Sunnuntai 21.7.2019

Yrittäjäpomo älähti ay-johtajalle: ”Ei ole ihme, että lähes jokainen uudistus pysähtyy Hakaniemen seinään”

Luotu: 
9.9.2018 11:54
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
|

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ovat käyneet kiivasta väittelyä yrittäjistä sunnuntaina Twitterissä.

Sanaharkka sanoi alkunsa Elorannan kommentista, joka liittyy Ylen uutiseen ongelmista irtisanomisessa. Uutisessa neljä eri yrittäjää kertoo miksi he päätyivät sanomaan alaisensa irti henkilökohtaisella perusteella. Yrittäjät nostavat esiin muun muassa valehtelun työtä hakiessa, asioiden pimittämisen ja asiattoman käytöksen. 

”Osaamisesta vaikuttaa olevan yrittäjillä pulaa, on kyse sitten rekrytoinnista tai lainsäädännöstä. Lainmuutos ei niihin auta”, Jarkko Eloranta kommentoi uutista.

Pentikäinen vastaa tähän sanomalla, että Eloranta löytää aina vikaa yrittäjistä. 

”Ei ole ihme, että lähes jokainen yrittäjyyttä edistävä uudistus pysähtyy Hakaniemen seinään. Yksikään yrittäjä ei ole täydellinen mutta ei myöskään kaiken pahan alkujuuri.”

Eloranta puolestaan syyttää Pentikäistä ay-liikkeen mustamaalaamisesta. 

”Kerron, mikä vaikutelma viesteistäsi syntyy, ja pidän omieni puolta. Entisenä luottamusmiehenä tiedän, että ay-liike on tehnyt paljon hyvää, mutta estää ja jarruttaa nyt kasvua ja työllisyyttä tukevia reformeja”, Pentikäinen vastaa.

Hallitus valmistelee parhaillaan lakia, jota SAK on kutsunut ”irtisanomislaiksi”. Se helpottaisi henkilöperusteista irtisanomista alle 20 henkilön yrityksissä.

Lue myös:

Pääluottamusmies: ”Hallitus ajaa härkäpäisesti koko maata lakkoon”

Opettajien protesti ihmetyttää yrittäjiä: ”Mistä näissä operaatioissa todella on kyse?”

SAK päätti laajoista toimista hallitusta vastaan: ”Kaikki liitot mukana”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Meidän pitäisi jollain keinolla saada sellainen malli aikaan missä perinteellisesti kenen tahansa hallitus luotetaan ajavan yhteisiä etuja kohtuullisesti ja säätävän työelämää koskevia perimmäislakeja vastaacasti.

Silloin Hakaniemen palomuuri muuttuisi palkattujen ihmisten yleistä hyvinvointia tuottavaksi ja ajavaksi yhteiskunnan osaksi eikä kapinan ja lakkojen liputtajaksi ja yhteiskunnan kaatamisen ja jakamisen muuriksi.

Pasi Anttila

Sellainen malli oli mutta ek ja hallitus halusivat sen romuttaa, se oli kolmikantainen sopiminen konseksuksen hengessä. Nyt työnantajilla on heitä mielistelevä hallitus joka on valmis antamaan heille kaiken mitä vaan älyävät pyytää. Päämääränä taitaa olla yleissitovuuden purku ja lakko-oikeuksien lopetus tai ainakin merkittävä kaventaminen.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #11

No kääntäen voisin kysyä onko ek ollut joustava?
Suomessa on tehty kahden hallituksen aikana äärimaltillisia jop 0-sopimuksia työmarkkinoilla, eläkeuudistus, yritysten kela-maksu poistettu, yhteisöveroa laskettu ja kaiken kruununa kiky-sopimus.

On tietysti niinkin että jos haluaa kaiken kaiken ja ei sitä sa voi luulla että toinen on joustamaton. Silloin toki voi katsoa myös peiliin, että johtuuko se ehkä itsestä.

Juha Lehtonen
Vastaus kommenttiin #14

Nyt kyse ei siis ole sanailusta EK:n ja AY-liikkeen välillä. Kyse on sanailusta Suomen Yrittäjien ja AY-liikkeen välillä. AY-liike ei ole huolinut Suomen Yrittäjiä edes neuvottelupöytään. Asia on käynyt mainiosti myös EK:lle, joka päässyt neuvottelemaan työehdoista täysin suuryritysten intreseistä, ja pienyritysten eristyistarpeet on tylysti sivuutettu. Takavuosien kolmikannassa työehtosopimukset saneltiin suurimmalle osalle työantajia, ja niin tehdään edelleen!

Tarja Laakso

En lukenut twiittejä aiheesta, mutta ihmettelen edelleen kuten olen kokoajan ihmetellyt, miten 6 kk:n koeaika ei riitä osoittamaan, onko rekrytointi onnistunut. Vai onko vika siinä, etteivät yrittäjät halua käyttää koeaikaa, koska silloin myös työntekijällä on mahdollisuus irtisanoutua sen puolen vuoden aikana. Yrittäjillä taitaa olla suuri halu siihen, että vain heillä on oikeus määrätä kaikesta. Samahan koskee myös paikallista sopimista käsittääkseni. Paikallista sopimista ei taida työntekijäpuoli vastustaa, muuta kuin siltä osin, ettei paikallinen sopiminen tarkoita sitä miten yrittäjäpuoli tuntuu ymmärtävän paikallisen sopimisen - että yrittäjä saa yksipuolisella ilmoituksella alentaa palkkoja alle minimipalkan.

YT:hän antavat selvän kuvan nykyisellään siitä, miten työnantajat ymmärtävät sopimisen ja neuvottelut työntekijäpuolen kanssa. YT:t ovat käytännössä työnantajan ilmoitus 6 viikon jälkeen tapahtuvista irtisanomista. Neuvotteluja ei oikeasti käydä, eikä haluta kuulla työntekijöiden ehdotuksia parannuksiksi.

Mitä tulee lainsäädäntötuntemukseen, taitaa Eloranta olla enemmän oikeassa asiassa. Mutta pitääkö siitä työntekijöitä rangaista, jos työnantaja ei ymmärrä lainsäädäntöä eikä osaa tai halua käyttää nykyisiä lainsäädännön heille suomia oikeuksia. Eli pitääkö työnantajille antaa mahdollisuus romuttaa koko nykyinen irtisanomislaki, ja mahdollistaa irtisanominen täysin vapaasti, jotta yrittäjillä on riittävän helppoa. Eli mennä ajassa taaksepäin satoja vuosia aikaan, jolloin työnantaja saattoi riistää täysin vapaasti työntekijöitään.

Minä en nimittäin ymmärrä, mitä tuleva laki tarkoittaa. Kun eduskunnan kyselytuntia kuuntelin, ja Jari Lindströmin puheita, minusta ne menivät niin ristiin ettei kyllä mitään ymmärrystä siitä, mitä on tulossa. Lindström toitotti, että jatkossakin tarvitaan entiseen malliin vahvat perusteet irtisanomiselle. No jos entiseen malliin tarvitaan vahvat perusteet, mikä muuttuu? Paitsi se, minkä Lindström kiisti, ettei muutos ole se, että pärstäkertoimella irtisanotaan. Eikö kaikki muu kuin vahvat perusteet irtisanomiselle ole sitä henkilökohtaisista syistä irtisanomista eli pärstäkertoimen perusteella irtisanomista? Joo, voi olla ettei saa irtisanoa mielipiteiden takia, mutta eiköhän se nyt ole maailman yksinkertaisin asia ilmoittaa perusteeksi joku muu syy kuin se todellinen syy...

Juha Salmi

Lainaus lakiesityksestä:

"Alle 20 työntekijää työllistävissä yrityksissä irtisanomisperusteena pidettäisiin myös nykyistä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä tai rikkomista taikka epäasiallista käyttäytymistä silloin, kun työntekijän moitittava menettely on horjuttanut työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta tai vaikeuttanut työnantajan ja työyhteisön toimintaa eikä työsuhteen jatkamista voitaisi pitää enää työnantajan kannalta kohtuullisena.

Irtisanominen olisi mahdollista vasta sen jälkeen, kun työntekijää on ensin varoitettu moitittavasta menettelystä. Sen sijaan irtisanomisen edellytyksenä ei olisi, että työnantaja on pyrkinyt tarjoamaan työntekijälle muuta työtä ennen työsuhteen päättämistä. Alle 20 työntekijän yrityksissä sovellettava kevennetty irtisanomisperuste ei koskisi työsopimuslaissa säädettyjä kiellettyjä irtisanomisperusteita."

Olen alkanut miettimään sitä, että haluaako AY-liike todella suojella työpaikkakiusaajia?

Niko Kaistakorpi

Yksinkertainen kysymys, mitkä uudistukset tällä hallituskaudella ovat pysähtyneet ay-liikkeen seinään? Kuulemma kaikki Pentikäisen mukaan, joten pitäisi löytyä helposti listaa?

Tällä kaudella on mm työttömyysturvaa leikattu, työaikaa pidennetty, lomarahoja leikattu, koeaikaa pidennetty, pitkäaikaistyöttömien määräaikaisuuksia helpotettu, aktiivimalli otettu käyttöön ja niin edelleen.

Pertti Rinne

"Osaamisesta vaikuttaa olevan yrittäjillä pulaa, on kyse sitten rekrytoinnista tai lainsäädännöstä. Lainmuutos ei niihin auta”, Jarkko Eloranta
kommentoi uutista.
--------------------

Pienyrittäjä rekrytoi hyvin harvoin, joten osaamista ei kerry. Liian vaikeasti tulkittavaa lakia on siis muutettava sellaiseksi, että pienyrittäjäkin ymmärtää milloin irtisanomisen voi hoitaa laillisesti tarvitsematta maksaa juristin palkkioita.

Pertti Aaltonen

Voisi melkein sanoa, että kohtuuton vaatimus osaamisen lisäämisestä.

Irtisanomisjuttu voi mennä ensin käräjäoikeuteen ja sieltä tulee tuomio. Sitten hovioikeus antaa tuomion ja se on ihan päinvastainen käräjäoikeuden kanssa. Mahdollisesti vielä käydään korkeimmassa oikeudessa ja siellä juttu vielä kerran käännetään.

Siis pienyrittäjän pitäisi olla viisaampi kuin oikeusasteiden korkeasti oppineet tuomarit? Eikö pieni pykälien yksinkertaistaminen olisi paikallaan?

Marko Rantaiso

Työelämän muutoksessa korjattavaa olisi monessakin asiassa. Minusta koeajan pidentäminen pitäisi tosiaan riittää selvittämään työntekijän osaaminen ja yritykseen sopeutuminen - mikä selviää puolessa vuodessa aivan varmasti. Sen sijaan työpaikan sisäiset erimielisyydet, tulehtunut ilmapiiri tai huonon johtamisen ongelmat eivät pelkillä potkuilla ratkea.
Jos yritys jakelee potkuja kevyin perustein tai vailla oikeaa syytä, niin työntekijät saattavat kokea työsuhdeturvan sen verran heikoksi, että firmaan tuleekin irtisanotumisen aalto, joka vie firmasta pois sen kaikkein parhaat työntekijät kilpailijan leipiin.

Marko Rantaiso

Toinen huono skenaario on sellainen, että pienet yritykset ovat jatkossa pelkkiä astinlautoja "parempiin" hommiin vähän isommassa yrityksessä, jossa työsuhdeturva on parempi. Siis pienyritykset kouluttavat ja isommat nappaavat koulutetut osaajat töihin jopa karvan verran huonommalla palkalla.

Matti Loikkanen

"Osaamisesta vaikuttaa olevan yrittäjillä pulaa, on kyse sitten rekrytoinnista tai lainsäädännöstä. Lainmuutos ei niihin auta, Jarkko Eloranta kommentoi uutista."

Ei terve ruumis työtä kaipaa, sanoi ammattimies ja jatkoi ansiosidonnaista työttömyyslomaa.

Seppo Hattunen

AY-liikettä kiinnostaa eniten nykyisten työläisten etujen ja palkkojen maksimointi ja eduskuntavaalit. Tulevien sukupolvien ja toimintaympäristömme synnyttämät muutokset ovat visiointikyvyn ulottumattomissa. Työnseisauksilla ja ulosmarsseilla on helppo uhkailla, asia kuin asia. -Torille siis!

Ilkka Paananen

Voi pyhä yksinkertaisuus. Kuka näistä ymmärtää piiruakaan mitä on pienen yrityksen pyörittäminen. EK ei varmasti mitään käsitystä. Täysin suurten yritysten asialla. Ammattiliitot ei sitäkään vähää, eikä tietenkään voi vaatiakaan.

Veli-matti Paavilainen

Se sitten tuntuu olevan AY-liike aina kaikkien hyvien uudistusten jarruttaja eikä elä tässä ajassa, ainakin yrittäjien mielestä. Yrittäjät (ehkä se äänekkäin vähemmistö) itkee kuinka suuri riski on työllistää ym. Itse yrittäjänä mietin kuinka hankala on Suomessa ottaa työtä vastaan, etenkin jos ei ole tarjota kun osaaikaisuutta. Siinä ei paljon kikyt, aktiivimallit, irtisanomissuojan heikennykset ym. auta jos toisesta päästä otetaan pois jos toisesta päästä saa lisää. Jos tekee töitä sen pitää näkyä elintasossa. Ei riittä pelkkä työnteon ilo. Enkä tarkoita että on liian hyvät sosiaaliedut. Joskus harkitsen vakaasti eroavani Suomen Yrittäjistä.