Maanantai 17.6.2019

Kumotaanko pian kesäaika vai talviaika? Terveyden kannalta valinta on selvä

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Euroopan komissio on esittänyt jäsenmaille kellojen siirtämisestä luopumista Suomen hallitus jätettyä Euroopan unionille asiasta aloitteen.
|

Kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellojen kääntelystä saatetaan pian luopua, mutta jääkö pysyvästi käyttöön kesä- vai talviaika?

Kun asiaa mitataan ihmisten terveydellä, tutkimustulokset puhuvat talviajan puolesta.

"Aiheesta on julkaistu yli kymmenen tieteellistä artikkelia, ja niiden keskeinen viesti on se, että läpi vuoden valoisammat aamut on terveyden kannalta parempi vaihtoehto", Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen sanoo.

"Lisäksi tutkimustieto ihmisen sisäisen kellon toiminnasta on tämän tiedon suhteen loogista ja vahvistaa tätä päätelmää."

Elinkeinoelämän kannalta tärkeintä on, että linja on yhtenäinen koko Euroopassa. Sen enempää kantaa kesä- tai talviajan puolesta ei ole ottanut esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

"Jos kellojen kääntämisestä luovutaan, niin luovutaan sitten yhdessä muun Euroopan kanssa, ettei muodostu kovaa hässäkkää", sanoo asiantuntija Mikko Räsänen EK:sta.

Aikavyöhykkeen vaihtokaan niin, että Suomi olisi Keski-Euroopan kanssa samassa ajassa, ei ole hänen mukaansa liike-elämän kannalta välttämätöntä.

"Sähköinen kommunikointi on kehittynyt niin, ettei sillä ole samalla tavalla väliä kuin aiemmin", Räsänen sanoo.

EU-komissio saattaa suositella jäsenmaille kesäaikaa pysyväksi. Sen kuvan ainakin antaa saksalaisen ZDF:n juttu, johon on haastateltu komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria. Komissio ei kuitenkaan ole ottanut asiaan virallista kantaa.

Myös matkailuala saattaisi hyötyä kesäajasta hitusen enemmän pitkien ja valoisien kesäaikojen vuoksi.

Suomesta lähtöisin ollut aloite kellojen kääntelystä luopumisesta keräsi laajan kannatuksen EU:n kansalaisilleen järjestämässä kyselyssä. Elokuun lopulla päättyneen kyselyn mukaan kahdeksan kymmenestä eurooppalaisesta luopuisi kellojen siirrosta. Kyselyyn vastasi 4,6 miljoonaa ihmistä.

"Siirtelyn on jo aika jäädä historiaan täysin turhana säätelynä. Kellojen siirrosta tehtyjen tutkimusten lopputulema on selkeä: siirtelystä ei ole hyötyä, mutta haittoja sen sijaan on lukuisia", kellojen kääntämisestä luopumista ajanut Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja ja meppi Heidi Hautala (vihr) kommentoi tiedotteessa.

EU pui nyt jatkotoimia. Kyselyn jälkeen Euroopan komissio suosittelee parlamentille kellojen kääntelystä luopumista. Tällöin jokainen jäsenvaltio saisi päättää, missä ajassa pysyisi.

Suomen hallitus ei ole ottanut kantaa siihen, pitäisikö käyttöön jättää kesä- vai talviaika.

Toistaiseksi kellojen siirtelystä on säädetty EU-direktiivillä. Jäsenmaat voivat kuitenkin itse päättää, mille aikavyöhykkeelle kuuluvat.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

Suomessa käyttöön talviaika, luonnollisesti. Kesäajanhan me olemme aina saaneet ihan kelloja kääntelemättä. Ja jos koko muu EU siirtyy pysyvästi kesäaikaan, saame kelloihimme saman ajan kuin suurin osa EU:sta, ympäri vuoden.

Johannes Hissa

Suomen pitäisi pysyä normaaliajassa eli Itä-Euroopan ajassa, mutta Keski-Eurooppa voisi siirtyä pysyvään kesäaikaan, jolloin käytännössä koko EU:ssa olisi sama aika. Länsi-Euroopan aikaa noudattavat Portugali ja Irlanti, joutuisivat siirtämään kellojaan tosin vielä yhdellä tunnilla, mutta tämä vain korostaisi Iso-Britannian eroa EU:sta.

Jani Pulkki

Täytyy toivoa että talviajasta tulisi pysyvä hyvin pikaisesti, kellojen kääntely ilman mitään järkevää perustetta on todella tyhmää hommaa. Eri aikavyöhykkeitä on monessa maassakin aivan yhdentekevää olemmeko samassa ajassa kuin eri aikavyöhykkeellä olevat. Pääasia että aurinko olisi kello 12 mahdollisimman lähellä zeniittiä.

Taisto Pihlajamaa

Ympärivuotisen kesäajan haikailijoille haluan muistuttaa, että jos haluaa aikaisemmin töistä kotiin, sopii mennä aikaisemmin töihin. Kellon viisarien kulloinenkin asento ei sitä estä. Tämä viisaus koskee kaikkia, ei pelkästään lehmien lypsäjiä. Sitä varten on olemassa mm. työehtosopimus- ym. neuvottelut ja sen sortin raskaat järjestelmät. Käytettäköön niitä, jos siltä tuntuu.

Aurinko pysyy oikeassa ajassa noin vartin tarkkuudella, se vartti siis pilikunnuluputtajien mielestä. Kellon viisareiden liikuttelu ei ajan kulkuun vaikuta.

Mikko Hämäläinen

Ehdottomasti Suomen tulisi siirtyä pysyvään kesäaikaan. Pimeät talvi- ja syysillat masentavat muuten kansakunnan kokonaan. Nyt edes hieman on tavallisella työtäkäyvällä suomalaisella oikeus valoisaan aikaan myös työajan ulkopuolella! Toivottavasti jatkossa myös talvellakin olisi illalla valoisampaa edes hetken!

Jenni Martin

Talviaika tietysti. Kesäajan vuoksi suomalaiset saavat aivan liikaa auringonvaloa ja heistä tulee teennäisiä, hilpeitä, kevytmielisiä ja hymyileviä. Se on vastoin suomalaista kansanluonnetta, johon kuuluu kovaluonteisuus, hymyilemättömyys, depressio ja itsemurhat.

Me suomalaiset olemme pimeyden lapsia. Emme me kaipaa mitään valoa, vaan pimeyttä. Vain riittävä pimeys takaa suomalaisille terveen depression ja alakulon.

Auringonvalo saa hymyilemään. Hymyily on merkki epärehellisyydestä. Johan sen sananlaskukin sanoo, että ilo ilman viinaa on teeskentelyä.

Paula Karvonen

Tietenkin talvi- eli normaaliaikaan, kuten otsikkokin toteaa: se on terveyden kannalta selvä valinta.
Vaikka muu Eurooppa ottaisi ns. kesäajan, se vaan helpottaisi yhteyksiä sinne, kun meillä talviajan myötä kello olisi saman verran kuin monessa länsinaapurissa. Nyt (kesäaika) olemme samassa ajassa kuin Moskova. Ei tehdä samaa virhettä kuin Venäjällä, jossa jo kokeilivat pysyvää kesäaikaa, mutta siitä aiheutuvien haittojen vuoksi siirtyivät pysyvään talviaikaan.