Tiistai 18.6.2019

Valtuutettu paheksui kuntapäättäjien Alko-laskua – Potkut tuli

Luotu: 
11.9.2018 16:41
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Kunnanvaltuutettu avautui isosta seminaarilaskusta, joka käsitti muun muassa olutta ja viiniä, ja joutui epäsuosioon kunnallispolitiikassa. Kuvituskuva.
|

Kemiönsaaren kunnanvaltuusto erotti ja valitsi uudelleen kunnan tarkastuslautakunnan. Tarkoituksena oli päästä eroon lautakunnan varapuheenjohtajana toimineesta Janne Salosesta (sit), joka oli paheksunut kuntapäättäjien suurta seminaarilaskua.

Yksittäistä lautakunnan jäsentä ei voi erottaa, joten erotettiin koko lautakunta, joka valittiin Turun Sanomien mukaan samassa yhteydessä uudelleen. Päätöksestä kertoo myös Svenska Yle. Päätöstä vastusti vain Salonen, jota ei kuitenkaan kannattanut kukaan. Lehden mukaan Salosen lisäksi lautakunnasta vaihtui myös toinen jäsen maanantaina pidetyssä valtuuston kokouksessa.

Salonen tarkasteli alkuvuodesta julkaisemassaan blogissa kriittisesti kunnanvaltuuston viime lokakuun seminaaripäivän alkoholitarjoilua ja muita kuluja. Reilun vuorokauden seminaari maksoi hänen mukaansa kaikkiaan noin 15 000 euroa, mistä alkoholiin kului noin tuhat euroa – Salosen mukaan päättäjille hankittiin noin yhdeksän alkoholiannosta nuppia kohti.

Yle teki Salosen blogista uutisen, jossa kunnanjohtaja Anneli Pahta puolusti kestitsemistä normaaliksi käytännöksi ja kuvasi sen olevan myös palkinto kuntapoliitikoille.

Valtuuston maanantain esityslistan mukaan tarkastuslautakunta kokoontui helmikuussa ilman Salosta ja totesi, että Salonen oli muiden jäsenten tietämättä selvittänyt ja julkisesti kyseenalaistanut valtuustoseminaarin järjestämismuodon ja -kustannukset. Jäsenet olivat yksimielisiä siitä, että tämä ei ollut hyvien tapojen eikä lautakunnan pelisääntöjen mukaista ja kunnalle aiheutui huomattavaa kielteistä julkisuutta.

Lue lisää: Kunnan luottokortti viuhui Alkossa – Avautuminen päättäjien viinaksista johtamassa lautakunnan erottamiseen pikkukunnassa?

Esityslistan mukaan valtuuston luottamus lautakuntaa kohtaan horjui ja toisaalta myös lautakunnan sisäinen luottamus horjui. Tästä syystä tuolloin aloitettiin erottamiseen tähdännyt prosessi, jossa väliaikainen valiokunta selvitti asiaa.

Valiokunta kuuli Salosta elokuussa. Salonen itse katsoo, että prosessissa on rikottu lakia ja pitää Kemiönsaaren päätöksentekoa korruptoituneena.

”Tarkastuslautakunnan erottaminen on järeä ja harvinainen toimi. Pikagooglauksella löysin, että sellainen on tapahtunut 2010-luvulla kolme kertaa. Joskus jäsenen luopuessa tehtävästään, joskus tietovuodon takia. Milloinkaan ei jäsenen blogikirjoituksen tai tämän mielipiteen takia. Hullummaksi asian tekee että kunnalle on kerrottu ne lainkohdat, joita prosessissa on rikottu”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Svenska Ylen mukaan Salonen aikoo viedä asian hallinto-oikeuteen. Hän kirjoittaa myös blogissaan, että ”hallinto-oikeus mahdollisesti kumoaa päätökset joskus vuoden päästä”.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

No eihän nyt vakiintuneita traditioita saa arvostella! Selvästi joku muualta muuttanut juntti. Sietääkin tulla poispotkituksi. Ainoa harmi tässä on se, että hänen valtuustopaikkaansa ei voida antaa kenellekään järkevämmälle.

Kyuu Eturautti

Olen jokusessa yhteisössä missä vaikutan, ottanut käyttöön säännön että ko. yhteisön rahoja ei saa koskaan käyttää alkoholitarjoiluun. Se voisi olla aika hyvä käytäntö halki koko julkisen sektorin. Miksi rahoittaa mittavaa kansallista terveysongelmaa verorahoin?

Kyllä alkoholin voi ostaa omaan piikkiin ja kyllä taatusti voi henkilökuntaa palkita myös niin että absolutistit ja kuskit saavat yhtä paljon kuin tissuttelijatkin.

Ja varmuuden vuoksi lisättäköön että kyllä viini itsellenikin ajoin maistuu, mutta osaan sen ihan itse käydä omin rahoin ostamassa.

Veikko Mäkitalo

Viinan kanssa läträäminen näki lopun alkunsa jo 80-luvun loppupuolella rakennusliikeissä. Lahjapullorahat meni johonkin hyväntekeväisyysprojektiin yms. Kyseesä oli yleensä laadukkaat viski- ja konjakkilaadut. Julkine sektori tuppaa läträämään miedompien viini- ja champanjalaatujen kanssa, mitä voidaan päihdeteoreettisesti pitää parannuksena aiempaan juomakulttuuriin. Propsit Jannelle, uskalsit sohaista sontaläjää.

Topi Rantakivi

Tähän voin kertoa, että Turun valtuustossa päätettiin lopettaa huonokuuloisten ja viittomakielisten apuvälineet tietokoneiden vuokrauksissa. Siinä sitten valtuusto päätti antaa koko porukalleen uudet iPadit työkoneina säästyneistä rahoista vammaisten kustannuksella.

Tästä suivaantuneena halusin Maria Tolppasen kysyvän Turun valtuustolta sekä hallitukselta, että onko tämä hyvän hallintotavan mukaista.

Tolppanen vastasi, että ikävä kyllä, se on laillista mutta moraalisesti katsottuna väärin tehty.

Hannu Rautomäki

Kemiönsaaren kunnanvaltuusto on ollut seminaarimatkallaan niin sanotusti loota sekaisin ja tyrät täynnä viinasta, kun kerran älynpoistojuomaa kului yhdeksän annosta per nuppi. Kuntalaisten rahoilla on lysti ryypätä, kun itse ei tarvitse maksaa.