yhden miehen enemmistö”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka J. Mäkinen

Ari. Meinasin kirjoittaa juuri samoin. Tämä vetoomus saattaakin osua omaan nilkkaan, sillä kansalaiset eivät pidä yleisesti ottaen aborttia hyvänä asiana, ja joka vain erittäin harvoin nähdään oikeutettuna. Meillähän abortista on tullut kuin ehkäisykeino, ja 90 % aborteista tehdään mukavuus-syistä. Vetoomus sataa varmasti mm. KD:n laariin, ja muidenkin, jotka kieltäytyvät erottamisesta. Siitäkin huolimatta että Soini erotettaisiin. Joten muistakaa äänestäjät! Eli jääkiekkotermein: pistäkään numero muistiin!

Markku Savikivi

Aborteilla ei pitäisi olla yhtään mitään tekemistä ulkopolitiikan kanssa. Kukin maa tehköön sen asian kanssa mitä haluaa. Asia on eettisesti ristiriitainen ja kulttuurisidonnainen. Suomen valtion ei pidä mennä huutelemaan vieraisiin pöytiin näissä asioissa.

Suomessa pitää saada sukupuolielinten väkivaltainen tärvely kuriin, mutta hanttapulimaiset kansanedustajat eivät hoida maataan niin kuin pitäisi.

Mikko Toivonen

Vaikka Soinin tiedossa olleesta mielipiteestä voidaan olla ja tietenkin saa olla täysin eri mieltä, nii ei mielipiteensa esittäminen edes ulkoministerinä toimiessaan ole minkään sorttinen potkujen syy.
Kyseessä on täysin turhaa läpinää, millä yritetään epätoivoisesti ja väärin nostaa omaa poliittista profiiliaan.

Panu Saarela

Voisilo Hämäläinen opetella kirjoittamaan sivistyneesti; rakkikoiramainen tyyli kyllästyttää.

Huomautettakoon, että vakaus ja vakaumus ovat eri asioita.

Mainittakoon, ettei kukaan ole kieltänyt Soinilta oikeutta mielipiteeseen. Ulkoministerinä hän ei vain voi kiertää julistamassa virallisen ulkopolitiikkamme vastaisia mielipiteitä.

Se siitä totalitarismista.

Risto Nikander

Huomatettakoon, että politiikkojen täytyy kestää mielipiteitä kansalta ja paljon pahempia ovat politiikot, jotka syövät kansan ja veronmaksajien rahoja ja myyvät kansan omaisuutta omaksi hyödykseen tai omien pyrkimyksiensä saavuttamiseksi. Kuten esim. juuri nämä välikysyksen tekijät.

En ole seurannut kovin tarkkaan Soini tapausta, mutta huomautettakoon, että ei kai Soini ole kiertänyt maailmaa julistamassa virallisen politiikkamme vastaisia mielipiteitä eikä aborttiasia ole mielestäni ulkopolitiikka. Vaikka sinä sen varmasti paremmin tiedät, koska tiedät vakauden ja vakaumuksenkin eron. Kiitos tyhmän kansan valistamisesta.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #29

Huomatuksesi on turha. Naisten oikeuksien, joihin kuuluu muun muassa oikeus päättää omasta kehostaan, puolustaminen on osa Suomen ulkopolitiikkaa.

Se on kerrottu tämän aiheen tiimoilta monissa uutisissa, eikä sitä kukaan ole kiistänyt - ei edes Soini.

Ulkopolitiikka on laajempi asia kuin maallikot usein tajuavat. Sinun mutullasi ei ole merkitystä.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #51

Ei varmasti olekaan sinun tapaisellesi tyypille ja vihervassureilie.
Lapsella on henki kyseessä.
Jos ja kun naisten asema maailmassa, varsinkin eräissä maissa on mitä on, eikä sekään tunnu olevan keskeistä ulkopolitiikassa, niin miksi pienen Suomen olisi.
Et taida olla tietoinen millä tavalla matut vaikuttavat naisten oikeuksiin Suomessa(kin).
Huomautettkoon, että en tunne Panu Saarelaa. Se taitaa tehdä minusta maallikon ulkopolitiikassa. Kokemusta sentään on sadasta maasta ja olen asunutkin muutamassa. Kerro sinäkin, mikä sinusta tekee niin ylivoimaisen näissä asioissa. Muuten vastauksellasi ei ole merkitystä.

Lauri Kampela

Timo Soini on omantuntonsa mukaisesti puolustanut syntymättömän lapsen oikeutta elää , ja vastustanut sikiöasteella olevan ihmisen murhaamista. Siihen hänellä on ulkoministerinäkin oikeus. Abortti ei ole hyväksyttävä keino paikata holtitonta seksielämää.

Nyt osa oppositiopuolueista haluaa tehdä asiasta poliittisen kysymyksen: ala-arvoista ja halveksittavaa toimintaa! Mutta sopii toki Vasemmistoliiton, Vihreiden SDP:n ja RKP:n linjaan.

Risto Nikander

YLE tänään aamulla:
Rikosten määrä laskenut, mutta raiskaukset lisääntyneet.
YLE iltapäivällä:
Rikosten määrä laskenut. (ei maintaa raiskauksista). Poliittista ohjausta päivällä?
Teksti TV alkuillasta:
Sukupuolitautien , määrä kasvanut huomattavasti edellisestä vuodesta
Olisikohan näillä yhteyttä mainitsemiisi asioihin.

Topi Rantakivi

Kyllä osa kommentoijilla ei ole ymmärrystä, että miten erottaa vapaa-aika ja työaika.

Soini matkusti työasiassa ja marssi siellä aborttia vastaan ja mukana avustaja. Siinä hän teki emämunauksen ja samalla hän ylistää toisen maan äänestystä vaikka Suomen virallinen kanta on naisten aseman parantaminen, ei heikentäminen.

Painukaa te ymmärtämättömät takaisin koloihinne. Omat vakaumukset pidetään omana tietonaan, niitä ei tyrkytetä toisille työaikana.

Risto Jääskeläinen

Vähän tässä vaalien läheisyys tuntuisi paistavan. Mielenkiintoista, äänestävätkö PeSun edustajat kaikki samalla tavalla. Onhan loikkarin kampittaminen kivaa, vaikka toisaalta Soini on pestinsä melko hyvin hoitanut, ettei oikein asiaperusteita ole. Soinin aborttikanta ei aiheuta yhdenkään naapurimaamme sotilaallista väliintuloa.

Kaarlo Kunnari

Minkähänlainen oikeustaju tällä nykyisellä eduskunnalla on? Eduskunta ei aiemmin ole reagoinut edes rikoksen tehneen edustajan toimiin. Nyt oman mielipiteen esittävä ministeri halutaan potkia pois. Onko tämä edustajiemme antama malli ja esimerkki kansalaisellekin. Rikokset eivät ole haitta, mutta mielipiteiden pitää olla suvaitsevaiston kanssa yhteneviä. Vaikuttaa mielestäni Orwellin yhteiskunnalta, jota aiemmin on hyljeksitty, nytkö se on POP.

Marja-Leena Kuronen

Jokainen saa pitää vakaumuksensa.
Ottaessaan vastaan ulkoministerin tehtävän Soini sitoutui noudattamaan
Suomen lakia. Jos tähän ei pysty, niin silloin pitää kieltäytyä tehtävästä ja
harkita sellaista tehtävää, jossa ei tarvitse esiintyä muualla Suomen edustajana
ja varsinkaan niin tärkeässä tehtävässä kuin ulkoministeri!

Petri Kokko

Se tässä on ikävää ettei sonni mitään potkuja tule saamaan, hamaan lopppun asti jätkä on liimautunut ministeriaudin takapenkkiin kun paska junttilantuvan seinään. Sieltä luistelee johonkin hyväpalkkaiseen ja lokoiseen pakastevirkaan odottelemaan leppoisia ja runsaita eläkepäiviä.

Topi Rantakivi

Jätkän pussit ovat puristautuneet audin takapenkin istuinten väliin ja ilmankos häntä ei ole näkynyt vähään aikaan. Hän vaan körötteli takapenkillä ympäri suomea etsien, että osaako joku nykäistä pussit sieltä loukusta pois.

Kalevi Siikonen

en ota Soinin aborttikeskusteluun kantaa...se on hänen oma asiansa. Ministeriksi en kuitenkaan valitsisi henkilöä joka on näin totaalisesti pettänyt äänestäjänsä. Loikatessaan persuista olisi kuulunut siirtyä syrjään persuna valittuna . Enemmän mölyä kuin tekoja. Toimillaan estänee myös sinisten nousussa olevien politiikojen uran

Jaakko Aalto

Harhaanjohtava otsikointi. Nuo änkyrät ovat halunneet sitä jo hallituksen nimittämisestä asti. Ja otsikon harhaanjohtava passiivimuoto puolestaan yrittää antaa sen vaikutelman, että asialla olisivat jotkut muutkin, kuin nuo samat änkyrät kuin aina ennenkin.

J.a. Tauriainen

Suurten tapahtumien edellä on usein kohdistunut vaino ja murhanhimo lapsiin.
Näin oli Egyptissä, kun Mooses syntyi. Myöskin Jeesuksen syntymän jälkeen , Rooman vallan aikana Israelissa. Minulla ei mene jakeluun nykyinen käsitys siitä, että abortti on naisten oikeudesta ?
Nykyinen murha aalto lapsia kohtaan on varmaan maailman historian suurin sota viattomia lapsia kohtaan, tappamalla lapset jo ennen syntymää.

Pieni joukko ihmiskunnasta on uskaltanut nostaa sormen pystyyn lasten puolesta.
Soini on yksi sellainen ,joka on seisonut suorana tuossa kysymyksessä. Siksi häntä yritetään savustaa ulos, kun kaikkien pitäisi olla aina samaa mieltä tuon kauheuden tukemisessa.

Pentti Westerholm

Niin mitähän naisten oikeuksia ulkoministeri Soini on väheksynyt?Mies joka rakastaa elämää .Soinilla on oikeus henkilökohtaiseen mielipiteeseen vaikka se on erilainen kun vasenkätisyyteen taipuva taputtelija Touko Aalto tai pårskännin avulla maailmaa parantanut Li Aderssonin.Tai monen muun punaviinikerholaisen.Heille sallitaan oma mielipide,niin miksi Soini ei saa ajattella ääneen maailman menosta?

Pertti Ikonen

Minun mielestä Soinia ei tarvitse erottaa virastaan, vaan kertoa hänelle, että jos haluaa julkisesti poiketa hallituksen linjasta, tulee hänen aukottomasti osoittaa olevansa omalla asiallaan - eikä hallituksen rahoilla virallisella matkalla esittämässä omia mielipiteitään.

Seppo Simonen

Timo Soini on rasite nyky vihervasemmistolle aivan kuin Etkki Tuomioja oikeistolle taanoin.
Sosialidemokraattisen puolueen viestintävastaava Dimitri Qvintus on laitettu asialle viestimään Antti Rinteen juoksupoikana tätä outoa casea Timo Soinin epäsopivasta uskonnosta vihervasemmiston ideologien mukaan. Mainitsen etten ole Sinisten jäsen.

Timo Soinin menettelyt osoittaa hyvää sivilirohkeutta ja inhimmillisten elämän arvojen omaksumista jossa ei ole häpeämistä.

Jukka Mikkola

Näiden ”puuhamiesten” kannattaisi katsoa, mitä Suomen Perustuslaki sanoo esimerkiksi yhdenvertaisuudesta ja vakaumuksesta.

2 luku

Perusoikeudet

6 §

Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

2. luvun 6 §:n 2. momentista löytyy lakiin kirjattuna sana vakaumus. Luulisi nyt päättävissä elimissä olevien lainsäädäntötyötä tekevien ihmisten olevan tietoisia edes siitä, mitä tämän tasavallan Perustuslaki sanoo.

Tapio Tuomisto

..no eihän se nyt sitä tarkoita, että uskovaishörhöt saisivat ministerin kaapu päällä huudella Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisia iskulauseita, joiden perusteet on kaivettu jostain satukirjan luomiskertomuksista, eikä ulkoministeri voi edustaa tässä asiassa Vatikaanin aborttikantoja...uskovaishörhöjen olisi syytä pidättäytyä satukirjapropagandan levittämisestä niin kauan kuin ovat valtiopäiväedustajia.

Markku Savikivi

Vetosiko Soini edes uskontoon. Saattaa olla, että Soini halusi tuoda esiin oman eettisen kantansa. Kas kummaa, nykylakien ollessa vielä voimassa saa osoittaa mieltään oman eettisen kantansa puolesta, kunhan ei tempaise ketään hönöön tai riko paikkoja. Soinin lääkärivaimolla saattaa olla sama eettinen kanta tässä kysymyksessä.

Tiina Suuronen

Olen aina ihmetellyt tätä abortinvastaista systeemiä; kuka ottaa vastuun lapsista jotka eivät ole toivottuja. Kuka auttaa 14-vuotiasta lasta joka saa lapsen, kuka auttaa päihderiipuvaista äitiä joka synnyttää jo syntyvää päihteistä kärsivää lasta?
Jos ollaan vastaan aborttia, pitää myös olla vahvuudet hoitaa nämä kaikki syyttömät lapset ja heidän äitinsä. Katolisuudesta on itselläni todella kaksinaamaiset ja ulkokultaiset kokemukset, minut pakotettiin aborttiin katolilaisten appivanhempien taholta. Shekki käteen ja klinikalle, olin aviossa mutta vieraassa maassa ei-niin-vahvana-henkisesti 23-v.