Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on viime päivinä tyrmännyt useaan otteeseen Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavaileman lain, joka helpottaisi irtisanomisia alle 20 hengen yrityksissä.
STTK julkaisi tänään tuloksia teettämästään kyselystä, jonka vastaajista 65 prosenttia torjuu ajatuksen irtisanomisen helpottamisesta. Palola on viime aikoina vaatinut toistuvasti hallitusta perääntymään lakihankkeesta.
Hallituksesta on väläytelty mahdollisuutta muokata ehdotusta esimerkiksi niin, että laki koskisi vain alle 10 hengen yrityksiä.
”Lopettakaa nyt jo ihmeessä puhe kompromissista tässä asiassa! STTK ei hyväksy lukumäärää – olipa se sitten mikä tahansa – ja vaatii, että hallitus luopuu koko hankkeesta”, Palola tviittasi hiljattain.
Lue lisää: Ministeri Ylellä: Irtisanomislaki voi muuttua – Rajaksi sittenkin 10 työntekijää?
Palola on myös useaan otteeseen nostanut esille hallituksen aiemmat työmarkkinauudistukset, kuten kilpailukykysopimuksen ja aktiivimallin.
”Jo riittää. Hallituksen on luovuttava esityksestään. Irtisanomissuojan heikentämisellä ei luoda luottamusta, mutta luodaan pelkoa ja epäluuloa. Myös riitely, työmarkkinahäiriöt ja karenssit lisääntyisivät”, Palola sanoo tiedotteessa.
STTK:n hallitus on ilmoittanut olevansa hämmästynyt siitä, ”miten jääräpäisesti hallitus haluaa jatkaa palkansaajien työehtojen heikentämistä, vaikka tällä kaudella työllisyyden edistämiseksi on jo tehty useita erittäin kipeitä ratkaisuja”.
”Hallitusta eivät kiinnosta edes asiantuntija-arviot, joiden mukaan irtisanomissuojan heikentäminen pienemmissä yrityksissä ei työllisyyttä paranna. Kyse on hallitustaipaleen loppusuoralla ideologiasta ja pelon luomisesta, ei hyvän työelämän edistämisestä”, Palola kommentoi.
STTK:n liitoista Tehy, Ammattiliitto Pro ja Jyty ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä toimiin, jos irtisanomislaki etenee. Tehy on kertonut voivansa käyttää ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa tai muuta työtaistelutointa. Pro ei ole tarkentanut, mihin toimiin ryhtyisi. Jyty puolestaan väläyttää vuoronvaihto- ja ylityökiellon ohella yli-liukumien käyttökieltoa.
Lue myös:
Suomi jo yleislakon kynnyksellä? – ”Kesälomarahat jäivät saamatta, kuppi meni nurin”
Opettajien protesti ihmetyttää yrittäjiä: ”Mistä näissä operaatioissa todella on kyse?”
Kommentit
Max 5 hengen yrityksissä huono rekrytointi tuntuu niin, että laki voisi olla perusteltu
Lain valmistelu työehtojen heikentämisestä etenee.
Ainoa keino sen estämiseen ilmeisesti on laaja ja pitkä yleislakko.
Oikeisto hallitus ei erosta työväestöä.
Ja mitä sitten yleislakon jälkeen? Paljon uusia työpaikkoja korkeammilla palkoilla?
Olisiko tähän väliin aika laittaa lista ranskalaisilla viivoilla, kuinka paljon palkansaajat ovat tulleet vastaan esim, vuodesta 1980, ja tämän jäkeen jatkaa keskustelua aiheesta kun on faktat pöydässä.
Esko Ahon keskustalainen hallitus kärjisti 1990-luvulla tilanteen tähän malliin. Eikö Esko Aho ole tämänkin hallituksen ideologinen isä?
Suomessa vallalla ns. perkele-johtamien, tämä aiheuttaa paljon ongelmia ja epäluottamusta. Ruotsissa diskuteerataan ja siksi siellä pärjätäänkin paremmin. Kun on luottamusta voidaan tehdä uudistuksia.
Ruotsissa Keskustalla onkin järjellinen prosenttiosuus annetuista äänistä.
Nyt pitäisi kaikkien pikku- ja isommissakin aivoissaan tajuta, että irtisanominen "työntekijästä johtuvasta" syystä aiheuttaa 90 päivän karenssin, kun joutuu työttömäksi. Ei käy laatuun, mutta tämä sopii valtiolle kyllä. Tuota karenssia ei varmaankaan olla uudessa laissa poistamassa?
En ymmärrä poliittisia lakkoja. Ne pitäisi kieltää! Poliitikkaa tehdään vaaleissa. Muutamalla ylipalkatulla ay-pomolla on aivan liikaa valtaa. Tietenkin yrittäjän pitää pystyä irtisanomaan työntekijä, jos työ ei maista tai ammattitaito ei riitä. Myös henkilökemiat voivat olla varsinkin pienyrityksessä epäsopivia. Siellä ei ole useinkaan mahdollista siirtää toisiin tehtäviin.
En ymmärrä tätä liittojen varastamaa valtaa demokratiassa ?.
No vaaleissa ei kyllä tehdä mitään politiikkaa, pelkkiä vaalilupauksia, jotka valituksi tulleet unohtavat heti vaalien jälkeen. Edustuksellinen demokratia ei myöskään ole mitään demokratiaa. Eikä poliittinen vastuu ole minkäänlaista vastuuta.
Ei pelkästään politikoista johtuvaa - vaan niistä äänestäjistä jotka eivät viitsi seurata politiikkaa eivätkä muista kuin sen max puoli vuotta taaksepäin, jolloin nuo vaalilupaukset uppoavat niin valtavan hyvin kansaan. Ja tietty se "kunnollisten" poliitikkojan halveksima, mutta yhtä paljon käyttämä, populismi. Tai ei edes yhtä paljon, vaan ehkä jopa enemmän kuin niiden, joita he populisteiksi väittävät. Kas, kun ammattipoliitikko ei tiedä oikeasta elämästä mitään. Ja kun tärkeintä on oman ja kavereittensa edun tavoittelu, sitten puolueen etu ja viimeisenä kansalaisten etu.
Tai no, tämän vaalikauden ajan on kyllä tuntunut enemmänkin siltä, että he pitävät kansalaisia alamaisinaan, tai orjinaan jopa. Jatkuvasti osoitetaan halveksuntaa palkansaajia kohtaan ja halutaan nöyryyttää tavallista kansaa ja romuttaa kaikki 100 vuoden aikana saavutettu - on sitten kyse millä tavoin tahansa määriteltävä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Sillä ei se palkansaajien eriarvoistaminen ole kuin alkusoitto. Ensin yleisellä tasolla, mutta johtaa vähemmistöryhmien tai muuten heikommassa asemassa olevien ryhmien entistä suurempaan eriarvoistumiseen.
Mutta joo, ei tavallisella kansalla ole varaa tarjota kansanedustajille "ilmaisia lounaita", kuten EK:lla ja yrittäjillä, jotka voivat vähentää kulut verotuksessaan yrityksiensä edustuskuluina. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat!
Kyllä palkansaajat ovat jo antaneet periksi aivan liikaa - kyllä olisi jo aika oikeasti pistää piste tälle sortamiselle. Ja alkaa katsomaan peiliin ja todellisuuteen. Ei hallitus ole saanut parannettua taloudellista tilannetta. Sen on saanut aikaan kansainvälinen hyvä suhdanne ja suomalaisista ne ainoat joustajat, eli palkansaajat. Työnantajat eivät ole joustaneet yhtään, missään. Ja sijoittajat varsinkin ovat nauttineet jo vuosikausia ylisuurista osingoista. Niistä rahoista olisi kyllä mahdollista jakaa osa myös niille, jotka ne ylisuuret osingot saavat aikaan - eli työntekijöille. Mutta ennenkaikkea olisi syytä jakaa työtä tasaisemmin ja kerätä hyvinvointiyhteiskunnan kustannukset sieltä, missä sitä rahaa on, josta ne tuotot syntyvät ja jotka hyötyvät eniten siitä eli yrityksiltä - kun kerran työt vähenevät pakostikin entistä kovenevalla tahdilla. Työnteon verottaminen pitäisi kiireesti siirtää tuottojen verottamiseen.
EK ja Suomen yrittäjät eivät ole osoittaneet minkäänlaista joustavuutta. He vain vaativat kuuta taivaalta - tai ehkä vieläkin utopistisempia vaatimuksia. Tosin eihän syy heissä ole, vaan heidän leipäänsä syövissä vallassa olevista poliitikoista. Totta kai työnantajapuoli käyttää tilaisuutta hyväkseen niin kauan kuin se on niin helppoa kuin se viimeisten vuosien aikana on ollut. Koska maaperä on otollinen heidän kaikkien toiveittensa täyttämiseen, ei tarvitse kuin vihjaista niin jo heidän leipäänsä syövät tekevät työtä käskettyä.
Hallituksen taka-ajatuksena tuntuu olevan, että nyt irtisanomaan, kun hetki H koittaa! Ihmeellistä yllyttämistä. Vai kenen ajatus se on?
Jos nää uudistukset työmarkkinalakehi ois tehty jo Esko Ahon aikaan olisi työllisyys nyt lähellä 80% kuten Ruotsissa joka nämä uudistukset on tehnyt jo aikoja sitten. Hallituksen ei tule tässä asiassa perääntyä vaan katsottava joko Suomen etua.
Hyvä kirjoitus Tarja Laaksolta. Ja niin
totisesti totta!
Kyllä Suomessa valta on kansan valitsemalla eduskunnalla. Toki äänestämäsi ehdokas ei aina toimi haluamallasi tavalla. Silloin kannattaa miettiä ketä äänestää. Kannattaa myös tarkistaa edustajan puolueohjelma puoluekurin takia. Ei Suomi pärjää sillä, että verotamme toisiamme ja jaamme rahat holtittomasti kaikille halukkaille. Kommunistit aikanaan yrittivät ja pieleen meni. Ainut asia mistä saamme ns. "jakovaraa" on vienti. Se taas vaatii, että yrityksillämme on kyky kilpailla globaalisti. Vain kannattavalla yrityksellä on mahdollisuus maksaa palkkaa. Siis lisää paikallista sopimista! Se takaisi kannattavan yrityksen työntekijöille reilun osuuden voitoista paikallisen sopimisen ansiosta!
No niin, pankaa nyt sitten toimeen uhkauksenne, niin päästään eteenpäin tästäkin pattitilanteesta. Mitäpä tuota jahnaamaan. Työllisyyskehitys sen sitten alka pian osoittaa, paraneeko vai vaivutaanko takaisin samaan, josta juuri ollaan nousemassa.